menu

Silent Hill (1999)

mijn stem
4,22 (108)
108 stemmen

PC / PlayStation / PlayStation 3 / PlayStation Portable / PlayStation Vita
Adventure / Action
single player

Ontwikkeld door Konami en Team Silent
Uitgegeven door Konami

Het eerste deel van Silent Hill vertelt het verhaal van Harry Mason. Hij neemt zijn dochter Cheryl mee op vakantie naar het stadje Silent Hill. Onderweg flitst een motor langs die ze enkele momenten later langs de weg terugvinden. De bestuurder van deze motor is echter nergens te bekennen. Op datzelfde moment verschijnt er een vage gedaante voor de auto. Harry probeert deze te ontwijken maar hij verliest de macht over het stuur en de auto raakt van de weg af. Als Harry een tijd later weer wakker wordt is Cheryl ineens verdwenen. Ondanks de kou en de ongebruikelijke sneeuwval gaat Harry vastbesloten op zoek naar Cheryl.

zoeken in:
avatar van Paap
5,0
De toenmalige vriend van mijn zusje had dit spel. Hij raadde het me aan en zodoende ging ik het spelen. De kille sfeer verooorzaakt door onder andere de typische mist. Ik had Resident Evil 1 en 2 dan wel gespeeld maar dit greep me veel meer. Minder actie maar meer psychologische horror en dat bleek me veel meer te liggen. Mijn eerste game duurde 10 uur en ik sloot af met 33 saves Die keren erna steeds lastiger en ik ben er eigenlijk nog niet in geslaagd hem op action level "hard" uit te spelen. Die gozer wilde het spel terug en bovendien zat ik steeds vast in de school in een kamer met 5 van die beren waar ik met rennen niet voorbij kwam en met schieten ook niet. Dit is alweer 2 jaar terug. Ik meot die game maar eens ergens opvissen ofzo en gaan uitspelen. Deel 2 en 3 zijn ook zeeeeeer de moeite waard.

Ik ga dit 5* geven.

avatar van Pellie
4,5
Dit spel heeft een zeer lugubere sfeer. Op het begin moest ik even wennen aan de mist, want je zag barweinig. Maar al snel begon ik te merken dat deze mist het hele verhaal een prachtsfeer gaf. Op het eind van het spel wordt alles behoorlijk rommelig. Ook dit zet een ziekelijke sfeer neer. Eveneens kwam ik op de level "Hard" niet door de school heen. Op dat moment verdween even de motivatie en ook niet veel later de savegame.

Een game waar ik goede herinneringen aan heb. Ik heb hem al een tijdje niet meer uit de kast gehaald, maar misschien krijg ik mezelf nog eens zover.

4,5*

avatar van Paap
5,0
Ja, die motivatie was bij mij ook weg, maar nu zijn we ouder, wijzer en kunnen we strategischer onze Harry door de school heen loodsen

avatar van Mojo Pin
5,0
Silent Hill is een belevenis op zich. Technisch valt er wel het een en ander op aan te merken, maar die sfeer is gewoon ongeëvenaard. Pure klasse!

5*

avatar van sxesven
4,5
Fantastische game. Zelfs op klaarlichte dag midden in de zomer wist dit spel mij kriebels te bezorgen. Hulde! 4,5*

avatar van tomthumb
4,0
Zeer sferische game met verschillende eindscenario's. Vooral het alien-einde is hilarisch maar wel onbevredigend. Evenals de slechteriken in dit spel. Voor die tijd zeer mooie fmv's en legendarische intromuziek.

avatar van JohnWilliams
4,0
Hou meer van de intromuziek van Killzone of Medal of Honer.

avatar van sxesven
4,5
Daarom is het nog niet minder legendarisch. Hoe off-topic.

avatar van Paap
5,0
JohnWilliams schreef:
Hou meer van de intromuziek van Killzone of Medal of Honer.
Ja, dit slaat inderdaad nergens op

avatar van Paap
5,0
Sinds gisteren weer begonnen met deze game en wat een genot toch weer. Okee, grafisch was het wel weer erg wennen maar daar ging vrij snel.

Ultiem schrikmoment toch ook wel: in evil school als dat lijk uit die locker knikkert, de eerste keren bezorgde me het echt een hartverzakking.

Dit is echt een van de beste spelen die ik gespeeld heb.Non stop in 11 uur.(En gaar dat ik was maar zeer de moeite waard.)

avatar van LimeLou
5,0
waar kan ik de game eigelijk kopen? ik kan het nergens meer vinden...maar ik wil het niet kopen op sites als ebay of marktplaats...kan iemand helpen?

avatar van Metal Stab
Wat een juweeltje van een game. Ben nog nooit zo lang onder dit soort zenuwslopende momenten geweest.

avatar van Mega Man
LimeLou schreef:
waar kan ik de game eigelijk kopen? ik kan het nergens meer vinden...maar ik wil het niet kopen op sites als ebay of marktplaats...kan iemand helpen?


