Outcast (1999)

PC

Ontwikkeld door Appeal
Uitgegeven door Infogrames

Cutter Slade is een marinier die op een andere planeet, Adelpha, is geland om een sonde terug te vinden. Deze sonde functioneert niet meer goed en bedreigt nu het leven op Aarde. Cutter is echter al zijn spullen kwijt geraakt en die moet hij eerst terugvinden. Om zijn missie met succes te volbrengen, heeft hij de hulp nodig van de bewoners van Adelpha, die Cutter als de messias zien en hoge verwachtingen van hem hebben.

avatar van rpger
Ja toch 5* voor dit spel, aangezien het eigenlijk een one of a kind game is. Outcast is gewoon erg bijzonder, het is niet echt een shooter, niet echt een RPG en niet echt een adventure, het doet je denken aan een soort mix tussen Deus Ex, Oblivion en Another World. Outcast is een bijzondere actie en dialoog georienteerde sci-fi/fantasy game met een sterk verhaal en destijds prachtige graphics. Het vervolg was destijds in produktie maar is onderweg helaas gecancelled.

avatar van Deftones_JP
Helaas nooit kunnen spelen dit. Het spel had toch de voxel engine die ook in Delta Force gebruikt werd?

avatar van rpger
Yep helemaal, en commanche, als je je dat nog kan herrineren.

Fantastisch dit.

avatar van nakur
Outcast is lange tijd mijn nr.1 geweest, en nu World of Goo een beetje is overgewaait, denk ik dat dit spel snel zijn plaats terug heeft veroverd. Waarom?

Niet omdat het een foutloos spel is. Integendeel, de vele bugs en glitches waren soms best irritant. maar oh wat was deze titel 10 jaar terug indrukwekkend. Één spelwereld, opgesplitst in 5 delen, waarbij je jouw eigen inzicht mocht gebruiken om het verhaal tot een goed einde te brengen. De grootste wereld, de stad, was zó indrukwekkend tien jaar geleden. Nu, met een titel als Assasins Creed, valt de omvang en het detail van deze wereld in het niet. Maar wat Assasins Creed niet lukte (een levende stad met een ziel en unieke karakters en een compleet open manier om de missies te voltooien), lukte Outcast 10 jaar geleden wél. Want een ziel, dat had deze game als geen ander.

Allereerst lag dat aan de voiceacting en animaties, die op de dag van vandaag nogsteeds zéér goed zijn. Sterker nog, op een gegeven moment had ik écht de neiging om de NPC's te helpen, puur en alleen omdat ze het met zoveel ziel en zaligheid vroegen. Voeg daar de prachtige klassieke muziek van het Prague Philharmonic Orchestra aan toe en graphics die sfeer uitademde, en je heb de bezieling van een open-world videogame te pakken. Tip: gooi de cd-rom in een cd speler en je kunt alle tracks afluisteren.

De voxel-engine was destijds revolutionair, nu natuurlijk niet meer. maar Outcast blijft een miskend meesterwerk. 5*

avatar van Hard Headed Cop
Een van de sterkste adventure games die ik ooit gezien heb. Het hele element van onderzoeken en verzamelen is in dit spel extra sterk uitgewerkt. Boeiend verhaal waarbij ik me geen seconde heb verveeld. Ik kan wel op de details in gaan maar ik wil geen spoilers verklappen voor deze fantastische game. Voor alle adventure gamers die deze nog niet geprobeerd hebben, doe het. Je zult er geen seconde spijt van hebben

avatar van FrK.
Ik weet nog dat ik 11 jaar geleden thuiskwam met dit spel (ik vond de hoes namelijk heel tof, had voor de rest geen flauw idee waar het over ging ) en dat toen bleek dat onze computer hem helemaal niet trok. Dus het spel heb ik nooit kunnen spelen (heb hem namelijk ook de volgende dag maar weer geruild tegen een Hercules-game )

Game die zijn tijd toch wel ver vooruit was. Een met liefde gemaakte game die iets magisch had. De steden voelen daadwerkelijk levend aan, het verhaal was uitstekend en binnen de kortste keren was je daadwerkelijk betrokken bij het lot van de bewoners van Adelpha. Doodzonde dat deze game op de lange termijn een beetje in de vergetelheid lijkt te raken. Deel 2 zou er destijds aan komen maar heeft helaas het daglicht nooit gezien, waardoor het bij dit ene deel blijft. Als men hier een echte serie van had weten te maken dan was de erkenning voor deze mijlpaal in de gamegeschiedenis (wat het echt is) veel groter geweest.

