In één ruk uitgespeeld, inderdaad leuker en iets gevarieerder dan Episode 1. Rapture is weer ouderwets sfeervol en stealth is hier (eindelijk!) geïmplementeerd, in dat opzichte heb ik eindelijk mijn zin gekregen. Ik heb het schieten nooit echt heel passend gevonden in de griezelige, vaak stille wereld die Irrational met Rapture wilde neerzetten. Maar ondanks dat is de stealth wel oppervlakkig en op een gegeven moment zelfs kinderlijk eenvoudig, vooral als je de Vision en Cloak upgrades van Peeping Tom weet te vinden. Dus in dat opzichte achteraf dus toch gemengde gevoelens, want wil ik persoonlijk liever halfslachtig stealth of prima uitgewerkte directe combat?
Hoe dan ook. Maar op verhalend gebied was het weer erg interessant, vooral omdat veel gebeurtenissen uit het originele BioShock hier in gang worden gezet. Grappig om te zien hoe Elizabeth allemaal invloed heeft gehad op het verhaal van het eerste deel, hoe zij er eigenlijk voor gezorgd heeft dat de beruchte WYK tot stand heeft weten te komen, onder andere. Speelduur lijkt ook fiks langer te duren dan Episode 1, waar ik daar binnen twee uur de end credits zag, duurde dat nu volgens mij een uurtje of vier. Moet er wel bij zeggen dat ik vrijwel alles gedaan heb wat er te doen valt, elk hoekje en elke kamer onderzocht.
Jammer dat Irrational ermee gestopt is, en dat Ken Levine en co. niet meer aan de BioShock reeks lijken te gaan werken. Maar ik heb vertrouwen in 2K Marin, BioShock 2 is waarschijnlijk mijn lievelingsdeel uit de reeks en voor zover ik weet, werkten de grotere namen van Irrational niet mee aan BioShock 2.