Fallout 3 (2008)

PC / PlayStation 3 / Xbox 360

Ontwikkeld door Bethesda
Uitgegeven door Bethesda

Je woont al je hele leven in een ondergrondse, hermetisch afgesloten kluis. Over de hele wereld zijn dergelijke 'vaults' gebouwd met de bedoeling een toevluchtsoord voor burgers te creëren in afwachting van een nucleaire ramp. Plotseling verdwijnt je vader, zonder enige reden of aanleiding. Je mede-vault bewoners hebben het op je gemunt. De enige mogelijkheid die nog rest: je vader achterna en de verschrikkingen van het radio-actief aangetaste Washington en de omliggende omgeving trotseren.

Inderdaad die trailer ziet er goed, lekkere sfeer. Ik ben wel benioeuwd wat ze er van gaan maken, maar goed

Squall Lionheart schreef:

Moet zeggen dat er bij Bethesda wel goed geluisterd is naar alle oblivion kritiek en fallout-fan eisen, van wat ik tot nu toe gelezen heb zijn al m'n fallout-failure angsten weggehaald.

Nou Squall dan moet je maar niet de gameplay trailer kijken. Want helaas stelde het me wat teleur (en zo ook de Fallout fanbase, die zijn razende en er wordt heftig gereageerd) bedoel is dit nu een shooter of een RPG? Ik zie niet zo de overeenkomsten met de oude games..kijk dat het niet meer turn based zou zijn begrijp ik wel, maar dit is toch wel een game voor een compleet andere doelgroep.

BoordAppel (moderator)
Een RPG waar je zelf ook wat moet kunnen in plaats van alleen goede stats te hebben en op een knopje hoeft te drukken. Zoals Oblivion dat ook was ten opzichte van Morrowind. Niet meer combat alleen gebaseerd op skill maar ook op kunde van de speler zelf. Veel leuker.

Er komt steeds meer los, nu ook 4 minuten gameplay:

Ligt het aan mij of lijkt die omgeving bij 3:11 ENORM fel op de Imperial City in Oblivion? (vooral de zuilen e.d.)

Voor de rest ziet het er wel erg tof uit om te spelen, mits de verhaallijn in orde zal lijn.

Btw: de commentator speelt wel énorm sloom.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Mmm, beetje mixed feelings ja... Combat zag er wel cool uit op zich, ook vette omgeving en visuals, maar lijkt idd een stuk meer shooter als ik verwacht had en weinig fallout herkenning. Ligt hopelijk wel ook aan hoe je speelt, maar de vijanden zonder text of gesprek of interactie whatsoever vond ik minder, waar zijn de melige taunts gebleven? Maar het is nog maar een klein stukje en moet zeggen de action, hoewel minder rpg stijl, zag er lekker uit (never get tired of that).
Toch nog steeds goede hoop...

BoordAppel (moderator)

Vind dat toch best goed klinken. Vooral dat V.A.T.S. systeem lijkt me wel leuk, goed bedacht om er toch een soort van turn based idee in te brengen. Het is ook wel extreem bloederig allemaal, dat had ik niet verwacht. Oblivion was toch een stuk milder.

avatar van rpger
Ik lees echt veelste veel Oblivion overal, zo ook hier. De Fallout series heeft geen reet met die overschatte middelmatige RPG te maken. Het is juist waar alle fans bang voor zijn, Oblivion with guns.

BoordAppel (moderator)
Logisch, het is van dezelfde makers. Overigens zie en lees ik vrijwel alleen over elementen die ik ook (in de zeer korte tijd dat ik het speelde) terug zag in de eerste Fallout: pipboy, dezelfde manier om je personage vorm te geven, een postapocalyptische wereld, grof geweld, zwarte humor.

Blijkbaar zeuren de meeste mensen erover dat het meer op een FPS lijkt dan een RPG, maar dat is nogal onzinnig lijkt me aangezien er alleen gameplay te zien is van het schietgedeelte. Over het RPG gedeelte valt nog weinig zinnigs te zeggen.

filmpje op E3

Word hier niet bijzónder veel wijzer van. Wel ziet het er mooi uit.

Er komt steeds meer los, nu ook 4 minuten gameplay:

Ik kan me hier enigzins in komen. Aan de ander kant een razend fallout-fanbase? Die gasten mogen blij zijn dat er uberhaupt nog een fallout game uitkomt! De makers van het originele spel zijn volgens mij niet meer en bovendien waren de laatste topdown fallout delen ook zeer anders dan de originele twee delen en een stuk minder. Aan de andere lijkt deze game een beetje vleesch nog visch te worden met dat stukje turnbased gebeuren en verder de shootelementen. Aan de andere kant is er ook een groot aantal gamers die een Fallout in deze vorm juist kunnen waarderen. Ik vind de setting van de eerste twee games namelijk geweldig maar ik vond de combat echt diep triest. Ik wil inderdaad winnen op skills en niet op statistieken zoals boordappel aangeeft. Maar goed ieder zijn ding.

avatar van rpger
Het feit dat jij en Boordappel als shooter fans (even gezien je top 10) zich inderdaad hier zo op werpen zegt eigenlijk al genoeg. Omgedraaid, hoe zouden jullie het vinden als Half Life 3 ineens turn based zou zijn?

