Super Mario Bros. 2 (1988)

Alternatieve titel: Super Mario USA

Nintendo Entertainment System / Arcade / Nintendo Wii / Nintendo 3DS / Nintendo Wii U / Nintendo Switch
Platform

Ontwikkeld door Nintendo

Op een nacht heeft Mario een vreemde droom waarin hij een deur opent naar een andere wereld. In deze droom heeft Wart Subcon, het land van dromen, vervloekt en Mario en zijn vrienden moeten de vloek ongedaan maken. Wonderbaarlijk genoeg komen Mario, Luigi, Toad en de Princess de volgende dag in een grot die hen naar de wereld uit Mario's droom leidt…

avatar van Onderhond
Rare vogel.

Dit is eigenlijk niet deel 2, wie de compilatie op de SNES ooit gespeeld heeft weet dat het tweede deel hetzelfde concept volgde als deel 1, maar dan met een ander leveldesign (en nog een pak moeilijker).

Dit deel was volgens mij in Japan gewoon een ander spel, waar ze in het Westen Mario figuurtjes ingepoot hebben. Niet de eerste en zeker ook niet de laatste keer dat dit zou gebeuren. Rest de vraag hoe we SMB2 kunnen toevoegen.

Verder een gaaf spel dit, leuke en originele elementen, toffe puzzelelementjes ook. Grappige vijanden en een goeie moeilijkheidsgraad. Vond deze beter dan de eerste SMB.

3.5*

Edit: Originele Japanse versie

avatar van HiLL
Jajajaaaa Mario Bros 2. Een geweldig spel en behoorlijk vernieuwend na deel 1. Vijanden oppakken en weggooien, besjes pakken en lekker gokken! Op voor de 5 extra levens! Top! De eindbazen vind ik heerlijk om te verslaan, voornamelijk die met de bommen. Die muis is gaaf!

Verder lekker veel levels, grappige beestjes en heerlijke irritante deuntjes!

Ook leuk is dat je de verschillende karakters per level kunt inzetten. Luigi is handig om langer en hoger in de lucht te blijven, maar is traag met het opakken van muntjes en vijanden. Ik kies ten alle tijden voor Toad, met zijn enorme paddestoelkop!

avatar van Status Seeker
Mijn eerste game en ook zo'n beetje de enige game die door het hele gezin gespeeld werd. Hij wijkt wel erg af van de andere Mario's, maar is zeker interessant. 4,5*

avatar van Tsjo-Wi
Leuke game dit, maar vind hem op de een of andere manier toch minder dan SMB 1 en 3. Maar die verschillende personages maken het wel vet. Ik was altijd Peach, lekker zweven!

avatar van Pellie
Naar mijn idee toch de beste van de Mario Trilogy voor de Nes. Meer karakters met allen een eigen specialiteit. Extra levens verdienen met het jackpot/ kersen-spel en de leuke eindbazen. Waar in Mario Bros 1 slechts een bowser stond waar je slechts onderdoor hoeft te lopen staan staan er nu Birdo's die toch aanzienlijk leuker zijn. Ook Ward is een zeer gave eindbaas waartegen het gewoon leuk is om te vechten.

Ook ik was altijd Peach. Het makkelijkst bestuurbare karakter dat er tussen zat.

avatar van gemaster
Dit spel gaf mij toch niet helemaal die Mario vibe. Iets wat deel 1 en 3 toch wel hadden. Desondanks natuurlijk zeker geen slechte game, maar het deed me niet zo heel veel.

avatar van kArIzMa_TuRk
vroeger ook vaak gespeeld. een van de leukste Mario spellen uit die tijd. Heel leuk! (bedankt voor het toevoegen )

avatar van Bart Tönjann
Dit was mijn eerste spel op de GBA advance!

Leuk spel, ook leuk dat je als Peach, Toad en Luigi kan spelen, en varieren. Eindbazen waren ook leuk, erg grappig dat Birdi je na elk level stond op te wachten, ookal versterkt dat het gevoel dat de makers van Mario spellen niet zoveel nadenken over dat soort denken.

3.5 sterren.

avatar van Hadouken
Dit was een beetje een missertje vond ik. De hele Mario-sfeer leek wel overboord gegooid. Opeens kon je naast Mario en Luigi ook met Toad en Peach spelen, wat opzich wel leuk was.

Maar de vijanden waren anders, de eindbosses waren anders ( Birdo) en alleen de manier van springen van Luigi deed me al snel weer terugverlangen naar deeltje 1 en 3. Het sfeertje was mij ook te duister voor een Mario-game toen.

avatar van whitedevil
dit vond ik de leukste van de 3 mario's op de nes. waarom, ik weet het eigenlijk niet. ik denk dat het komt doordat je kon kiezen uit mario, toad, prinses, luigi. verder heb ik dit spel (met me vader) toen ter tijd uitgespeeld. en daarna nog wel vaker.

omdat het spel me goede herinneringen naar boven haalt..

