Life is Strange: Before the Storm (2017)

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Android / Apple iOS / Macintosh / Nintendo Switch / Google Stadia
Adventure

Ontwikkeld door Deck Nine
Uitgegeven door Square Enix

Deze prequel op Life is Strange speelt zich ruim drie jaar voor het origineel af - en focust zich op de relatie tussen Chloe en Rachel. In drie episodes kom je meer te weten over hoe de relatie tussen Chloe en Rachel tot stand kwam, en welke gebeurtenissen hen dichter tot elkaar bracht.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Augustus al, da's snel!

Toch wel veel enthousiaste reacties op oa youtube, verbaasde me een beetje, de eerste reacties toen het nieuws broke was pretty negatief...

Zelf heb'k er niet zo'n zin in eigenlijk. Of iig toch stuk minder dan dontnod's eigen seiz 2.

Idem. Kan niet zeggen dat ik meteen enthousiast ben of dat de hele insteek me boeit. Ik zal hem vast wel aanschaffen, maar zie me dat eerder doen in een sale dan meteen op releasedatum. Ach. Wie weet. Kan zijn dat het me alsnog verrast. Maar ik ben inderdaad ook veel nieuwschieriger naar een seizoen 2.

Heel benieuwd naar de preqeul.
Het eerste deel was fantastisch en ook echt met plezier uitgespeeld.
Ik vraag me toch af of ze het verhaal nog echt zo interessant weten te houden . Maar we zullen zien, ook ik ga de game zeker aanschaffen.

31 augustus al!??!

Kan niet wachten... Vraag me wel af wat we nou van een prequel moeten verwachten. Geen terugspoelen, veel goeie karakters missen. Ik vond Chloe altijd een vervelend verwend karakter die al veel te veel aanwezig was. Hoop dat ze met iets goeds komen, zo snel na de aankondiging.

Dit ga ik natuurlijk absoluut spelen, best een boeiende invalshoek ook. Lijkt me wel belangrijk dat je de eerste game hebt gespeeld om de impact van Before the storm beter te begrijpen. Ik neem aan dat we oa de jeugdvriendschap van Chloe en Max mee gaan maken, de nieuwe vriendschap tussen Chloe en Rachel, die zal worden ontvoerd en natuurlijk ook de impact van Chloe's vader William die gaat sterven, waarna stiefvader David in het gezin komt te wonen. Chloe leek in Life is strange een vervelend probleemgeval, maar ze had zoveel meegemaakt dat ik al heel snel veel sympathiek voor haar kreeg en echt om haar ben gaan geven. Dus ze lijkt me een prima hoofdrolspeelster in de prequel.

Maar wat ik wel afvraag, hoe uniek zal dit worden, want de tijdskrachten die Max in het eerste deel had zullen hier ontbreken lijkt me. Er komen 3 Episodes, hopelijk binnen een half jaar en hopelijk tegen een fatsoenlijke prijs. Meende dat ik op Steam 16 Euro voor het totaalpakket zag staan. Lijkt me een goede deal als je hier een uurtje of 10 verhaal uit kan halen.

Manny Calavera schreef:

De geschiedenis van Chloe/max en de 'echte' vader + een alternatieve toekomst zijn al heel goed uitgewerkt in het origineel. Meer van hetzelfde zou van mij niet hoeven iig.
Ik heb liever dat ze komen met een totaal nieuw/origineel verhaal dat niet te erg leunt op de originele Life is Strange. Kan prima iets zijn dat de irritantheid van Chloe verklaart.

Nouja, je kan er best nog een leuke draai aan geven, vanuit perspectief van Chloe. Of zelfs via Rachel.

Hier trouwens een report over het nieuwe seizoen:

We checken Life is Strange: Before the Storm in Londen | Power Unlimited - pu.nl

Ik wil eigenlijk deze game op Steam vast kopen, zie hem voor bijna 17 Euro te koop. Maar je kan ook de game + DLC voor 25 Euro kopen, de zogenaamde deluxe edition met oa een bonus episode waar je met een jonge Max kan spelen. Plus nog wat extra's. Zit te twijfelen wat nou beter is. De overige extra's interesseren me niet zo, maar de bonus episode wel.

Daarbij twijfel ik enorm of ik Before the storm al in augustus wil spelen. Het wachten op een volgende episode lijkt me echt lastig. Ik vond de voorganger juist zo pakkend doordat ik alles pas speelde toen de 5 episodes al uit waren.

avatar van JustMike
Manny Calavera schreef:

Ik heb de deluxe edition op pre-order staan, maar volgens mij kwam de bonus episode pas uit nadat alle episodes gereleased zijn, dus ik kan nog niet zeggen of die bonus episode het waard is.

