Columns (1990)

Arcade / MSX Series PC / Nintendo Wii / Sega Game Gear / Sega Master System / Sega Mega Drive/Genesis / TurboGrafx-16 / PlayStation 3 / PlayStation 4 / Xbox 360 / Xbox One / Nintendo Switch
Puzzle
single player / multi player (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Sega
Uitgegeven door Sega

Columns is een puzzelspel dat iets weg heeft van Tetris, hoewel de manier van spelen aanzienlijk anders is. Men krijgt een blokje van drie verticaal gestapelde steentjes dat men moet plaatsen. Men kan de "column" naar links en naar rechts verplaatsen, en bovendien de volgorde van de drie steentjes veranderen. Als men aan de onderkant van het scherm drie dezelfde steentjes horizontaal, verticaal of diagonaal kan leggen, zullen deze verdwijnen en zal de rest van het scherm door "zwaartekracht" naar beneden zakken. Hierdoor zijn kettingreacties ook mogelijk.

avatar van davidov
De tegenhanger van Tetris is hoe ik dit spel vaak zag... Het spel kwam vlak na Tetris uit en dan ook nog eens onder de vleugels van Sega.

Het zal wel te maken hebben met waar je het eerste je ogen op legt dat je dat dan leuker zal vinden....gezien ik dit spel toch net wat interessanter vind dan Tetris. Waar bij Tetris je nog maar veel geluk moet hebben met de juiste steentjes kan je bij dit spel meer vooruit denken en ook ketting reacties veroorzaken. Erg leuk spel. Jammer dat ik het nooit later ergens meer gezien heb, laat staan de kans heb gekregen het tegen anderen te spelen... en dat terwijl het maar liefst op 14 (!!!) verschillende platforms is uitgekomen.

3.5*....een halve meer dan Tetris

Dit is inderdaad ook een erg goed en verslavend spel, het komt wel niet echt in de buurt van gameboy tetris versies. Maar heel wat teris klonen verslaat dit spel op z'n gemak. De moeilijkheidsgraad is wel niet min, maar het kan ook zijn dat ik de patroonherkenning nog niet goed genoeg onder de knie heb.

Ik zie trouwens dat in de platform-lijst wel de Wii versie prijkt maar niet de PS3 versie, iemand enig waarom?

Bij nader inzien vind ik dit veel minder mogelijkheden bieden dan tetris, behalve als je begiftigd bent met een uitzonderlijk foto-grafisch inzicht. Gewoon snel proberen stapelen is niet goed genoeg, je moet al enkele stappen verder kunnen zien.