menu

The Elder Scrolls III: Morrowind (2002)

mijn stem
4,16 (155)
155 stemmen

PC / Xbox
RPG
single player

Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda en Ubisoft

Als gevangene word je vrijgelaten in Vvardenfell, een provincie van Morrowind, op bevel van de keizer. Gedurende het spel beslis je zelf hoe jouw character eruit ziet en in welke vaardigheden je jezelf ontwikkelt. Ook kan je zelf kiezen of je je bezig gaat houden met de vele sidequests van de gildes of dat je het hoofdverhaal gaat volgen, waar de god Dagoth Ur centraal in staat.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Cr3TCWPlDrw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Glorious
5,0
Wat heb ik hier veel uren aan besteed...

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Belachelijk verslavend inderdaad. Ik speelde Morrowind pas nadat ik Oblivion had gedaan en dat was nogal even wennen. Veel dingen die ik fijn vond aan Oblivion waren hier net even anders en eerst kon ik daar niet echt mee omgaan. Ik heb het spel dus ook lang opzij gelegd tot ik het maar weer eens ging proberen. Met vallen en opstaan lukte dat en als je eenmaal het Elder Scroll virus te pakken hebt raak je het niet meer kwijt.

Wat ik vooral goed vind aan Morrowind is de lore. Het hoofdverhaal is echt boeiend en zit goed in elkaar. De fantasie van de makers is echt geweldig, geen standaard fantasy shit en als die er al in zitten, elven en dwergen bijvoorbeeld, is het allemaal heel anders dan je zou denken. De wereld is belachelijk groot en je kan je eindeloos vermaken met het doen van quests of het verkennen van de wereld.

Daar komt wel een punt van kritiek bij kijken, je personage loopt namelijk als een opa van 80 met kreupele benen. Zo ontzettend langzaam! Je van punt A naar punt B verplaatsen is echt klote. Het spel werd voor mij dan ook pas een beetje speelbaar toen ik The Boots of Blinding Speed kreeg. Na genoeg levels gestegen te zijn valt het allemaal wel mee, maar toch vind ik het elke keer weer irritant als ik een nieuw spel begin.

Nog een paar punten van kritiek: de graphics zijn niet helemaal geweldig. De personage's zien er leuk uit maar bewegen vrij houterig. De omgevingen zijn dan wel weer erg mooi. Ook het combat systeem is nogal suf, alsof eerder genoemde 80 jarige een wandelstok pakt en zijn belager daarmee te lijf gaat. Het spel heeft, zelfs met patches, nog ook teveel bugs. Op de PC niet zo'n ramp maar op de Xbox ben je de lul.

Ondanks die minpunten een ontzettend intrigerend spel en belachelijk verslavend.

4,5*

avatar van Phoenix
4,0
Prachtige unieke setting inderdaad. Vooral die gigantische beesten waarmee je van stad tot stad kon reizen vond ik erg indrukwekkend. Ook die kreten die ze slaakten, erg mysterieus. Wat dat betreft vond ik Oblivion weer wat tegenvallen. Ik heb ze wel in de goede volgorde gespeeld en ik kan me herinneren dat destijds de graphics van dit spel ook echt top-notch waren.

En natuurlijk die dynamische constructie van je personage hè. Slechts bij het levelen kreeg je actief de kans om je karakter bij te schaven, wat tevens nog gebaseerd was op je acties door het hele spel heen (bepaalde stats die ineens +3 gingen). Mijns inziens toch wel de belangrijkste troef van de serie.

Maar ook dit spel heb ik, net als Oblivion, niet uit kunnen spelen. Op een gegeven moment moest ik één of andere grot in en die kon ik maar niet vinden. Ik had ondertussen al een supersterk zwaard laten enchanten waarmee ik vervolgens een guard met full ebony armor had afgeslacht . Ik geloof dat ik toen al zo ongeveer op mijn top zat qua equipment, dus de main quest was eigenlijk wat restte. Daar kwam ik dus niet mee verder en toen had ik er genoeg van. Heb overigens wel vaker met spellen (Oblivion en GTA ook) dat als ik niet snel wat afwisseling krijg dat ik het dan voor gezien hou.

