FIFA 15 (2014)

Nintendo 3DS / PC / PlayStation 3 / PlayStation 4 / PlayStation Vita / Xbox 360 / Xbox One
Sports
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Electronic Arts
Uitgegeven door Electronic Arts

Ga de strijd aan met tal van wereldteams, en maak van jouw team de ongenaakbare kampioenen. Het spel voert enkele nieuwe verbeteringen door ten opzichte van FIFA 14. Zo hebben spelers voor het eerste "geheugen" en laten ze hun emoties zien aan de hand van de context van de wedstrijd. Met meer dan 600 nieuwe emotionele reacties reageren spelers nu op sleutelmomenten op het veld: van smerige tackles tot gemiste kansen of fantastische doelpunten. Diverse nieuwe teamtactieken zorgen ervoor dat je teamgenoten precies door hebben wat er tijdens de wedstrijd gebeurt, en zich hiernaar zullen aanpassen. Dankzij de verbeterde textieltechnologie kun je het ook zien als er aan shirts wordt getrokken.

avatar van Oortrommel
Ik kijk hier stiekem toch wel naar uit. En ik hoop van harte dat EA de stortvloed aan in-game menu's en opties wat terug schroeft. FIFA-spelers willen in beginsel wedstrijden spelen. Extra opties zijn welkom, maar hoeven (wat mij betreft) niet de hoofdmoot van de game te worden. Dit gaat vooral over de single player.

Qua multiplayer ben ik benieuwd hoe de PS4 zich gaat houden. Heb voorheen altijd een Xbox gebruikt voor FIFA, dus FIFA via Playstation Network wordt voor mij dit jaar ook een nieuwtje.

avatar van -marco-
Vandaag gespeeld op de gamescom ( Xbox-one ) Een potje maar, dus kan er niet heel veel over zeggen. Maar het speelde soepel en de eerste indruk is goed

0,5
Hoeveel van die aangekondigde veranderingen zullen eigenlijk hun weg vinden naar PS3? Ik vind het erg moeilijk om een beeld te krijgen van de veranderingen op PS3 en X360.

1,5
Weinig ben ik bang. Denk zelf dat de PS3 en X360 Fifa 14 in een nieuw jasje krijgen, zoals ook sinds Fifa 08 al het geval was op de PS2 en Xbox. Heb ook het gevoel dat we geen demo krijgen, aangezien ze het bij dergelijke aankondigingen alleen over next-gen consoles hebben.

avatar van nfl8tble
EA Sports heeft een volledige spelmodus eruit gehaald op old gen. Daar kunnen een paar redenen voor zijn. Of er is ruimte gemaakt voor nieuwe features, of het was puur uit luiheid omdat ze te veel bezig zijn met current gen.

Laten we hopen op het eerste.

avatar van 3bdelilah
Ik hoop eerlijk gezegd op het tweede, nfl8tble. Ik ben zelf nog niet overgestapt op PS4 of XBO (heb wel een best krachtige pc maar daar speel ik geen FIFA op), maar last-gen houdt de progressie van current-gen allemaal tegen. Dat ze er eventjes een (uiteraard prima werkende) port voor PS3 en X360 weten te fixen vind ik allemaal prima, maar extra mankrachten zou ik persoonlijk zeker weten alleen op PS4 en XBO laten focussen. Een klein(er) groepje neemt dan PS360 voor zich.

avatar van dr channard
Yeah Fifa. De enige gamereeks die er nog hetzelfde uitziet als 20 jaar geleden.

3bdelilah schreef:

Ja, maar ik vind de timing ook belangrijk. Current gen is nog maar net verkrijgbaar. De meeste mensen hebben nog een old gen console. Voor FIFA 16 verwacht ik niet dat ze nog erg veel moeite gaan doen voor oudere consoles, en dat hoeft ook niet. Maar nu mag er wel nog een effor gedaan worden vind ik, but that's just me.

SvV_Ying
FIFA 15 - 'Feel the Game' klopt als een bus

Preview - Hands-on | - 'Feel the Game', zo luidt de tagline van FIFA 15. Elk jaar weer weet EA een zin te bedenken die de nieuwe FIFA moet omschrijven. Dit jaar is het dus 'feel the game' geworden, om te benadrukken dat het spelletje dit jaar intenser dan ooit ervaren moet worden. Tijdens mijn hands-on dacht ik vaak terug aan die tagline, want wat wordt er dit keer gelet op de details.

