Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (2015)

Alternatieve titel: Metal Gear Solid 5

PC / PlayStation 3 / PlayStation 4 / Xbox 360 / Xbox One

Ontwikkeld door Kojima
Uitgegeven door Konami

Dit deel van Metal Gear speelt zich af tussen Peace Walker en Metal Gear. De speler neemt controle over Snake (ook wel bekend als Big Boss). In 1984 wordt Snake wakker uit zijn coma. Hij creëert een nieuwe huurlingengroep genaamd 'The Diamond Dogs'. Hij neemt de codenaam Punished Snake aan en reist naar Afghanistan gedurende de Afghaanse Oorlog. Hier hoopt hij de mensen die MSF hebben neergehaald te vermoorden. Gedreven door woede en een noodzaak voor wraak, komt Snake erachter dat er meer aan de hand is dan voorheen gedacht.

avatar van Rujar
Kojima Ben benieuwd! Het heeft wel even op zich moeten laten wachten. Weer op de release van de nieuwe console.

Remi
Ik kan niet wachten!! Snake Eater was eigenlijk al geniaal, maar een open wereld zou het waarschijnlijk kunnen verbeteren!

Ik lees net dat ook in deze klassieke stealth reeks de klassieke voice actor eraan zal moeten geloven. Degene die hier echter het stokje overneemt is naar het schijnt niemand minder dan Kiefer Sutherland.

Dat kan naar mijn idee nog best iets interessants opleveren.

%%%%%%
Dus geen David Hayter ?

avatar van JacoBaco
Geen David Hayter, wel Kiefer Sutherland.

avatar van dr channard
Een vette reden om de Ps4 te halen. Heeft er iemand trouwens enig idee of ik ooit de vorige Metal Gear Solids ook zou kunnen spelen op de PS4?

Nou kan je straks dus 30 euro gaan betalen voor een veredelde demo in de vorm van 'Ground Zeroes'.

Gaan we dus ook maar mooi niet aan beginnen.

Remi
Net gereserveerd, dus nog een klein maandje wachten! Ik kijk hier toch wel al erg lang naar uit.

Nog een klein maandje inderdaad en dan komt deze zeer geanticipeerde release er dan eindelijk aan. Toch best een dingetje lijkt me. Heb 'm dan ook eveneens al enige dagen in de pre order.

Strakjes toch maar eventjes lekker mee aan de slag.

Heb Ground Zeroes ook liggen, tegen beter weten in zoals hierboven te lezen, en ben daar dus niet heel erg van onder de indruk maar dat heeft vooral te maken met de karige algehele package en de eentonigheid van de omgeving waarin het zich afspeelt.

Toch echt niet meer dan een veredelde demo uiteindelijk. Afgezien van het hoofdverhaal van een uurtje of twee amper iets mee gedaan.

Weinig substantie maar uiteraard meer dan genoeg potentie.

Een lekkere nieuwe MGS dus, een volwaardig grootse journey van epische proporties, dat lijkt me toch wel genoeg om lichtelijk enthousiast van te worden.

avatar van andnino
Ik zit me af te vragen of Metal Gear Solid wat voor mij is. Ik heb de serie nooit gespeeld. Ik houd wel van stealth-games, zoals Splinter Cell, Hitman, Thief, enz. En de beloftes van wat dit spel qua open wereld, graphics maar ook verhaal doet maken indruk. Maar als ik de trailer kijk zie ik ook wat dingen die erg over-the-top zijn (een sluipschutter in bikini wiens string boven haar broek uitkomt?) of mysterieus/onrealistisch (enorme dingen die uit de grond komen, iemand die op een levend skelet lijkt). Daar ben ik minder voor te porren. Kan iemand mijn twijfel wegnemen?

Dat is MGS for ya. Aan de ene kant die tactische gameplay met een realistische ondertoon, aan de andere kant qua verhaal omgeven door over de top aspecten met een niet-westers randje. Als je dat echt niet gaat trekken is het misschien niks maar als je van stealth houdt zoals Splinter Cell zit je hier zeker goed. Toch een serie die vanaf het begin erg schatplichtig is geweest aan MGS. Denk dus qua gameplay wel in je straatje, dit is immers de grondlegger ervan. Of je de algehele lore gaat trekken is echter een afweging die je het best voor jezelf kan maken. Je hebt al gezien welke kant het op kan gaan, lang niet altijd binnen de gebaande paden van het ons bekende beeld van de werkelijkheid, en soms zelfs behoorlijk ernaast of erover. Schijnt overigens wel dat deze het qua cutscenes wat rustiger aan gaat doen. Het vorige deel kwam ik wat dat betreft ook niet echt doorheen. Maar loodzwaar qua verhaal is het eigenlijk altijd wel geweest. dus dat zal nu ook zeker weer zo zijn.

We zullen zien wat het gaat worden. Ik heb er zin an in ieder geval.

avatar van andnino
Dank denk ik dat ik misschien eerst maar eens een eerder deel uit de serie ga proberen, voordat ik er zestig euro aan uitgeef. Welke zou dan aan te bevelen zijn?

andnino schreef:

Ik zou zeggen dat Ground Zeroes het beste zou zijn voor je, aangezien dat als 't ware een betaalde demo is en qua gameplay grotendeels wel representatief is voor Phantom Pain.