Toch een erg gaaf spel met een geweldig gevoel voor adventure. De wereld is mysterieuzer en fantasievoller dan die in Oblivion, maar deze laatste heeft de formule natuurlijk optimaal verbeterd.

4* voor Morrowind.

avatar van Caroline
2,0
Ik vond dit echt helemaal niks, vond de hele wereld niet supermooi, het spel vond ik geen reet aan (sorry alle morrowind liefhebbers) en toen ik me vervolgens de pleures schrok van een of ander monster was ik er helemaal klaar mee >>. Toch nog een paar uur van mijn leven aan verspild. 2*

Oja, de combat vond ik inderdaad een beetje suf, en de opdrachten vaag

avatar van Grovonion
4,5
Heerlijk spel. Hier heb ik dagen en dagen van mijn tijd aan besteed. Vond de fantasy-sfeer in het spel erg realistisch overkomen. Ook het level systeem is een leuke verademing tov het ad&d systeem. Uit het leven gegrepen zeg maar. Kan niet wachten om hierop te stemmen

avatar van Jelle
4,5
.. inderdaad heel mooi ja.. kan me goed voorstellen wat mensen hie niet leuk aan vinden, maar ik konme er uren mee vermaken, was echt vrliefd op het boogschutter zijn en het eigen items enchanten, wel af en toe een beetje te traag (tja, ben diablo2 gewend )

avatar van Glorious
5,0
De cliffracers waren ook zo heerlijk irritant aan dit spel Je hoorde ze al aankomen, vervolgens duurde het een halve minuut voordat die beesten eindelijk in bereik van je zwaard waren...

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Elke vijf minuten kwam je wel zo'n klerebeest tegen inderdaad. De boog is dan je grootste vriend, of je moet er gewoon even naartoe vliegen natuurlijk.

Wat ik overigens ook erg jammer vind aan Morrowind ten opzichte van Oblivion, is dat magie hier vrij nutteloos is. Het is me nooit gelukt een succesvolle spellcaster te worden omdat je mana niet, of anders véél te langzaam, er weer bij komt. Je moet dan echt tienduizend van die potions meenemen. Ook is het heel irritant dat spells kunnen mislukken. Bij Oblivion vind ik het eigenlijk het leukste om als magiër door het spel te gaan.

avatar van Sammael
5,0
Morrowind, of je vindt het niets of je vindt het geweldig. Ik vind het geweldig.

Op het eerste gezicht lijkt de game niet zo boeiend. Gevechten zijn, zeker in het begin, erg irritant (100 keer op een Cliff Racer inhakken om hem één keer te raken). Activiteiten als sneaken, blocken, en lockpicken zijn niet bijster interessant omdat je er als speler weinig invloed op kunt uitoefenen. Ze komen voornamelijk neer op de hoogte van je skills en op kansrekening. Grafisch is de game in orde (het water heb ik altijd prachtig gevonden), maar ook weer niet heel erg speciaal. De animaties van de personages zijn houterig en komen niet echt natuurlijk over. Er is weinig begeleiding bij de quests en het is vaak onduidelijk waar je naartoe moet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar! Als je de moeite neemt om je door deze kritiekpunten heen te slaan gaat er een wereld voor je open. Letterlijk. Het eiland Vvardenfell ligt aan je voeten en je kunt gaan en staan waar je maar wil. Absolute vrijheid is je deel.
Of je nou de Main Quest gaat doen, of dat je je aansluit bij een van de talloze gildes, verenigingen en organisaties, de keuze is aan jou. Als je de quests maar saai vindt kun je op eigen houtje het eiland gaan verkennen, waarbij je steeds weer op nieuwe plaatsen, personages en voorwerpen zal ontdekken. Ben je je personage zat? Begin opnieuw en probeer iets totaal nieuws uit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Of het aspect van absolute vrijheid de minpunten overtreft, is natuurlijk persoonlijk. Voor mij doet het dat in ieder geval wel. Ik weet nog niet of ik 4,5 of 5 sterren uit ga delen (waarschijnlijk 4,5 omdat de game iets teveel minpunten bevat voor de volle bak), maar dat deze game fantastisch is, staat voor mij vast.

