DUSK (2018)

Alternatieve titel: DUSK HD

PC / Macintosh / Nintendo Switch / PlayStation 4 / Xbox Series X/S

Ontwikkeld door David Szymanski
Uitgegeven door New Blood, Limited Run en Severed Press

Vecht jezelf door een woeste aanval van mystieke en obscure cultisten, bezeten militairen, en zelfs duisterdere creaties, terwijl je probeert te ontdekken wat er zich beneden de aardkorst allemaal afspeelt in deze door de legendes uit de jaren 90 geïnspireerde retro FPS.

avatar van STG18
Over 6 dagen komt de derde en laatste episode uit. De early access release bevat tot nu toe de eerste 2 episodes. Episode 1 inmiddels 2x uitgespeeld op makkelijk en normaal. Episode 2 bouwt verder op 1 en is een stuk pittiger. Maar HOLY SHIT wat speelt dit goed. Laat je niet foppen door de minimale visuals. Dit draagt bij aan de jaren '90 feel van deze shooter. Als geheel pakket is het audiovisueel zelfs erg sterk gedaan. Level design is ongelofelijk strak en gebalanceerd. Voor fans van de ouwe Doom games, Quake, Serious Sam, en mensen die graag quick saven, weten wat strafe jumpen is, en warmdraaien voor arena shooters is dit een absolute must. De besturing is echt perfect, met een unlocked verticale as, wat betekent dat je gekke salto's kan maken vanaf bouncepads. De hitdetectie is fenomenaal, wapens hebben echt een voelbare impact en zijn prima gebalanceerd. Het gaat van overweldigende shoot-outs naar enorm beklemmende corridors waar je enkel met je kleine zaklamp ziet wat je doet. Enorm atmosferisch spel.

Enige nadelen zijn de korte speelduur en ik vind het relatief duur voor wat je krijgt, met 16 euro. Maar de replay waarde is erg hoog. Hopelijk komt de multiplayer van de grond en krijgt de "endless mode" meer maps. Maar als liefdesbrief aan oldskool shooters is dit echt fenomenaal. Geen 5* vanwege het totaalpakketje maar qua gameplay is dit een van de meest memorabele dingen die ik heb gespeeld de laatste jaren (misschien tezamen met Metro Last Light, al zijn de games niet vergelijkbaar).

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Erg lekkere retro shooter. Goede wapens, goede vijanden en mooi level design. Zeker in de laatste episode gaat het lekker los. Had wel graag iets meer grote open maps gezien.

avatar van Animosh
Fijne shooter inderdaad.

Het spel is hierboven al uitgebreid geprezen, maar vooral het levelontwerp stak er voor mij bovenuit: de maps zijn ontzettend gevarieerd en barsten vaak van de ideeën. Het spel schakelt moeiteloos tussen sfeervolle horrorscenario's (denk aan het verkennen van een donkere grot, terwijl je de vijanden in de verte hoort hijgen), intense shoot-outs waarin je lekker vijanden neer kan knallen, platformstukken waarin je mobiliteit op de proef wordt gesteld, en ga zo maar door. Soms zijn de gevechten close range en chaotisch, soms moet je vijanden juist van een afstand neerschieten; sommige gevechten zijn razendsnel, in andere moet je meer methodisch te werk gaan; sommige levels zijn claustrofobisch en horizontaal, andere levels open en verticaal. En naast die variatie in zijn algemeen wordt er, vooral in de laatste twee episodes, ook flink wat geëxperimenteerd met een aantal maffe ideeën die ik nog niet eerder in een first person shooter was tegengekomen. Ik zal die ideeën hier niet spoilen (je kunt ze beter blind ervaren), maar die creativiteit hield het spel voor mij tot het einde toe fris. En daarnaast speelt Dusk gewoon erg lekker: de besturing is strak, de vijanden sterk en de wapens prima. En het klinkt ook allemaal goed: de soundtrack en het sound design van de wapens en vijanden zijn beide gewoon solid - soms intens, en soms juist luguber.

Dusk is kortom een sterke shooter, maar ik heb wel een paar kleine aanmerkingen. Om te beginnen had ik net als BoordAppel graag wat meer open omgevingen gezien (als hij dat bedoelde), waarin simpel schieten en ontwijken centraal staat. Zulke gameplay (denk aan een Serious Sam) ligt mij bij first persoon shooters vaak het meest, maar tussen alle verticale maps en nauwe gangen zie je die hier niet heel veel, wat de intensiteit van de gevechten niet ten goede komt: in een laat level zegt het spel je vaardigheden te willen testen in zo'n open omgeving, maar voor mijn gevoel was er in de rest van het spel weinig moeite gedaan om die op te bouwen. Het tempo is nog steeds hoog maar had van mij nog iets hoger mogen liggen.

Daarnaast gaat de hoeveelheid ideeën soms een beetje ten koste aan het verfijnen daarvan. Zo heb je een level waarin melee aangemoedigd wordt: een erg leuk idee. Maar het is ook zo weer voorbij en wordt verder amper geïntegreerd in de reguliere gameplay. En zo gaat dat voor een heleboel ideeën. Daarnaast vond ik de bazen maar middelmatig: ze zijn vaak wat aan de makkelijke kant en missen simpelweg de creativiteit van de rest van het spel. En als we het over de moeilijkheidsgraad hebben: de eerste aflevering was wel erg simpel.

Naast alle goede ideeën zijn er kortom ook wel wat schoonheidsfoutjes. Dusk is zeer gevarieerd, en soms ontzettend creatief, en speelt over het algemeen gewoon erg lekker, maar ik had graag nog net iets meer intensiteit en snelheid in de gameplay gezien (en de wapens hadden nog iets vernietigender gemogen - denk aan een minigun of een rocket launcher) en een aantal ideeën beter zien worden uitgewerkt. Maar voor de liefhebbers van deze niche (snelle old school shooters) is dit zeker een aanrader. 3.75*

Dusk!? ik wist het bestaan hier helemaal niet van.. en van heel veel mensen niet denk ik.
Een spel uit 2018 wat erg lijkt op.. Quake en Hexen maar dan met veel meer snelheid en dubbele shotguns bijvoorbeeld, een beetje Serious Sam achtige adrenaline shooter ik zal hem eens proberen op de Switch. Het geluid is trouwens ook erg goed met een gepaste metal soundtrack.