Dit is FIFA 15
FIFA 15 behoeft uiteraard geen uitleg.De sport waarin tweeëntwintig man achter een bal aanrent en de Duitsers uiteindelijk winnen, is voor veel mensen meer dan een spelletje; het is een geloof. Hetzelfde geldt voor de FIFA-games. De serie is al jaren Koning Voetbal en de fans kijken al maanden voor de release weer reikhalzend uit naar een nieuw deel. De franchise heeft haar zaakjes de laatste jaren prima op orde. Iedereen zal dan ook begrijpen als ik zeg dat FIFA 15 geen revolutie, maar een evolutie is, om even in clichés te vervallen.

FIFA 15 typeert de evolutie die de serie al jaren doorgaat. De game speelt weer een beetje anders: het is ietsje sneller, ietsje vloeiender, en het oogt weer ietsje natuurlijker. Ik besef dat ik dat elk jaar zeg nadat ik kennis maak met de nieuwe FIFA, maar dat maakt het niet minder waar. De tagline 'Feel the Game' is dan ook niet voor niks gekozen. In plaats van baanbrekende veranderingen in de gameplay, zijn het vooral de details er omheen die het meest opvallen.

Elke FIFA 15-trailer die EA de laatste maanden naar buiten heeft gebracht, had een sterke focus op wedstrijdbeleving. Neem bijvoorbeeld de nadruk op emoties. Spelers reageren dit keer niet zo statisch op wat er in de wedstrijd gebeurt, maar laten hun emoties spreken. Zo wordt een doelman die een fantastische redding maakt bejubeld door zijn teamgenoten, maar hij kan later ook wegwerpgebaren verwachten als hij meerdere fouten maakt. En een speler die vroeg gewisseld wordt, zal daar duidelijk niet blij mee zijn.

Toen ik iemand van de FIFA-crew aanschoot en vroeg wat die tagline 'Feel the Game' precies betekent, legde hij me uit dat FIFA 15 de meest intense FIFA moet worden tot nu toe. De speler moet als het ware helemaal opgezogen worden in de wedstrijd. Hij gaf als voorbeeld de aanwezigheid van alle Premier League-stadions in de game en de toevoeging van zo'n 200 realistische gezichten alleen al voor de Engelse competitie. Verder lijkt het publiek nu nog meer op het echte publiek, met meer liederen die aanwezig zijn in de game. Zo kan bijna elk respectabel team aangemoedigd worden zoals in het echt gebeurt.

Dit vond ik tof
Aandacht voor details
De aandacht voor details is indrukwekkend. Koen en ik zeiden om de haverklap "zag je dat!?" om elkaar te wijzen op een detail dat ons opviel. Zo zagen we het gras beschadigen na een tackle, veerde de achterkant van het doel omhoog na een hard schot tegen het net, en werden tenues vies na een valpartij. Zelfs zoiets als de draaiing van de bal die na een aanraking verandert, bezorgde ons een open mond tijdens de herhalingen. Dit zijn slechts enkele details die ons opvielen in een aantal potjes. Hoewel het om randzaken gaat en verder geen invloed heeft op de gameplay, zijn het wel de dingen waar een voetbalhart sneller van gaat kloppen.

Meer controle over je acties
In FIFA 15 gebeurde bijna alles zoals ik het voor ogen had. De controle over de bal en je acties ligt een stuk hoger dan vorig jaar. Ik heb me bij FIFA 14 vaak geërgerd aan ballen die wegsprongen, dribbels die niet gingen zoals ik wilde, en ballen die naar spelers gingen die ik helemaal niet wilde aanspelen. In FIFA 15 kwam dit amper voor. In de kleine ruimte bewegen gaat makkelijker en ook bij dribbelen op snelheid heb je meer controle over de dribbel. De bal verliezen vind ik geen enkel probleem, maar wel als het komt door fouten die ik juist probeer te voorkomen. In FIFA 15 lijkt de betere controle ervoor te zorgen dat deze irritaties flink afnemen.

