Call of Juarez (2006)

PC / Xbox 360
single player / online

Ontwikkeld door Techland
Uitgegeven door Ubisoft en Focus

Call of Juarez is een episch avontuur dat zich afspeelt in het Wilde Westen. Je speelt als twee verschillende karakters: de voortvluchtige Billy en de man die op hem jaagt, Ray. Billy, negentien jaar oud, is beschuldigd van moord op zijn moeder en stiefvader en is ter dood veroordeeld. Ray is de man die de straf uitvoert en ook nog eens de broer is van de vermoorde stiefvader. Beide personages bieden hele andere gameplay. Met Billy zul je met pijl en boog vijanden afmaken en zul je vooral sluipend te werk gaan. Ray is daarentegen een echte scherpschutter, die zijn vijand zonder aarzelen op een kogelregen trakteert. Ook is er een multiplayer-mogelijkheid, waarbij je tegen andere gamers kunt spelen of je samen met een vriend in de coöperatieve modus aan de slag gaat.

avatar van Hadouken
Goeie sfeer, goed verhaal, soms spannend, maar op de lange termijn wist het mijn aandacht niet vast te houden tot het einde.

avatar van Bombong
Deze game wordt nogal eens een western shooter genoemd, maar dat is niet geheel terecht. In het begin vond ik het zelfs nog het meeste van een ouderwets 'point & click' spel weghebben. Af en toe kan er wel geschoten worden maar het is toch vooral luisteren naar ellelange monologen en volledig geregisseerde acties uitvoeren. Net als de actie begonnen lijkt, moeten we weer wachten op het laden van een nieuw (sub)level (en dat laden duurt lang!).

Je speelt in dit spel om de beurt als Billy en als the Reverend. Met Billy is het vooral klimmen en sluipen geblazen (maar dat sluipen werkt voor geen meter; verwacht geen Thief of Splinter Cell) en met the Reverend kan er meestal geschoten worden. Dat laatste zijn gewoonlijk de beste delen van het spel, vooral als je met met bullet time werkt (maar verwacht geen Max Payne). Er zitten echt wel goede momenten in het spel, met name later in het spel en aan het eind, maar als geheel kwam het nogal verouderd op mij over, hoewel het spel nog niet zo oud is. Ik vond het trouwens wel een verademing om eens geen FPS met thema oorlog, SciFi of tropisch eiland te spelen.

Let trouwens op als je het spel goedkoop bij de Mediamarkt koopt: het is alleen de Franse versie, alle stemmen zijn (erg slecht) in het Frans ingesproken en de verklarende teksten zijn ook alleen in het Frans. Aangezien je ongeveer de helft van het spel zit te luisteren naar monologen is dit iets om rekening mee te houden...

gamelord
Ik zelf heb niets te klagen over dit spel.
Is weer eens iets anders dan de normale FPS.
Ik heb van begin tot einde genoten van deze game.
Gelukkig maar is ieders smaak verschillend en ieders mening anders.
Daarom heb ik hem de volle pond gegeven.

Imperial Figure
Dit spel is echt geniaal in online mode, zo simpel, soepel en snel dat het gewoon verslavend wordt.

avatar van WeZet
Behoorlijk veeleisend toendertijd. Mooie graphics (DX 10) en physics. Verhaal was ook goed te doen, alleen de gameplay liet wat te wensen over: vak moest er repititief van punt a naar punt b gelopen/reden worden.

gamelord
Ben nu deze game voor de tweede keer aan het gamen....helaas heeft het na de 1ste keer gamen niet meer die verslavendheid als toen.
Hij blijft leuk, maar denk dat mijn eerdere stem meer enthousiasme was, omdat er in die tijd bijna geen Western-games als deze waren.

Gegeven leuk, maar te veel gescript.

avatar van Blueyed
Ik vond het spel erg leuk om te spelen. Het spel geeft zeker een wild west gevoel. De variatie in wapens was erg klein. Toch schoten de wapens lekker. Dat veel gescript is was te verwachten. Het is immers een actie spel, geen rpg. Wel geeft het na een poosje dat gevoel. Vanwege het verhaal wat erg goed is uitgewerkt. Er zijn af en toe wel meerdere manieren om ergens te komen. Via weg A, B en soms is er een C. Maar verder is je pad best verplicht. Grafisch ziet het spel er goed uit. Zeker niet slecht voor zijn bouwjaar.

avatar van DarthSolidKevin
De game was wel aardig, maar werd geteisterd door irritante controles. Verder waren sommige levels niet allemaal even tof. De story was wel oké en zeker niet zo goed als Bound in Blood. 3*

avatar van DarthSolidKevin
Na het uitspelen van Call of Juarez: Bound in Blood (BiB) leek het me wel leuk om de eerste Call of Juarez (CoJ) te spelen. Hij viel echter wel een beetje tegen.

CoJ speelt zich af na de gebeurtenissen in de tweede game (volg je het nog?). Je speelt als Billy (de stiefzoon van Thomas) en Ray (de broer van Thomas). Het verhaal is één groot kat en muis spel tussen Billy en Ray. Het verhaal is best wel leuk, maar wordt nergens echt speciaal. Dit komt vooral doordat de karakters voor mijn gevoel nergens echt goed uit de verf komen. Als je net als ik eerst BiB hebt gespeeld is het jammer om te zien dat sommige karakters die je terug ziet in deze game niet zo sterk zijn als daar.

In de gameplay zaten een paar pijnpunten. Zo was het richten niet altijd even fijn en was het wisselen van wapens heel verwarrend. Verder zat de CoJ vol met kleine irritaties die steeds terug bleven komen.

CoJ is een aardige game, maar wordt nergens echt bijzonder. Dit komt vooral door de soms irritante gameplay en matige story. 3*

avatar van Bombong
DarthSolidKevin schreef:
CoJ speelt zich af na de gebeurtenissen in de tweede game (volg je het nog?)

Ja hoor, zo'n moeilijk concept is dat toch niet? Ik heb deze game al weer een aantal jaren geleden gespeeld en in mijn herinnering is hij beter geworden dan ik hem toen vond. Dat zit 'm vooral in de westernsfeer. Ik heb me destijds net als jij ook vaak zitten ergeren aan allerlei onhandige gameplay..

Bombong schreef:

Ja hoor, zo'n moeilijk concept is dat toch niet?

Niet voor iedereen .

Scion
Leuke game om éénmaal te spelen.
Er heerst een leuke sfeer en de omgevingen zijn mooi uitgewerkt.
Alleen erg jammer van de zeer lineaire gameplay en korte duur van de game.
Techland zou zich tevens diep moeten schamen om nog een prijs van €20 te vragen op steam voor een spel dat 8 jaar oud is.