JustMike schreef:

Dat las ik ook ja. Kan je dus wel aannemen dat die bonusepisode stand-alone gaat worden wat betreft het verhaal. Hoogstens misschien een link tussen beide games. Maar goed, geen twijfel over dat ik die episode ook wil spelen. Vind het alleen wel prijzig om 8 Euro extra te lappen voor een bonus. Anderzijds, voor die 25 Euro krijg ik ongetwijfeld weer een uur of 10-15 gameplay, da's meer dan bij de meeste full-priced shooters die ik vaak speelde. Ik denk dat ik de pre-order ook maar ga plaatsen binnenkort. Tot wanneer kan dat? Een dag voor de release van Episode 1?

avatar van Thomas83
Nog niet zo onder de indruk van de beelden die tot nu toe zijn getoond. Het lijkt soms haast een fanprojectje. Die al getoonde scène met Chloe en David is echt niet best. Verder valt het me ook wel op dat Chloe veel meer op Max lijkt in dit verhaal. Zal een bewuste keuze zijn, maar ik vind het iets te gemaakt overkomen.

Release Episode I is morgen. Gaan er al mensen de game morgen spelen? Ben ontzettend benieuwd naar meningen. Ik moet door omstandigheden helaas nog minimaal 2 weken wachten

nuf
Ik heb hem gepreodered op xbox one maar hij downloadt nu wel iets?? Weet niet of dat dan episode 1 is, of de hele game, of niks?

EDIT wel al gedownload, nog niet kunnen spelen dus. Morgen wel!

nuf schreef:

Dat is alleen Episode I. Zal na 0.00 vannacht wel speelbaar zijn.

avatar van JustMike
Ik kon hem op steam pas om 18:00 downloaden. Ik heb zo'n 3-3.5 uur over de eerste chapter gedaan. Lekker mijn tijd genomen voor alles en ik moet zeggen dat de sfeer van het spel weer tot in de puntjes is uitgewerkt. Net als in Life is Strange zijn er veel momenten om te genieten van de omgeving en de muziek. Overal zijn leuke references te vinden en ik heb aardig genoten van de mix tussen humor en drama. Al vind ik wel dat ze nogal vroeg beginnen met al die 'sexual tension.' In deel 1 gebeurde het geleidelijk en misschien gaan ze nu sneller omdat er maar 3 episodes komen.

Ik mis de 'rewind time' feature wel een beetje en ben nog geen grote fan van de 'backtalk' feature. Maar het past wel bij Chloe en soms zitten er wel leuke comebacks tussen. In Life is Strange nam de feature een surrealistische verhaallijn met zich mee, maar ondanks dat je nu niet met de tijd kan spelen, hebben de developers er wel een zekere mate van surrealisme in kunnen verwerken.

Tot nu toe ben ik erg tevreden!
.. en een beetje teleurgesteld dat ik nu weer zo lang moet wachten op de volgende chapter.

*jaloers*

Slaat de game emotioneel net zo hard in als het origineel?

Komen de overige 2 episodes wel binnen enkele weken na elkaar uit? Hoop dat dat geen vele maanden gaat duren.

avatar van Dragonslayer
Manny Calavera schreef:

Verwacht het maar niet. Sinds dat gedoe met Life is Strange, Game of Thrones telltale en Hitman koop ik geen episode-games meer voordat alle episodes gereleased zijn. De eerste 2 of 3 episodes worden vaak nog redelijk op tijd gereleased, maar zodra ze over de helft zijn zitten er vaak enkele maanden tussen.

Dragonslayer schreef:

Ik snap je bericht niet zo goed. Na deze Episode van deze week zijn er nog maar 2 episodes over. En die komen net als bij het origineel vast vrij snel. Bij Hitman ging het om 6 episodes en volgens mij zijn die ook volgens schema uitgekomen. Al heb ik de game pas gespeeld toen er een disc te koop was.

...overigens ligt ook Telltale tegenwoordig best redelijk op schema vind ik. Misschien omdat is het omdat ik de games momenteel (vanwege geldgebrek) niet zo 1-2-3 koop en even wacht op een sale - maar het lijkt er toch op dat er iedere maand wel iets verschijnt (en in sommige gevallen gewoon ook helemaal uit het niets - zoals Batman seizoen 2). Ik verwacht ook niet dat dat het maanden gaat duren vooraleer deze compleet is met maar 3 episodes.

