Scorn (2022)

PC / Xbox Series X/S / PlayStation 5
Shooter / Adventure

Ontwikkeld door Ebb
Uitgegeven door Kepler en Maximum

Een onheilspellende first-person horror in een nachtmerriewereld vol vreemde vormen en duistere omgevingen. Je bent alleen en verloren in deze koortsachtige wereld terwijl je de verschillende verbonden gebieden op een niet-lineaire wijze verkent. De verontrustende omgeving is bijna van zichzelf een personage. Elke locatie heeft haar eigen thema, puzzels en personages die gezamenlijk een samenhangende wereld vormen. Je gaat nieuwe gebieden ontdekken, verschillende vaardigheden opdoen, wapens en voorwerpen vinden en proberen om de wereld om je heen te begrijpen.

• vanaf dinsdag 3 oktober te koop voor de PlayStation 5

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Blijkbaar niet geïnspireerd door HR Giger, maar door de poolse kunstenaar Zdzisław Beksiński.

Ziet er erg sfeervol uit! Deel 1 van 2: Dasein zal begin 2017 launchen. Hoewel ik nog niks concreets heb kunnen vinden, zijn er al plenty rumors round the net dat 'ie ook naar PS4 en Xbone zal komen.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Uitgesteld naar oktober 2018...

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
En toen was het uitgesteld naar 2022 . Maar eind oktober komt het dan officieel uit! De stijl doet mij sterk aan de Alien films denken. Gameplay is een soort Doom die de nadruk meer lijkt te leggen op exploratie/overleven dan erop los schieten. Ik wou deze niet op release aanschaffen ivm dat het me net niet genoeg overtuigt, maar zeker even afwachten op wat de recensies zeggen.

avatar van DarthSolidKevin
Oké, Scorn... Hoe moet je deze game nou precies beschrijven? Kort is er in ieder geval eentje, want in minder dan vijf uur had ik het einde al bereikt. Ratjetoe is een goede tweede.

Scorn is een narratiefloze walking simulator met wat elementen uit het shooter en puzzel genre. De game combineert de verschillende genres, maar blinkt nergens echt in uit. Als shooter is het te simpel en de meeste combat encounters zijn eerder last dan verrijking. De puzzels zijn niet heel lastig, maar zijn fijn voor de afwisseling. Het wandelen, en dan met name hetgeen je allemaal om je heen ziet, is wat de game de moeite maakt.

Ik zou de omgevingen in Scorn omschrijven met woorden als expliciet, seksueel, vlezig, misvormd, parasietelijk, bloederig en soms ietwat verontrustend. Het thema (weder)geboorte (soms zelfs met navelstreng en al) lijkt steeds terug te keren. Het zal zeker niet naar ieders smaak zijn, maar ik vond het design zeer... laten we zeggen intrigerend.

Misschien is mijn cijfer een beetje te hoog. Ik denk dat je een veel lager cijfer ook heel goed kan verantwoorden als je kijkt naar de 'game' Scorn. Vanuit de 'ervaring' Scorn durf ik wel te stellen dat dit een uiterst unieke uitspatting van creativiteit is die sowieso iets met je doet. Of dat genoeg is om door de korte speelduur en geringe game-elementen heen te kijken, zal voor elk individu anders zijn.

Voor mij is Scorn een eenmalig ervaring die (via GamePass) zeker de moeite zeker waard was. 3,5*

avatar van mrdig
Niet mijn smaak dit soort games maar visueel ziet dit er wel bijzonder fraai uit. Na het zien van wat beelden moest ik ook meteen denken aan Dark Seed (1992) - GamesMeter.nl en wat blijkt: Scorn, Dark Seed (deel 1 en 2) maar ook bijv de film Alien is allemaal gebaseerd op de kunst van H.R. Giger.

Ah ik zie nu pas dat Squall Lionheart de link naar Giger in het 1e bericht ook al legt, ik lees overal dat Scorn zeker wel hevig is geinspireerd door Giger, en ook Beksinski

avatar van DarthSolidKevin
mrdig schreef:

De werken van H.R. Giger en Zdzisław Beksiński hebben het design van Scorn inderdaad zwaar beïnvloed. De game zoekt de randen op van wat we 'normaal' vinden en dat is denk ik wel de grootste kracht hier. Maar Scorn is hierdoor niet voor iedereen een plezierige game-ervaring.

Wat een vette game is dit, out of the box en niet kinderachtig zoals veel spellen wel zijn. Het loopt ook heel soepel. Hoop dat er hier meer van komt!

Gollnau schreef:
niet kinderachtig zoals veel spellen wel zijn.

Wat een bijzondere vreemde opmerking. Er zijn wel honderden zoniet duizenden spellen die niet kinderachtig zijn. Heb je die dan allemaal over het hoofd gezien de laatste 20-30 jaar?

avatar van legian
0,5
Zo zeg, dit is wel de meest kutte game ervaring die ik heb meegemaakt. Wat een gedrocht van een ding. De nauwelijks aanwezige gameplay werkt alles behalve fijn. Movement is tergend traag en hoe vaak ik wel niet vast zat tegen een rand van een of ander vreemd ding dat totaal niet zichtbaar is en als je het dan eindelijk ziet eruit ziet alsof je er zo over kan stappen is ontelbaar. En dat in de beperkte speeltijd die ik er in heb zitten. Combat is gruwelijk frustrerend. Sterker nog Hellblade komt in vergelijking over als de creme de la creme in vergelijking hiermee. Hoe dit ooit in de game is gekomen? Onbegrijpelijk. Oh en dan zijn er nog puzzels, tenminste iets wat ervoor door moet gaan. De helft van de tijd had ik niet eens door dat het een puzzel was. Ook die zijn gigantisch onduidelijk trouwens, maar dat lijkt wel de hele modus van de game te zijn.

Waar ze het echter van moeten hebben, de visuele aankleding die mij in eerste instantie nog wel intrigeerde. Weet helaas ook niets interessants te bieden. Alles is overgoten onder een grauwe laag die elk detail wegwerkt en alles er ongelofelijk saai uit laat zien. Alles ziet er ook nog eens allemaal hetzelfde uit. Iets als dit werkt prima voor een scene of enkele momenten, maar niet voor uren lang door dezelfde gangetjes en donkere kamertjes wandelend.

Maar het grootste probleem is dat Scorn niets, maar dan ook niets van entertainment waarde weet te bieden. Het verveeld, frustreert en irriteert elk moment dat ik gespeeld heb. Zelfs het doorlopen met een walkthrough voor de achievements kan ik niet opbrengen. Dit zuigt voor mij letterlijk elke vorm van plezier uit gaming weg. Zo erg zelfs dat ik na het afsluiten en verwijderen gewoon geen zin had om iets anders op te starten.

Nee Scorn is niet voor mij. Iets wat ik vooraf al een beetje vermoede, maar ik had de hoop dat het tenminste nog iets boeiends of intrigerends wist te leveren. Maar het doet compleet het tegenovergestelde van wat games voor mij zouden moeten doen.

Dus kut als in 'het zal ooit wel eens in een Humble Choice Bundle zitten'. Begrepen. Stond sowieso ook niet op mijn wenslijst. Het leek me vlees noch vis. Het deed me ook meteen denken aan Agony om de een of andere reden. Die heb ik ook opgepikt voor een euro (of 2?). En dat was ook alles wat iemand er uberhaupt voor zou mogen voor geven imo.