Opzich wel jammer want ik heb onlangs Silent Hill besteld bij Marktplaats voor 30 Euro.

avatar van Mega Man
Er komt een remake van deze game voor de Wii genaamd Silent Hill: Shattered Memories. Tevens de eerste SH op een Nintendo systeem.

By the way, is SH1 de enige adventure game in deze reeks? Dit staat namelijk aangegeven bij genre.

avatar van Squall Lionheart
4,5
Squall Lionheart (moderator)
Nee alle Silent Hills zijn hetzelfde qua gameplay, allemaal survival horror action adventures, alleen Silent Hill: Orphan, voor de mobile, is strikt een adventure.
Heb het even aangepast...

gamelord
Coole game..zeker voor die tijd, zit goed in het verhaal en geniet heerlijk van de game. Maar wat zijn de puzzels moeilijk soms. Ben net klaar met het opossen van het raadsel in de school. 1 uur en drie kwartier mee bezig geweest.
Ook vet dat de film die ik heb eruit is afgeleid.
toppie game!!4,5*!

avatar van kaholiic
Hoe kan ik aan een psx AV kabel komen!?


avatar van kaholiic
Thanks, Squall !

avatar van HorrorSurvivor
4,5
Vond ik Resident Evil al eng, Silent Hill was de overtreffende trap. Dit spel is een aanslag op je zenuwen en de graphics waren de beste die ik ooit had gezien.

Nostalgiefactor komt hier wel bij kijken, maar dat maakt niets uit; dit was een baanbrekende Survival Horror game, die ik af en toe nog wel eens speel. En dat is het teken van een goed spel.

avatar van LimeLou
5,0
Ga m'n vader overhalen om deze game te kopen ik zit te duimen!

avatar van LimeLou
5,0
Heerlijk spel, graphics zijn niet echt mega bijzonder voor de tijd, maar de manier hoe Silent Hill weer in dit deel in beeld word gebracht is grandioos. Het voelt werkelijk als een nachtmerrie. Ik ben nu bij de piano puzzel in de school, het is een knettermoeilijke puzzel maar ik kan me erdoor heen slepen Ik zal later een uitgebreide review over deze game schrijven

avatar van LimeLou
5,0
LimeLou schreef:
Heerlijk spel, graphics zijn niet echt mega bijzonder voor de tijd, maar de manier hoe Silent Hill weer in dit deel in beeld word gebracht is grandioos. Het voelt werkelijk als een nachtmerrie. Ik ben nu bij de piano puzzel in de school, het is een knettermoeilijke puzzel maar ik kan me erdoor heen slepen Ik zal later een uitgebreide review over deze game schrijven


Edit: die puzzel heb ik toch maar op internet opgezocht, werd me een beetje te moeilijk *schaam, schaam*

avatar van LimeLou
5,0
Radio? What's going on with that radio?

Silent hill is en blijft een van mijn favo gamereeksen. De sfeer, het mysterieuze verhaal en unieke gebeurtenissen zitten allemaal goed verwikkeld in een game over een mistig stadje waar niemand weet waar het precies is, en waarom het behekst is met de meest gruwelijke gedrochten en desastreuze demonen.
Het verhaal is dik in orde. Een simpel, minimalistisch plot over geloof en.. Nou, ja, laten we maar zeggen dat de game zeer symbolisch is en unieke gebeurtenissen waargeeft.

Je speelt als een man van gemiddelde leeftijd die samen met zijn 7 jarige dochtertje rustig op vakantie wilt gaan, maar alles ging zoals verwacht niet van plan en hij krijgt een auto-ongeluk. Dit is het voorteken van een zoektocht naar zijn dochter in het (niet zo) stille, afgelegen stadje genaamd: Silent Hill. Voor mensen die nog niet bekend zijn met Silent Hill is het zeer interessant om door de dikke mist te rennen en de vele vijanden neer te knuppelen of te schieten.

