Ik heb dit spel pas gekocht toen de prijs was gezakt, omdat ik er veel over gelezen had en men zei dat het in alles een stapje omlaag is in vergelijking met Mafia 2. En ja, men had dus helemaal gelijk! Hoewel dit een open wereld lijkt, kun je eigenlijk niks doen behalve steeds maar weer dezelfde opdrachten uitvoeren. Er is ook veel minder interactiviteit met de wereld om je heen.
Dit wordt goed geïllustreerd in enkele youtube filmpjes. Ik zal onderaan dit bericht enkele linkjes plaatsen. Je ziet daar hoe je in Mafia 2 naar de carwash kunt gaan, tanken in een benzinestation, je auto kunt pimpen of een likje verf geven. Je kunt in je huis deuren openen (en sluiten), ramen openen, jezelf in de spiegel zien bewegen, een hapje uit de koelkast nemen. Je kunt je auto repareren. Je kunt inbreken in auto's en winkels, door de politie achtervolgd worden voor 'speeden' en de politie omkopen. De politie schiet je niet zomaar dood maar arresteert je. Als je inbreekt in een winkel, wordt er politie tape op de deur geplakt. Je kunt geld aan een bedelaar geven, een hotdog aan een kraampje kopen of je schoenen laten opblinken. Als je tegen iemand aanloopt kun je een robbertje vechten. Als je op een lichaam stapt, zakt je voet er niet doorheen zoals in Mafia 3. En als je door bloed loopt, zie je voetafdrukken op de grond. De stad leeft, je hebt verschillende seizoenen, mensen praten met elkaar en lijken echt ergens heen te gaan.
Voor mij is Mafia 2 dus echt het hoogtepunt in deze franchise. Er was meer oog voor detail en realiteit. Mafia 3 lijkt haastig gemaakt te zijn, met weinig oog voor detail of realiteit. Het is een leuk verteld verhaal, waarin je als een stoere bink rondloopt en iedereen met een klap tegen de grond kunt werken. De jaren '60 soundstrack is leuk en de graphics zijn verbeterd. Maar dat is het zowat, het spel voelt aan als een vreemde eend in de Mafia-bijt. Het is zeker niet de volle prijs waard.
Mafia vergelijk
(autoherstel, auto flippen, tanken, carwash, paint job, interactiviteit, bloed voetafdrukken, op lichamen stappen, vechten, inbreken, services, rook, reactie politie)
Mafia vergelijk (2)
(banden lekschieten, autoschade, snelheidsovertreding, tanken, carwash)
Mafia vergelijk (3)
(autoschade, autosloop, winter, bedelaar, winkeldiefstal)