Uncharted 4: A Thief's End (2016)
PlayStation 4 / PlayStation 5 / PC
Ontwikkeld door Naughty Dog
Uitgegeven door Sony
Enkele jaren na de gebeurtenissen in Drake's Deception begint Nathan Drake, die gestopt was met schattenjagen, aan een nieuw avontuur. Op deze reis gaat Nathan op onderzoek naar een historisch complot omtrent een legendarische piratenschat. Het is zijn grootste avontuur tot nu toe dat zijn fysieke en morele limieten gaat testen.
- nummer 105 in de top 250
Uncharted 2 t/m 4 doen in mijn beleving niets anders dan verbeteren en uiteindelijk perfectioneren. Grappig dat ze bij deel 2 voor mij de game al uitstekend in balans hadden gemaakt in de zin van de besturing, de actie, de puzzels, enz.. Nee, ik heb niet van alle hoofdstukken genoten zoals die vervelende ijsgrot, maar verder goed in balans. Meer actie dan dat klimmen, praten, etc.,
Maar ik merkte wel dat ze bij ieder deel de balans wilde perfectioneren. Helaas voor mij werd het niet beter na deel 2. Ik heb mij in deel 4 zelfs het meest geërgerd aan het vele lopen, klimmen, slingeren, praten en de saaie momenten. Maar het blijven heerlijke games om te spelen! Alle 4 ! Echter geen top 10 materiaal.
Hoewel ik ook niet erg te spreken was over het eerste deel, was deze misschien nog wel minder. Wel de langste (heb er bijna 25 uur over gedaan), maar kwantiteit is dus minder belangrijk dan kwaliteit.
Wat was er dan zo slecht? Nou, een echt slecht spel is het niet zo zeer, maar er zat gewoon een beroerde 'pace' in. Veel te vaak werd je uit het spel gehaald door te zoeken waar je heen moest. Zoals JacoBaco hierboven ook al zegt, het was gewoon veel te veel klimmen, zoeken, praten of je raakte verwikkeld in een pittig schietgevecht waar je minimaal 20 x per keer doodgaat. Ook de stukken met voertuigen waren totaal misplaatst, op het legendarische stuk met de jeep in chapter 9 na dan. Dat was het enige actiemoment wat nog wel wat niveau behaalde. Verder actiespektakel blijft dit deel dan ook helaas bespaard.
Zoveel mislukte game-elementen, zoals het slingertouw, de pikhaak om je mee vast te pikken (geen enkele meerwaarde) en de zogenaamde 'spannende' stealth-mogelijkheid....tja, daar zit je gewoon niet op te wachten.
Wat deed het wél goed? De graphics waren soms van een hoog niveau, ook al liep ook dat ver uiteen. Dit deel is meer een avontuur dan een actiegame. Op zich niet eens zo heel verkeerd, maar vergeleken met deel 2 en 3 is het soms gewoon ronduit saai. Ook de puzzels die erin zaten waren beroofd van enkele creativiteit en uitdaging, dat hadden ze er net zo goed uit kunnen laten (of gewoon goed doen).
Nee helaas, het kostte me gewoon moeite om soms door te spelen. Hoe vaak heb ik YouTube er wel niet bijgehaald om te zoeken waar ik heen moest als ik weer eens vast zat. Dat kost het spel gewoon veel vaart, en dus voor mij ook veel punten. Ik geef 2*.
Grafisch is de game echt de mooiste die ik ooit heb gespeeld.
Dit deel is toch wel een verandering t.o.v. de voorgaande delen, vooral op het gebied van pacing en wat je daadwerkelijk doet in de game. Het is nóg meer een filmische ervaring met veel story-telling en cut-scènes.
Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dit een positieve of negatieve ontwikkeling vind. Daar ga ik pas achter komen als ik de game heb uitgespeeld en de gehele ervaring kan beoordelen.
Zoals iedereen al heeft ervaren, grafisch is de game echt prachtig mooi. Ook qua physics; de mechanic waarbij je met een startkabel om een boom heen loopt en deze vervolgens daadwerkelijk vast zit heeft geen één game volgens mij ooit eerder zo gedaan. Wat betreft graphics en dit soort elementen is deze game wel een mijlpaal voor gaming die laat zien wat we tegenwoordig technisch allemaal kunnen.
Zoals ik in bovenstaande post noem is het grote verschil de pacing van de game en de focus. De focus ligt niet meer op de actie maar meer op het verhaal en het vertellen van het verhaal. De game kent een lager tempo met meer emotionele momenten en cut scènes. Ze gooien het echt behoorlijk over een andere boeg en dit had ik niet verwacht. Ik had toch gehoopt op een herhaling van deel 2/3 met een nieuw, meer emotioneel verhaal.
Dit vond ik toch enigszins jammer. Ik heb me goed vermaakt met de game en ik wilde telkens doorspelen zodat het verhaal verder ging, niet per se omdat de gameplay nou zo leuk was. Qua afwisseling tussen actie, puzzelen en story-telling vond ik die in de voorgaande twee delen toch een stuk beter. De gameplay voelde vaak als een chore om het verhaal verder te drijven.
Desalniettemin is het schieten in dit deel weer verbetert en speelt het gameplay-wise gewoon goed.
Het einde inclusief de epilogue zijn onwijs sterk en maakt dit deel toch tot een waardige afsluiter.
Voor mij door de pacing en focus van de game toch een klasse minder dan deel 2 en deel 3. Maar ondanks dat heb ik mij hier zeer goed mee vermaakt en is deze game een mooie afsluiter van een fantastische franchise!
En ja, het wordt een standalone. Ik heb er toch wel weer zin in hoor!
Dus over een tijdje dan ook een echte Uncharted film. Lijkt me tof, maar Tom Holland als Nathan? Nee, liever niet! Te jong, totaal niet mannelijk en hij lijkt er niet eens een beetje op.
Het is dan ook de bedoeling dat het zich in de jeugd van Nathan afspeeld. Een soort 'young Indiana Jones'-achtig iets met Sully als mentor. Om eerlijk te zijn boeit het hele idee van een film me niet. Net zoals zoveel videogame IP's zie ik het helemaal de mist ingaan (want...hoeveel jaar wordt er hier al niet over gebazeld - op een gegeven moment stond zelfs Mark Wahlberg op de lijst om Nathan te spelen en als ik me niet vergis DeNiro als Sully). Spectaculairder en leuker dan de games kan het toch onmogelijk worden. Dan zet ik Romancing the Stone of Jewel of the Nile wel weer eens op...
Sinner Ik had bijna goede hoop voor Assassin's Creed, maar ook dat was uiteindelijk niet best!
Nog niet gezien - denk dat ik het de komende weken wel een keertje kijk. Maar idd...aangezien iedereen zowat dezelfde opinie heeft erover zijn mijn verwachtingen niet hoog. Toch ben ik benieuwd naar wat ze met de Netflix reeks gaan doen though...(wel animatie - van de makers van de huidige Castlevania reeks).
De game ziet er echt fantastisch uit (ik wist niet dat de PS4 slim HDR ondersteunt, top!), speelt heerlijk en verveelt eigenlijk nooit. Geweldige karakters, voice-acting en alles is tot in de kleinste details perfect uitgewerkt. Totaal geen schoonheids-foutjes kunnen ontdekken, alles klopt gewoon. Als je wat negatieve punten moet verzinnen, dan is het idd datgene wat hierboven al een paar is genoemd. Iets teveel klimmen, simpele puzzels en de opbouw in levels is vaak hetzelfde. Maar dat neem ik allemaal graag voor lief als de rest zo fantastisch is. Enorm van genoten: 4.5*
Op naar de volgende PS4 game: The Last of Us, of toch stiekum de nieuwe God of War halen? hmm...
...of wat dacht je van voor een pleuro of 30 de originele trilogie PS4 ReMaster halen? Goedkoper en bij de beste games die er te krijgen zijn. Nog altijd.
Ook een goede optie! Thx voor de tip!
Niet naar luisteren hoor

