The Witcher 3: Wild Hunt (2015)

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PlayStation 5 / Xbox Series X/S
Action / RPG

Ontwikkeld door CD Projekt
Uitgegeven door Warner Bros. en Bandai Namco

De lijken stapelen zich op in de Noordelijke Koninkrijken, en de geur van in as gelegde dorpen verspreid zich door het gebied. De spanning is om te snijden. Het beruchte Keizerrijk van Nilfgaard is opgerukt naar het noorden om te vechten met Redania, de huidige heersers van het noorden. Deze oorlogen zijn echter kinderspel vergeleken met het echte gevaar dat op de loer ligt: de Wild Hunt. Deze bedreiging van bovennatuurlijke ridders is een voorbode van slechte tijden, honger en dood. Ditmaal zijn ze gekomen voor Ciri, de adoptiedochter van Geralt, vanwege de extreme krachten die zij bezit. De keuzes die jij als Geralt maakt hebben diepgaande consequenties: niet alleen voor zijn directe dierbaren, maar ook voor de wereld om hem heen.

avatar van dr channard
De hype wordt groter en groter

avatar van Marcellussss
Aangezien ik een PS3 had heb ik mij nooit verdiept in deze serie. Van wat ik gezien heb doet het mij vooral denken aan een wat taaiere Dragon Age. Zou in elk geval prima in mijn straatje moeten passen.

avatar van 3bdelilah
Nog iets minder dan twee uur voor het pre-loaden, jongens! : ) Waarschijnlijk dan nog een uitvoerbaar bestand of iets dergelijks downloaden en dan kan 't beginnen.

avatar van Marcellussss
Net gehaald bij Mediamarkt voor €48 (nog ruim op voorraad). Mocht je hem nog niet gekocht hebben, dan raad ik je aan om hem niet online te halen. De normale fysieke versie van deze game zet namelijk zelfs de meeste collector's editions van tegenwoordig ten schande. Komt met de soundtrack, een bedankje met de belofte voor 16 gratis DLC, een boekje wat het verhaal rondom de twee vorige games beknopt samenvat (voor mij enorm fijn), een handleiding, een wereldkaart en een stel stickers. Vergelijk dat eens met de meeste games van tegenwoordig, waar je met geluk twee velletjes met instructies en een code voor day-one DLC krijgt. Voelt alsof ik voor het eerst in jaren een fysieke kopie van een game gekocht heb dat compleet is.

Hier trouwens een vermakelijke samenvatting van de eerste twee games.

CD Projekt laat zien hoe het wel moet. Lof!

avatar van PlayThaYard
Deel 1 en 2 niet gespeeld, dus gisteren nieuw begonnen. Erg sfeervol en mooi, maar wat zijn die lettertjes klein zeg. Zit met m'n neus bijna tegen 46inch aan. En na Skyrim en GTAV ben ik toch echt van de first person view. Maar ja, ff wennen dus.

kiriyama
PlayThaYard schreef:

Ha, dat is ook mijn kritiek ja. Moet soms echt m'n best doen om het allemaal te lezen. Jammer dat je dat op consoles nergens kunt aanpassen.

avatar van 3bdelilah
Geen last van op de pc, alhoewel ik daar wel op amper een meter af zit van een 27 inch scherm, haha. Sterker nog, ik heb gekozen voor de kleinere UI. Vind ik persoonlijk prettiger, vooral bij een visueel bijzonder mooi spel als dit. Maar ik lees her en der inderdaad dezelfde dingen als jullie, ogenschijnlijk alleen op de consoles. Spelen jullie hem op een PS4/XBO?

avatar van DarthSolidKevin
In de kleine drie uur die ik heb gespeeld heb ik niet echt last van te kleine letters eigenlijk. Ik schatte mezelf wel iets te hoog in. Ik ging in eerste instanties voor een wat moeilijkere difficulty maar bij het eerste gevecht ging ik al twee keer dood. Toen herinnerde ik me ineens dat The Witcher best lastig is.

Daarnaast was er nog een quest die teruggreep naar iets uit de boeken. Dat vond ik best tof.

