Ahhh de allereerste echte adventure game...
The Legend of Zelda is één van de bekendste game-reeksen ooit gemaakt. En op de NES is het allemaal begonnen. Het mannetje (genaamd Link) in een groen pakje bewapend met zwaard en schild gaat op avontuur om de prinses Zelda te redden uit de klauwen van Ganon. Onderhand een klassiek gegeven geworden voor vele oude én nieuwe games.
Tijdens het avontuur groeit Link en de wereld om zich heen ook. Je vind magische wapens en in elk hoekje zit een geheim verborgen. De manier hoe dit naar voren komt in deze 23-jaar oude game voelt aandoenlijk en heel natuurlijk aan. Ik kan helemaal begrijpen dat een kind hier vroeger compleet in werd opgeslokt. Alleen de Zelda-tune ademt al avontuur en plezier!
Je komt langs bergen, rivieren, bossen en donkere kerkers. In die kerkers zitten vaak de meest vreemde wezens en je kan er niet zomaar even doorheen lopen. Een goede voorbereiding is vereist! Koop dus vooral wat magische drankjes en houdt die Heart-containers in de gaten. Je gaat ze nodig hebben...
Tijdens mijn speelsessie naar het einde toe wilde ik steeds meer dat ik deze game als klein kind had kunnen spelen. Ik ben pas vanaf de SNES en Megadrive begonnen met games en heb de NES periode dus gemist. Een gevoel van nostalgie had ik dus niet. Maar toch vond ik dit spel speciaal, en zat ik er helemaal in. Het bracht het kleine kind in me weer naar boven. Geen mooie 3-d beelden of ingewikkelde gameplay. Gewoon jij en de fantasiewereld die voor een groot gedeelte uit jouw inlevingsvermogen leunt.
Dat inlevingsvermogen speelt een belangrijke rol in dit soort (gedateerde) spellen. De kracht in The Legend of Zelda ligt dan ook in het feit dat je inlevingsvermogen gestimuleerd word. Alles is zo goed bedacht en met passie in elkaar gezet dat je vanzelf Link word en een avontuur gaat beleven. Niet veel games hebben dit talent, het op een natuurlijke manier opbrengen van een identiteit in een simpel videospelletje. Metroid Prime is trouwens ook een perfect voorbeeld hiervan. Alleen deze game komt uit 1987!!
Omdat The Legend of Zelda dit talent heeft en het daarnaast ook nog eens een verdomd leuk spel is beoordeel ik hem dan ook met *5 sterren.
Een langdurig, uitdagend meesterwerk dat zelfs nu nog zijn mannetje staat. Bedankt Shigeru Miyamoto
*5,0