Die andere twee titels zijn beiden veel en veel beter dan het (in mijn ogen wat overschatte) Uncharted.

mrdig
Niet naar luisteren hoor

Ik vind zelfs de laatste twee Tomb Raider titels beter dan Uncharted.

Dus...vond je deze goed dan val je je zeker geen buil aan 3 ontzettend goede Uncharted titels aan 30 euro voor de PS4 in een leuke bundel. Of je (zelfs!) Tomb Raider beter vond of whatnot. Blijft een feit. Voor de helft van God of War haal 3x zoveel content in huis en net zoveel kwaliteit.
Overigens zou ik heel even wachten tot overal de summer sales beginnen. Ik denk dat zowat ieder winkel (ook de fysieke winkels) die tegenwoordig wel houd. Wat je uiteindelijk ook in huis haalt. Scheelt je toch wel vaak weer een paar euro.
Oké, oké je hebt een punt voor wat betreft zijn referentiekader

3x zoveel content valt nog te bezien aangezien God of War wat langer duurt dan de gemiddelde Uncharted. En dezelfde kwaliteit... Nah ja laten we daar maar niet verder over discussiëren hier, hehe..
Overigens maar 20 euro op bol.com momenteel. Kan je je geen buil voor vallen.
Gameplay is leuk, maar wel veel van hetzelfde. Op een gegeven moment was ik wel klaar met het klimmen en klauteren.
Onder aan de streep wegen de minpuntjes niet op tegen de plussen. Alles aan deze game straalt uit dat het met liefde en aandacht gemaakt is. Kan niet wachten op the last of us 2.
Een half uur tot drie kwartier naar een rots staren om te kijken hoe je verder moet. Lekker veel nadenken! Heerlijk? Wat een lol?! Jazeker! Ik had het niet verwacht, maar 'Uncharted 4: A Thief's End' is whoopi, nice, hatsikidee. De game beschikt over een verhaallijn waar je U tegen zegt. Ik ben in mijn element als een malle. De A naar B punten zijn goed bedacht en zien er ontzettend gaaf uit... Het behalen van de top (de uitzichten zijn werkelijk waar verbluffend mooi) of overkant ect ect geven je echt een euforisch gevoel, want makkelijk zijn sommige levels zeer zeker niet. Voor nu vier sterren.
Ik ga weer snel verder... Wish me luck⛰️