5 *

Super Mario Bros 2 was eerder uitgebracht als Doki Doki Panic in Japan, en later is er een Mario game van gemaakt door de originele karakters met de Mario Bros karakters te vervangen. Dit kan verklaren waarom deze game niet de typische Mario Bros sfeer heeft.

Dit mag de pret niet drukken, want deze game is geweldig. De graphics zijn erg goed. De muziek is ook geweldig en weet perfect een bepaalde sfeer te combineren in iedere level. De levels zijn ook niet al te makkelijk uit te spelen en sommige zijn zelfs moeilijk.

Ook zijn de characters geweldig, en dan vooral de schurken. Sommige schurken weten echt het bloed onder je nagels vandaan te halen. Die lopende planten die vuurballen spuwen en die kleine poppetjes die die kogels spuwen hebben voor heel wat irritatie gezorgd. En wat te denken van die vliegende kop die je achtervolgd als je weer eens een sleutel te pakken hebt of die vervelende zwarte sterretjes?

Het enige nadeel aan deze game is dat het vrij kort is en er is niet teveel variatie qua levels.

4,5.

avatar van Thomas83
Deze is volgens op de SNES ook uitgekomen in een soort verzamelbox met meerdere Mario's, waaronder deze. Ik kan die verschillende Mario's hierdoor niet echt uit elkaar houden.
In elk geval vond ik alle delen erg leuk om te spelen. Al haalde het voor mij niet bij Super Mario World. Die had toch duidelijk betere graphics etc. Maar dit is wel echt een topspel, zoals al die vroege Mario's in elk geval (ben verder nooit zo'n Mario-speler geweest).
Omdat ik die Mario's niet uit elkaar kan houden geef ik maar geen cijfer.

avatar van Hadouken
Thomas83 schreef:

Klopt, dat was Super Mario All Stars.

avatar van Thomas83
Ja inderdaad, die titel bedoelde ik. Bedankt!

[quote]Onderhond schreef:
Rare vogel.
Rest de vraag hoe we SMB2 kunnen toevoegen.

is uitgebracht onder de naam SMB2: the lost levels

avatar van jaspertje3
1,5
Slechtste deel uit de reeks naar mijn mening. Lelijke graphics en Mario onwaardig. Ben eigenlijk nog verbaasd door het hoge gemiddelde. Op vliegende tapijtjes vliegen, einde van de levels door zo'n adelaarshoofd lopen, door zand naar beneden graven etc. Nee geen leuk spel.

avatar van KingDenisu
2,0
Nee, ik vind hem niet erg leuk. Tenminste, niet voor een Mariogame. Het miste gewoon het Mario sfeertje. Net zoals Sunshine. Nee, ze hadden gewoon de ëchte"SMB2 moeten uitbrengen hier. En deze game in z'n orgineelstaat als "Doki Doki Panic". In Doki Doki Panic kon je ook nog eens opslaan, hier niet. Nog een nadeel dus.

avatar van welleweirdo
Onderhond schreef:

3.5*

Edit: Originele Japanse versie

Truth! Dit deel was oorspronkelijk geen mariogame en is ook niet te vergelijken met de vorige game. Ik was dus ook niet zo te spreken over deze game. Het echte tweede deel genaamd 'the lost levels' is alleen in Japan verschenen en is later op de SNES als Super Mario Allstars hier verschenen.

Dit was mijn 2de game en vond het zeker ook niet slecht.
Vond dit wel moeilijker als deel 1 en wel spijtig dat het maar voor 1 speler was maar ook hier uren plezier mee gehad.

avatar van Knight of Round
Duidelijk de minst leuke Mario.....

Knight of Round schreef:
Duidelijk de minst leuke Mario.....

De leukste uit de serie! dit komt ook omdat dit spel ideeen opbracht voor de tv serie (The Super Mario Bros Super Show) die overigens een jaar daarna geintroduceerd werd.

leukste mario van de 3 op de nes in der tijd. Was toen, 7 jaar toen de game in europa uitkwam.

Pure nostalgie, prachtige tijden als ik er terug aan herinner wordt. The good 80's. Ik in mijn bed toen ik bleef slapen bij vrienden of neef, terwijl tante & nonkel vollop mario 2 aan het spelen waren.