In ieder geval mijn all-time favoriet.

AvMerode
Heb Outcast nog steeds op cd, ben hem weer aan het spelen, ik heb nu alleen 1 dikke vierkant in het midden en eromheen zwarte balken, (omdat het spel een ander ratio aspect heeft en mijn 24" breedbeeld monitor het beeld dus verkleind) kan het niet veranderen door middel van shift+tab+~ of settings.cfg/.ini maar beeld stoort gelukkig niet.
Game blijft fantastisch, zit al jaren te twijfelen welke ik nou beter vind, mafia of outcast, eigenlijk evengoed, outcast kun je je alleen meer in verdiepen.
Veel open wereld games van tegenwoordig doen mij soms ook wat denken aan Outcast maar komen lang niet in de buurt, Outcast blijft ongeëvenaard.

RomeX
@AvMerode

Zeker een vet spel, maar nog niet uitgespeeld en kan hem niet meer vinden.(kwijtgeraakt )
Is alweer een tijdje geleden, maar het is echt een klassieker !

RomeX schreef:
@AvMerode

Zeker een vet spel, maar nog niet uitgespeeld en kan hem niet meer vinden.
Is alweer een tijdje geleden, maar het is echt een klassieker !

Is gewoon verkrijgbaar via GOG.

RomeX
rpger schreef:

Is gewoon verkrijgbaar via GOG.

Hey dank u, ik zal hem binnenkort weer eens herspelen.
Is alweer een tijdje geleden.
Met vinden bedoelde ik eigenlijk dat ik het thuis niet meer kan vinden. , maar toch bedankt ik was al van plan om het weer eens te kopen.

avatar van nakur
AvMerode schreef:

Ja dat krijg jer met voxels. Wees blij dat het verkleind is, dan blijft de scherpte nog enigsinds gehandhaaft. Ik moet er niet aan denken dat je de voxelengine op 24" fullscreen kan zien...

Pastichio Rocker
Blade Runner ziet er nog best fraai uit anders op een 24" monitor.

Keen Commander
Ook zo'n game die me vroeger, net zoals Blade Runner, mateloos fascineerde. Ik kende het van een uitgebreid en lovend artikel in PC Zone, heb die nog steeds ergens liggen. M'n pc was destijds niet geschikt, maar op een huidige pc op de zolder misschien wel. Hmmm...

AvMerode
Als je de cd versie of de GOG versie hebt, dan weet ik een mooie fix.
Ik heb de cd versie, maar met de fullscreen fix/patch heb ik GOG versie gebruikt.
GOG website.

Hier de fix: (wel engels, geen zin om te vertalen)
1. Download the patch (V3) using following link: Patch Download
2. Unpack all the contents into the Outcast-directory (e.g. C:\Games\Outcast)
3. Run the patch (APPLYMEGAPATCH.exe).
4. Select your desired resolution. I chose 800x600 and am satisfied with it.
5. You may or may not want to activate "remove hud rectangle". I didn't.
6. Activate the patch by clicking on "Change Options".
7. Run the Game / Loader and choose "Settings".
8. There are three buttons on the upper-right side. Click the one on top, which are the "Performance Settings".
9. Click on the down-arrow on the upper-left side once and you will be able to set the resolution. Choose the same one you applied with the patch.
10. Click "OK" on the bottom and start a game.

Werkt waarschijnlijk ook wel voor de cd versie.
Met mijn Asus laptop heb ik 1280x720 (hd) ingesteld en ziet er opzich wel aardig uit. (helemaal voor een 13 jaar oude game)
Blijft nog steeds een geweldige adventure game.

Pastichio Rocker
Erg tof spel was dit. Moet 'm nog ergens hebben hier.

avatar van DarthSolidKevin
Er is op dit moment een kickstarter voor een Outlast HD Reboot.

Deze wilde ik destijds spelen, maar het is er nooit van gekomen.

Nu komt er dit najaar een HD remaster versie voor PS4, de One en PC uit. Dan is het plots weer erg interessant.

Outcast - Second Contact - Debut Trailer [ESRB] - YouTube