Maar ik blijf wel een beetje mijn twijfels behouden tbh - ik heb een reviewtje of 2 gekeken op Youtube en ik liep nog altijd niet echt warm ervoor. Zal het vast aanschaffen in een sale maar ergens boeit het hele gegeven van Chloe zonder Max me niet echt veel. En ook die 'backtalk' feature ziet er niet meteen echt denderend uit. (...lijkt overigens wel een beetje gebaseerd op het Swordfighting uit Monkey Island ... alleen dan niet echt leuk).

avatar van Dragonslayer
Bij Life is Strange zat er toch echt elke keer 2 maanden tussen. Dat vind ik gewoon te lang. En de laatste episode duurde nog veel langer.

De laatste game of thrones telltale episode duurde 4 maanden voor die uitkwam.

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Was eigenlijk niet van plan om m te halen, maar kon het uiteindelijk toch niet laten! Kleine sneak peek genomen en al een half uurtje gespeeld (de rest moet ik voor later deze week bewaren). Die backtalk feature is alvast een aparte toevoeging. Eerste dialoog was een beetje vreemd, maar wellicht komen er later in de game betere toepassingen voor. Ben in ieder geval zeer benieuwd...

Winkelwagentje schreef:

Het is geenszins een vervanging van de tijdreis-optie. Ik heb niet eens echt door wat het nou toevoegt. Argumenten gebruiken om iemand te overtuigen en een discussie winnen was al onderdeel van deel 1, nu is er een animatie bij met een soort puntentelling. Oké? Het nadeel van de tijdreis-optie, dat je alles kan plannen en eigenlijk geen 'foute' keuzes uit impuls kan maken valt wel weg.

De reden dat ik deze waarschijnlijk een veel lager cijfer geef dan het origineel (5/5) is Chloe. Ik kan haar echt niet uitstaan, vooral hoe ze met haar moeder/david omgaat. Dit type mensen zijn zo irritant, ondankbaar en verwend. Constant klagen en 'sarcastische' opmerkingen maken. In het origineel was ze nog wel uit te staan, maar nu bén je haar. Gelukkig zijn veel oude characters, ten minste bij het begin nog wel aanwezig. En een aantal nieuwe, interessante. En natuurlijk Rachel Amber.
Voorlopig cijfer komt als ik part 1 uit heb gespeeld... Na vier of vijf speelsessies ben ik nog maar bij ht gedeelte dat Chloe en Rachel op een trein springen. De meeste keren was ik na 10 minuten al zo geirriteerd door Chloe's gezeik dat ik al weer iets anders ging spelen.

nuf
Meer dan een 2.5 kan ik er tot nu toe echt niet aan kwijt. Rachel is bijna nog meer edgy dan Chloe. Zo'n type dat interessant doet en ik op de middelbare school ontweek. De dungeons & dragons game was wel aardig. Chloe laat zich af en toe van haar leuke kant zien. Het schoolplein en dramalokaal waren plekken waar ik nog wat hoop kreeg op meer. Paar oude karakter herintroduceerd (victoria, nathan), paar nieuwe, wellicht interessante. Na een redelijk interessant treinritje komt een geforceerde liefdesinteresse (na een dag elkaar kennen).
En een zwaar overspannen melodramatisch eind.

De hoofdpersonages zijn gewoon oninteressant, vervelend, geforceerd ~mysterieus~. Het mooie aan Max was dat ik me goed kon identificeren met haar. Down to earth, nadenkend ipv overdreven emotioneel.

avatar van Winkelwagentje
Winkelwagentje (moderator)
Ik deel je mening grotendeels. Al heb ik wat minder moeite met Chloe als personage. Rachel daarintegen. Er stonden me een aantal dingen tegen in deze eerste episode waaronder inderdaad die geforceerde liefdesverklaring, na één uit de hand gelopen partyavond en een chill ride. Kom aan. Tja, en dan dat einde...

Mijn twijfel om m bij release aan te schaffen is tot nu toe terecht gebleken. Want erg memorabel is het allemaal nog niet. Het enige wat me nog enigszins is bijgebleven is die table top game, enkel omdat een onverwacht grappige, en goed uitgewerkte scene was.

Ik mis ook volledig de opbouw naar de volgende twee episodes. Ik had gehoopt op meer dan enkel de focus op de vriendschap tussen Chloe en Rachel. Maar ik vrees toch dat enkel die kaart getrokken gaat worden.

Het duurde helaas een maand tot ik toe kwam aan het spelen van Episode 1, maar deze week dan gedaan en in 2 avondjes erdoorheen gevlogen. Met een 2,5 uur was ik er wel doorheen en ik klik echt alle objecten en activiteiten aan.

