Fallout 3 (2008)
PC / PlayStation 3 / Xbox 360
Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda
Je woont al je hele leven in een ondergrondse, hermetisch afgesloten kluis. Over de hele wereld zijn dergelijke 'vaults' gebouwd met de bedoeling een toevluchtsoord voor burgers te creëren in afwachting van een nucleaire ramp. Plotseling verdwijnt je vader, zonder enige reden of aanleiding. Je mede-vault bewoners hebben het op je gemunt. De enige mogelijkheid die nog rest: je vader achterna en de verschrikkingen van het radio-actief aangetaste Washington en de omliggende omgeving trotseren.
- nummer 57 in de top 250
Weet trouwens nog wel dat Bethesda zei dat ze sommige bugs en glitches (mits het je vooruitgang niet verstoord) erin wouden laten zitten (Skyrim) omdat het toch een klein beetje bij hun games hoort.
Volgens mij hebben ze eerder geen tijd of zin om het op te lossen. Tenminste zo komt het op mij over.
Ja, klopt.
Ook bij mij liep de game in het begin vaak vast, maar dit was na een kleine aanpassing gelukkig zo goed als over.
. Echt een wastelanderDat spel is voor mij to nu toe de enige reden om een Ps4 te kopen..
Nu valt me opeens op dat ik tussendoor helemaal geen trophies heb gekregen na het behalen van de missies, terwijl ik de eerste vier dus wel heb. Iemand enig idee hoe dat kan? Ben niet echt een trophyhoer, maar dat was soms toch net een incentive om door te zetten. Heb nu 16 uur of zoiets op de klonk zitten en opnieuw beginnen vind ik eigenlijk geen optie. En ik heb geen eerdere saves (alleen nog in Vault 101, maar dat is praktisch opnieuw beginnen). Anders ga ik gewoon zonder trophies verder, vind ik niet erg, maar toch een technische bug dan.
De afgelopen 3 dagen weer flink wat uren in Fallout 3 gestopt. Ik vind de post-nucleaire setting nog steeds weinig aan, maar o.a. het levelen en VATS vind ik toch wel erg verslavend. De laatste keer dat ik dit speelde, was januari dit jaar en toen was ik klaar met Following In His Footsteps. Afgelopen vrijdag dus weer verder gegaan waar ik gestopt was en heb zojuist The Waters Of Life afgerond.

Maar oké, dat was het grootste nadeel. Daardoor heb ik dus weinig zelf verkend en heel wat side quests niet gedaan, heb de game immers in 'slechts' 22 uur uitgespeeld. Daarnaast is de PS3 versie niet echt stabiel, kreeg best vaak last van haperingen en soms zelfs freezes waardoor ik stekker uit en aan moest doen. Ik mag dan wel erg negatief klinken, maar Fallout 3 doet ook aardig wat goed in mijn ogen. Vooral het erg uitgebreide level-up systeem, voor ieder wat wils, en het altijd vermakelijke V.A.T.S, heeft toch iets erg verslavend. Missies zijn ook wel tof, met toppunt eigenlijk de eerste minuten van Tranquility Lane.
Heb er geen spijt van, ik ben een prima ervaring rijker. Een nieuwe playthrough zit er alleen op korte termijn niet in. Zojuist begonnen met New Vegas, ben benieuwd of die mij wel iets meer kan trekken.
Ook zijn er meer en belangrijkere keuzes te maken.
Ik ben nu zo'n 13 uur op de teller staan en ik moet zeggen dat het me beter bevalt dan een paar jaar geleden. Het is alleen zo jammer dat de PC versie zo ruk draait op Windows 7. Ik heb elke speelbeurt minstens één vastloper.
probeer dit eens

Fallout 3 speelt zich af in het fictieve 2277. 200 jaar geleden kon de mensheid zichzelf niet meer in controle houden en gebeurde hetgeen waar mensen al heel lang voor vreesde: de nucleaire apocalyps. Jij bent één van de gelukkige die geboren is in de Vault. Een Vault is een nucleaire schuilkelder gemaakt door de Amerikanen om ervoor te zorgen dat een deel van de bevolking de nucleaire aanval zou overleven. Het was de bedoeling dat de Vaults open zouden gaan na de aanval. Vault 101 was de enige die niet open ging en hier begint jouw verhaal.
