Days Gone (2019)

PlayStation 4 / PC

Ontwikkeld door Sony en Bend
Uitgegeven door Sony

Welkom in de woestijn die vroeger je thuis was... Voormalig outlaw biker Deacon St. John is een zwerver, een premiejager, een schim van wat ooit menselijk was. St. John moet zien te overleven in een wereld die is verwoest door een wereldwijde pandemie. Hij mijdt de 'veilige' kampen die door de weinige overlevenden zijn opgezet en waagt zijn kansen op de gevaarlijke wegen. In een gehavende, vulkanische omgeving in het noordwesten van de VS, wordt je constant bedreigt door menselijke monsters, bekend als Freakers. Vecht je een weg door het troosteloze landschap, op zoek naar levensmiddelen, voorraden en een reden om te blijven rijden.

avatar van Cervantes
Cervantes (crew)
Nu al een stem? Ik dacht dat deze game pas in april zou verschijnen.

verdwaalde geest, tijdreiziger, wie weet wat chocolate chips in het echt is

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Voorbarige stem verwijderd.

Iemand op deze aan het wachten? RDR in een zombie-setting, heb ik ergens gelezen. Hadden we dat niet al bij RDR Undead Nightmare. Vrees er een beetje voor.

Tbh ben ik de zombie games een beetje kotsbeu. Heb het nou wel allemaal wel gezien. Trage zombies, snelle zombies, survival zombies, shoot 'm up zombies, strategy zombies, zombies hier, zombies daar, zombies op tv, zombies in de film, zombies in games, zombies in comics, zombies op de lunchtrommel.

De laatste zombie game waar ik interesse in had en die ik ook nog wil spelen is Dying Light. Of eventueel voor de grap (een beetje ala Saints Row, maar dan minder leuk) Dead Rising. Maar ik denk dat ik hier toch wel voor pas. Als ik een PS4 had. Die ik niet heb. Dus geen probleem.

Maar goed. De hype is voor mij wel eventjes voorbij. Het leek me verleden jaar al niet spectaculair. Het lijkt me nu eveneens niet erg spectaculair. Ik verwacht er niet veel van. Ik verwacht ook niet dat het een bijzonder geweldig verkopende game gaat worden, zo weggeschoffeld tussen (om maar 2 voorbeelden te noemen) Mortal Kombat 11 en Rage 2.

Niettemin denk ik dat het concept van per motor rondtrekken door een Walking Dead woestenij best tof kan zijn.

Dit is dan ook zeker een titel die ik in de gaten hou momenteel.

Reviews geven een beeld van een matig spel, zoals ik eigenlijk wel een beetje verwachtte.

avatar van JacoBaco
Tot nu toe is het een beetje 50/50.. De ene helft is niet zo onder de indruk en ligt het cijfer rond een 6,5. De andere helft is wel positief en daar ligt het cijfer rond een 8,5.

Als ik de reviews op youtube zo zie kan ik alleen maar bij mijn originele gedachtengang. Meer dan een tientje zou ik er niet voor over hebben. Maar goed, probleem stelt zich toch niet aangezien ik geen PS4 heb. (en als de PS5 werkelijk backward zou zijn met de 4 vrees ik dat deze niet echt op mijn aankoop lijstje zal belanden.

avatar van richiedoom
Ik krijg bij de beelden een beetje een Mad Max (de game) gevoel. Wel vermakelijk maar erg repetitief waardoor je het al gauw zat bent.... Ik wacht ook nog ff

Kep 'm en vind het een vet spel.

Wel kek, speelt best lekker weg.

Ja het is een aaneenschakeling van deja vu elementen maar spat spetterend zo op de prilste aanblik van het scherm als grootse productie en weet zich voor mij met name te onderscheiden door erg aan te voelen als de Walking Dead game die we tot dusver niet hebben gehad, het is duidelijk dat doelbewust is gepoogd deze exacte sfeer te vangen.

Confusie schreef:
Kep 'm en vind het een vet spel.

Wel kek, speelt best lekker weg.
Valt mee dan, veel plezier alvast.

Gisteren ook effe op youtube gameplay gezien, en ik vermoed wel dat dit zijn doelpubliek heeft. Voor 10 tot 20 euro pak ik deze ook wel eens op, tegen 't einde van het jaar allicht.