avatar van WeZet
3,0
The Elder Scrolls III : Morrowind was een zeer geode game, alleen ikzelf kwam er niet lekker doorheen, dat betekent niet dat het een slechte game is, het licht aan mij zelf. De graphics waren goed voor toen, maar de gameplay is op sommige punten wat stroef.

***3.0***

avatar van martinstegenga
3,5
Goed spel, en inderdaad je vind het goed of niet. Ik vind dit een goed spel. Behoort niet tot mijn beste spellen maar was toch een revolutionair spel voor die tijd. Voor mij 3.5 Sterren

3,0
Ben aan dit spel geloof ik wel 30 keer begonnen, maar er na een paar weken telkens weer mee gestopt. Om de een of andere reden ligt het mij gewoon niet.

Kleine 3*

avatar van Grovonion
4,5
de Geu$ schreef:
Ben aan dit spel geloof ik wel 30 keer begonnen, maar er na een paar weken telkens weer mee gestopt. Om de een of andere reden ligt het mij gewoon niet.

Kleine 3*
nog eens proberen . Serieus, aan de hand van je top 10 zou ik zeggen dat het eigenlijk zou moeten lukken tussen jou en The elder scrolls (vandaag de dag misschien liever Oblivion). Je top 10 komt erg overeen met mijn voorkeuren

3,0
Tja, ik weet niet waar het aan ligt, de 'look' van het spel valt denk ik net buiten mijn begrip van wat ik mooi aan fantasy. Ik vind het vechten ook niet echt handig en dat frusteerd me ook vooral aan dit spel.

Mijn top 10 gaat nog iets veranderen hoor, moet eerst nog de Warhammer en Myth delen toevoegen aan de site....

avatar van rpger
5,0
Gespeeld en uitgespeeld. Erg mooi maar ook wel erg traag, met niet veel ander vervoer dan de benenwagen is het lopen lopen lopen. Desalniettemin een uitstekende game en zeker wel baanbrekend als first person RPG. Moet hem eigenlijk nog weer eens installeren nu ik een nieuwe PC heb, zal wel aardig vliegen nu.

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Mocht je dat doen, installeer dan ook de Morrowind Optimizer, o.a. widescreen support en dubbele view distance. Het ziet er dan erg mooi uit, al zie je soms de rand van het geladen speelveld .

met niet veel ander vervoer dan de benenwagen is het lopen lopen lopen

Dat valt eigenlijk wel mee, je hebt ontzettend veel vervoersmogelijkheden. Al ontsnap je inderdaad niet aan soms langdurig lopen. Mark/recall en de Boots of Blinding Speed zijn wel een godsgeschenk.

avatar van rpger
5,0
Die optimizer is cool, ik heb nooit de expansions Bloodmoon en Tribunal gespeeld, kan ik deze ook afzonderlijk spelen, zonder eerst weer de gehele main quest af te ronden? (en met een low lvl char)

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Je kan elk moment naar Solstheim of Mournhold gaan maar je legt zeker snel het loodje met een low level character. Je moet toch wel minstens level 10 zijn om er een kans te maken denk ik.

avatar van Tha)Sven
5,0
Ik vond dit spel zo ontzettend interessant om te spelen voor de eerste keer. Zo'n grote wereld en zoveel geheimen. Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen. Grote nadelen in het begin waren de snelheid inderdaad en de cliff racers. Wat een rotbeesten
Gelukkig had ik een goede Fortify Speed spell en sprong ik in het begin continu. Dat werkte gelukkig wel goed

lambf
Heel erg leuk spel. Het leukste vond ik nog om alle afgelegen grotten/ruines/tempels af te struinen om speciale dingen te vinden.

