Metal Gear Solid (1998)
PC / PlayStation / PlayStation 3 / PlayStation Portable
Ontwikkeld door Konami
Uitgegeven door Microsoft en Konami
Geheim agent Solid Snake leeft eenzaam in Alaska. Maar de Amerikaanse overheid doet opnieuw een beroep op zijn diensten. De bende Foxhound, geleid door de getalenteerde Liquid Snake, dreigt namelijk een vernietigend nucleair wapen te gebuiken. Solid Snake accepteert de opdracht om in te breken in de basis van de bende.
- nummer 21 in de top 250
TRAILER

Vannochtend dan eindelijk Metal Gear Solid 1 uitgespeeld. Erg knap dat mensen deze game in 6 uur kunnen uitspelen. Ikzelf deed er 14 uur over. Metal Gear Solid... wat kan ik erover zeggen? Ik ben compleet weggeblazen door deze game. Toen ik tegen het einde aan zat dacht ik zelf even van: dit wordt mijn nieuwe nr. 1!

Wat deze game vooral vernieuwend maakte in die tijd is dat dit één van de eerste games was waarbij de gameplay niet op schieten aankwam. Het bukken, sluipen het werkt nog steeds allemaal heel erg goed. Heel vaak kom je in ruimtes terrecht waarbij je zelf moet uitzoeken wat je precies moet doen, in welke volgorde en welke kant je steeds opmoet. Het spel maakt ook veel gebruik van backtracking. (je moet steeds weer terug naar gebieden en ruimtes waar je al eens eerder geweest bent.) Dit kan nog wel eens voor wat verwarring zorgen maar steeds als je de weg niet meer weet of niet meer weet wat je moet doen kun je de colonel of andere characters die op dat moment bij je in de buurt zijn opbellen en vragen wat je moet doen. Zo kun je dus ook nooit verdwalen.

De game draait dus vooral om stealth maar daar is ook weer een bepaald trucje voor uitgevonden. Iedere vijand zie je op de map met een zaklamp lopen (je ziet blauw licht op de map) als je niet in dat blauwe licht staat zullen vijanden je dus nooit of nauwlijks zien. Je vijanden lopen trouwens ook altijd hetzelfde parkour en zullen je dus niet snel zien als je niet in hun omgeving komt. Doe je dit wel dan schakelt de game over van stealth naar een shooter want vijanden slaan meteen alarm en voor je het weet heb je 6 gasten om je heen staan. De personages hebben ook allemaal een eigen achtergrond en verhaal, je kunt merken dat er jaren over het verhaal van deze game is nagedacht. Met name de teloofgesprekken zijn erg sterk en kunnen soms wel 10 minuten duren net zoals de cutscene's. In MGS4 heb ik alles op een gegeven moment weggeklikt maar hier had ik dat geen één keer. Het verhaal was gewoon té en té spannend om ermee op te houden. Sowieso als je één cutscene wegklikt mis je al een heel stuk van het verhaal.
De eindbazen kunnen in het begin frustrerend zijn maar je kunt merken dat de manier om ze te verslaan is vaak erg makkelijk is. Er is altijd maar één manier om een eindbaas te verslaan en vaak moet de rocketlauncher daaraan te pas komen. Maar als je tijdens zo'n gevecht 1 domme fout maakt kun je ook zo dood zijn. Ik ging bv bij Metal Gear (een enorme tyrex) wel 9 keer dood ofzo. Maar als je eenmaal de truuk weet is het makkelijk. Ook dankzij Youtube.

En de trots als je hem uitgespeeld heb.

Anyway, ik heb hier vele uurtjes plezier aan gehad, ik speelde verder voornamelijk race-spellen maar ook Final Fantasy VIII, dus toen ik de lange tussen filmpjes etc voor mijn kiezen kreeg ervaarde ik dat niet als storend, een verhaal moet ook verteld worden nietwaar? Enige minpuntje is, is dat je niet uit first person kunt schieten.
Er zitten tal van toffe elementen (en gevechten) in, zoals met Psycho Mantis, die je gedachten kan lezen. Je kan een stealth pak aan en als je het wil zelfs soldaten van achter benaderen om ze te kelen.
Overigens zapte ik na de eerste keer spelen wel de meeste filmpjes door, waardoor ik em in een uurtje of 2 kon uitspelen.

En kan je PsX Spellen op Ps2?
Zou hem graag wel willen spelen. Is hij te download op de pc ofzo? En kan je PsX Spellen op Ps2?
Ja tuurlijk, elke game kun je downloaden maar dan wel op de illegale manier.

Ik weet nog goed dat ik deze game aanschafte. Voor mij persoonlijk één van de beste games ooit. De tegenstanders waren pittig, en je had meerdere scenario's qua einde. Het spel leefde echt, en ik voelde de spanning tijdens het spelen heel erg intens. De grafics waren voor de tijd erg goed strak, en de gameplay mocht er ook wezen. Krijg bijna heimwee.. haha
Nu ik wat ouder ben heb ik maar weer eens een Xbox aangeschaft. Helaas... geen MGS op de Xbox.. :S. Is er een vergelijkbaar spel als MGS op de Xbox?
Is er een vergelijkbaar spel als MGS op de Xbox?
Splinter Cell was een beetje de MGS voor de Xbox toendertijd, maar, hoewel wel een goede stealth game, imo een stuk minder...