Chrono Cross (1999)

Alternatieve titel: Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition

PlayStation / PlayStation Portable / PlayStation 3 / PlayStation Vita / PC / PlayStation 4 / Nintendo Switch / Xbox One

Ontwikkeld door Square en Square Enix
Uitgegeven door Square en Square Enix

Wanneer Serge op het strand naar Komodo-schubben op zoek is, belandt hij plots in een alternatieve, parallelle dimensie, waarin hij tien jaar eerder overleden blijkt te zijn. De locale bewoners denken dat hij een geest is en al gauw wordt er jacht op hem gemaakt door mysterieuze figuren. Met behulp van Kid, zowel schattig meisje als beruchte dief, gaat hij op zoek naar de waarheid achter zijn dood en de beweegredenen van de figuren die hem opjagen: het lijkt om meer te draaien dan het bijgeloof van de bevolking...

avatar van sxesven
Daar is 'ie dan. Mijn favoriete game ever. Zonder twijfel het meesterwerk van Square ook (hoewel Kingdom Hearts en de voorloper van Chrono Cross, Chrono Trigger, er ook mogen wezen). Qua plot is Chrono Cross episch, epischer etc.; een verhaal dat prachtig, treurig, hoopgevend is, en eindeloos boeiend - ik zat werkelijk aan de buis gekluisterd bij de cutscenes e.d.. Een gameplay van heb-ik-jou-daar, met een makkelijk te gebruiken maar uiterst efficient battlesysteem en on-screen enemies in plaats van random battles. Verder geweldig character etc. design en een fenomenale soundtrack van Yasunori Mitsuda. Mijn nummer één en 5 sterren!

avatar van Onderhond
Hmmm, wel een fijn spel maar qua gameplay toch niet helemaal mijn ding. Daarbij heb ik de overgang van 2D naar 3D bij Square nooit echt kunnen verteren. De tergend trage overgangen van kaart naar battle field vond ik vreselijk, met die overgelikte cameraswoops.

Geef mij het origineel maar. Er zijn écht geslaagde PS RPGs, deze vond ik er niet echt één van, al bleef het nog steeds een erg fijn game. Vermoed dat ik op 4* uitkom.

avatar van Brain Stew
Chrono Trigger heb ik grijsgespeeld, maar deze game heb ik nooit kunnen bemachtigen. Dat het hier (in Europa) nooit officieel is uitgebracht zal hier aan bijgedragen kunnen hebben.
Maar nu ik de reacties hier lees begint het toch wel te kriebelen.
gelukkig leven we in het torrent-tijdperk. Dus wellicht kan ik hier binnenkort ook met sterretjes gaan strooien.

Ik kan me trouwens herinneren dat deze een perfecte 10 kreeg op Gamespot, voor wat het waard is.

Brain Stew schreef:

In ieder geval een ferme aanbeveling. De game scoort op Metacritic overigens 94/100 totaal; de helft van de in die score meegenomen recensies gaf deze game het volle pond. Zeven anderen gaven daarbij 90 of hoger en ééntje 75 uit 100. Toch een verdomd nette score, zo. En volledig terecht wat mij betreft; los van al het moois dat Square heeft gemaakt gewoon tóch mooier dan dat alles (ik kan het dan ook niet vollédig met je eens zijn, OH en ben daar (gelukkig) niet de enige in ).

En ónbegrijpelijk dat Square niet in Europa heeft uitgebracht, ik heb ze er echt om vervloekt. Ik snap tot op de dag van vandaag niet waarom. Zou er geen markt voor zijn o.i.d.? Kan ik me toch moeilijk voorstellen, om eerlijk te zijn. Een goede game als deze, zijnde daarbij van Square, zou toch sowieso door een hoop fanboys worden opgepikt en zou daarbij met goede marketing ook bij de doorsnee RPG-spelers hebben moeten kunnen scoren. Maar ja, het heeft niet zo mogen zijn, helaas. We zullen het nooit weten, misschien met een re-issue.

Op naar Chrono Break dan maar, maar voorlopig hou ik het ook nog wel even met deze uit. Pas weer eens aangeslingerd en al vanaf de openings-FMV weer puur genieten. Heerlijk.

avatar van Onderhond
Final Fantasy VI en Chrono Trigger werden hier ook al niet uitgebracht, Square heeft altijd een aarzelende houding gebracht bij het uitbrengen van RPGs in Europa. Waarschijnlijk ook wel terecht, want vroeger verkochten die dingen hier voor geen meter. Enkel met de opkomst van de PlayStation en het grafisch geweld van FFVII is er hier een goeie fanbase gekomen.