Het graven in het zand, de bazen, het achtervolgt worden enz.... super game. One of all time favourites.

avatar van Mega Man
Het tweede deel uit de oude Mario trilogie heb ik altijd ervaren als een afwijkende episode die toch nog genoeg toffe elementen toevoegde aan het Mario universum. Ik zie SMB2 eigenlijk als een soort Super Mario Sunshine: beide games zijn het tweede deel in de trilogie, bevatten andere vijanden en voorwerpen, qua gameplay wijken ze nog al af (vijanden oppakken en weggooien en waterspuit gebruiken gedurende het hele spel), en de setting is anders (Subcon en Eiland Delfino). Bij Super Mario Galaxy was de setting ook wel anders als bij Super Mario 64, toch waren de levels weer van diezelfde interactieve speeltuinen met Twomps, Piranha planten, Goombas en pijpen.

Super Mario Bros defineerde de 2D serie, Super Mario 64 defineerde de 3D serie. Super Mario Bros 2 wijkt nogal af en Sunshine idem dito. Super Mario Bros 3 haalde alles uit SMB1 en deed er een enorme schep bovenop. Galaxy kent veel overeenkomsten met SMB3 waaronder de verschillende outfits, de koopa schepen en diverse tunes. Maar ook de terugkeer naar de basis (Mario 64): Bowser als schurk, geen gimmick waar het hele spel op leunt, interactieve speeltuinen en directe overeenkomsten zoals Bowser's level met dezelfde muziek. Kort gezegd: Beide trilogiën kennen dezelfde duidelijke overeenkomsten.

Maar om na lappen tekst weer even terug te komen bij het spel waar het om draait: Super Mario Bros 2. Persoonlijk heb ik deze game nooit ervaren als een tegenvaller zoals bij Sunshine het geval was. De vijanden hadden zo hun charmes en werden gelukkig later nog gebruikt in andere Mario games (o.a. Shy Guy en Birdo). Toch vind ik het erg jammer dat Nintendo nooit meer iets heeft gedaan met de hoofdschurk Wart. Het lijkt me tof om in een volgende 3D Mario zowel Bowser als Wart samen te zien spannen tegen Mario. Any way, SMB2 vind ik toch een stuk minder dan SMB3 maar op sommige fronten duidelijk beter dan het heilige SMB.

avatar van Luigi
Toch wel een van de zwakkere uit de mario reeks.
Het zag er niet zo mooi uit, de levels waren niet echt super.
Maar het was wel apart vergeleken met de andere mario spellen.
Daarom nog een.

avatar van youngtick
Op de snes vind ik het beter om te spelen maar ik speel liever dat spel op de nes dan zijn voorganger

avatar van fabblwaps
Ik vind dit toch wel een van de mindere mario spellen.

avatar van Rujar
Een van de betere Mario games. In ieder geval de leukste.

avatar van avdj
Het Mario gevoel was hier een beetje weg, toch zeker geen slecht spel. De veranderingen t.o.v. het eerste deel pakten alleen niet altijd goed uit. Omdat ik het niet los kan zien van de andere delen blijft een hoge waardering uit. Toch 4* wegens het lef van de makers.

avatar van harm1985
Wat mij betreft is dit geen echte Mario, maar een ander spel waar ze Mario poppetjes in hebben geplakt. De 'echte' Mario 2 was zogenaamd te moeilijk, en ik geef toe, the Lost Levels zijn ook best taai, maar het komt dichter bij het Mario-gevoel dan dit gedrocht. Het eieren uit de grond trekken en gooien naar beesten is een stuk minder leuk dan ze plat stampen, en naast Mario speelt geen enkel ander personage (Toad, Pech en Luigi) echt fijn. Van de spellen op Mario Allstars heb ik deze by far het minste gespeeld, mijn moeder (zie ook mijn post bij SMB1) daarentegen wel, die was ook een kei in het halen van een perfecte score bij die gokmachine, op de een of andere manier kon ze gewoon horen wanneer ze moest drukken.

avatar van Mafurios
Het is een geinig spel maar het is toch echt geen Mario, voor wie het nog niet weet deze game heet Yume K%u014Dj%u014D: Doki Doki Panic de mario figuurtjes zijn er gewoon overheen geplakt en verder is het spel een exacte replica van het origineel.

Wat wel grappig is is dat veel beroemdste tegenstanders van Mario oorspronkelijk uit Yume K%u014Dj%u014D: Doki Doki Panic komen zoals bijvoorbeeld Birdo, Shyguy en Bob-omb.

---

Ik ga dit spel beoordelen iniedergeval niet beoordelen als een Mario, maar als Yume K%u014Dj%u014D: Doki Doki Panic.
Als ik het zou beoordelen als een Mario zou ik het hooguit 1 ster geven omdat het gewoon een letterlijke rip-off is maar Yume K%u014Dj%u014D: Doki Doki Panic is een goed spel en verdiend daarom van mij 4 sterren.

---

Voor de echt Mario bros 2 moet je hier zijn: http://gamesmeter.nl/game/3793