Gister toch maar besloten de gok te wagen en nog geen moment spijt van gehad. Elk afzonderlijk aspect uitermate trefzeker prettig afgewerkt. Vind het met de negatieve reviews overigens ook wel meevallen, lees toch een overwegend positief geluid en kan dat zelf op dit moment enkel beamen. Er is hooguit sprake van een originaliteitsdingetje maar wat je het mijns inziens in ieder geval niet kan verwijten is dat het niet op elk denkbare manier retestrak onder de knoppen ligt terwijl het zich uiterst verzorgd toont op alle mogelijke vlakken. Is dan ook typisch zo'n spel dat er zo zonder blikken of blozen met een aardige handvol uren van je leven vandoor is gefietst. Het toont geen enkele moeite je mee te slepen in z'n immensiteit en dat is in mijn optiek nog steeds het voornaamste wat een goed spel definieert.

Dus ja ik vermaak me wel hiermee.

avatar van AmazingPP
Heb hem sinds de dag van de release en ik moet zeggen: het spel bevalt me goed. Ik ben niet zo'n geoefende gamer (ondanks dat ik al game vanaf mijn twaalfde (nu ben ik 50!)) en geen fan van shooters. Deze game is dan echter precies geschikt voor mij, want het is allemaal niet te moeilijk en vrij voor de hand liggend. Is het RDR met zombies? Nee, vind ik niet. Qua graphics vind ik hem veel weg hebben van The Last of Us. Het spel is keurig verzorgd. Ben benieuwd wat er nog allemaal gaat komen. Iedere dag een stukkie.... Een klein stukkie....

Ja het is net als Last of Us.

Maar dan beter.

Tenminste niet van dat overdreven semi-sentimenteel geëmmer.

Ok wel een beetje.

Maar minder.

Zo is het schrijfwerk niet altijd geweldig, maar gelukkig ook niet waar ik naar op zoek ben in een videospel. Met name de wijze waarop de hoofdpersoon zich zomaar tot in den treure bekommert om een wildvreemd meisje omdat ze hem doet denken aan het zusje van zijn overleden ex of zoiets. Beetje cheap, redelijk sketchy. Doet me ook wel een beetje denken aan die gast van de eerste Watch Dogs die zich ineens helemaal leip maakt zogenaamd om zo’n zeikventje ofzo van zijn eigenste zuster of iets, sociopaat van hier tot Tokio die gast, en dan nu dit, ja hoor.

Kan het moeilijk rijmen af en toe, maar dan maakt niet uit want.

Weer eventjes mee bezig en blijft een topspel in al zijn aanmerkelijke facetten.

En hoofdpersoon als sympathieke gast verder ook best aardig te behappen.

Speel rustig zoals altijd want de recente pets van dik twaalf gig doet het geheel toch weer een stukje meer gladjes verlopen, helaas nog steeds wel lichte framerate problemen op de motor waardoor het gevoel van snelheid ook niet altijd helemaal je van het is, maar ook dat niet eens erg want erg lekker verders.

Had ergens wel gehoopt dat ze dat op gingen lossen te zijner tijd maar hiervoor waarschijnlijk wachten tot de volgende Playstation, het onderste wel uit de kan geperst hier vermoedelijk. En de motor als centraal vervoersmiddel hoe dan ook een leuke toevoeging, geeft wel een bepaalde voldoening met een dergelijk aanzwellende broem broem onder je trigger, pornografie voor het gehoor zonder meer.

Al met al zeker een release die wel wat meer aandacht verdient hier dusss. Toch wel de volgende grootse uitgave voor Sony adepten en zeker beter dan Last of Us en ook zie ik het aankomend vervolg daarop niet per se per definitie iets bieden wat interessanter kan worden geacht dan dit, vind ik het er op dit moment niet naar uitzien in ieder geval.

Een interessante game, waar heel wat kritiek op was voor het spel uitkwam. Omdat het een combinatie is van allemaal erg bekende thema's (open wereld, zombies, crafting, skilltree, enemy camps om te clearen, etc...) werd het spel erg zwaar aangepakt. Dit is deels terecht (want het spel vindt inderdaad niets nieuws uit) maar vele zaken zijn wel goed geïmplementeerd. Enkel het wapenwheel vond ik niet heel aangenaam werken, en de skilltree zat vol met vrij nutteloze upgrades.

Het grootste mankement is de performance. Op patch 1.10 en 1.11 had ik zelfs op de ps4pro veel last van stuttering, frame rate drops en soms echt dat het spel secondenlang geblokkeerd zat. Daarnaast waren er enkele missies waar er problemen ontstonden, en een enkele keer moest ik een hele missie herspelen omdat er een NPC niet deed wat ie moest doen waardoor ik geen progressie meer kon maken.

Het verhaal zit leuk in elkaar, al ontbreekt het soms wat aan uitleg ivm het hoe en het waarom van de zombies/freakers. Gaandeweg wordt er wel wat meer duidelijk maar dit is toch wel een gebrek ivm bv Last of Us waar dit toch wel wat beter uitgewerkt werd.

