Sunset Overdrive (2014)

Xbox One / PC
single player / online

Ontwikkeld door Insomniac
Uitgegeven door Microsoft

Bij een grote ramp is je thuisstad overspoeld door mutanten. De meeste mensen hebben het niet overleefd of zijn getransformeerd, maar voor jou begint het feest pas net. Een baantje als vuilnisman of ober is niet aan jou besteed; het neer maaien van mutanten is meer jouw vakgebied. Je beschikt over een heel arsenaal aan wreed en overdadig wapentuig en doorkruist de stad als een echte acrobaat. Het einde der dagen is nog ver weg, maar jouw verhaal begint pas net.

avatar van 3bdelilah
Gameplay footage vond ik er uitzien als een erg kleurrijke, luchtige, maar vooral absurde versie van de inFamous reeks. Dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Soort van een Saints Row onder dat specifieke genre dus. Zal 'm alleen helaas niet spelen rond de tijd van release, mocht ik een XBO halen dan is 't rond het einde van de gen. Maar ziet er leuk uit voor de mensen die wel een XBO hebben of binnenkort willen halen. "Jammer" dat het een exclusive is.

avatar van -marco-
Kijk hier wel naar uit na de game demo/show op de E3. Niet verwacht, maar hij gaat nu op mijn wishlist

avatar van Banjo
Oke! Welkom bij het leuktse spel (op Super Smash Bros 4 na) van het jaar!
Ik hoor mensen spreken, wat ziet het er mooi, vrolijk en kleurlijk uit! dit spel haal ik zeker!.
En het spel is al een tijdje uit, maar ik hoor niemand er meer over.
Ik speel Sunset Overdrive dagelijks, wat een heerlijk spel is het, het speelt even ontspannen als het er uit ziet. Zo vrij heb ik me nog niet eerder gevoelt.. er zijn geen beperkingen in het voort bewegen in deze vrolijke stad. Af gewisseld met (veel) monsters afschieten wat je 2de natuur gaat worden.
Je vult je tijd met het opzoeken van spullen en mensen. Wat vaak absurd en grappig is.Het is een geweldig spel met veel humor.

4 1/2 ster

avatar van Confusie
Als je geen Infamous kan spelen een hele skrale troost.

Maar wel eentje.

avatar van Banjo
Sunset overdrive moet het niet van zn originaliteid hebben.
dat klopt als bus. ik ben een beetje uitgeken op GTA en Call of duty.
Sunset Overdive is de frisse wind.

avatar van Yestsida
Bij een nieuwe console hoort een nieuwe game.

Xbox One heeft zich een aantal weekjes geleden gevoegd bij m'n PS4 en Wii U, dit is tevens ook mijn allereerste Microsoft console ooit. Sunset Overdrive mag dan geen launch titel zijn voor het systeem, maar wel de game dat in mijn pakket zat.

Insomniac Games stond voorheen bekend voor de PlayStation exclusieve series Spyro, Ratchet & Clank en Resistance. De enige games dat ik zelf uitgespeeld heb zijn Spryo 3, Ratchet & Clank Future 3: A Crack In Time en Ratchet & Clank: All 4 One. De eerste twee genoemde waren geweldig, de derde viel tegen. Deze eerste Xbox exclusieve game van de ontwikkelaar hangt rond de middelmaat.

Het verhaal heeft weinig om het lijf. Je werkt op een feest georganiseerd door uw werkgever FizzCo. Dit bedrijf lanceert een nieuwe energiedrank. Dit nieuwe product, OverCharge, heeft jammer genoeg een serieuze bijwerking: het verandert consumenten in bloeddorstige mutanten, bekend als de OD (OverCharge Drinkers). De stad wordt in quarantaine geplaatst en jij moet een uitweg proberen zoeken en zo erachter komen wie verantwoordelijk is voor dit voorval. Het is heel straight forward, vlak en voorspelbaar.

Je komt allerlei groepen mensen tegen die je moet assisteren, de ene groep nog gekker dan de ander. De humor in de game is redelijk simpel en alom aanwezig. Als je een bepaald type OD neer knalt komt er bijvoorbeeld in het groot "PLOP" op uw scherm, als je een harde melee aanval op de grond doet verschijnt er "KRAK" op die plaats en zo zijn er nog vele andere voorbeelden. De game is ook heel zelfbewust en het hoofdpersonage lijkt zich bewust te zijn dat hij in een game zit. Voorbeeld: redelijk vroeg in de game moet je iemand volgen en dan zegt uw personage "moet er nu geen icoontje boven zijn hoofd verschijnen?". Zo zijn er ook nog talloze voorbeelden.
Je moet ervan houden, voor mij was het meer miss dan hit.

