Niet lang na deze recensie te hebben geschreven kwam ik
deze video tegen die uitlegt wat er allemaal achter de schermen speelde. Toch wel heel jammer allemaal. Samengevat: de game zou oorspronkelijk compleet anders worden (een origin story van Sonic en Eggman), de makers zouden veel meer tijd hebben om alles soepel uit te werken en de game zou uitgebracht worden op consoles die de Cry Engine 3 ondersteunde (niet de Wii U. De Wii U is
juist niet een console die de engine ondersteund). Toen besloot Sega ook de keuze te maken om het hele concept compleet te veranderen omdat “ze zich hadden bedacht over de origin story idee”, de designs en muziek moesten anders, verhaal compleet anders, gameplay anders + er kwam een strakke deadline, want ze wouden het gelijktijdig met de televisieserie uitbrengen rond de feestdagen. Om het nog eens extra rampzalig voor Red Button te maken: Sega kwam met de aankondiging dat het een Wii U exclusive werd ipv de multiplatform game die het eerst zou worden, terwijl de engine niet eens werkende was voor de Wii U. De makers kregen slechts 1 jaar de tijd om een variant van de engine te ontwerpen die Wii U support had, en de gehele game te veranderen zodat het voldeed aan de nieuwe eisen van Sega. Ja, geen wonder dat de game in deze staat is geëindigd. Met zulke rampzalige eisen is ieder gameproject gedoemd te falen. Ik ben hier serieus gefrustreerd over. Wat een domme actie van Sega om deze druk op zo’n team te zetten en potentieel goede ideeën door de plee te spoelen, om plaatst te maken voor iets dat gegarandeerd gaat falen. In dat opzicht vind ik het juist knap dat de game functioneel uitkwam.
Ik weet niet waarom Sega steeds deze drastische veranderingen aan Sonic’s gameplay toelaat, in plaats van de fans de snelle platformgames te geven waar ze al jaren naar vragen.
In de video werd ook gezegd dat er binnen focus testing groepen van Sonic veel werd aangekaart dat men “snelheid zat was en wat anders wil”.... Dit vind ik heel erg vreemd, want ik hoor al jaren van allerlei reviewers en Sonic liefhebbers dat ze juist de snelheids-platforming zijn beste kant vinden, en dat dit sterk tekort komt in zijn latere games. Dat zou verklaren waarom Sonic games zo erg hun best lijkt te doen platformsecties te ontwijken en plaatst maakt voor vreemde gameplay aspecten, zoals de weerwolf van Unleashed of de gehele inhoud van Boom. In hoeverre deze informatie de waarheid is kan ik niet oordelen omdat ik me er niet verder in heb verdiept, maar als dit klopt dan zou Sega eens wat nieuwe mensen moeten aannemen die verstandigere keuzes maakt en
onmiddellijk de mensen in de testing group moeten wegsturen. Op deze manier zal het nog een tijd kunnen duren voordat er een nieuwe goede 3D Sonic game van het officiële team komt.