In Vault 101 maak je op een speciale manier kennis met de gameplay elementen. Je gaat in een kleine sneltrein vaart door je levensjaren heen. In verschillende leeftijdsperiodes maak je o.a. kennis met het skill-systeem en het dialoogsysteem. Dit doe je tot je vader (die is ingesproken door niemand minder dan Liam Neeson) uit de Vault ontsnapt voor redenen die voor jou onbekend zijn. Het is dus aan jou om achter hem aan te gaan en erachter te komen waarom hij je ineens verlaten heeft.
Het moment dat je uit de Vault komt is er om je heen niks anders dan een verwoest landschap dat “Capital Wasteland” wordt genoemd. Met dit moment laat Bethesda zien dat je een “dode” wereld levendig kan maken. Voor veel mensen zal de wereld niet levend genoeg en een beetje saai zijn. Als je echter verder kijkt dan de “saaiheid” zul je een hele levendige wereld vinden met veel verschillende groepen mensen en vijanden. Voor de echte verkenners onder ons, is er genoeg te vinden. Zo kun je overal in de wereld verlaten gebouwen en fabrieken binnen, waar je de meest angstaanjagende vijanden en de mooiste spullen zult vinden. Daarnaast heeft de Capital Wasteland een paar nederzettingen en een grote metrolijn die je kunt onderzoeken. Het enige nadeel aan de nederzettingen is dat de NPCs vaak door dezelfde voice actors zijn ingesproken. Door de kleine populatie in de Capital Wasteland valt dit nogal op.
Hoewel er in de wereld van Fallout 3 genoeg valt te ontdekken, is de main quest een beetje kort en ook niet heel erg bijzonder. Dit is dan ook het grootste nadeel van Fallout 3. Het verhaal wordt nergens echt heel sterk en dat is een groot gemis. Naast de main quest zijn er natuurlijk ook flink wat side quests. De meeste quests zul je tijdens het spelverloop tegenkomen. Er zijn ook quests die je actief moet zoeken.
De gameplay is een beetje anders dan de meeste shooters. Je kunt bijvoorbeeld niet door het vizier van je wapen kijken en voor een First-person shooter is dit best raar. Dit wordt echter voor een groot deel goed gemaakt door het V.A.T.S. systeem. Als je namelijk een vijand ziet kun je een soort focus mode activeren waarbij je kunt kiezen op welk lichaamsdeel je wilt schieten. Hoe vaak je op de lichaamsdelen kunt schieten is afhankelijk van het aantal Action Points dat je hebt. Met name de animaties bij het doden van een vijand in V.A.T.S.levert vaak hilarische momenten op.
Bethesda heeft met Fallout 3 een levende “dode” wereld weten te creëren die weet te overtuigen. Als je een echte verkenner bent dan zul je er zeker flink wat tijd in kunnen stoppen. Mensen die alleen gaan voor het verhaal zullen er zo doorheen zijn.
Pluspunten
+ Een levende “dode” wereld.
+ Er is veel te ontdekken.
+ V.A.T.S.
Minpunten
- NPCs klinken vaak hetzelfde.
- Het verhaal is niet heel bijzonder en kort.
- Geen ADS.
Eindbeoordeling: 8,5 (4*)
Ik heb de game toen via steam gekocht en gedownload.
Wel gelezen dat er af en toe een probleem kan zijn met File Permissions, hier hoe je dat kan oplossen.
Als je een spel als dit een onvoldoende geeft alleen om de graphics en quasi-grappige gesprekken ben je niet goed wijs imo.
Maar vooruit, speciaal voor jou: ik loop echt niet bij iedere game alle pixels af, maar ik vond Fallout 3 destijds gewoon grafisch tegenvallen (vergeleken met andere titels die rond die tijd uitkwamen), wat mij uit het verhaal hield.
Daarbij opgeteld vond ik de vele gesprekken gewoon niet uit de verf komen. De bedoeling grappig te zijn lag er veel te dik bovenop voor mij. Die twee punten stoorden mij enorm (zie mijn oorspronkelijke bericht) en zorgden er mede voor dat ik heel moeilijk door de game kon komen.
Oftewel: een game die mij niet kon boeien, waar ik met moeite doorheen kwam én die enorm gehyped werd/wordt. Ik geef slechts mijn mening.
Altijd leuk een nieuwe user, maar als het zulke irritante, betweterige figuren zijn als jij had je wat mij betreft je inschrijving voor je kunnen houden.