Het speelt allemaal leuk en gemakkelijk maar het blinkt nergens uit. Het klauteren, grinden en springen/bouncen dat je in Sunset City doet is het best uitgewerkte aspect van de game. In de open wereld valt genoeg te doen, er zijn vooral vele verschillende objecten om te verzamelen.

Waarvoor Insomniac Games vooral bekend is zijn de gekke wapens. Een harpoen gevuld met het giftige drankje waar de game over gaat? Check! Een geweer met ontploffende teddyberen? Check! Een geweer dat vinylplaten als munitie gebruikt? Check! Ga zo maar door. Dit zorgt voor dezelfde problemen dat ik met de Ratchet & Clank-serie had, het is leuk gevonden maar het is moeilijk om een favoriet en écht effectief wapen te vinden.

Het heeft veel belang welk wapen je gebruikt, want elk is sterker tegen één factie van vijanden maar ook zwakker tegen een andere factie. Er zijn 3 facties: OD, andere mensen en robots van FizzCo. Elke factie heeft ook een aantal verschillende klasses zoals bijvoorbeeld kanonnenvoer, tanken en zwaargeschutknallers. De robots vond ik het moeilijkst, de OD het simpelst. Niet dat de game moeilijk is, want een echte uitdaging miste ik wel.

Grafisch is het heel kleurrijk en cartoony. Het ziet er niet slecht uit, maar heb al vele malen beter gezien op de huidige generatie consoles. Dit is natuurlijk ook een simpelere grafische stijl dan de meer realistisch ogende games. Al zijn de Nintendo-games vele malen mooier dan dit.
Tijdens cutscenes leken de stemmen vaak niet overeen te komen met de monden, dat zou niet meer voor mogen komen.

Niets speciaal, gewoon letterlijk "fun".

Review Sunset overdrive

Circa een maand terug zag ik in de Xbox store voor vijf euro : Sunset overdrive, een spel waarvan ik in het verleden weleens een trailer gezien heb. Maar tot op die bewuste dag wist ik niet dat het spel Sunset overdrive heette.
Toen ik zag dat Isomoniac de makers waren kon mijn geluk niet meer op. Ben namelijk een groot liefhebber van hun games (zoals de Resistance Reeks , de recentelijker Spiderman games en natuurlijk de Ratchet & clanck reeks.

Het spel begint met een soort van release party van het energiedrank merk overcharge. Nadat dit mysterieuze goedje genuttigd word , gaat het drastisch verkeerd en verandert iedereen die het goedje tot zich genomen heeft , in een zombie.
Vanaf dat moment gaan alle remmen los. Een enorme pluspunt aan deze game vind ik persoonlijk, Het neemt zichzelf niet te serieus. Vaak zat ik me een brede glimlach op me gezicht. Zo komen ook enkele gameclichés voorbij die op de hak genomen word. Zo zit je hoofdpersonages zijn eigen game te spelen op zijn mobiel, ook toen ik een keer koffie ging zetten en ik terug, maakte het personages handgebaren richting de camera om de speler tot opschieten te manen. En gaf het personage aan dat hij liever zou snel reizen dan dat hij een lange afstand moeten overbruggen.

De gameplay is simpel , je hebt een open stad , en moet allerlei missies uitvoeren. Hierbij is het de bedoeling dat je een soort van grindend en slingerend door de stad heen raast om mutanten een kop kleiner te maken. Ook kun je op parasollen en voertuigen jezelf meters de lucht in lanceren. Dit werkt heel gepolijst. Het voelt een beetje aan als een combi van andere Insonmiac games met een vleugje Infamous erbij.
Ook de wapens zijn relatief orgineel zo heb je een soort van rocket launcher die teddyberen afvuurt die ontploffen. Je kunt het zo gek allemaal nog niet bedenken. Ook ben ik tevreden over de speelduur, maar sommige games net te kort of net te lang duren, vind ik deze game precies lang genoeg om leuk te blijven tot het einde.

Al met al is deze game voor mij zeer goed geslaagd, heeft het prachtige cartoon graphics en draai het vooral om plezier. Een 4