Qua gameplay zit het wel goed. De eerste uren heb je amper deftige wapens en is stealth je sterkste optie, en als je dan 's nachts zonder benzine valt midden in het bos en er plots een horde op je begint te jagen is het zeer spannend. Naarmate je verder gaat in het spel wordt je alsmaar krachtiger tot je uiteindelijk als een soort halve rambo begint met hordes van bijna duizend freakers om te leggen.
Het is wel zo dat sommige wapens vrij over powered zijn, maar op de hoge moeilijkheidsgraad is dit wel een bijna noodzakelijkheid.

Het is ergens wel jammer dat sommige features van het spel niet verder dan de trailers zijn geraakt. Zo is bv de mogelijkheid tot beslissingen nemen erg laat geschrapt, en dat merk je aan sommige conversaties. Ook is het zo dat vele van de originele vondsten qua interactiviteit van de eerste trailer (Sawmill horde) uitsluitend tot deze locatie beperkt zijn gebleven. Daar kan je dus hopen planken opzij trekken om de zombies op te houden enz... maar nergens anders kon dit.

Alles bij elkaar een nipte 4*, met betere performance had dit makkelijk een 4,5* kunnen zijn. Zeker een aanrader voor wie van Far Cry houdt en de Last of Us ook kon smaken.

Begint leuk maar op een gegeven moment ergens vrij ver voor de eindstreep is de koek gewoon op.

Voor mij dan.

Is er zo eentje weer.

Wil je eens wat anders.

Keertje probeer.

Je innerlijke zinnen geprikkeld met gewin van frisse bezinning en dingen.

Verhaal niet boeiend of meeslepend genoeg, actie weliswaar sterk maar te eentonig.

Heeft mij na verloop van tijd simpelweg niets meer te bieden.

Paar tientjes misschien.

avatar van Sateck

Voor mij dan.

Is er zo eentje weer.
Wil je eens wat anders.
Keertje probeer.
Je innerlijke zinnen geprikkeld met gewin van frisse bezinning en dingen.
Heeft mij na verloop van tijd simpelweg niets meer te bieden.
Paar tientjes misschien.

Dat vind ik het probleem van de games van de afgelopen jaren. Ik heb, net las jij, ook niet veel tijd om te gamen. Ik ben inmiddels de 30 gepasseerd dus je hebt dan genoeg andere dingen aan je hoofd. Een paar uur gamen per week vind ik dan nog steeds erg tof.

Maar de games tegenwoordig(al een lange tijd) duren zo ellendig lang! Na een tijd vind ik het allemaal eentonig worden en ben ik blij dat het af is.

Geef mij maar lekker games met een hoofdverhaal van maximaal 8 uur gameplay. Dan stopt het op het hoogtepunt. Maar tegenwoordig ben je met 8 uur net het begin voorbij. Dat zie je nu ook weer met Death Stranding. Jammer. Net als deze game. Het lijkt mij wel een toffe game waar ik € 30,- voor over heb, maar ik ga hier geen 5 weken voor vrij maken. Daardoor blijf ik vaak hangen op 'even een potje fifa' in de avond. Dat is jammer, want er is zoveel leukers te doen op de Playstation.

Beetje off topic, I know. Maar ik wou het even kwijt. Fijn weekend allemaal

Op een gegeven moment heb je alles wel gezien en gedaan qua gameplay en dan is het wellicht raadzaam om er op eigen initiatief toch maar eens een eind aan te breien. Zoals ik hier deed. Voor een paar tientjes best een geinige aan te bevelen titel, paar uurtjes vermaak zal je er wel in treffen. Met minuten te duur de zinnen gericht op andere dingen heb ik nog even een opsomming van het plot doorgelezen en niet de indruk iets te hebben gemist door voortijdig de handdoek in de ring te gooien.

avatar van Shinobi
"Do you know why we keeping going?"

Door de negatieve kritieken had ik deze geweldige game bijna links laten liggen. Het scheelt dat Bend Studio ondertussen de nodige patches heeft uitgebracht, waardoor het uiteindelijke resultaat degelijk is te noemen.

Je kruipt in de huid van Deacon St. John, een voormalig soldaat die lid is van een motorclub. Twee jaar na een zombie-uitbraak is hij nog steeds op zoek naar zijn vrouw. Samen met medelid Boozer probeert hij er het beste van te maken en naar het noorden te rijden, maar allerlei zaken gooien roet in het eten.