+ Erg leuk verhaal, vele sub-missies, de guilds, muziek, sfeer, de magische voorwerpen met +5 attributen.
- Stroeve besturing en slecht vechtsysteem, vooral bij spreuken. Bugs waardoor je soms vast kwam te zitten (in een paal ofzo). Iets te grote wereld (vooral de afgelegen doorpje en ruines).

Een 4,5*.

avatar van Tha)Sven
5,0
Grappig dat je de wereld té groot vind

avatar van rpger
5,0
Eerst effe Bioshock afmaken en dan begin ik er weer aan.

avatar van rpger
5,0
Moet wel zeggen dat nu ik er opnieuw aan begonnen bent ik begrijp waarom zo veel fans van de elder scroll serie dit een betere game vinden dan Oblivion, die ik zelf ook wat vond tegenvallen. Het is gewoon veel uitgebreider, de questen zijn beter uitgewerkt, ingewikkelder, en de wereld is veel meer open ended dan Oblivion (in oblivion werd je veel meer gepushed naar de main quest o.a. door de continue opduikende portals), er zijn meer guilds en subquesten en de verhaallijn is interessanter.

Je zou eigenlijk alleen kunnen zeggen dat Oblivion beter is in de combat (en graphics natuurlijk), die voelt in Morrowind niet zo best. Bijna alle andere elementen in Morrowind zijn beter dan in Oblivion. Wellicht een tip voor wie Oblivion te gek vond maar de voorganger nooit heeft gespeeld.

avatar van Tha)Sven
5,0
Ik ben het helemaal met je eens, maar het klinkt nu alleen een beetje alsof Oblivion geen goede game is. Dat is natuurlijk nog wel altijd zo

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Ze hebben beide hun min- en pluspunten. Minpunten die geen invloed op de score hebben want ik heb ze allebei maar gewoon 5 sterren gegeven . Ik ken geen andere games die zoveel vrijheid bieden in zo'n grote en mooie wereld.

avatar van rpger
5,0
Nee Oblivion is zeker geen slechte game, erg hoge produktiewaarde en absoluut DE game van 2006. maar de phrase "don´t fix what ain´t broke" is wel een beetje van toepassing op Oblivion, sommige designkeuzes begrijp ik gewoon niet en hebben (althans voor mij) enorm veel impact op de gameplay (hoofdzakelijk random loot en level aanpassende monsters).

avatar van Tha)Sven
5,0
Grappig dat je het zegt, maar ik heb over het algemeen meer moeite gehad met de gevechten in Oblivion dan Morrowind, maar misschien was dat ook omdat ik Morrowind veel sneller doorhad qua combat

avatar van rpger
5,0
Nog een tipje: Morrowind draait trouwens erg matig op Vista (houterig, en venster popups door je game) ik heb een dual boot gemaakt met XP, draait de game veel en veel beter op.

avatar van BoordAppel
5,0
BoordAppel (moderator)
Bij mij draait hij perfect op Vista. Alleen moet ik de sidebar uitzetten want die komt er af en toe doorheen.

avatar van rpger
5,0
BoordAppel schreef:
Bij mij draait hij perfect op Vista. Alleen moet ik de sidebar uitzetten want die komt er af en toe doorheen.


Framerate is veel beter op XP, terwijl ik een NVIDIA 8800 en Duo Core 2.4ghz heb. Ik hoorde van een vriend van me dat hij dat wel bij meer games heeft op vista, dus het werkt wel, maar minder, verschil merk je pas goed als je XP er naast heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:21 uur

geplaatst: vandaag om 04:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.