Escape Goat 2 (2014)

PC / Macintosh / PlayStation 4
Puzzle / Platform

Ontwikkeld door MagicalTimeBean
Uitgegeven door Double Fine en Limited Run

Kies je pad terwijl je een grote vesting doorkruist verdeeld over tien zones. Als dappere geit hoef je echter niet te vrezen, want je word bij gestaan door een onsterfelijke muis. Deze muis kan zich door nauwe ruimtes bewegen om zo schakelaars te raken en vijanden af te leiden. Gebruik je verstand, reflexen en moed om de kamers te doorlopen en je vrienden te ontwaken uit hun eeuwige slaap.

avatar van Animosh
Een leuke puzzel-platformer.

Je speelt als een magische geit die probeert te ontsnappen en schapen probeert te bevrijden uit een soort-van-gevangenis (de meeste schapen lijken het daar wel naar hun zin te hebben, maar oké). Hiertoe moet je (begeleid door een magische muis) een heleboel kamers doorlopen die gevuld zijn met reapers (wezens die vuurballen naar je gooien) en verschillende andere obstakels (en power-ups voor je muis) die je moet ontwijken of gebruiken om de sleutel(s) te vinden voor de uitgang (en om die vervolgens te bereiken).

En dat is leuk om te doen. Escape Goat 2 is één van die spellen waarbij kamers er behoorlijk complex uitzien, terwijl de oplossing vaak erg elegant is. Het platformen is (zeker in de latere levels) niet altijd even makkelijk, maar de nadruk ligt duidelijk op de puzzelelementen: als je eenmaal weet wat je moet doen, dan hoef je geen toetsenbordkunstenaar te zijn om het voor elkaar te krijgen. En de puzzels zijn creatief, best gevarieerd en hebben de juiste moeilijkheidsgraad, dus ik heb me goed met ze vermaakt.

Over de sfeer van het spel ben ik echter minder te spreken. In vergelijking met het eerste spel ziet het er een stuk beter uit (al vond ik de stijl van het eerste spel ook niet storend), maar de muziek is wederom underwhelming. Het is een soort van electronic-light die zeer muf aanvoelt, en dat zorgt voor een weinig enerverende sfeer. Het is niet verschrikkelijk, maar wel ondermaats. En ik was ook opnieuw niet te spreken over de extra levels - de geheime levels althans. De 50 "bonuslevels" die je kunt vrijspelen hebben wel de juiste hoeveelheid uitdaging, maar de geheime levels zijn (net als de extra levels in EG1) wat mij betreft iets té moeilijk. Je timing moet bij die levels echt perfect zijn, en niet alleen past dat niet goed bij dit puzzel-gerichte spel, maar de besturing en physics zijn er ook niet ideaal voor. Maar anderzijds zijn die levels optioneel en was ik nu ook gewoon niet voor ze in de stemming.

Escape Goat 2 is kortom een vermakelijke puzzel-platformer. De sfeer is matig, maar het oplossen (en uitvoeren) van de puzzels is bevredigend en het spel heeft een fijne moeilijkheidsgraad. 3.5*