Ik zou zeggen beste bij het begin beginnen maar dan stuit je wel op een ernstig gedateerde vibe, tenzij je The Twin Snakes voor de Gamecube ergens vandaan kan toveren.

In elk ander geval is de tweede een hele goede die de tand des tijds behoorlijk goed heeft doorstaan. Dat is naar mijn idee ook het bewuste deel dat als grondlegger fungeerde voor de wijze waarop wij games vandaag de dag regelmatig ervaren. Het idee van levenloze lichamen wegdragen et cetera werd daar zo ongeveer voor het eerst geïntroduceerd. Niet lang daarna kwam dan ook Splinter Cell voor de Xbox als soort van antwoord.

Als je een ps3 of een 360 heb is de HD collectie misschien een goed idee, dan heb je de tweede, derde en Peace Walker. Kan je in ieder geval even vooruit voor een aardig prijsje als je 'm kan vinden.

3bdelilah schreef:

Ben ik het niet echt mee eens aangezien het een behoorlijke overhaul, bijna een soort reboot betreft en het bij deze serie geen kwaad kan je wat in de historie te verdiepen. Laten we niet vergeten dat Solid Snake zoals het er naar uitziet in het geheel geen rol speelt in deze game, en het toch wel van enige waarde is te weten wie hij is voor je gaat beginnen aan deze serie.

Daarnaast zou ik Ground Zeroes op zich eigenlijk aan niemand aanraden. Eigenlijk gewoon net als het stuk op de boot van MGS2 maar deze keer niet gratis erbij.

Daarnaast is Ground Zeroes redelijk eenzijdig qua gameplay, gaat het niet echt diep en is hij dus benieuwd of hij de algehele setting gaat trekken. Daarvoor is GZ nog niet echt representatief.

Qua gameplay misschien best in je straatje maar zelfs voor wat hij nu nog kost zou ik zeggen lekker laten liggen.

Denk dat The Phantom Pain wel een behoorlijk andere ervaring gaat opleveren dan slechts een beetje aanklooien met die Amerikanen op die basis, anders was ik er ook niet voor gegaan. Puur op GZ afgaand, niet echt bijzonder, dan pak ik wel gewoon de laatste Splinter Cell.

Ook heel aardig.

avatar van 3bdelilah
In Thief (1998) kon je trouwens al lichamen oppakken en verstoppen, maar ik weet niet of zij ook de eerste waren. Maar dat is dan geen corporate espionage, dus in dat opzichte zijn MGS en Splinter Cell inderdaad beter vergelijkbaar.

Confusie schreef:

Ook heel aardig.

Ik doelde eigenlijk op de gameplay, ik neem aan dat dit grotendeels wel representatief zal zijn in TPP. Qua verhaal is er waarschijnlijk weinig te vertellen geweest als ik naar de gemiddelde speelduur kijk, dus voor het achtergrondverhaal hoef je het waarschijnlijk niet te doen, nee. En ik zou sowieso niet iemand aanraden om alle MGS spellen te spelen met als doel TPP op release te spelen. Niet alleen kost dat waarschijnlijk te veel tijd, maar dan loop je weer het risico vermoeid te zijn.

Maar mocht je zin hebben, dan zijn alleen MGS 3, Peace Walker en Ground Zeroes essentieel voor het (achtergrond)verhaal van deze Snake.

Ik raad 'm niet per se aan om alles te spelen maar als hij de HD collectie kan vinden en spelen kan hij er daar in ieder geval eentje uitkiezen, kan voor dat geld geen kwaad om die andere er dan ook bij te hebben zelfs al zou je er niks mee doen.

Mocht je die hebben dan zou ik persoonlijk zoals ik al zei het tweede deel aanraden. Als het je vervolgens aanspreekt is het derde deel overigens ook zeker leuk om te hebben, staat toch redelijk op zichzelf met het survivallen etc.

Niemand zegt hier iets over de vierde en dat is dan ook niet zo gek. Echt geen goeie om mee te beginnen, en qua verhaal het meest extreem van allemaal. Ook dat gedoe met die ouwe gare stervende Snake enzo, niet leuk.

avatar van andnino
Niet echt een eenduidig antwoord... Als ik het goed begrijp:
- The Twin Snakes
- Deel twee (of de HD collectie, neem aan dat dit enkel een opgeschaalde versie is?), als het bevalt ook deel drie en Peace Walker
- Ground Zeroes als voorproefje van The Phantom Pain (maar op dit punt is de beslissing waarschijnlijk al gemaakt)

Ik heb zowel een GameCube als een Xbox 360 (en een pc), dus ik kan het geloof ik allemaal spelen.

Als je een Cube hebt en The Twin Snakes kan vinden zou ik zeker die aanraden om mee te beginnen. Eigenlijk het eerste deel maar met de look en de mogelijkheden van de tweede.

