Super Smash Bros. Ultimate (2018)
Nintendo Switch
Fighting / Platform
Ontwikkeld door Sora en Bandai Namco
In dit vijfde deel van de Super Smash Bros. serie ga je wederom onderling de strijd aan met, en tegen, de grootste Nintendo iconen zoals Mario, Link, Donkey Kong en Kirby. Aangevuld door iconen zoals Sonic, Pac-Man en Mega Man. Alle vechters die ooit in een eerder deel aanwezig zijn geweest, zoals Pikachu, Young Link en Solid Snake, komen allemaal weer terug. Met daarnaast nieuwe personages zoals Inkling (Splatoon) en Ridley (Metroid), waardoor het roster uit meer dan 60 personages is bestaat.
Maar het tegendeel is waar. Je moet echt hele erge focus hebben tijdens het spelen.
Nou ook dat klopt imo niet helemaal. Het is net een spel dat je op beide manieren kan spelen. Ik heb deze (nog) niet, maar wel vaker gespeeld bij vrienden en het leuke is, wil je het meer spelen als casual partygame dan kan dat. (en is het vaak een grote chaos) Maar blijven de wat serieuzere fighters over die ook echt hun karakters kennen en in hun eigen stijl spelen dan leent het spel zich hier ook perfect voor.
Ik ben er trouwens erg matig in (de vorige versies) maar wil hem wel weer in huis vroeg of laat.
Maar eh...het wordt trouwens wel moeilijk om nog karakters te kiezen zo met de hoeveel keuzes intussen?
Ook de levels zijn echt ongekend mooi en een heerlijk eerbetoon aan hun rijke verleden. Volgens mijn bescheiden mening is Nintendo ook gewoon het mooiste en beste gamebedrijf ooit. Hier zal niemand ooit in de buurt komen qua legacy en content.
Verder ook even diverse soorten game weer geprobeerd de afgelopen tijd. Ik wist niet eens dat er wederom een homerun-contest in zat, die vond ik in Melee zo leuk.
Enige nadeel, de singleplayer met die adventure mode boeit me nog niet echt gigantisch, de spirits verslaan in themalevels vind ik wel cool al heb ik geen idee buiten de gevechten wat ik aan het doen ben of wat ik verzamel. Heb er wel wat tijd al inzitten en ik ga nog effe door, maar puur omdat ik nog ongelofelijk veel speelbare personages mis. Is er geen andere manier om alles een beetje snel te verzamelen?
Enne, ik merk dat ik het niet meer zo goed in de vingers heb als tijdens Melee haha. Dat wordt nog goed oefenen of beseffen dat ik gewoon 20 jaar ouder ben geworden. De game is erg snel en erg druk. Dat is natuurlijk waar deze reeks voor staat, maar misschien is het voor mij te lastig geworden
De eerste potjes vond ik heel erg tegenvallen. Ondertussen ruim 100 potjes gespeeld en vind het nu heel vermakelijk. Heb nu 40 karakters. Ik heb morgen visite dus we gaan met 6 man dit spel spelen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen. En anders wordt het gewoon Mario Party. Dat is altijd goed.
Ik heb wel het gevoel dat ik hier snel op ben uitgekeken. Maar voor nu zeer vermakelijk!
Dit ik Ultimate 2 jaar links heb laten liggen is ongelofelijk. Wat een klasse heeft de game. Binnenkort maar eens online gaan. Ai.
Ook ik ben, toevallig, afgelopen maandag begonnen met deze game. Ik speelde vroeger altijd Melee op de GameCube. Ik vermaakte me toen prima, zag goede cijfers dus dacht: die neem ik!
Laat het eens weten hoe het is om dit thuis met een grote groep te spelen. En hoe speel je? Heb je 6 joy cons, pro controllers, gamecube controllers? Ik durf mijn gasten eigenlijk geen joy cons voor te zetten bij dit, speelt niet echt lekker. Heb gelukkig naast mijn pro controller nog wel meerdere GC controllers.
Nou, dat was me een avondje wel. Gezeten met mannen die eigenlijk alleen fifa spelen, of helemaal niet gamen. Met 4 joy-cons en 1 pro controller gespeeld. Het was leuk, frustrerend en vaak hoorde je: ‘mijn controller werkt niet’. Na 5 potjes heb ik Mario Kart 8 opgestart. Toen was iedereen happy! Ook Mario Kart hebben zij sinds de N64 niet gespeeld. Vonden ze allemaal geweldig.