Ik heb ook erg last van die kleine letters. Vanavond weer verder, met een verrekijker op de bank! Wel toffe game verder hoor, ben nog niet eens 3 uur bezig geweest maar toch. Moet wel erg wennen aan de besturing en combat. Iets teveel Bloodborne gedaan de afgelopen tijd, waarin dit perfect is.

avatar van dr channard
Vinden jullie het gras en de bomen er ook maar magertjes uit zien?

avatar van ken1978
Ook mee begonnen op de pc. Het ziet er allemaal schitterend uit!
Zie alleen geen ubersampling optie bij de grafische instellingen?

lennox
met welke videokaart spelen jullie op welke settings ?

hier

gtx 780
i7 3770k
16gb ram

ultra: 25-30fps
high: 30-35 fps
medium: 45-50 fps
low: 50-60 fps

op low ziet hij er nog steeds schiterrend uit. maar het spel lijkt niet goed geoptimaliseerd. wat wel goed is dat hij maar max 1900mb vram opvreet bij mij. (op ultra)

GTX 970 , alles op ultra is 45 fps

lennox
ik had al een vermoeden dat dit spel alleen voor de 900 serie is geoptimaliseerd

avatar van 3bdelilah
Sowieso wat beter geoptimaliseerd voor Nvidia in het algemeen, maar met mijn Sapphire 280X (en 4670K op 4.0 Ghz) draai ik 'm op zich niet verkeerd. Ik heb hem staan op een mix van High en Ultra met gemiddeld 45fps. Soms dipt ie nog wel naar halverwege en begin 30, maar dan komt gelukkig zelden voor. Lager dan 30 heb ik hem gedurende mijn 8 uur dusver in elk geval nog niet zien gaan.

lennox
trouwens ik heb v-sync wel aan staan he. dat scheelt wel een hoop. op youtube heb je filmpjes waar de gtx 780 wel 45fps haalt net als de gtx 970

avatar van bvonk
Paar weken geleden nieuwe videokaart gekocht en daar kreeg ik een download code bij. Staat er nu op en kan daarbij ook de soundtrack, handleiding, artwork, een bonus pack enz bij downloaden. Super!

Ben nog niet ver maar ziet er allemaal erg mooi en sfeervol uit.

avatar van rudiger
Volgens Can You Run It kan ik dit spel niet eens spelen met mijn eenvoudige set-up .
Stond op max resolutie maar heb het door Nvidia Exp laten optimaliseren , nu staat ie niet meer op de hoogste resolutie maar ik kan het wel spelen en het ziet er ook nog eens prachtig uit .

GTX 570
Intel Core I5 - 3470 . 3,20 ghz .
8 gb ram .

Misschien moet ik de videokaart upgraden maar om daar weer 300 euro voor uit te geven wordt te gortig . Ik kan het spelen maar niet op high .
Dit lijkt me echt een top game.

avatar van dr channard
Ik denk wel dat het goed is geoptimaliseerd. Op Game-debate staan er testen met Geforce 750Ti en ze kunnen een goeie 33 fps draaien op high. Er zitten er slechtere tussen, kijk maar naar Mortal Kombat X

avatar van Naomi Watts
Te kleine letters? No problem met een 65 inch scherm .

Eerste impressies zijn erg goed. Vind vooral de aard van missies erg fijn, en toch wat 'menselijker' dan je gewend bent van soortgelijke RPGs, ook het uitgangspunt van de main story is veel minder traditioneel en clichematig. Oo kerg blij met het effect dat met een hack and slash mentaliteit battles in gaan dodelijk is.

Ook nog even two thumbs up voor Gwent. Als LCG speler ga ik hier nog wel veel tijd in stoppen, echt zo verslavend leuk. Lekker decks builden het kaarten op de kop tikken

avatar van Marcellussss
Ook geen last van, maar ik zit er ook vrij dicht op hier. Op andere fora heeft men het er ook veel over, dus denk dat er wel een patch komt oid.

Zo'n vijf uur gespeeld inmiddels de afgelopen dagen, en de eerste indruk is positief. Grafisch zowel technisch als conceptueel erg indrukwekkend, en dat zie je niet vaak. Dialogen zijn van hoog niveau tot nu toe; niet zo goed als de meeste Bioware titels, maar wel een stuk beter dan wat Bethesda meestal laat zien. Daar kan natuurlijk nog verandering in komen gezien het eerste gebied vooral de kennismaking is (denk aan Haven in DA:I). Ben vooral erg onder de indruk van de sidequests tot nu toe, die van vrijwel hetzelfde niveau zijn als de main quests. Zijn zelden fetch quests of dood alle monsters in dit gebied, zoals meestal het geval is in andere RPG's. Vooral Bioware kan hier van leren.

