Vanavond eindelijk uitgespeeld. Het heeft na een eerste try-out een behoorlijke tijd in mijn backlog gestaan (vraag me niet waarom) maar heb het net voor het jaareinde weer eens uit de figuratieve kast getrokken. Ditmaal doorgezet en na een 6-7 uur rolde de eindaftiteling over het scherm. Tja...wat kan ik zeggen? Net als de meesten ben ik behoorlijk onder de indruk van de graphics, het geluid en de sfeer van het spel.
Het mag dan inderdaad neerkomen op een kruising tussen weglopen / stealth en een soort van exploratie / walking simulator (nou ik haat die term maar iedereen weet wel wat ermee bedoelt wordt) maar wat het doet, dat doet het ook ontzettend goed. De jump-scares zijn bijzonder effectief, maar erger nog is het bijzonder nare sfeertje waarmee je de hele zit wordt geconfronteerd. Je weet dat je je niet kan verdedigen, maar je weet haast nooit wanneer je effectief 'veilig' bent, of dat er plots iets achter je aan komt te zitten. Wat bijwijlen dus behoorlijk zenuwslopend werkt. Het verhaal steekt overigens ook behoorlijk in elkaar, en hoewel ik het einde misschien net iets zwakker vind (en een klein beetje abrupt) geeft het achteraf toch wel weer stof tot nadenken. Ik vraag me overigens af hoe dit zou spelen met een VR headset. Achter een monitor / televisie met een headset of een degelijk geluidsset in het donker is het bijwijlen al ondraaglijk. Ik kan me voorstellen dat ik in een VR omgeving wellicht meerdere malen op het randje van een hartaanval zou balanceren.
Nou ik ben in ieder geval op tijd klaar voor deel 2.

(eh...ik heb ook nog de DLC liggen overigens).