Ik had ook nog Mario Party klaar liggen voor na ‘El Clasico’. Maar wegens succes weer Mario Kart 8 opgezet. Top avond! Die wint het dik van Smash qua party gaming. En dat had ik niet verwacht.
Slaap lekker!
Maar weet iemand hoe je zelf kan selecteren wat je wil spelen? Ik heb nu een 1 v 1 en 2 v 2 match gehad. Hoe bepaal ik dit zelf?
Ik ben voor het eerst online gegaan, erg leuk en uitdagend.
Als je op Quickplay klikt dan staat er onderaan een menu genaamd Preferred Rules. Hier kun je aanzetten wat je voorkeur is qua match settings. Het werkt wel raar, want je kunt maar 1 ding per optie selecteren en je krijgt niet altijd wat je gekozen hebt. Het kan dus zomaar zijn dat je in een battlefield stage komt terwijl je omega hebt gezegd, final smash aanstaat terwijl je het had uitgezet etc. Maar het grootste gros aan matchen zou met je voorkeur overeen moeten komen.
Ja, ik zat daar al een beetje te pielen. Misschien mezelf wat meer in verdiepen.
Het blijft belachelijk omslachtig altijd, Nintendo en online gaming. Mario Kart 8 heeft ook al van die prehistorische settings online. Volgens mij gelooft Nintendo niet echt in online.
Alles opnoemen wat je kan doen is bijna onbegonnen werk, dus dat laat ik aan anderen over, maar voor zowel de singleplayer gamer als de partygamer is er zo enorm veel keuze. Het grootste deel heb ik de singleplayer nu gespeeld en dan doel ik vooral op de World of Light en Spirits. Die eerste pakte me niet helemaal, maar is nog best amusant, maar vooral die tweede is echt leuk omdat je gewoon constant dingen vrij zit te spelen in klassieke Nintendo settings waarbij ook steeds de omstandigheden aan zijn gepast. Dan staat de vloer onder stroom, dan is je tegenstander gigantisch groot en dan weer spelen ze met zwaartekracht. Zo kan je nog wel even doorgaan. Het maakt het heerlijk uitdagend en boeiend om te spelen. Maar…er is wel een maar.
De game is zó uitgebreid dat het ook wel too much is. Ik ken tig personages niet eens die je kan unlocken of als ondersteuning kan krijgen omdat Nintendo werkelijk alles en iedereen uit hun franchises maar ook van buitenaf erbij heeft gehaald. Mijn laatste Smash Bros was Melee en die was gewoon veel kleiner. Het is wel leuk dat je 100 unieke vechters kan unlocken, maar de helft vind ik niet echt in deze game horen. Voor mijn gevoel hoor je hier echt met de ultieme elite te knokken. Mario, Donkey Kong, Bowser etc en dat je dan karakters als Sonic of Snake erbij laat is prima, maar om nu te spelen met een Mii-poppetje, nou niet erg interessant. Maar dit is maar mijn mening, vermoedelijk vinden de meesten de enorme opties juist een pluspunt. Mij maakte het wel een beetje vermoeid soms. Ik ben ook eerlijk dat ik de game nooit uit ga spelen, dan moet je geloof ik 1500 spirits bevrijden. Met alle respect, maar ik heb wel betere dingen te doen haha. Ik heb dit ook online en tegen vrienden gespeeld en dat is waar ik deze game in de toekomst voor ga gebruiken, als heerlijke partygame. Effe een potje opstarten en iedereen slopen. Ik merk wel dat je echt even moet groeien in deze game, want ik begon een paar weken terug echt als een amateur die voor het eerst een Smash Bros game speelde, zo houterig en slecht was ik. Maar al heel snel beheers je de knoppen weer en spring, mep en beuk je weer iedereen het beeld uit. Het speelt echt weer ouderwets goed en de chaos in beeld blijft leuk.