Game mechanics zijn echter, ondanks dat het een hele vooruitgang is ten opzichte van de voorganger, nog steeds een zwaktepunt. Battles beginnen wel te wennen, maar door de wereld navigeren is vaak frustrerend (onderwater zwemmen is vooral een nachtmerrie). Het is vooral erg lastig om te looten, want de knop verschijnt vaker dan niet alleen als je er op een bepaalde manier voor staat). Wat daar ook niet bij helpt is dat je voor sprinten en looten dezelfde knop moet gebruiken. Zo moest ik achter een vijand zodat hij niet ontsnapte, en stopte Geralt hierdoor steeds om wat planten op te rapen waardoor ik hem bijna kwijt raakte. Hoop echt dat het een kwestie van wennen is of dat het op een manier te verhelpen is (een patch voor key rebinding zou tof zijn). Denk echter dat het niet zo erg is dat ik deze game in tegenstelling tot de voorganger niet uit zal spelen.

Erg goede game dus tot nu toe, maar het heeft zeker wat problemen hier en daar.

avatar van DarthSolidKevin
Heb er al aardig wat uurtjes opzitten maar ik heb het gevoel dat ik nog geen 5% van de game heb gezien. Dat komt vooral doordat de game je echt uitdaagt en niet bang is om te zeggen: "Pech gehad kom maar terug als je een hoger level bent of meer info hebt." Zo ben ik op dit moment op een punt in een quest waarin ik tegen een monster (om het maar niet te spoilen) moet vechten, die ik gewoon niet kan verslaan. Dat komt echter niet doordat mijn level te laag is maar omdat ik informatie mis in mijn bestiary.

Een game mechanic waar ik heel erg aan moet wennen omdat ik echt zo iemand ben die alles direct wil doen in een game. Soms frustreert het me een beetje maar aan de andere kant is het ook uitermate interessant. Dat je soms echt een te laag level bent merk ik wel als je naar een vraagteken rijdt om er dan achter te komen dat er vijanden van level 16 op je staan te wachten. Ik denk dat ik nog heel wat uren zoet ben met deze bijzondere game.

1 stem 0,5 ster??

ken1978 schreef:
1 stem 0,5 ster??

Misschien heeft de persoon wel last van micro-stuttering met de pc versie?
Had namelijk ook last van micro-stuttering (game was niet te spelen) met mijn pc met AMD FX 6300, 8GB 1600 ram en Asus Radeon R9 270X DCII TOP 4GB
Zag dat er meer mensen waren met hetzelfde probleem.
Maar dankzij process lasso pro (dankzij uitschakelen van hyper threading en core parking) en een bepaalde update werkt het nu stukken beter.
Mijn andere pc met intel i5 4690k, 16GB 1600 ram en asus gtx970 3.5GB werkte wel direct met the witcher 3.
Oftewel beter geoptimaliseerd voor nvidia en intel en minder voor amd.
In ieder geval voor zorgen dat de game geupdate is en desnoods Process Lasso gebruiken.
Foilage distance trouwens op medium zetten en desnoods nvidia hairworks uitschakelen.

Maar moet je naar rocketron8's stemlijst kijken, meestal is het 5 ster of gelijk 0,5

Persoonlijk vind ik de game erg sfeerrijk en de soundtrack is weer van zeer hoog niveau.
Maar ik vind het eerste deel van the witcher nog steeds de betere van de trilogy.

avatar van ken1978
Oke, maar je geeft sterren voor de waardering voor een game. Mocht je performance problemen hebben, dan kan je dat de game niet aanrekenen. Zeker als je pc onder de minimum specs zijn.
Dit is een triple A game in alle aspecten. Ben al pittig ver inmiddels en het is echt genieten. Zeker GOTY titel voor mij! Hij doet het trouwens erg goed op mijn pc i7 2600k, 8 gig ram en R9 280x.

De eerste Witcher was inderdaad erg vet, staat ook in mijn top 10. Maar dat spel is natuurlijk van een aantal jaar geleden. Ook vind ik het moeilijk om beide spellen met elkaar te vergelijken.
The Witcher 3 heeft echt een gigantische open wereld. En dat maakt de opbouw van de game ook anders. Ik vind de gameplay wel een stuk beter in the witcher 3. Qua verhaal denk ik dat ik de eerste witcher ook het best vind van de 3. Maar dit is nog even afwachten, want ik heb spel nog lang niet uitgespeeld

ken1978 schreef:

Je? geen idee of je naar mij doelt, maar "rocketron8" is de persoon met de 0,5 ster. Just to make sure voor het geval als mijn vorig bericht niet goed overkwam.