Emoties maken wedstrijd intenser
EA belooft wel vaker dingen als het over een nieuwe FIFA gaat en niet altijd herken ik het terug in de wedstrijd, maar de verbeterde emoties merk je werkelijk al in de eerste wedstrijd. Tijdens een wedstrijd schoot ik expres een aantal keer naast met dezelfde speler. Eerst kreeg hij nog een aanmoedigend applausje van medespelers, maar na de zoveelste misser schudde de ene medespeler zijn hoofd en hief een ander zijn handen op van "waar ben je nou mee bezig?". En spelers die vaak met elkaar in aanraking kwamen werden steeds bozer op elkaar. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten merk je de intensere emotie. Publiek reageert weer net wat heviger op wat er zich afspeelt op het veld en is meer betrokken bij wat er gebeurt. Dit is wel afhankelijk van het type wedstrijd en de score. Ajax – Feyenoord werd veel intenser beleefd dan Ajax – FC Dordrecht.

Hier zet ik vraagtekens bij
Betere doelmannen? Eh...
Vlak voor mijn hands-on kwam het nieuws naar buiten dat keepers in FIFA 15 compleet vernieuwd en verbeterd zijn. Daar hebben Koen en ik dus uitgebreid aandacht aan besteed en we waren eigenlijk een beetje teleurgesteld. In slechts een paar wedstrijden hadden we al flink wat grote fouten van de doelmannen gezien. De reddingen en animaties zijn dan wel enorm verbeterd, het gedrag blijft veel te onvoorspelbaar. Zo liet ik de bal rustig naar mijn keeper rollen zodat hij 'm kon oppakken. De doelman had hier echter geen zin in en bleef stijf bij zijn doel staan, waardoor er alsnog een hachelijke situatie ontstond. Een andere keer kwam hij totaal onlogisch uit. Verder zagen we een keeper die een bal in eerste instantie prima redde, maar daarna geen aanstalten maakte om de bal die een meter verderop lag te klemmen, waardoor de spits kon intikken. Het zijn te veel grote fouten in een paar wedstrijden.

Gebruikelijke FIFA-kuren
Elke FIFA-speler kent ze wel: de kuren of irritaties die de serie al langer heeft. In FIFA 15 lijken er een aantal weggenomen te zijn door de betere controle, maar in een paar wedstrijden zag ik alweer van die typische kuren waarvan ik hoopte dat ze verleden tijd zouden zijn. Zo loopt een verdediger van de tegenpartij nog steeds met de bal aan de voet helemaal terug naar zijn eigen achterlijn als je hem onder druk zet om daarna een wilde peer naar voren te geven. Ook kwam het me iets te vaak voor dat de computer compleet onrealistisch aan het kappen en draaien was terwijl er prima afspeelmogelijkheden waren. Hopelijk blijft het bij incidenten.

Dit vond ik ervan
Als er één tagline is die gerechtvaardigd wordt door een game, dan is het die van FIFA 15 wel. Aan 'Feel the Game' is niks gelogen. De evolutie van FIFA gaat verder met een game die gewoon weer iets lekkerder speelt dan de voorganger, meer controle biedt, maar vooral veel intenser aanvoelt door verregaande aandacht voor detail. Koen en ik bleven elkaar maar wijzen op gave dingen die we zagen en eigenlijk niet zoveel met de gameplay te maken hadden, maar de wedstrijdbeleving wel ten goede kwamen. Toch moet ik ook kritisch blijven en mijn FIFA-bril even afzetten. De irritaties en zwakke punten van een [i[footie merk je meestal niet in een paar wedstrijden; die komen naar verloop van tijd bovendrijven. De doelmannen vielen alweer een paar keer door de mand en een aantal traditionele kuren doken al op. Voor een oordeel wacht ik dan ook echt tot ik de reviewcode in mijn console kan stoppen.

Bron: PlayStation Only

nfl8tble schreef:

Des te meer na het gedrocht dat men FIFA 14 noemt.

avatar van P.O.W.
Net een paar potjes van de demo gespeeld op de 360. Ziet er echt superlelijk uit. Voelt arcade aan en bevalt me dus totaal niet.

Hopelijk gaat er nog een hoop getweaked worden. Anders ga ik na jaren weer terug naar PES.

Ik heb de demo ook getest, ben juist erg positief. Ziet er lelijk uit? Waar speelde je het in hemelsnaam op? Alles ziet er juist enorm strak en mooi uit. Gameplay ook prima, speelt weer wat vloeiender.

1,5
PS3 demo is inmiddels beschikbaar vanaf de Amerikaanse PSN. Zelfde geld geloof ik voor de PS4 demo.