Daarnaast een mooie balans tussen harde infiltratie actie en verhaal met licht verteerbare fantasy elementen.

avatar van dr channard
andnino schreef:

De Thief serie zit toch ook vol paranormale en buitennatuurlijke dingen ? Ik zou het een kans geven. Ik ben ook fan van stealth games en deze is ook de moeite waard en dat aparte is ook de charme van de reeks.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain Gameplay Demo - E3 2015 - YouTube

Dit maakt hoe dan ook hongerig. Ziet er heerlijk uit. Voor zover zie ik een slick militair thema de overhand nemen in wellicht wel een op den duur wat eentonige omgeving. Maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Hoe dan ook heel veel zin om met deze aaneenschakeling van dikke tactisch georiënteerde missies aan de slag te gaan.

De eerste echte open wereld Metal Gear. Hier gaan weer ontelbare uren in verdwijnen. Ben ook nog steeds bezig met Far Cry 4, onder andere. Wil voor deze uitkomt toch op z'n minst die even uitspelen, en het liefst Batman ook. Anders raak ik echt het overzicht kwijt met al die immense speelvelden om te doorkruisen.

Straks ook nog de nieuwe Fallout erbij. Beter even doorbikkelen deze maand.

En hoe vet is het overigens dat zowel Ocelot als de dame in BH met de tetten in deze game aan jouw zijde blijken te vechten.

Heel die 40 minuten van dat clipje uitgekeken. Voor ik het wist waren ze om en vond ik het nog jammer ook, dus dat zegt wel genoeg lijkt me.

Hoe vet ook dat er allemaal 80's nummers in de game zitten die je dan hoort spelen ergens in een kamertje en vervolgens kan pakken en afspelen in je chopper.

En je chopper het vervolgens luid afspeelt tijdens entree in de stijl van Javier Bardem's personage in Skyfall, vond ik ook al zo vet zoals hij dat deed.

Dit gaat echt heerlijk worden, nog minder dan een maandje.

lennox
dit kan ik jaren spelen. elke hoek, elke plek verkennen. heerlijk,

avatar van 3bdelilah
De eerste reviews zijn in elk geval erg lovend, op het moment een 95% gemiddelde op basis van 15 reviews, onder andere een 10 van zowel GameSpot als IGN.

Metacritic
GameRankings

Nu het schijnt dat dit deel wat minder lange cutscenes en gesprekken heeft, ga ik 'm ook maar eens proberen.

spelfreak
Door de lovende reviews wil ik hem wel spelen. Ik heb alleen nog nooit een MGS gespeeld, en uit enkele reviews kan ik afleiden dat wat voorkennis van de rest van de serie nodig is.

Nu heb ik geen tijd of vermogens om al de rest te spelen. Wat wil je ook als je 6 verschillende spellen op verschillende consoles hebt? Dus ik weet het niet. Van een kant wil ik wel alles opzoeken tot nu toe, van de andere kant heb ik ook aangeraden gekregen om de games zelf te ervaren..

avatar van JacoBaco
De eerste MGS die ik echt serieus speelde was Metal Gear Solid (1998) en deze game staat in mijn top 10! Wat een game zeg! Op alle fronten goed! Behalve inmiddels de graphics dan! En met de besturing had ik 17 jaar geleden geen problemen. Weet echter niet hoe ik dat nu zal ervaren.

Maar goed, daarna kwam het vervolg en dat was een teleurstelling! Ik voelde mij verraden vanwege Raiden. Achteraf bleek Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty toch gewoon een hele goede game te zijn! Vervolgens nog Snake Eater gespeeld. Ook goed! Daarna eigenlijk nooit meer een MGS aangeraakt en geen idee waarom!

Maar ik heb nu het gevoel dat ik de aankomende MGS MOET spelen!

avatar van DarthSolidKevin
De reviews liegen er niet om. Dit zou zomaar eens een van de beste games van dit jaar kunnen worden.

De Launch Trailer schreeuwt Kojima. Alleen hij kan zulke interessante trailers maken.

Ik heb hem al een tijdje op pre-order maar ik kan echt niet wachten tot het 1 september is.

kiriyama
Begin nu toch wel wat van die hype te voelen. Heb alleen 1 probleem; ik ken de andere delen niet.

Weet iemand misschien of je dit spel ook gewoon zonder voorkennis kan spelen? Of mis ik dan te veel om er echt plezier van te hebben?

avatar van DarthSolidKevin
Wat ik ervan heb gelezen kun je de game in principe wel spelen als je niet bekend bent met de serie. In tegenstelling tot de andere Metal Gear Solid games heeft het verhaal hier een wat kleinere rol en heeft het creëren van je eigen verhalen juist een grotere rol.

Als je het mij vraagt kun je beter eerst de andere games spelen. Ten eerste zijn de MGS games allemaal heel goed en ten tweede zal je een hoop referenties en personages beter begrijpen wat de game ten goede komt. Mocht je toch beslissen om hem te halen dan zou je een soort 'story so far' kunnen kijken en zou je Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes kunnen spelen.