Voordat ik een cijfer geef wil ik deze nog wel even toelichten. Melee heb ik op 5 sterren staan en ondanks dat Ultimate veel groter en completer is geef ik die score niet. Wat ik al zei, een game kan ook te groot worden en dat gevoel heb ik wel geregeld. Dat is op sommige vlakken minder prettig, maar op een aantal vlakken niet, want ik ben echt razend onder de indruk van tig andere zaken. De bediening van de menu’s, de onwaarschijnlijke hoeveelheid aan levels die allemaal echt waanzinnig mooi gemaakt zijn, vol details, beweging, veranderingen en vooral een ode aan bijna 40 jaar Nintendo gaming zijn. Van werkelijk elke game of reeks zijn er wel levels met de betreffende muziek. Om het even over de soundtracks te hebben, die zijn oorstrelend prachtig. Klassieke Nintendo-nummers, opnieuw gemixte Nintendo-nummers. Alles zit erin. Soms zit ik gewoon te genieten van de beelden en de muziek en vergeet ik dat ik een potje moet winnen. Deze game ademt Nintendo-kwaliteit uit. De muziekplayer is ook echt schitterend, waarbij je uit honderden soundtracks kan kiezen om gewoon voor de fun af te spelen. Ik heb deze week nog een ochtend bij het thuiswerken de Switch naast me neergezet en gewoon naar de muziek geluisterd, waarbij ik vooral de Mario riedeltjes het fijnst vind. Dus ook al geef ik net geen ultieme topscore, de game is wel nagenoeg perfect.
Een mooi wedstrijd die begint op 11 december
Maar het is alleen niks voor mij ik ben slecht in Smash Bros ik word er altijd al snel af gemept.
Of heeft iemand nog goede tips voor mij ik kan het altijd proberen...
Sindsdien de game zelf ook weer een paar keer opgepakt en ik kwam er zodoende achter dat ik hier niet eens een cijfer op geplakt heb. Daar moet maar eens verandering in komen want dit is gewoonweg een geweldige pakket. Ik heb lang niet alles grondig gespeeld en betwijfel of ik dat ook zal doen. Vooral omdat dit voor mij een perfecte party game is met wat vrienden op de bank. Maar zo af en toe even wat battles doen blijft ook alleen erg vermakelijk om te doen. Daarbij merk ik wel weer wat een voordeel de pro crontroller is ten opzichte van de joy cons, die speelt toch veel fijner.
De game is uitermate compleet, met ook aardig wat dlc qua fighters kwam ik achter. Maar ook qua stages is het een feest van herkenning en een feest van verrassing. Want de hoeveelheid is enorm. De titel Ultimate is dan ook zeer passend. Vervelen doet het niet, hoewel ik na een tiental potjes er wel een beetje klaar mee ben. Maar om zo af en toe op te pakken blijft dit tof om te doen. Net zoals Mario kart zeg maar.
Geweldig spel waarbij ik wel mijn twijfels heb hoe ze dit ooit gaan overtreffen met een volgend deel.
Zelf ben ik in elke voorgaande titel een Zelda main geweest, en dat is in deze game niet anders. Hoewel andere characters ook heel leuk zijn, steekt Zelda er met kop en schouder bovenuit voor mij. Eigenlijk verveelt zij nooit voor mij.
Als ik dan met een iets kritischer oog naar het spel moet kijken, vind ik dat de singleplayer modi enigszins karig zijn. World of Light is erg repetitief, heb ik één keer uitgespeeld in het begin en sindsdien nooit meer aangeraakt (wel een prachtige map). Het heeft niet een sterke replay waarde. Verder heb je ook de Classic mode, Spirits, stage builder en nog een paar andere dingetjes, maar niks om de aandacht langere tijd mee vast te houden. Ik had erg graag een storymode gezien, en de Smash Run mode van de 3DS terug gezien (die gamemode was ZÓ goed en ik heb er nog vaak mijn 2DS weer voor opgestart). Als singleplayer casual game kan ik me best voorstellen dat je vrij snel op Ultimate uit bent gekeken. Echter, met vrienden is en blijft het spel ontzettend leuk om te spelen; of het nou is om serieus te oefenen of om pure lol te hebben op wat voor manier dan ook. Het zal niet snel vervelen.
