Horizon: Zero Dawn (2017)

PlayStation 4 / PC
Action / RPG
single player / online

Ontwikkeld door Guerrilla
Uitgegeven door Sony

De legendes vertellen van The Old Ones, een eeuwenoude beschaving van mensen die lang geleden op Aarde leefden. Na een ramp raakte vrijwel alles in verval en de natuur nam vervolgens alles weer over. Nu, vele jaren later, is die oude beschaving verdwenen en zijn alleen hun machines overgebleven. Nu woedt er een zware oorlog tussen de nieuwe beschaving en de machines van de oude beschaving.

avatar van Eliandjiee
Uitgespeeld na zo'n 50 uur. 5 sterren en een plaats in mijn top 10. Lang geleden dat ik een game full-price heb aangeschaft, maar oh boy wat was het dat waard!

Technisch en grafisch heb ik nog nooit een game van dit niveau ervaren en gespeeld. Wat ziet deze game er gruwelijk uit. Ik heb nog nooit zoveel tijd in de photo mode van een game gestoken. Van het echoën van stemmen, het bewegen van gras en haren, prachtige vergezichten, de verschillende weersomstandigheden, de effecten van de dag- en nachtcyclus.. Manmanman, wat zit er een detail in deze game en wat ziet alles er levensecht en prachtig uit. Dit in combinatie met een prachtige soundtrack maakt dat het lopen door de wereld al een genot op zich is en ik de eerste paar uur van deze game met mijn kaak op de grond heb zitten gamen.

De gameplay (voornamelijk actie) speelt echt heerlijk. Vanaf het begin wordt alles rustig, maar niet in een saaie tutorial, uitgelegd. De actie zelf is verfrissend, vernieuwend, verslavend en uitdagend. Alles werkt goed en het speelt heerlijk weg. Stealth en guns blazing werken allebei als speelstijlen als een trein. De verschillende machines zijn ook prachtig vormgegeven en de variatie in aanvallen en hoe ze te bevechten is subliem gedaan. De eerste keer dat ik een Thunderjaw tegen kwam ga ik niet gauw vergeten. Evenals de eerste keer dat ik een stalker tegenkwam: rennen voor mijn leven want ik zag niks!
Ook tof dat je op een aantal momenten echte ouderwetse eindbaasgevechten hebt waarbij je in een area gedropt wordt met een vijand en deze niet kan verlaten. Het feit dat, hoe overleveld je ook raakt, zelfs een wachter je in no time je bitch kan maken als je niet op let zegt genoeg over de balans en uitdaging; chapeau!

Het exploren is door zowel de grafische pracht en details als de heerlijke combat dan ook super leuk om te doen. Ik heb echt een aantal intense momenten gehad tijdens mijn exploratie waarbij ik in het donker van Save point naar save point vocht en sneakte tegen monsters die ik gezien mijn level nog lang niet had moeten tegenkomen. Elk nieuw monster, of eigenlijk machine, die je ontdekt is weer verfrissend en een beleving op zich. En het overriden van machines is ook heerlijk; het tegen elkaar opzetten van Snapmaws, ravagers en ander gespuis zorgt voor fantastisch vermaak. De verschillende Cauldrons vond ik overigens ook een heel sterk onderdeel van de game, intense tochten en belevingen waren dit stuk voor stuk!

Maar nu wellicht het allerbelangrijkste: het verhaal en de personages. Man, wat heb ik genoten. Vanaf de eerste seconde weet de game mij te intrigeren en emotioneel te raken. Ik heb direct een band met Aloy en de wereld. Hoe je samen met Aloy het mysterieuze verhaal beetje bij beetje ontrafelt en steeds meer te weten komt is echt subliem gedaan. Ik heb zo enorm genoten van alle geluidsopnames en holo's, echt een unieke en intense beleving. De angst, emotie en paniek over het vergaan van de wereld en project Zero Dawn en Project Enduring Victory in deze waren echt zó goed voelbaar, heerlijk.. Dit is één van de weinige games waarbij ik alle lore en dingen die je vindt meerdere keren heb gelezen en geluisterd omdat deze zo boeiend waren. Zowel alle lore van The Old Ones als van de nieuwe stammen en beschavingen in deze wereld van Horizon is interessant.

De mainquest is zo goed geschreven, intrigerend, mysterieus en deze zet je aan het denken. Het vergaan van de wereld zoals dat in deze game is verlopen en het verloren gaan van Apollo en daarmee een hele beschaving met al haar kennis en cultuur gaf me zo'n bizar gevoel van nederigheid.. De game raakt thema's als religie, AI en kapitalisme aan zonder deze te forceren, een hele prestatie. Story-wise was Horizon echt vrijwel het beste wat ik op sci-fi gebied heb ervaren. Een perfecte combinatie van intrige en emotie.