Tijdens het spelen van de game voelde ik mij net Daryl uit 'The Walking Dead'. Wellicht is daar bewust voor gekozen; de motor, kruisboog, tatoeages et cetera zeggen genoeg. In combinatie met de open wereld en het gevaar dat op de loer ligt, valt er meer dan genoeg te beleven. De beperkte wapens en middelen die je in het begin ter beschikking hebt, zorgen er bovendien voor dat het overlevingsgevoel sterk naar voren komt.

Er is een variërende open wereld gecreëerd waarin meer dan genoeg valt te doen. Als het geen bendes zijn waar je tegen aanloopt, dan zijn het wel de immense hordes waar je gelijk rechtsomkeert wil maken. In de tussentijd blijft het verhaal onderhoudend genoeg, hoewel dit net iets te lang wordt uitgerekt. Desondanks is het aardig vertoeven in Oregon, terwijl je het gevaar tegemoet rijdt op je vertrouwde motor.

Al met al is 'Days Gone' een prima game. Hier en daar merk je kleine glitches op, maar het is niet storend. Ik kijk met veel plezier uit naar het vervolg.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van Lon'qu
Days Gone is voor mij de absolute Game van het Jaar 2019. En hij kwam als een verassing, want waar eerst mijn verwachting hoog was, werd deze later bijgesteld door de matige reiew-cijfers: een hoop zesjes en zeventjes. Iets wat je bij een Sony-game na zo een sterke reeks bestaande uit The Last of Us, Uncharted 4, Horizon Zero Dawn en God of War gewoon niet meer verwacht. Enfin, deze game zou dus niet van dat kaliber zijn, maar alsnog wilde ik het dolgraag spelen, want de setting van een post-apocalyptische wereld gevuld met zombies waarin jij rondrijdt op een motor sprak mij enorm aan.

Dus nadat de verwachtingen naar beden waren bijgesteld, kan ik na het spelen niet anders zeggen dan dat dit voor mij absoluut een topper is. Een dijk van een game. Een geweldig verhaal, fantastisch mooie open wereld, ijzersterke motorrij-animaties en leuke personages. Ook vind ik het leuk hoe de wereld is opgedeeld in een aantal kampen elk met hun eigen verhaal en ideologie. Tot slot complimenten aan de sterke voice acting, met name van het hoofdpersonage.

Nee, kritisch beoordeeld is deze game misschien niet van het kaliber van de eerdergenoemde titels, maar om eerlijk te zijn doet ie er ook echt niet veel voor onder. Ja, de andere games zijn technisch gezien superieur, maar Days Gone is vooral heel erg vermakelijk en begint zeker niet snel te vervelen. Dit is niet alleen te danken aan het leuke motorrijden en een prima combat-systeem, maar met name ook aan het overkoepelende verhaal. Voor mij is Days Gone dus een absolute topper.

avatar van speedyconsalis
Heel vermakelijk, hoop dat er een 2e deel komt!!!

avatar van Q jones
Ik begon met gemengde gevoelens aan deze game. Maar wat een dijk van een game zeg. Ik kon niet stoppen met spelen. Het verhaal de acteurs de omgeving ik vond alles geweldig. Ik snap dat de game verre van perfect is. Er zitten heel veel facetten in wat zo uit andere games is gejat.

Maar voor mij is dit gewoon echt een fantastische game. Ik baalde dat ik hem had uitgespeeld en ga dit over een tijdje weer doen. Ik raad iedereen aan om de game toch gewoon even te proberen wie weet wordt je net zo verrast als ik

Deze game past goed onder de betere zombie games.

avatar van drezic
Ik ben net begonnen maar holy crap wat is er veel gejat van The Last Of Us.

avatar van drezic
Toffe game maar hier en daar erg wonky. Wat een gek einde ook. Ik begrijp het nog steeds niet helemaal.

Jammer dat er geen deel 2 lijkt te komen; de basis staat. Wellicht ook niet heel gek want hoewel het erg vermakelijk is, is er weinig echt memorabel.

Confusie schreef:
Ja het is net als Last of Us.

Maar dan beter.

Tenminste niet van dat overdreven semi-sentimenteel geëmmer.

Ok wel een beetje.

Maar minder.

Kan het moeilijk rijmen af en toe, maar dan maakt niet uit want.

En hoofdpersoon als sympathieke gast verder ook best aardig te behappen.

Minder sentimenteel geëmmer? Man, dat einde is zo Amerikaans als een dikke reet.

In korte tijd nu 60 uur gespeeld en ben er nog altijd niet. Spel is echt veel uitgebreider dan ik aanvankelijk dacht zeg.