Na 3 potjes zijn ook hier de eerste indrukken onverwacht positief op de PS3. Speelt bovenal veel vloeiender; spelers die niet zo sterk zijn maar dribbelend goed uit de voeten kunnen (denk aan Messi of Hazard) zijn weer effectief in dit deel. Finesse shots zijn goed, longshots en ook het nieuwe vrije trapsysteem waarbij je simpelweg een speler kan uitzoeken om naar te passen zijn iets te goed. Lange grondpasses met spelers als Iniesta en Xavi zijn eindelijk effectief, en niet iedereen kan meer een geweldige steekpass door de lucht geven zoals in 14. Grafisch niet veel beter dan 14, maar dat is te verwachten; ben allang blij dat de menu's ditmaal niet zo vreselijk traag zijn en het weer leuk is om te spelen, al is het natuurlijk nog afwachten of dat ook online zo is.

edit: Inmiddels ook op Nederlandse PSN beschikbaar.

avatar van mrdig
Ben ook wel positief na een paar potjes te hebben gespeeld met de xbox one demo. Grafisch stelt het mij wel een beetje teleur na al die mooie trailers van de laatste tijd. Gezichten zijn duidelijk wel beter, maar de overall feeling mwao. Maar goed het gaat natuurlijk om de gameplay en dat bevalt wel. Verdedigen hebben ze wel weer wat aangepast, dat wordt weer wennen.

avatar van nfl8tble
Viel me ook onmiddellijk op dat alles heel arcade aanvoelt, en uitziet. FIFA 15 heeft alle Premier League licenties zodat alles eruit ziet zoals je op tv een PL match kijkt. Op de PS3 is dit dus NIET het geval. Heel jammer. Verder is mij al een bug opgevallen: in team management kan je niet scrollen door spelers dmv de pijltjestoetsen, terwijl dat in de next gen versie wél kan. Dat zijn natuurlijk details, maar die doen het wel voor mij.

Toch een paar positieve dingen: verdedigers van het ander team zijn niet langer absurd veel sneller dan bvb een Messi of een Neymar. Bij de inworp kan je nu een speler kiezen, én daarmee bewegen. Dat kan eindelijk de oplossing zijn online, waarbij een inworp quasi altijd resulteerde in balverlies.

Mijn tot dusver zeer beknopte conclusie is dat de next gen versie een goed spel KAN worden (zelf heb ik het natuurlijk nog niet gespeeld, en tot zover het volledig spel uit is is het nog veel te vroeg eigenlijk om conclusies te trekken, maar ik doe het toch) maar de old gen versie serieus te wensen zal overlaten.

Als dit het geval zal blijken koop ik pas FIFA 15 wanneer ik ooit een PS4 koop.

avatar van -marco-
Ik ben erg enthousiast over de demo. Gespeeld op Xbox one en de sfeer is echt verbeterd. Gameplay soepeler en verfijnder. Goede verdedigers en keepers. Etc etc. Maar goed, het blijft een demo, dus even de volledige game en lange termijn ervaring afwachten.

Maar tot dusver ben ik erg onder de indruk

avatar van TonyTHorror
Hoor van vrijwel iedereen die het niet op de next-gen (of PC) speelt, dat het erg tegenvalt. Speel het zelf op PC en het is niets minder dan imponerend. Ziet er prachtig uit en de vele (nieuwe) details maken het verschil met '14 wel érg pijnlijk. Wat een ramp was dat Dit lijkt gelukkig de FIFA waar ik al jáááren op wacht.

Maar goed, eerst maar eens de online seasons en FUT spelen. Dit zegt nog iets te weinig..

avatar van threeohthree
Eens met de twee voorgaande berichten. Heb dan nog maar 4 potjes gespeeld, maar ook op de PS4 is het allemaal erg indrukwekkend. Meer sfeer en een behoorlijk grafische update uiteraard. Echter zijn er natuurlijk nog meer andere dingen die opvallen.

Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer ingooi en corner opties. Tijdens FIFA 14 lag ik toch elke keer weer dubbel wanneer ik ver op de helft van de tegenstander een ingooi had en Alan Smith heel sarcastisch riep: 'there comes the support', terwijl beide aanvallers volledig in de dekking stonden. Erg fijne toevoeging dus.

Verder is de balbehandeling gewoon veel soepeler waardoor het mogelijk is je tegenstander weer eens op te zoeken met een paar agressieve korte kapbewegingen.

