Suikoden II (1998)

Alternatieve titels: Genso Suikoden II | Suikoden II HD Remaster: Dunan Unification War

PlayStation / PC / PlayStation 3 / PlayStation Vita / PlayStation Portable / Nintendo Switch / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X/S / Nintendo Switch 2

Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Konami, Unistar en Sony

Riou en Jowy zijn elkaars beste vrienden en zijn allebei lid van het Highland Kingdom Army. Door verraad sluiten ze zich allebei aan bij de oppositiepartij, de New Alliance. Door allerlei spelingen van het lot, krijgen zij ieder de helft van de 'Rune of the Beginning' toegewezen, een kracht waarmee ze de oorlog kunnen beëindigen. Helaas drijft die Rune de twee vrienden uit elkaar.

Het beste RPG spel die ik ooit gespeeld heb. Grafisch gezien stelt het weinig voor, maar het verhaal en de gameplay is van indrukwekkend niveau. Dit is een besliste must-have als je een RPG-fan bent.

5.0*

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Helemaal mee eens, een super opvolger van het eerste deel, mooiere graphics, sneller, meer mini-games. Alleen het verhaal van 1 vond ik iets beter, maar de kwaliteit van 2 is zeker van gelijk niveau.

Het opbouwen van je party/leger is weer geweldig met elk nieuw recruit, komt er niet alleen een nieuw karakter bij, maar ook een mini-game of andere functie in je kasteel. deze mini-games met sub quests zijn een van de leukste in een rpg, imo. Ik vond vooral de Cook-Off echt te gek, met veel ingredienten en gerechten en leuk omdat de jury uit je troepen bestaat, hoe beter je je mensen kent, hoe beter je hun favoriete gerecht kunt inschatten. Echt fantastisch gedaan, voor sommigen is de oorsprong van het gerecht belangrijk, voor anderen het magic effect ervan, weer bij anderen is het de persoonlijkheid.

Maar terug naar de game zelf, los van het verhaal, absoluut de beste Suikoden die ik gespeeld heb, battles blijven leuk, meer dan 100 speelbare karakters... Gewoon een perfecte old-school RPG die de volle 5* verdient.

avatar van Jer0en
Een geweldige rpg! Zeker weten de beste psx rpg voor mij en ook wel één van de beste rpg's ooit naar mijn mening. Het is ontzettend leuk om alle Stars of destiny te vinden. De battles gingen me nooit vervelen en het heeft een erg boeiend verhaal. Ik raad hem aan iedereen aan, jammer genoeg hangt er aan de game op dit moment meestal een prijskaartje van over de 100 euro....

avatar van Donkerwoud
Fenomenale oldskool JRPG, met een subtiel tintje RTS erin verwerkt. Het verhaal is van een ongekend hoog niveau en een stuk gelaagder dan menig genregenoot.

Na meer dan 20 jaar dit pareltje weer kunnen spelen dankzij het besluit om van deel 1 en 2 een remaster uit te brengen. Wat ik in mijn vorige bericht zei (van 2007!), klopt na al die jaren nog steeds. Het verhaal is nog steeds ijzersterk, gameplay is simpel maar soepel en de soundtrack is prachtig. Maar het sfeertje wat er wordt neergezet is van ongekende klasse. De makers weten de aandacht (en de emotie) van de speler altijd vast te houden en laat het eigenlijk niet los. Ook na al die jaren en het spel al meerdere malen te hebben gespeeld, blijft dat gewoon intact.

Verder hebben ze natuurlijk de graphics wat opgepoetst, het menu aangepast en de optie om battles met 2-3x snelheid vlotter te maken.

Een aanrader voor iedere fan van turn based JRPG's.