Van een competitief standpunt vind ik dat Nintendo echt wel wat meer balance patches had mogen uitbrengen. Sommige van de DLC characters met name voelen erg polarizing, belachelijk ontworpen, en daarom ook niet bepaald het leukst om tegen te spelen. Hoewel het ook veel erger had gekund (kijkend naar Bayonetta in de vorige game). Uiteindelijk vind ik het wél erg leuk dat eigenlijk elk character speelbaar is op competitief niveau. Uiteraard zijn er wel de minderen en de beteren, maar elk character heeft minstens een aantal goede kwaliteiten en tools, zelfs de slechtsten.
Online modus is... niet het beste. De delay is altijd wel voelbaar en vanuit een competitief perspectief is dat al helemaal niet ideaal. Hoewel er best aan te wennen valt zul je altijd minder goed kunnen reageren, en voel je het verschil ook sterk wanneer je weer offline speelt. Maar, wat ik eigenlijk het meeste mis aan online is een modus waarin je uitsluitend casual kunt spelen; met items en allerlei stages. Hoe het nu werkt is dat je die voorkeuren instelt in de hoop dat de matchmaker je dan ook matcht met iemand met een zelfde/soortgelijke ruleset (wat dus lang niet altijd gebeurt). Ik mis gewoon die free-for-all online mode die Smash 4 wel had. Dat was gewoon een geweldige manier om even los te laten en kapot te gaan van het lachen om de domme shit die allemaal gebeurt, ook omdat je niet altijd met vrienden afspreekt om dit te gaan spelen.
Ik ben echt een fan van hoeveel stages, muziek en characters er in dit spel zitten. Hoewel er veel matchups zijn om te leren, vind ik het erg leuk om de diversiteit en range aan verschillende fighters van verschillende games te zien. Daarnaast zijn de stages geweldig; het merendeel van de stages in de geschiedenis van Smash zitten in dit spel, dus er is voor ieder wat wils. De ontwerpen zijn schitterend, verschillende soorten stages met verschillende mechanics. Van groot tot klein, noem het maar op. Ook blijven de items erg grappig, met veel leuke en nieuwe dingetjes om van te kiezen. Het level aan detail dat Nintendo heeft gestopt in het vormgeven van Ultimate is ongeëvenaard. Elke fighter heeft zoveel detail, elke stage, de gigantische selectie aan muziek. Ook de animaties van de fighters zijn simpelweg geweldig. Ga maar eens naar training mode en zoom in op je karakter met slowmotion aan, dan kun je echt zien hoe gedetailleerd en te gek die animaties zijn.
Al met al betekent deze franchise erg veel voor mij, en ik heb ook veel plezier beleefd aan Ultimate. Het is ook niet voor niks dat ik er zoveel uren in heb gestoken uiteindelijk. Als iemand van de Nederlandse (of Belgische) Smash scene toevallig ook op deze website zit; Ikanger/Jesse hier
Ik heb deze game vanaf release gespeeld en er duizenden uren in gestoken. Dankzij deze interesse ben ik lang actief geweest in de Nederlandse Smash Scene en heb ik met veel toernooien in binnen- en buitenland meegedaan. Deze dagen speel ik het spel wat minder, maar wat zal Super Smash Bros. toch een speciale franchise voor me blijven. Ik heb veel mensen leren kennen en vrienden mogen maken dankzij een gedeelde interesse in deze game competitief spelen, en daardoor ook prachtige herinneringen gemaakt. Als ik daar zo op terugkijk realiseer ik me hoe speciaal dat eigenlijk is, en koester ik dat heel veel. Super Smash Bros. is om die reden van onschatbare waarde.
Wat een leuk stukje! Mooi om te lezen wat zo'n game dan kan doen voor iemand.
In een ver verleden heb ik eens aan een Super Smash Bros Brawl toernooi meegedaan, dat ging helaas niet zo best haha Nu zijn we natuurlijk wel benieuwd of jij iets gewonnen hebt?
Wat een leuk stukje! Mooi om te lezen wat zo'n game dan kan doen voor iemand.
Thanks, ik ben blij te horen dat je het leuk vindt
Wat leuk zeg! Brawl is geweldig. Ik ga een wilde gok doen en zeggen dat je Peach maint? Zelf heb ik in totaal 4 keer een toernooi gewonnen, waarvan eentje toen ik op vakantie was in Griekenland hahah. Dat waren dan misschien niet de grootste toernooien (ook wel locals genoemd), maar die wins voelden stuk voor stuk heel goed
Oh wauw gaaf dat je toch nog een flink aantal hebt kunnen winnen!