Parasite Eve (1998)

PlayStation
Adventure / RPG

Ontwikkeld door Square
Uitgegeven door Square

Aya Brea, een politie agente, gaat op kerstavond naar de opera. Als op een bepaald ogenblik mensen om onverklaarbare redenen in brand beginnen te vliegen, lijkt enkel Aya immuun hiertegen. Al snel blijkt dat de hoofdrolspeelster verantwoordelijk is voor de spontane branden. Aya besluit om op onderzoek te gaan...

Squall Lionheart (moderator)
Wat een ziekelijk vette game is dit! RPG ode aan de Resident Evil reeks, die imo, door het ontzettend vette verhaal en prachtige uitwerking hiervan, gelijk tot het beste van zowel survival horror als RPG behoort.

Waar te beginnen... De setting is voor de verandering gewoon eens echt, New York 1997, met 'normale' characters en wapens.
De Combat is een erg leuke mix tussen real-time en turn-based, met bewegingsvrijheid tijdens de battles, zodat je ook kunt ontwijken of verschuilen.
De sfeer is zoals bij bijna alle square games perfect, door de prachtige muziek en het geweldige design, echt creepy en beangstigend.
Maar de grootste troef is toch wel het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Hideaki Sena. Dit is imo een van de meest ingenieuze horror scripts ooit, met erachter een biologie-theorie, die mij nog steeds intrigeert. Zonder de game-ervaring te spoilen kan ik er niet veel over zeggen, alleen dat het en de coolste wetenschappelijke uitleg voor spontaneous combustion (spontane zelfontbranding) is die ik ken.
Over de filosofie achter dit verhaal zou ik al een forum kunnen vol lullen.
De filmpjes zijn adembenemend mooi, characters zijn super...

Iedereen moet deze game gewoon gespeeld hebben! -> 5*
Ik moet hem echt in m'n top10 zien te wurmen...

Hier wat apetizers; Parasite Eve Intro en Rat Morphing.

avatar van J.Bell
Wat een mooi stukje Lionheart!
Ik sluit me aan. Deze game boeide van begin tot eind. Ik was een aantal jaren terug niet achter de playstation weg te slaan door deze game.

avatar van Tha)Sven
IK heb een aantal jaren geleden gespeeld, maar omdat ik toen nog niet zo into dit soort games was heb ik een 3,5 gegeven.
Maar aangezien Squall zo enthousiast over deze game is, moet ik het misschien een tweede kans geven.

Thnx J.Bell .

Ja, zou ik zeker doen Tha)Sven, al is het voor het verhaal, leuk om te weten dat veel dingen van de achterliggende theoriën erg dicht bij de werkelijkheid liggen.

Met je komende studie in Mestreech zou het nog wel eens van pas kunnen komen, als patienten plotseling in brand vliegen, blame the mitochondria .

avatar van metaledje
Ik heb deze ook nooit in handen kunnen krijgen T'is wat allemaal

Jack Savage
heb deel 2 wel eens in handen gekregen via illegaal omgebouwde psx, maar de schijf bleef vast hangen (parasite eve was niet de enigste), heb daarnaar nooit meer illegale games gespeeld.
Was ook redelijk ver totdat de cd dus bleef vastlopen over en over.
Wat ik herinner van de game is dat het een uniek staaltje werk was, combo van resident evil en rpg's, vage shizzle maar het werkte toch op één of andere manier.

Jack Savage
Heb deel 1 eindelijk in collectie maar ik mis iets wat in resident evil wel zat en dat zijn de stemmen die bij de dialogen horen (maar dat is typisch Square).
En ook hoe het spel begint, je loopt als een Jessica Simpson met de losse/slappe handjes door de gangen en paden heen, wat ik persoonlijk niet vindt passen bij een actie figuur of in een survival horror game algemeen, maar goed de gameplay is wel erg origineel.

Jack Savage schreef:
...je loopt als een Jessica Simpson met de losse/slappe handjes door de gangen...

Is ook lastig rennen in een strakke designer eveningdress en hoge hakken... Vooral als dan je DNA ook nog eens begint te rebelleren .

avatar van Jer0en
Parasite Eve heeft me zeker niet teleurgesteld na het lezen van de verhalen hier. Allereerst is er de zeer gewaagde poging een horror game te mixen met een rpg. Het resultaat is een uitermate lekker werkend battlesysteem die je toch een beetje die Resident Evil feel geeft door wapens te gebruiken. Het is eigenlijk het battlesysteem uit Vagrant Story alleen nu met wapens.

Het verhaal van de game is zeker het sterkste punt. Aan het begin dacht ik nog wat alles nou precies met elkaar te maken had en later werd dit op een perfecte manier uitgelegd. de theorie achter spontane zelfontbranding was erg intressant en werd ook uitgebreid uitgelegd.

De characters waren een verademing in vergelijking met de vele cliche characters die je tegenwoordig ziet in games. Stuk voor stuk characters waar je je bij kan inleven en die vreselijke dingen meemaken door Eve.

Tja een welverdiende 5,0 van mij. In tijden niet zo een orginele en vermakelijke rpg gespeeld. + een plekje in mijn top 10.

avatar van Naomi Watts
Nice Jer0en . Parasite Eve is een waar pareltje en toch wel een underrated cult meesterwerkje.

avatar van Knight of Round
Ik zit er zwaar aan te denken dit spel te kopen. Ook kan ik de guide erbij kopen (20 euro). Is dat een aanrader? Loop ik anders de kans veel te missen? Als iemand mij hier antwoord op kan geven ben ik diegene zeer dankbaar.

avatar van Naomi Watts
Als ik naar je top 10 denk ik wel dat je deze tof gaat vinden. Weinig RPG's met zo'n setting, heerlijke gameplay en een goed verhaal. Deze mag je niet missen.