Naar game specs moet je trouwens niet kijken, dat is niet altijd accuraat.
Mijn pc's zijn trouwens meer dan genoeg qua specs. Het viel me alleen op dat amd componenten iets meer moeite hebben en ja mijn amd pc heeft nog steeds performance issues met deze game. (ook alleen met deze game)
Maar via internet forums zag ik zelfs luitjes met extreem sterke i7 processoren en de sterkste videokaarten die problemen ervaren met alleen deze game.
Mijn andere pc met i5 en gtx970 heeft er zoals eerder vermeld geen moeite mee.

Maar een game afstraffen voor performance issues is inderdaad niet terecht. Maar zoals eerder vermeld heb ik geen idee of dat de reden is van rocketron8's stem.

Van een aantal jaar geleden, ja en? ik speel nog steeds games van de jaren 80. (retro gamer)
In deel 3 is het inderdaad meer open wereld. De combat was in deel 1 ook meer dungeons and dragon (D&D) en Rogue-like achtig, of hoe ze het ook maar noemen. Het is maar net wat je smaak is.

avatar van ken1978

Nee ik bedoel jou niet hoor .Maar ik bedoel het in het algemeen. Je zag het ook bij Assassins Creed Unity. Deze game kreeg er ook flink van langs. Niet dat de game bijster goed was, maar 0,5 sterren of hele lage review cijfers was ook zwaar overdreven i.v.m. slechte performance. 1 week later was de game gewoon goed speelbaar.

Mijn betoog is: dat je gewoon mag stemmen als je de game echt daadwerkelijk hebt gespeeld. En niet een uurtje ofzo.. En omdat de game niet draait op je systeem, zeggen dat de game niet goed is.
Dat geeft natuurlijk totaal niet weer, of een game nou inhoudelijk goed of slecht is.

Hier kan ik kort over zijn: Dat ik erg jaloers ben op je . Ik kan namelijk niet meer genieten van oudere games. Ik erken natuurlijk wel de waarde van deze games. Maar het blijft bij mij niet meer dan een mooie herinnering uit het verleden. Heb wel geprobeerd om oudere games (retro) nog 1keer te spelen, maar dat werkt niet voor mij. Ik ben ook zo iemand die alles op high/ultra settings wil spelen op de pc. En dat lukt met deze witcher 3 aardig.

avatar van ken1978

Las dat ook op het internet. Maar bij mij draait ie gewoon goed. Let wel op dat je hair works op off zet. Voor rest heb ik alles op ultra staan behalve shadows en foliage geloof ik. Ik heb gemiddeld 40 fps. En dat is gewoon goed speelbaar met dit spel.

AvMerode
Maar AMD FX Processoren zijn vaak instabieler. Intel processoren hebben vaak minder tot geen micro-stuttering. Zal straks even in msi moederbord bios kijken en waarschijnlijk moet de boost of vergelijkbare settings uitgezet worden.

Hier wat fixes voor de mensen die problemen ervaren.
Met AMD videokaarten (met nvidia videokaarten werkt dit ook) is het in ieder geval extreem belangrijk om "Nvidia Hairworks" via graphics opties uit te schakelen.
Zorg er verder ook voor dat de game up-to-date is.

Verder,

In-Game settings:
Go into the Graphic settings, bump EVERYTHING to HIGH except Foliage Distance, put that on Medium.
We also want to enable Vertical Sync!

Post Process Settings:
Disable EVERYTHING on this page, except the following:
Motion Blur
Sharpness
HBAO+
Lights

To CAP the framerate, go into your documents and open the Witcher 3 folder, locate the file USER (user.settings) and open this with Notepad. (je kunt ook NFOpad Download - Softpedia gebruiken)
Then, press CTRL+F and type LimitFPS and change this number to 40.

Locate your USER file and edit the following like: MovieFramerate=30 to MovieFramerate=60 (dus dezelfde user file als met limitfps)

Save the user.settings file!

Voor nvidia videokaarten:
Nvidia Control Panel
FXAA: On
Power Management Mode: Maximum Performance
Threaded Optimization: On

AMD heeft ook soortgelijke functie via amd catalyst driver.
Maak dus the witcher 3 game profiel aan in amd catalyst, als er nog steeds problemen aanwezig zijn.

Also make Sure the Game Is Running Fullscreen!

Het lijkt een gigantisch proces voor minder ervaren pc gebruikers, maar het is in feite erg snel en simpel aan te passen.