Het origineel is geniaal, pas een paar maanden geleden gespeeld en het een zeldzame 5* gegeven. Ben zelden tot nooit zo gepakt door een verhaal als bij die game. Deze prequel kwam dus gelegen, maar is wel door een andere studio gemaakt, omdat de oorspronkelijke makers nu de echte opvolger aan het maken zijn. Ondanks dat ik me goed met deze eerste Episode heb vermaakt is het wel duidelijk minder is verhaal, dialogen en vooral emotionele betrokkenheid. Het was niet slecht, maar dat unieke dat LiS had kent deze game nog niet. Benieuwd of de 2 andere Episodes dat wel voor elkaar krijgen. Het lijkt te weinig tijd om echt weer een heel bijzonder verhaal te vertellen. Er gebeurt dan ook niet overdreven veel in deze Episode. Chloe raakt vooral vaak in de problemen door haar grote mond en haar rouwverwerking, waardoor ze Rachel Amber leert kennen en er een bijzondere band mee krijgt. Dat laatste werkt overigens wel en het verklaar al goed waarom ze zo kapot was van haar vermissing en dood in de originele game. Het lesbische tintje erbij vind ik wel aardig, al voelt het ook een beetje geforceerd. Het leek ook verkeerd af te lopen, maar dan volgt alsnog een nachtelijke scene tussen de dames waardoor het nog wel boeiend kan worden. Al slaat dat slot met die bosbrand weer nergens op. Maar de cliffhanger die erna komt over het gestolen geld kan wel goed uitpakken. Tenminste een beetje spanning op het verhaal.

Ondanks dat er nog weinig gebeurt zitten er wel mooie stukken in, vooral de herinneringen aan Max, maar ook iets grappigs als een potje Dungeons and Dragons. Sowieso weer tof om terug in Arcadia Bay te zijn, waar je veel oude bekende en bekende locaties treft. Voor deze Episode zou ik een dikke 3* geven qua gevoel. Hopelijk schiet Episode 2 een beetje op, ondanks alles toch benieuwd naar.

nuf schreef:
Meer dan een 2.5 kan ik er tot nu toe echt niet aan kwijt.

Wel vreemd dat je al stemt, terwijl je pas 1 Episode hebt kunnen spelen. Vind ik voorbarig. LiS was ook niet meteen briljant in de eerste Episode, al was het wel pakkender dan dit.

Square Enix heeft laten weten dat Brave New World, de tweede aflevering van Life is Strange: Before the Storm vanaf 19 oktober verkrijgbaar is voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Life is Strange: Before the Storm Ep 2 Trailer [PEGI] - YouTube

Episode 2

Fijn dat de nieuwe episode er weer was, keek er naar uit ondanks dat Episode 1 niet echt heel memorabel was. Maar er zit genoeg potentie in het Chloe/Rachel verhaal en dat komt er in Episode 2 ook al beter uit. De coming-of-age vriendschap tussen beiden die aan het einde over lijkt te gaan in een soort van verliefdheid vind ik mooi om te volgen. Tussen Max en Chloe hing er in de originele game ook al een soort spanning op dat gebied, maar het kwam er niet van. Hier wel, want uiteraard heb ik de keuze gemaakt om Chloe en Rachel elkaar te laten zoenen, onder de lantaarnpaal na het theaterstuk. Dat was echt een mooie scene waar Before the storm al een beetje heen ging. De klik tussen beiden is bijna net zo mooi als tussen Max en Chloe. Des te pijnlijker zal het zijn als Rachel in Episode 3 (neem ik aan) ontvoerd wordt, wat weer het begin zal kunnen worden van de originele Life is Strange.

Wat deze tweede episode overigens net als de vorige mist zijn keuzes maken die echt cruciaal zijn in leven en dood. Iedereen kent wel uit het originele Life is Strange de zelfmoord van Kate, de keuze of je Chloe's vader wil redden en haar lijden als verlamd meisje, net als het einde waar je Arcadia Bay of Chloe op moet offeren. Dat soort hartverscheurende keuzes mis ik een beetje in Before the storm, dat gewoon inhoudelijk veel minder is, maar niettemin nog steeds erg weet te boeien en wederom een sympathiek verhaalt vertelt met mooie beelden en prachtige muziek. En wat ook lastig is, is dat ik als speler van het origineel gewoon moeite heb met de houding van Chloe richting David. Je weet dat hij geen eikel is, maar een goede man. Maar goed, zover is Chloe in deze prequel game natuurlijk nog niet.

Zou Episode 1 denk ik op 3/5 raten en deze op 3,5/5. Ben benieuwd naar het slotstuk en ook naar de bonusepisode voor de deluxe editie koper met Max.

Manny Calavera schreef:

Voorlopig cijfer.. mogelijk gaat die omhoog of omlaag na ep 2 en 3.
Heb een groot deel van ep 2 gespeeld. Nog saaier dan ep 1 tot nu toe.

Verlaging na ep 2