Wat betreft geniale PS RPGs ging mijn voorkeur eerder uit naar de Tales of games en Breath of Fire IV. Maar erg veel heb ik er in totaal niet gespeeld, enkel via emulation.

Wade, 2,5*?

avatar van sxesven
En de 2* die inmiddels ook nog een feit is mag natuurlijk geen verrassing meer heten. Frappant dat een game die zo bizar goed scoorde bij eigenlijk alles en iedereen het hier moet doen met nog geen 3,5* gemiddelde.

Ik spelde het spel op mijn omgebouwde, half kapotte psx, nadat ik al best veel gamecube spellen had. Maar dit spel deed ze allemaal verbleken, het absolute prachtige introfilmpje, de sfeervolle graphics, het beetje apparte battlesysteem (wat niet helemaal top was). Een fantastys verhaal, ik heb van elke seconde van dit spel genoten, erg jammer dat de orginele versie zo duur is, maar later zal ik die nog wel is kopen. Ook is de muziek een van de beste ooit in een spel geweest naar mijn mening. een dikke 5

avatar van Bahamut Zero
Ik schaam me dood maar ik heb dit spel al een paar jaar hier liggen maar ben nooit verder gegaan dan het begin. Heel veel mensen zeggen dat dit de perfecte RPG is dus het wordt tijd dat ik hem nu eens ga spelen. Van het weekend mijn PS2 maar ff aansluiten!

/Bahamut Zero

avatar van Fluidvirgo
Bahamut Zero schreef:

/Bahamut Zero

Alleen al voor de prachtige muziek van Chrono Trigger componist Mitsuda het spelen waard!
Qua verhaal misschien inferieur aan Chrono Trigger, daarnaast teveel speelbare karakters waardoor een heleboel hiervan zich totaal niet ontwikkelen. Tenslotte is het battle systeem ook niet zo sterk als die van een FF, aan de andere kant is het bewonderenswaardig dat de makers eens voor een andere inslag hebben gekozen.
Deze minpuntjes worden echter overschaduwd door de prachtige omgevingen, een paar onverwachte plotwendingen en een geweldige soundtrack die me deze game toch weer bijna de volle mep doen geven.

****1/2

avatar van ReMyTje86
Ik moet en ik zal aan deze game komen. Des noods vlieg ik op en neer naar amerika om een psx te halen en het spel

avatar van Donkerwoud
Erg bijzondere game, die het spelen inderdaad waard is. Ik ben zelf er nooit zo'n liefhebber van als je teveel karakters onder de knoppen kunt nemen, omdat je zo de binding ermee verliest. Dat is dan ook het enige punt waarop ik hem niet de volle score geef.

avatar van snakesonic
Hele mooi game, vol met sfeer.Vooral erg mooi als je Chrono Trigger goed kent. Alleen mis ik de diepgang van de personages, Logisch met 40 + personages.
Chrono Trigger had een perfect vechtsysteem, jammer dat ze die niet gebruikt hebben.

Verder wel een hele goede game, helaas niet zo goed als Chrono Trigger, maar deze game bevat veel meer sfeer dan CT.

avatar van LimeLou
Weet iemand voor deze game misschien een goede emulator? Ik zou 'm erg graag willen spelen omdat het nooit uitgekomen is in Nederland.

avatar van harm1985
Ik heb ooit een kopie geleend van een studiegenoot, paar keer gespeeld, daarna te druk gekregen met andere dingen en weer terug gegeven... ooit nog eens een tweede kans geven. Praten en lezen over oude favorieten (zoals FFVIII en FFX) maken dat ik ze weer wil spelen! Wanneer komt deze op PSN?

avatar van Fluidvirgo
Ik hoop snel, I'd buy it!

Effe reageren op mijn post van half jaar geleden:
Ik vraag nogmaals of iemand een goede emulator/ROM voor me heeft. Deze game mag ik ABSOLUUT niet aan me voorbij gaan. PM me zonodig.

avatar van DarkFunnyThing
LimeLou schreef:
Effe reageren op mijn post van half jaar geleden:
vraag het aan jon xD

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Ik doe zelf alles met epsxe.