Zoals ik al zei zit in de game veel verwijzingen naar het geloof en symbolisme en er wordt duidelijk gemaakt dat Silent Hill een ziek stadje is. Met de nodige demonen, NPC's en omgevingen. In gebieden die klein zijn, zoals gebouwen en rioolen is de sfeer beklemmend en duister, vooral als je naar de zogenaamde 'nightmare-world' gaat. Een wereld die nóg erger is dan het normale Silent Hill en waar alles wat eerst nog redelijk normaal lijkt omgevormd wordt in een soort zieke, ranzige, surrealistische wereld waar je het liefst uit wilt ontsnappen.Het verschil tussen de nightmare wereld en de gewone is opmerkelijk groot. De omgevingen zijn in de nightmare wereld van staal en er zijn meer vijanden, je zal gedwongen worden om minder te vechten en meer te rennen, en zelfs dat kan soms mislukken als een vijand zijn klauwen/poten of iets anders in je zet waardoor je ernstig gewond kan raken. Deze harde kern van de game komt ook goed uit de verf op de 'hard' mode en ik raad aan nadat je het spel normaal uitgespeeld hebt om nog een keer het spel opnieuw te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. Er zijn 5 verschillende endings en ik heb al 2 eindes gehaald. Een tip voor spelers is vooral om goed te kijken bij het Lakeside-gedeelte van het spel , want als je daar niet de belangrijke 'Kauffman-Sidequest' haalt, krijg je de 'Bad' ending en dat is zeker een van de meest teleurstellende eindes in de geschiedenis van games (met uitzondering van het liedje tijdens de aftiteling).

Over de soundtrack trouwens: het is subliem. Helemaal mijn stijl, geen prachtig gecomponeerde klassieke muziek, maar gewoon knalharde pokkeherrie die goed past bij de omgeving. De industrial-like soundtrack past er perfect bij. liedjes zoals My Heaven en Claw Finger geven me nog regelmatig kippenvel. Sowieso vind ik dat in geen een Silent Hill game de muziek teleurstellend is. De gameplay is lekker retro Survival Horror. Dit is de eerste Silent Hill game , maar NIET de eerste die ik gespeeld hebt. Daarom kan het allemaal nogal oud en achterhaald aanvoelen, maar als je bedenkt dat het ontzettend vernieuwend was voor 1999 dan vind ik het al helemaal niet erg. De gameplay bestaat voor het grootste gedeelte uit: Puzzels, rennen, meppen, knallen, rennen, meppen, knallen en... Puzzels maken. Niet dat dit erg is want je zal vaak op je hoede moeten zijn voor gevaarlijke vijanden.

Je flashlight en radio spelen een heel grote rol in de game. Als je dichtbij een vijand staat hoor je geruis uit de radio komen en krijg je gegarandeerd de rillingen over je rug. De game is ook zeer donker en je flashlight kan zelden de omgeving compleet verlichten, waardoor je knarsende en angstaanjagende geluiden hoort in de duisternis. En damn, ik schijt nog steeds mijn broek daardoor vol, want ook al is het zo vaak gebruikt in de Silent Hill games, het is en blijft eng! De vijanden variëren van vlees achtige honden tot vliegende mini-duiveltjes. Het monsterdesign is in deze game nogal simplistisch vergeleken met de vervolgen, waarbij het design abstracter is. Maarja, dit is ook het 1e deel, zo erg is het allemaal niet.

Mijn eindoordeel van deze game kan onmogelijk negatief zijn. Ja, de game kent wat foutjes: de graphics zijn gedateerd en de puzzels zijn gewoon soms te 'hardcore'. Ik moest ook op een gegeven moment een walktrough opzoeken van de beruchte piano-puzzel.
Silent Hill was een unieke ervaring net als de andere Silent Hill games. Ik hoop van harte dat je er van genoten hebt of er misschien nog van moet gaan genieten,als je de game nog niet gekocht hebt en je zou hem graag willen spelen.

Gameplay: 8.5/10
Graphics: 7/10
Sfeer: 9.5/10
Replay-value: 9/10
Verhaal: 8.5/10

**** 4.0 Sterren.

War-Ultima
10 jaar geleden (was ik 13 jaar oud) scheet ik verschillende kleuren bij het spelen van dit spel, de sfeer, verhaal en alles zorgde voor een meesterwerk.
Eng en sfeerrijk, geen enkele horror film komt in de buurt van dit spel qua horror, RE is meer actie gericht maar SH was toen wel een game waar ik op het puntje van mijn stoel bleef zitten.
Nu zie ik er natuurlijk iets anders tegenop maar nog steeds een creepy ass game, SH2 was nog enger naar mijn mening.

avatar van LimeLou
5,0
Ik verhoog denk ik toch maar eventjes mijn cijfer van *4.0 naar *4.5. Geweldig hoe horror verwerkt wordt tot kunst in deze game. De locaties (vooral het ziekenhuis, lakeside en de vuurtoren) blijven indruk maken.

avatar van jellecomicgek72
Ik ga hier straks mee beginnen. Hoelang duurt de game eigenlijk?

avatar van LimeLou
5,0
8-10 uur

avatar van LimeLou
5,0
jellecomicgek72 schreef:
Ik ga hier straks mee beginnen. Hoelang duurt de game eigenlijk?

Kom op, jelle. Ik wacht op je review (als die ooit komt)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:38 uur

geplaatst: vandaag om 10:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.