*****
Deze reeks speel ik al sinds het eerste deel met veel plezier. Des te opmerkelijker eigenlijk dat het zo lang heeft geduurd voordat ik dit vervolg heb gespeeld. Gelukkig heeft Plus hierin uitkomst geboden.
In dit laatste deel kom je erachter dat Nathan Drake een broer blijkt te hebben die in de problemen zit. De enige manier om hem te redden, is om - uiteraard - weer op jacht te gaan naar een lang verloren schat. En zo word je als gamer opnieuw in een filmisch avontuur gestort die zoals vanouds lekker spectaculair van opzet is.
De gameplay is grotendeels hetzelfde gebleven; je bent nog steeds aan het klauteren om vervolgens in een shoot-out te belanden, al heb je nu wel meer stealth mogelijkheden. Het rijden met een jeep voegt een nieuwe dimensie toe en is zeker een welkome afwisseling te noemen. Toch blijft het jammer dat je soms meermaals hetzelfde moet doen en dat bepaalde elementen enorm opgelegd worden.
Meer dan in de voorgaande delen is te merken dat Naughty Dog je een filmepos wil voorschotelen. De pacing is er ook naar, omdat er de nodige tijd wordt genomen om de karakters te exploreren. Dit wordt afgewisseld met grootse set pieces die fenomenaal aanvoelen. Het is mooi meegenomen dat de graphics er tot op de dag van vandaag beeldschoon uitzien.
Al met al is 'A Thief's End' een prima afsluiter geworden. Naughty Dog doet de personages eer aan en laat je met weedmoed terugkijken op deze reeks. Maar de koek is nu wel echt op.
Dikke 3,5 sterren.
Topper! 4,5 sterren.

Oei dat nieuwe aim systeem vind ik echt helemaal niets. Tijdens het schieten het mini stipje in het stipje op het hoofd proberen te krijgen, waardeloos idee.
Dit was bij de eerste shootout in Schotland, maar ik neem het terug.. Het stipje is de recoil van je wapen, het idee is om het schieten realistischer te maken en zorgt ervoor dat je geduldiger moet spelen. Hoe dieper je in de game duikt hoe meer ik erachter kwam dat het niet om schieten meer ging zoals voorgaande Uncharted games, stealth is nu de sleutel om je vijanden uit te schakelen! Ik vond het een aangename en verfrissende aanpak. Vijanden die tactisch neergezet worden en jij die stuk voor stuk mag uitschakelen. AI is misschien niet bijzonder, want kon op volle tempo achter de rug aanrennen van de vijanden en ze zo uitschakelen zonder dat ze ook maar iets horen of merken.
Maar wat een waardige afsluiter van Nathan Drake, subliem. In deel 3 werd het al duidelijk dat Elena en Sully moeite hebben met de avonturen van Nathan en bang zijn dat het zijn of zelfs hun dood zou gaan worden. Hier gaan ze er veel dieper op in, prachtige lange cutscenes. Als er ooit een film uitkomt van Uncharted dan moet dit het niveau zijn, wat een acteerwerk ook. De chemie tussen Nathan en Elena spat van het scherm af, vind het zo'n leuk duo. Ook Sam heeft een fijne bijdrage.
Nieuwe klimsystemen als slingeren met een kabel of het beklimmen van een muur met een pike, dat is iets wat de game ten goede doet. Weer een frisse en diepere insteek van het trotseren van je omgeving. Ook het rondrijden met de jeep vond ik erg geinig. Uncharted is niet meer zo overweldigend als voorgaande delen, waar ik soms echt even mijn adem in moest houden en tot 10 moest tellen als ik voor de 30ste keer doodging op hetzelfde stukje door 92389 vijanden op het scherm.
De game is gemakkelijker gemaakt dan eerdere delen, zowel qua vechten als qua puzzels als qua klauteren en voor mij voelde het een beetje als een walking simulator met klauteren en schieten IPV dialogen. Door dat ik steeds uit de actie gehaald werd en ik minder voldaan was na het voltooien van een schietscene of puzzel sequence, was ik ondanks het onderhoudende verhaal en dito acteerwerk wat underwhelmed toen de credits rolden.
Naughty Dog is goed in epische action adventures, maar het hoeft van mij ook niet té toegankelijk en makkelijk popcorn vermaak te worden