De sidequests in de game halen niet het niveau van The Witcher 3, maar zijn wel heel sterk in het exploren en de hoofdgame verweven. Een aantal sidequests en personages zijn echt heel leuk geschreven.

Kijken naar verbeterpunten dan zijn dit echt details en bijzaken zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een Sell all knop. De kritiek die ik daarnaast heb komt vooral neer op het feit dat ik meer had gewild. Meer machines, meer mainquests, meer lore en een nog grotere wereld.

Voor mij persoonlijk de beste game sinds The Witcher 3 en qua techniek en detail de beste game op de Playstation 4. Ik kijk terug op een heerlijke game-ervaring en ben zeer benieuwd naar de toekomst van deze franchise. Guerrilla, chapeau!

avatar van Jordy
Halverwege was ik super enthousiast. Maar ik merkte na een uur of 30 dat ik het toch allemaal wat eentonig begon te vinden. Op het eind underleveld de laatste missies er door heen gejaagd omdat ik er wel klaar mee was. Heb niet de behoefte gevoeld om buiten de cauldrons en de longnecks veel buiten de main story te doen.

avatar van Awake78
Afgelopen week uitgespeeld in 65 uur. Zonder meer de beste 65 uur van mijn (game-)leven.

Ik weet niet waar ik moet beginnen aan mijn lofzang. Vond daadwerkelijk alles in de game tof en zó goed uitgewerkt. Laat ik het anders even opsommen:

-grafisch werkelijk subliem. De verschillende weerstypen, de gedetailleerde bouw van de machines, de altijd dynamische wereld waarin van alles beweegt (insecten, water, wind door de planten en bloemen, wolken, sneeuw, machines en andere dieren), de cutscenes, de grotten....echt alles ziet er gedurende het spel echt heerlijk uit. Veruit de meest levendige wereld die ik ooit ben tegengekomen.

-karakters en voice-acting. Beide van een uitzonderlijk hoog niveau. De combinatie van stemmen, gezichtsuitdrukkingen en karakters past werkelijk perfect bij elkaar en zorgt nergens dat je uit de game-ervaring wordt gehaald.

-diepzinnig, uniek verhaal. Verveelt nooit en zeker niet standaard. Heel slim gebruik gemaakt van 2 hoofdverhaallijnen die soepeltjes in elkaar overgaan.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Zoals ik hierboven al zei, de eerse 10 uur van de game zijn werkelijk verbluffend en zuigen je direct in de wereld. En zoals je wellicht zou verwachten, de tientallen uren daarna blijft de game het hoge niveau vasthouden. Het ronddwalen door de wereld blijft gewoon een genot, of dat nou door het regenwoud, woestijn, besneeuwde bergen of de hoofdstad Meridiaan is.

Echt een fantastisch spel met een heerlijke gameplay. Overal is gewoonweg zó goed over nagedacht en de som der delen maken één prachtig geheel. Lang geleden dat ik zo heb genoten van een spel. Kan niet anders dan ultra-positief zijn en een plek in mijn top-3 geven. Kan niet wachten op een deel 2.

avatar van gamefan
Ik heb heel lange tijd uitgekeken naar Horizon, want aan de hand van vrijgegeven beelden, teasers, etc. beloofde het een topper van jewelste te worden. En nu na het spel gespeeld te hebben kan ik alleen maar concluderen dat die belofte ten volle waargemaakt is en dat Horizon: zero dawn één van de beste spellen van het afgelopen decennia, of misschien wel ooit, is.

Ik zal kort zijn over het visuele aspect, want daar kan ik alleen maar de bovenstaande gebruikers in napraten: het is veruit de mooiste game die ik ooit gespeeld heb, zelfs The witcher 3: wild hunt overtreffend. Er zit zo'n ongelooflijk detail in de game; je kan de grassprietjes onderscheiden, het weer is veranderlijk, er zijn veel verschillende soorten gebieden in de map. Wil je even rondlopen in het oerwoud, of toch maar in de woestijngebieden, of besneeuwde berglandschappen, de hoofdstad Meridiaan, het bosachtige Noragebied,.. Er zit een enorme diversiteit aan locaties in het spel, waardoor het nooit afgezaagd of repetitief aanvoelt, en belangrijker, letterlijk alles ziet er fantastisch uit. Ik heb de eerste paar uren echt veel te veel tijd in de photo mode gestoken, die trouwens ook zeer uitgebreid is en waar je wel wat plezier aan kan beleven.

