Slime Rancher (2016)

PC / Macintosh / Xbox One / Nintendo Switch / PlayStation 4
Adventure / Simulation

Ontwikkeld door Monomi Park
Uitgegeven door Monomi Park en Fangamer

Slime Rancher volgt het verhaal van Beatrix LeBeau, een knappe jonge boerin, die gekozen heeft voor een leven. meer dan duizend lichtjaren verwijderd van de Aarde. Hier, op een pas ontdekte planeet, probeert ze haar ​​leven op te bouwen als Slime Wrangler. Met veel toewijding en haar betrouwbare Vacpack zal Beatrix het jagen op, en houden van, Slimes zich eigen moeten maken, voordat ze haar fortuin kan verdienen.

avatar van horizon
M'n zoontje is hier nu twee dagen mee bezig. Moet zeggen dat het er best leuk uitziet en, niet onbelangrijk, vernuftige casual gameplay heeft.

avatar van legian
Slimes Rancher is nog best een vermakelijk ding om te doen. Een beetje door verschillende landschappen opzoek naar slimes en hun favorieten voedsel. Om ze vervolgens op de ranch in een kooi te stoppen en hun plorts te verzamelen. Die vervolgens verkopen en zo geld verdienen om uit te kunnen breiden.

Het doel is simpel, de gameplay is net zo simpel en de uitstraling is enorm lieflijk en kinderlijk. Het verhaal is van ondergeschikt belang en wordt verteld door mails en wat berichten die je in de wereld kan vinden. Het is er vooral om je een reden te geven dat je hier bent. Het is functioneel, maar wordt nergens diepgaand.

De Slimes zijn leuk en de latere bieden nog wel een kleine uitdaging om ze allemaal in de kooien te houden. Toch vervelend als je na een dag wandelen terugkomt en de helft is uit de kooi verdwenen. Toch heb je al snel door wat handig is en voor je het weet heb je een onderhoudssysteem om snel veel Plorts te produceren. Dat onderhouden gaat op den duur wel wat tijd kosten en voelt soms verrekte veel als werken. Gelukkig kan je robots toepassen om taken over te nemen. Maar om daar te komen moet je eerst door wat research heen om dat te regelen. Dat is prima, ware het niet dat toen ik de research ontdekte ik al tegen het einde van de game aanzat. En als je het einde hebt behaald, de verschillende werelden hebt ontdekt en alle slimes hebt, dan is er maar weinig reden om nog verder te zoeken. Ik voelde er dan ook weinig voor om echt in de research te duiken.

En dan beland je in de situatie dat je eigenlijk wel klaar bent met het geheel. Ik kan een farm game op zijn tijd wel waarderen, maar Slime rancher weet het niet helemaal waar te maken. De endgame is snel bereikt en daarna is het vooral voor je eigen lol om verder te gaan. Vanuit de game is er eigenlijk geen reden om elk hoekje te verkennen, of de research helemaal uit te diepen. Het verhaal is tegen die tijd al lang en breed afgerond. En op de Ranch is er met de Slimes ook weinig anders te doen dan ze maar blijven voeren. ja je kan Slimes combineren, maar dat levert ook weinig extra's op. En omdat het geld op een gegeven moment wel binnenstroomt hoef je weinig te doen.

Voor een farming game is het dan toch wel erg leeg merk ik.

Toch heb ik me er goed mee vermaakt en ik denk dat ik de opvolger ook wel een kans ga geven ter zijne tijd. Hopelijk hebben ze daar wat meer diepgang erin gebracht en kan je de research vanaf het begin erbij pakken.
Verder is het vooral een simpele game die best lekker relaxt is na een dag werken. Dus als cozy game is dit wel geslaagd.