Ik ben bezig met de klassieke 2D Mario’s nog eens weer te spelen en na een heerlijke eerste game was nu Super Mario Bros. 2 aan de beurt. Met het opstarten ben je alweer gelijk in de stemming door het kleurrijke hoofdmenu en de iconische muziek. Niks mis mee. Maar dan… World 1-1.
Meteen merk je als speler dat dit nog maar voor een beetje lijkt op de voorganger, want plots kan Mario niet meer op vijanden stampen en ze daarmee verslaan. Nee, je moet groenten uit de grond trekken en ermee gooien. Ook mag je door de grond heen graven en zink je weg in woestijnzand. What the fuck denk je dan zeg. Het moge duidelijk zijn dat dit echt even wennen was want ik was deze game eigenlijk aardig vergeten. Nou herinnerde ik me wel weer dat hier een verhaal aan vast zat, die je
hier kan bekijken voor een complete uitleg. Dit is dus de Amerikaanse versie van Mario Bros. 2, niet de Japanse. Japan had een versie die als veel te moeilijk werd gezien (later alsnog uitgebracht als The Lost Levels) en daardoor moest Nintendo wat bedenken om de Amerikaanse markt ook blij te krijgen. Ze nemen de layout van de game Doki Doki Panic over, veranderden de hoofdpersonages naar de bekende Nintendo karakers en vulden dit verder aan met bekende activiteiten en vijanden, maar ondanks dat voel je gewoon dat je iets speelt dat niet echt Super Mario is. Als ik eerlijk ben, dit is gewoon vele malen minder leuk. Het is niet slecht en er is genoeg te doen maar ik wil gewoon op Goomba’s springen en Bowser verslaan, niet met fruit gooien en tig keer de eieren van Birdo terug smijten en een gekke Kikker verslaan. Er zitten gewoon teveel irritaties in de gameplay en het verveelt soms ook. Positief is wel weer dat we hier voor het eerst kennis maken met de Shy Guys. Die vind ik echt altijd zo tof.
Visueel is de game wel echt een stuk mooier dan de voorganger met veel meer kleur, grote gebouwen, hoogteverschillen en diversiteit in gameplay. Ook de muziek is ontzettend fijn en classic Mario. En het bevalt ook wel dat je kan kiezen per level of je met Mario, Luigi, Toad of Peach speelt. Allemaal hebben ze sterktes en zwaktes. Zo springt Luigi hoger maar controleer je hem weer moeilijker. Ik vond Peach wel het fijnste personage, omdat ze een beetje kan blijven zweven.
Uiteindelijk heb ik wel kunnen wennen aan de gameplay en me er ook best mee vermaakt, maar ik had toch telkens heimwee naar andere Mario-titels. Blij dat ik hierna aan Mario Bros. 3 kan beginnen, die weer terug naar de basics ging.