Crypt of the NecroDancer (2014)

Alternatieve titel: Crypt of the NecroDancer: Nintendo Switch Edition

Macintosh / PC / PlayStation 4 / PlayStation Vita / Nintendo Switch
Action / Music

Ontwikkeld door Brace Yourself
Uitgegeven door Brace Yourself en Klei

Crypt of the NecroDancer is een hardcore roguelike ritme-spel. Kan jij deze dodelijke kerkers van de dans overleven, de NecroDancer verslaan, en je nog steeds kloppende hart heroveren? Of zal je voor eeuwig een slaaf van het ritme zijn? Beweeg op het ritme om te navigeren door immer veranderende kerkers terwijl je vecht tegen dansende skeletten, zombies, draken, en meer!

avatar van Animosh
Makkelijk de beste roguelike die ik ken.

Één belangrijk verschil met andere roguelikes is dat het enorm toegankelijk is. Het is zeker geen makkelijk spel - het vereist een hoop oefening - maar het spel biedt enorm veel mogelijkheden voor oefening. Niet alleen kun je iedere zone afzonderlijk spelen (je speelt een volgende zone vrij als je de drie kamers van een zone doorloopt en een baas verslaat), maar je kunt ook oefenen tegen vijanden, tegen minibazen en je kunt baasgevechten oefenen (de laatste twee opties moet je wel vrijspelen met diamanten die je in de zones verzamelt). Dat bespaart een hoop frustratie en maakt het spel dus een stuk leuker.

Maar dat is niet het enige wat het spel goed doet. Ook de sfeer en gameplay van het spel zijn erg sterk. Crypt of the NecroDancer is een mix van roguelike en rhythm game, en dat houdt in dat je je moet voortbewegen op de maat van de muziek. Vijanden schakel je uit door tegen ze aan te bewegen als ze defensieloos zijn. In het begin is dat best wennen, maar na een tijdje werkte het geweldig en zorgt het voor een unieke, energieke gameplay waarmee het spel zich onderscheidt van andere roguelikes. De muziek is bovendien aangenaam: opgewekt, energiek. In zone 2 vond ik de muziek wat te jazzy en loom, maar in de overige zones vond ik het erg passend. En als de muziek je niet bevalt kun je ook eigen muziek opzetten. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ook dat schijnt best goed te werken.

Als je van roguelikes houdt kan ik je dit spel kortom van harte aanbevelen. Het is zeer toegankelijk maar uitdagend, de sfeer is aangenaam en de gameplay is swingend. De zones zijn bovendien best gevarieerd en er zijn daily challenges en personages die je kunt vrijspelen zodat je er lang mee vooruit kunt. 4*

Edit: als je eigen muziek wil opzetten raad ik jullie aan om voor muziek met een regelmatige beat te kiezen, en liefst niet te langzaam. Verder is het gewoon een kwestie van zelf kijken wat "werkt".

avatar van threeohthree
Net even twee uurtjes gedanst, en moet zeggen, wat betreft de eerste indruk maakt Crypt of the Necrodancer haar reputatie meer dan waar. Geweldige combinatie van Rythm en roguelike inderdaad!

Aangeschaft in de Humble store voor een euro of wat en ik ben aangenaam verrast. Leek me op het eerste gezicht niet echt bijzonder maar omdat meerdere mensen me nou al hebben aangeraden om het toch eens een keertje te proberen en het in de uitverkoop stond toch maar even in huis gehaald en het is verdorie ook echt leuk. Zelfs voor mensen met een haast volledig gebrek aan ritme zoals mezelf. Het vergt even een klein beetje oefening maar eenmaal je in de flow zit speelt het inderdaad bijzonder lekker. Ook het idee alleen al is best inventief - om een dungeon crawler te koppelen aan een ritme-spel. Heb er een drie kwartiertjes in rondgeklooid maar zie het me wel vaker uit de kast halen. Ook het feit dat je je eigen muziek kan toevoegen is leuk gevonden - eens kijken wat wel of niet werkt (nou...ik kan me voorstellen dat een hoop soundtracks van Amiga games e.d zeker de moeite zijn om eronder te plakken - maar eens zien of het ook werkt met de gemiddelde heavy metal plaat (de mid-tempo nummers dan - ik kan me niet voorstellen dat snel / sneller / snelst lekker speelt). Aardig spelletje.

Uit nieuwschierigheid: ik zie een dancepad mode. Heeft er ook ooit iemand dit echt met een dancepad / mat gespeeld hier? Lijkt me wel eens lachen op zich.

avatar van -marco-
Komt een Zelda versie en wellicht zelfs op korte termijn....

Check;

Nieuwe Zelda-game komt mogelijk 30 mei uit | Nieuws | InsideGamer.nl

Bizar dat hier bijna 10 jaar na dato nog plots DLC voor is uitgekomen in de vorm van de 'Synchrony' uitbreiding. Voor een 6tal euro een online en co-op modus, 3 nieuwe speelbare karakters, nieuwe spells, wapens, vijanden etc en een weekly challenge mode.

Blaast toch weer net wat extra leven in het spel. Mocht je je snuit er nog niet vol van hebben.