De gameplay is ook heerlijk. Alles werkt zo soepel en voelt fris en gewoon goed aan. Het vechten tegen de vele verschillende soorten machines verveelt nooit, zelfs niet op het einde na een dikke 50 uur. En de machines zijn ook geweldig om te aanschouwen, visueel zijn het allemaal plaatjes, en het is ook heerlijk om te ontdekken wat de zwakke plekken van een bepaalde machine zijn, en het voelt telkens heel bevredigend als je er eentje neerkrijgt. De verschillende soorten vechtstijlen werken allemaal heel goed. Ook de verschillende soorten armors, pijlen, en andere gadgets zoals de touwwerper die je kan kopen, ja, dit stak allemaal zeer goed in elkaar. Ik heb ook alle bandit camps, cauldrons, geïnfecteerde gebieden, hunting grounds, etc. gedaan en ook dit is een zeer goed aspect van de game en verveelt nooit, en zo kom je ook zeker alle machines tegen en word je ook gedwongen wapens te gebruiken die je anders links zou laten liggen.

Maar het belangrijkste dan nog; namelijk het verhaal en de personages. Ook daarvoor heb ik enkel lovende woorden. Het verhaal vind ik eerlijk gezegd misschien wel het beste, sterkste en meest doordachte ooit in een game. Vanaf het begin wordt je direct in het mysterie meegesleurd en beetje bij beetje kom je samen met Aloy achter sommige antwoorden, totdat op het einde de puzzel volledig in elkaar past en je beseft dat alles gewoon klopt. Ik heb echt genoten van het verhaal en ook van de filosofische vragen die hierdoor opgeroepen werden; er zit echt wel een heel diep en uitgebreid verhaal in waar je jezelf zeker in zal verliezen. De personages zijn ook ijzersterk, met name hoofdpersoon Aloy dan. Met haar ga je zeker meeleven gedurende het verhaal en de vele zijmissies. Daarover gesproken, de zijmissies waren ook leuk geschreven en werden goed verweven in de rest van de game en het hoofdverhaal. Op het einde werden ze misschien wat repetitief (zoek deze persoon, dood die machine) en ik heb dan ook lang niet alle side quests gedaan.

Ik heb er uiteindelijk 53 uur over gedaan (dus verwacht niet een mega-lange game zoals pak, een witcher 3 of skyrim), maar dat waren me de 53 uur wel. Ongeveer alles gedaan wat de game te bieden had (op sommige side quests na) en ik kijk heel erg tevreden terug op een van de tofste game-ervaringen die ik tot nu toe gehad heb. Werkelijk alles klopt, en ik kan dan ook niet anders als de volle 5* geven, en absoluut een hoge plek in m'n top 10. En als dit niet dé Goty wordt, moet het wel heel vreemd lopen.

avatar van FlorisV
Gameplay is koning in Horizon Zero Dawn. Het speelt heerlijk en bouwt vertrouwde RPG elementen perfect uit naar het voorbeeld van de recente Tomb Raider spellen. Wat het spel echt maakt zijn de mechanische dino's en de vele manieren om ze schade toe te doen. Inclusief stealth, wat voor mij altijd een bonuspunt betekent.

Het bevechten van wilde stammen biedt ook een fijne afwisseling waarbij dat stealth element nog belangrijker is.

Hoewel het verhaal zeker intrigeert en origineel is en de casting van Lance Reddick een goede zet mag worden genoemd, is de hoofdpersoon Aloy helaas nogal saai. Veel personages zijn sowieso niet bijster memorabel, maar het verhaal leunt vooral op de vraag wat er nu precies met de wereld gebeurd is.

De soundtrack vond ik bij vlagen veels te cliche maar gedurende het spel is het grotendeels verdienstelijk.

Grafisch erg mooi gedaan en de ontwerpen van de omgevingen maken het interessant, hoewel ik wel graag wat meer grotten en andere interieuren had gezien.

Item management is net iets te uitgebreid (met het moeten uitpakken van die gratis sample pakketjes van verkopers, beetje maf idee ook) en het compleet verzamelen van bepaalde zeldzame voorwerpen is wel erg veel werk. Maar je bent over het algemeen niet teveel bezig met je voorraad of uitrusting en de balans tussen belangrijke hulpbronnen is goed.

The Frozen Wilds was ook de moeite waard en onderscheidt zich genoeg van de main game.