Metroid Fusion (2002)

Game Boy Advance / Nintendo Wii U / Nintendo Switch

Ontwikkeld door Nintendo

Na haar avonturen in 'Super Metroid' gaat Samus Aran als escorte weer naar de SR388, de thuisplaneet van de Metroids, om het onderzoeksteam bij te staan. Daar wordt ze geïnfecteerd met een tot nog toe onbekende parasiet genaamd "X". Als de parasiet bijna al haar vitale organen beschadigt, is Samus' enige redding geïnjecteerd te worden met een vaccin gemaakt van DNA van de door haar geredde Metroid. Tijdens de reddingsoperatie wordt duidelijk dat de parasiet Samus dit heeft laten samensmelten met bepaalde delen van haar Power Suit. Verzwakt moet Samus toch op onderzoek uitgaan in het ruimtestation Biologic Space Laboratories, waar monsters van de parasiet "X" en andere delen van haar besmette Power Suit zich bevinden. Daar blijkt inmiddels de hel losgebroken te zijn...

Obscure Thing
de enigste Metroid die ik uitgespeeld heb.
er leuke game. vette bosses, leuke verhaalijn en het zag er leuk uit voor een GBA.

avatar van Wildsurf
Metroid Prime vond ik niet zo, maar deze vond ik zeker wel tof. Leuke twist in de verhaallijn, zag er grafisch goed uit voor een GBA game en toffe, pittige bosses. Alleen jammer vna die laatste boss, die was zover ik me kan herinneren, alleen maar button-smashen, oftwel hersenloos achter elkaar knallen.

spelfreak
zo verslaven makkelijk te spelen en het is echt geweldig

avatar van 3bdelilah
Any objections, Lady?

Ik weet het niet. Eigenlijk een beetje wel, ja. Ik wil hier eigenlijk best kort en snel in zijn: Metroid Fusion is op letterlijk alle fronten (iets) minder goed als Super Metroid. Op zich is dat natuurlijk verre van een schande, maar het is wel jammer dat ze voor bepaalde design keuzes gekozen hebben. Het grootste minpunt van Fusion is de lineariteit. In plaats van zoals in SM alles zelf te zoeken en zelf te ontdekken, wordt alles telkens voor je voorgekauwd in de Navigation Room. Uiteraard moet je daar zelf terecht zien te komen, maar over het algemeen was dat een rechte lijn, met heel weinig tot geen mogelijkheden om af te dwalen van dat pad. Ook het feit dat je van te voren al te horen kreeg welke items je naar op zoek was vond ik niet altijd even leuk. Het leuke van Super Metroid vond ik juist dat (de meeste) items als verrassingen aankwamen.

Het feit dat ze Samus extra diepgang probeerden te geven, sta ik eigenlijk neutraal tegenover. Ik vond het best dat mevrouw Aran van extra achtergrondinformatie werd voorzien, maar ik vond het persoonlijk niet echt heel veel meerwaarde hebben. Maar hoe dan ook, voor de rest eigenlijk meer van hetzelfde, wat absoluut niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn. Leek qua speelduur wel wat korter te zijn, daar waar ik met Super Metroid dik 20 uur (74%) bezig was, schijn ik amper 8 uurtjes (62%) gedaan te hebben met Fusion. Is dus meer een tussendoortje dan een volwaardig maaltijd. Maar voor de rest vaak (weliswaar in mindere mate) dezelfde pluspuntjes als de 2D voorloper: snelle en strakke gameplay, vaak goeie baasgevechten (al vond ik SA-X aanzienlijk lastig vanwege zijn/haar snelheid), toffe sfeer en passende muziek. Het allerlaatste gevecht was wel een beetje kopieer- en plakwerk van Super Metroid als ik eerlijk ben.

7,8/10 (4,0*)

avatar van Eraser2
Op de GBA app van de Switch kun je 4 save states maken per game en de laatste 4 bossfights heb ik allemaal opgeslagen zodat ik ze kan herspelen. Sprite work is zo geweldig en dan het typische geluid erbij van die GBA chip. Prachtige game.

avatar van Sateck
We moeten nog 2 maanden wachten op de Switch 2. Daarom een mooi moment om nog even een (voor mij) nieuwe klassieker op te starten op die geweldige Switch 1!

Metroid Fusion gaat het worden. Na teleurstellende runs in Prince of Persia: The Lost Crown en Days Gone had ik iets nodig dat me écht grijpt. De parasiet X heeft me gegrepen en kan het nu al moeilijk los laten. Een goeie keuze, lijkt het.

Wordt vervolgd. Als de X me loslaat..

avatar van Sateck
Zo, tien dagen later… en ik ben er alweer doorheen. We zijn veilig ontsnapt, het avontuur zit erop – en wat voor één. Wederom genoten, zoals ik dat eerder ook deed met Super Metroid en Metroid Dread.

Het recept is inmiddels vertrouwd, maar nog lang niet uitgekauwd: je begint als een slappe zak en groeit langzaam uit tot een ware krachtpatser. Die geleidelijke opbouw maakt de gameplay steeds leuker en bevredigender. De eindbazen zijn sterk ontworpen en de moeilijkheidsgraad is precies goed afgesteld. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik af en toe de terugspoelfunctie van de Switch heb gebruikt... tja, het is toch ook gewoon zonde om een goed ritme te laten verpesten door één stomme fout?

En dan die soundtrack – opnieuw een dikke pluim waard. Hij haalt het misschien niet bij de sfeer van Super Metroid (die soundtrack luister ik zelfs weleens tijdens het wandelen, haha), maar ook de deuntjes uit Fusion blijven prettig in m’n hoofd rondzweven.

Tot slot: Hoeveel sterren geef je zo’n game dan? Fusion doet eigenlijk alles goed wat het moet doen. En dan te bedenken dat deze game al 23 (!) jaar geleden verscheen op die fijne Game Boy Advance. In die tijdsgeest verdient het minstens 4 sterren. Maar omdat ik vanavond in een goede bui ben, tik ik ‘m af op 4,5 sterren.

Ik heb er eigenlijk nog geen genoeg van. En met de Switch 2 nog even op zich laat wachten… wat nu?

Gelukkig weet ik het antwoord al: Metroid Zero Mission! Here! We! Go!!!!