Maar wat verder natuurlijk het meest opvalt is dat het stroperige er weer een beetje af is. Nu wil ik niet direct zeggen dat we weer terug naar de oude 'snelheid' FIFA terug zijn gegaan, want daar is het gelukkig wel te langzaam voor. Maar het trage voorzetten-belonende FIFA 14 kunnen we gelukkig achter ons laten.

0,5
Eén potje gespeeld op PS3 en een paar op PC. Moeilijk om dus echt een deftig oordeel te vellen maar een eerste indruk kan er wel van af.

Dit spel is duidelijk bedoeld voor next-gen. Speelt en voelt veel beter op PC dan op PS3. Wel merkte ik meteen weer op dat heel veel "eeuwige irritaties" wederom van de partij zijn. Mijn eerste doelpunt op PS3 was een belachelijke verdedigende blunder waarbij de bal tergend traag over de lijn rolt terwijl een verdediger schijnbaar de bal afschermt terwijl hij hem in zijn eigen doel ziet rollen. Heel vreemd.

Op PC was het jammer genoeg ook van dat: eerste tegendoelpunt is een belachelijk slechte save van mijn keeper die een zéér zachte kopbal simpelweg omhoog duwt. Niet vastklemt, niet over zijn doel, gewoon omhoog. De bal botst dan nog wat, de keeper kijkt vanop een halve meter afstand toe hoe de bal 3x (!) botst vooraleer hij besluit om de bal met zijn knie weg te werken in de voeten van een aanvaller, in plaats van de bal te klemmen binnen het halfuur.

Ook scheidsrechters lijken allemaal geleerd te hebben van Nzolo en Boucaut. Een keeper die een doorgebroken speler zuiver neerhaalt is geen probleem, een schouderduel is echter een rode kaart waard.

Nu goed, op PC vond ik het wel veel beter ondanks deze kinderziektes die inmiddels bejaardenziektes geworden zijn. Speelt wat sneller en vooral minder lomp dan FIFA 14, dat echt haast onspeelbaar was bij momenten. Deed me soms wat denken aan de stijl van FIFA 10, toch wel één van de beter uit de reeks in recente jaren.

Hopelijk halen ze dus de achterlijke foutjes en soms bedenkelijke AI eruit, dan kan het echt een mooi spel worden volgens mij.

avatar van nfl8tble
Is de pc versie evenwaardig aan de PS4 en XONE versie?

nfl8tble schreef:
Is de pc versie evenwaardig aan de PS4 en XONE versie?

Nee!

rocketron8 schreef:

Nee!

Hoezo niet?

EA kondigde aan dat de versies hetzelfde zouden zijn en dus ook op de Ignite-engine zou draaien op PC. Volgens wat ik lees zou de PC-versie in de demo zelfs beter reageren dan de PS4 en XBONE versies.

Waar slaat die stem van 0,5* nou weer op?

Ik heb hier wel erg veel zin in, na Fifa14 te hebben overgeslagen. Ik heb bewust de demo niet gespeeld; ik koop de game toch blind en leer leven met de gebreken die er vast en zeker weer zullen zijn.

avatar van justin8286
Een stem van 18 september. Neem aan dat die nog verwijderd word?

avatar van bettafish14
Heb wel weer erg veel zin in Ultimate Team.

Hoop wel dat die irritante handicap systeem eruit gehaald is, man wat was dat frustrerend in de vorige delen.

Welke handicap?

avatar van threeohthree
Ik denk dat hij bedoeld over de ingecalculeerde foutmarge met betrekking tot schieten en passen. En dat zit er overigens nog steeds in, al is het wel vele malen minder kunstmatig dan in het vorige deel.

avatar van bettafish14
Dat is inderdaad wat ik bedoel threeohthree.

Goed om te horen dat het minder is.

avatar van Cool Gamers
EA Sports is nu echt verschrikkelijk bezig. Echt niet normaal mijn vriend heeft dat spel net nieuw gekocht voor Wii en het is gwn PRECIES hetzelfde als FIFA 12, 13 14 er zit geen verandering in, het enige is wat nieuwe clubs, nieuwe spelers etc. dus als je die andere voor Wii al hebt gespeeld ik raad je niet aan deze ook nog eens te kopen.

Fifa 15 op PS4 is wel verbeterd. Spelers zijn soepeler, schieten is veranderd en natuurlijk de sfeer... Die is prachtig Maar ga nog even een paar week verder spelen en dan een cijfertje geven...