Even klooien met plugins, bios en memcards, maar met deze guide moet dat wel lukken.

avatar van LimeLou
Geen idee wat plugins, bios en memcards zijn Ik neem er vanmiddag wel een kijkje naar, toch bedankt

avatar van harm1985
14 jaar later... ik was aan het kijken door de Switch store voor wat RPG's voor mijn zoontje van bijna 11. Hij ziet mij wel eens Final Fantasy spelen en wilde zelf ook een vergelijkbaar spel. Niet alleen was ik aangenaam verrast dat de Pixel Remasters van I-VI, delen VII - IX en de X/X-2 remaster te verkrijgen waren, maar ook dat Crono Cross te koop was. En nu blijkt dat dit spel ook nog eens voor de PS4 is uitgebracht!

Beschouw dit toch wel als een gat in mijn collectie. Heb 'voorganger' Chrono Trigger via 'emulatie' (ahum) op de SNES mini kunnen spelen, omdat de PSX port én lastig te verkijgen is, maar ook nog eens erg slecht schijnt te zijn, en hopelijk binnenkort deze ook.

avatar van harm1985
Na het binnenhalen van de platinum trophy bij FFXVI aan deze begonnen. Heb even de classic graphics vergeleken met de nieuwe en uiteindelijk voor de laatste gegaan. Geen wereldschokkend verschil, maar de pre-rendered background ziet er nu wat schilderachtig uit, in plaats van pixelig. Sprites zijn ook wat strakker. Het kleurrijke, vrolijke begin steekt wel schril af tegen FFXVI.

Dit is wel typische jaren 90 JRPG. Geen tutorial over het battle systeem, geen quest list, of icoontje waar je naartoe moet. Nee, zoek het maar uit en veel plezier!

avatar van harm1985
Ik zit er nu zo'n 35 uur in. Serge en Lynx hebben al van gedaante verwisseld en ik heb Miguel verslagen. Ik vind het lastig om te beoordelen hoe goed dit spel nu is. Het battle systeem zit zeer vernuftig in elkaar, met de element levels, field status (en de daaraan gekoppelde mogelijkheid om een summon uit te voeren). Je hebt wel een overkill aan personages, waar je in eerste instantie niets aan lijkt te hebben.

Ik speel het spel zonder guide/walkthrough (op één situatie na, toen ik echt even vast zat in Termina). En het puzzelen/uitvogelen waar je naartoe moet heeft zo zijn charme. Zo heb ik ook FFVIII en FFIX gespeeld. Op een gegeven moment ga je uit arren moede maar personages uit de ene wereld contact laten maken met die uit de andere, om te kijken wat er gebeurt en dan valt een hoop op zijn plaats.

Het verhaal is niet zozeer complex, maar wel desorienterend, omdat je op een gegeven moment kwijt bent wat je in welke wereld nou hebt gezien of meegemaakt. Dit zal ongetwijfeld bewust zijn gedaan, en het maakt me wel benieuwd waar het nog heengaat.

Ik ga nog even niet voor de platinum trophy, maar wil dat nadat ik FFVII Rebirth heb gespeeld wel doen. Maar daar heb ik vermoedelijk wél een guide voor nodig, want ik heb wel sterk het idee dat ik nog lang niet alles heb gezien en een paar personages mis.

avatar van harm1985
Ik ben nu bij de eindbaas na ca. 50 uur. Ik ga toch de platinum trophy proberen te pakken aangezien de meeste trophies gekoppeld zijn aan de alternatieve eindes. En nog een keer 35 a 40 uur heb ik er wel voor over.

geplaatst:
Net het 'goede' einde gezien. Moet zeggen dat ik het onverwacht ontroerend vond. Al met al een erg leuk spel, dat zeker uitnodigt tot een replay, al was het maar om de 10/11 andere eindes te zien. Er zitten zoveel goede vondsten in qua gameplay, intrigerende plotwendingen en goede muziek. Zonde dat we in Europa zo lang hebben moeten wachten op een officiële release, maar blij dat hij er nu is. Nog meer zonde is dat er nooit een vervolg is gekomen, een titel met zoveel potentie...

geplaatst:
Platinum trophy is ook binnen na 86 uur. Nog even een schrik momentje, want ik had in mijn eerste playthrough niet alle personages gevonden; in mijn tweede wel, maar je kan een continue+ dus niet gebruiken in combinatie met een new game+. Gelukkig miste ik in mijn laatste save game met Harle nog maar één personage, en die kon ik gelukkig makelijk vinden.

Heb hier ontzettend veel plezier aan beleefd. Het viel me overigens wel op dat het einde van dit spel overeenkomsten heeft met dat van Final Fantasy XVI. Zie ook mijn bericht aldaar.