Command & Conquer (1995)

Alternatieve titels: Command & Conquer for Windows 95 | Command & Conquer (Special Gold Edition)

PC / Sega Saturn / Macintosh / PlayStation / Nintendo 64 / PlayStation Portable / PlayStation 3
Strategy

Ontwikkeld door Westwood en Looking Glass
Uitgegeven door Virgin, Nintendo en Sega

Command & Conquer speelt zich af in de jaren '90 van de vorige eeuw. Er zijn twee elkaar naar het leven staande partijen; de door de Verenigde Naties gesteunde Global Defense Initiative (GDI) en de terroristenorganisatie Brotherhood of Nod. Een belangrijke rol in het verhaal speelt Tiberium, een soort biologische katalysator uit de ruimte. Het is met een komeet neergestort op aarde, vlakbij de rivier de Tiber waar het haar naam aan te danken heeft. Als het Tiberium wordt geoogst, kan er geld verdiend worden. Zowel de GDI als de Nod maken jacht op het goedje om de wereldmacht in handen te krijgen.

avatar van Sammael
Een mijlpaal voor het RTS genre. Goed uitgebalanceerd, uitdagend en verslavend. Alleen vind ik Red Alert toch wat beter omdat de legers en wapens uit die game me wat meer aanspreken. Toch is dit een heel goed debuut van de C&C serie en een stukje RTS-geschiedenis

avatar van Wii00
Blijft een super bruut spel.
Heb deze later ook nog op de Nintendo 64 gekocht en daar viel de besturing meer dan mee.

4* voor de Pc versie
3.5* voor de 64 versie

avatar van pkunk
Revolutionair spel in een heleboel opzichten. Maar met name de controle was een verademing. Slepen en dan klikken. Een hele verademing als je Dune2 gewend was, waar je nog middels een menu moest aangeven wat een eenheid moest doen.
De muziek is subliem en de graphics waren geweldig. 4,5*

neo (crew)
Ben nooit een man van de graphics geweest, maar hoe verslavend deze ook was, Red Alert zag er toch wat mooier uit (en daardoor beter).

avatar van Zidane007nl
Ik heb dit spel laatst eindelijk eens kunnen spelen nadat ik The First Decade heb gekocht. Het spel is wel aardig, maar de AI is soms wat stroef. En ik kon hem jammer genoeg niet uitspelen, sinds ik in het laatste level een foutmelding kreeg...

avatar van rpger
De game die alles veranderde en met zijn voorganger Dune II het RTS genre heeft geschapen.

Leuk detail is dat de NOD leider Kane een produktiemedewerker bij Westwood was. Toen hij in de studio een medewerker uitkafferde en de camera per ongeluk aanstond was men zo onder de indruk van hem, dat hij werd gevraagd de rol van Kane op zich te nemen,.Zo was de charismatische leider van de terroristische organisatie geboren.

avatar van ReMyTje86
C&C was een van de spellen van mij die ik vaak speelde met paar andere. Speelde het op een pctje van een pentium 2 maar ik had wel veel plezier.

Goed spel voor die tijd alleen jah wat me wel dwars lag was de GDI sterker was tegen NOD vind ik dan he als je bijv 10 mammoth tanken had was al genoeg om de nod aftemaken maar jah, toch blijft de nod me favoriet

Een detail moet noch steeds de NOD campain uitspelen :s

Ik zou eigenlijk het spel niet moeten beoordelen, maar ik doe het toch ik geef de vader van alle RTS games een 4 meschien doe ik noch een halfje der bij.

trouwens RPGER leuk verhaal wist ik niet :)

avatar van Quaest
Was wel relax spel.. Mooie strategische spel.
Dit was me eerste nintendo N64 spel..

Te laag geranked spel. Dit spel was samen met Dune de introductie van dit genre!

avatar van Rujar
486 DX2 66MHz,
8 MB RAM,
MS-DOS 5.0,
VGA video card,
Sound Blaster compatible sound card
30 MB hard disk space.

avatar van Tha Luz
Vond dit vroeger een erg leuk spel maar ook wel lastig,toch heb ik me hier best mee vermaakt.
3.5

avatar van Double Deuce
In de tijd dat ik mijn eerste Windows PC kocht, was dit het eerste spel dat ik ooit speelde op een PC! Daarvoor waren het alleen de spelcomputers die ik interessant vond.

Het was ergens in april 1996 dat ik C&C al thuis had liggen en mijn PC pas een dikke week later geleverd zou worden... Vervolgens dagen en weken gespeeld

De missies zijn namelijk best pittig (in vergelijking met nu) en konden toch makkelijk uren duren. Met name omdat je toch een bepaalde taktiek moest/wilde gebruiken en je een leger moest opbouwen en dat duurde best lang. Vervolgens met heel je hebben en houden die ene alles verwoestende aanval uitoefen en jawel: de overwinning

Het is de moeder, nee grootmoeder van dit genre. Een genre (real time strategy) dat me nog steeds erg kan boeien; ik heb vervolgens echt alle C&C games en wat er op lijkt gekocht en met veel plezier gespeeld tot en met Red Alert 3 aan toe.

Maar deze eerste uit 1995 is echt een klassieker: de liefhebbers van RTS games zullen dit spel vast wel bezitten of gespeeld hebben maar ondanks de voor nu gedateerde graphics, is het zeker een aanrader.

5 sterren!

avatar van Samael
rpger schreef:

^ Leuk detail om te weten .

avatar van Samael
Double Deuce schreef:

5 sterren!

Ik sluit me hier (op de 5 sterren na) volledig bij aan!

Toen ik dit spel voor het eerst onder ogen kreeg was ik nog niet meteen verkocht. Was ook totaal niet bekend met RTS games in het algemeen. Maar naar een tijdje begon ik het te snappen en realiseerde ik me hoe verslavend het wel niet was. Ook het niveau was inderdaad behoorlijk pittig. Toen ik jong was had ik in sommige missies zelfs moeite met cheats.

avatar van horizon
Hoewel Dune II een goede voorloper is mag je C&C toch wel de grondlegger noemen van RTS.

Goed verhaal, goede actie, en helaas wat kleine exploits. Zandzakken...

Dit is mijn favoriet uit de hele reeks. Elk jaar heb ik weer een periode dat ik hem uitspeel en dan zit ik zo ontzettend te balen dat er geen multiplayer voor is. Heb ook geprobeerd om een lan op te starten maar dat lukte ook niet. Is er iemand die me van goed nieuws kan voorzien?

Dit spel was mijn eerste kennismaking met het RTS genre.. Ik had em voor de playstation.. Ik vond het echt een geweldig spel.. Ik wist dat dit niet mijn laatste RTS game zou zijn.. Alleen speel ik RTS games het liefst op de pc.