Knight of Round schreef:
Is dat een aanrader?

Als het 20 Euro is voor de hele deal, zeker doen. Heb het spel regelmatig tweedehands voor meer dan 30 Euro zien staan.

Parasite Eve is gewoon een unieke survival horror rpg, in moderne setting, met coole chars, lekkere combat en een ontzettend vet verhaal. Van de makers van je #1 , dus dan weet je wat voor quality game het is.

avatar van Knight of Round
Dank voor de snelle reacties! Alleen is het spel 50 euro en de guide 20.... Heb ik verkeerd uitgelegd.

Squall Lionheart (moderator)
Nah, dan zou ik de guide achterwege laten, is wel vet als verzamel object, maar de game is prima in je eentje uit te zoeken met alle secrets. En bovendien internet staat vol met guides en FAQs.

gamelord
ben nu met deze game bezig, maar wat een beauty van een game zeg.
Hij lijkt op Resident evil 1,2,3 & de outbreak files.
Maar deze vind ik toch mooier en heerlijker om te gamen dan die andere titels die ik noemde. Het combatsysteem is weer magistraal, supergoed gedaan.
alleen (als ik eerlijk ben) krijg ik hier echter geen RPG gevoel bij...waar hij toch onder geplaatst wordt. Maar dat is mijn mening.
maar van deze game ga ik intens genieten..de cut-scenes alleen al..

gamelord
Schrijf je eerst een respectvolle Revieuw voor deze game...kom je erachter dat je weer van voor af aan kan beginnen. Die stront jappaners denken ook dat mensen paranomaal zijn.

Ik had het over de baas Sheeva in de game....blijkt de hele game precies zo in elkaar gezet te zijn dat er geen ruimte voor je eigen speelstijl is. Je komt bij die kut-baas...blijkt dat je revive potions, véél kogels moet hebben wen die hele meuk..heb je het al gebruikt heb je pech kun je weer opnieuw beginnen met de game....hoezo Nazi-indruk geven.

Eerst een mooi cijfer...nu een 2,0!!

Bagger van de bovenste plank!!

Squall Lionheart (moderator)
Hehe die vuile jappaners ook altijd . Maar is toch wel een beetje de golden rule bij alle (j)rpgs, genoeg mp, health en revives bewaren voor de bosses . En heb me aangeleerd vaker en meerdere saves te gebruiken, bespaart vaak veel frustratie...

Maar was idd een lastige boss, de key is een beetje om haar heen blijven rondrennen en alleen attacken vlak na een van haar moves. Als je ooit nog eens zin krijgt, heb je hier mischien iets aan:

Sheeva
Level: 18
HP: 400 (bottom, target 1), 200 (left, target 2), 300 (right, target 3)
EXP: 1000
You'll get a message telling you that there are three parts to this boss.
The left head, right head and center head. The center head (target 1), is
the one that can heal the others, so you should kill this one first.

Sheeva also has three attacks. One is a lunging attack that can be dodged
if you were already running to the side while the attack came out. If
you're standing there, and Sheeve lunges at you, even if you start
running now, you won't be able to get out of the way in time, so keep on
moving this whole battle. Another attack is an orange beam. You can
clearly see when this attack is going to come out, and when you see it,
start running in a clockwise or counter-clockwise direction from Sheeva.
You get more time to move out of the way, but the sometimes Sheeva
directs the beam across the whole room, so you'll need the extra second
to avoid it (you won't get hit if you're standing to the side or back of
Sheeva). The last attack is a purple shockwave that covers nearly the
entire room. In fact, it's nearly impossible to dodge unless you're in
one corner and Sheeva is in the opposite corner, but that's unlikely to
happen, so you'll just need to grit your teeth and take the damage like a
(wo)man. Attack the heads only after you've just dodged an attack. If you
wait too long, then Sheeva will start pounding you while you're still
firing your gun, and you'll take avoidable damage.

Maar zal je alvast waarschuwen, de eindbaas is, in ware square traditie, weer multi-stage en nog een stuk harder...

gamelord
Hehe thanks buddy ..ja speel hem nog wel eens, alleen effe uitpluizen wanneer ik moet saven.

avatar van LimeLou
Vuile japanners? praat niet zo respectloos over ze a.u.b

avatar van Feyenoord100jaar
Japanners kunnen anders heel respectloos zijn hoor

avatar van LimeLou
Elk persoon kan wel respectloos zijn, ik vind het gewoon niet gepast om een hele bevolkingssgroep uit te schelden.

shadowmaster100
LimeLou schreef:

klopt

de een is erger dan de ander,,,,maar niemand is hetzelfde ,,,of wel

Deze komt deze week beschikbaar in de ps store. Iemand ervaring met die psone classics via ps store? Ziet dat er een beetje uit als je dat op je hdtv speelt?

avatar van CarealotCarrot
Maakt het wat uit of ik begin met dit deel of deel 2?
Anders geformuleerd, is voor het spelen van deel 2 kennis van deel 1 nodig?

CarealotCarrot schreef:
...is voor het spelen van deel 2 kennis van deel 1 nodig?

Nee, het is wel een echt vervolg, maar een 'nieuw' verhaal, dat zich een stuk later afspeelt. En wat aan kennis van deel 1 nodig is wordt nog even herhaald. Wel in volgorde een stuk leuker om de evolutie van het hoofdpersonage Aya te zien.

Vond 1 wel beter dan 2, voornamelijk omdat het eerste deel een stuk meer rpg is en het tweede deel veel meer een action game. Maar beide unieke survival-horror games.