Neemt niet weg dat ik waarschijnlijk erg ga genieten van Fallout 3, maar het is wel een gegeven dat voor fans van het origineel dit wel erg ver gaat.

BoordAppel (moderator)
Als Half Life 3 turn based zou zijn zou Valve volgens mij een nieuwe genre hebben bedacht. Lijkt me niet dat zoiets gaat werken trouwens, maar ik zou er in ieder geval erg benieuwd naar zijn.

Dat lijken de überfans van Fallout niet echt te zijn over deze game. Echt níets deugt eraan. Werkelijk álles wordt afgezeken. De keus voor een first/third person perspectief lijkt me niet meer dan logisch en turn based werkt nu eenmaal niet in zo'n wereld. Ik vind dat in ieder geval allemaal logische design keuzes.

rpger schreef:

Daarom zeg ik dat ik me ook wel wat kan voorstellen bij jouw gedachte. Ik geef alleen aan dat het voor mijn type gamer een hele goede game kan worden.

Als fan van het Oblivion/Morrowind type RPG's, ben ik blij dat ze voor deze gameplay type hebben gekozen. Dit is een potentiële 'koop'.

BoordAppel schreef:

Ben het wel met je eens. Af en toe snap ik die fanboys ook niet, gezeik over slechte facial animations en textures..bedoel hoe ziet de oude Fallout eruit!?! Bovendien stikte de oude fallout van de bugs (er komen nog steeds community patches voor uit!) en is op sommige punten veelste moeilijk, vooral deel 2. Typisch gevalletje jeugdsentiment volgens mij, daarbij is de fanbase van Fallout nogal extreem hardcore, die pech heeft bethesda ook. Volgens mij nailed Bethesda tot nu toe wel de algehele sfeer van Fallout en dat is misschien nog wel het belangrijkste.

Het hoge shootergehalte is wel balen, alhoewel je idd in third/first person daar vrijwel niet aan ontkomt. Toch verwacht ik dan weer dat het een andere doelgroep gaat aantrekken die hier meteen weer 5*en gaan uitdelen en nooit de oude delen hebben gespeeld. Als fan voel je je dan een beetje verraden, kan ik me wel iets bij voorstellen.

avatar van Deftones_JP
Heb je de (gameplay)filmpjes op gametrailers.com? Dat belooft wel een hoop goeds moet ik zeggen. Ze laten de game zien vanaf het moment dat je de vault uitkomt en daarna de eerste quest doet. Het heeft mij behoorlijk enthousiast gemaakt moet ik zeggen. De door jouw genoemde kritische punten blijven echter wel van toepassing op die filmpjes maar de sfeer en graphics zien er wel erg goed uit.

avatar van rpger
Even persoonlijk kijk ik helemaal niks meer. Ik ziet het dadelijk wel, teveel previews gelezen en discussies over de game gezien. Nu word het tijd om te spelen!

avatar van Deftones_JP
En dat duurt nog even jammer genoeg.

avatar van Tha)Sven
Ik heb een tijdje het nieuws gemist, is de releasedatum ondertussen nog steeds eind oktober ?

Ik vind overigens de characters er grafisch wel wat tegenvallend uitzien net als de animaties.. De graphics vind ik zelfs in het algemeen nog niet eens zo geweldig en het voelt nog wat kaal aan. Het straalt ingame nog niet zoveel sfeer uit, vind ik persoonlijk.
Het hele auto-aim select optie vind ik niks en zou ik ook nooit gebruiken.

Glacius schreef:
Het hele auto-aim select optie vind ik niks en zou ik ook nooit gebruiken.

Hoe kan je dit nu al allemaal beoordelen? Van dat éne gameplay filmpje op het internet?

Tuurlijk.
Hoe? Door m'n ogen te openen en te kijken wat de ingame trailer toont. Een trailer toont genoeg om hier een oordeel over te geven.
Maar het is geen eind-oordeel, daarvoor zal ik toch eerst de game in handen moeten hebben...
Auto-aim opties vind ik per definitie verrot.

avatar van Deftones_JP
Bedoel je met de auto-aim opties dat VAT systeem? Dat vind ik juist wel vet en het is een vleugje Fallout van welleer. Verder is het wel degelijk Oblivion met guns maar je ziet dat de makers er heel veel Fallout sfeer in hebben verwerkt. En de graphics zijn inderdaad wat mat als je het vergelijkt met een Gears of War bijvoorbeeld maar je praat over een game die enorme lappen land inlaad en dus moet je ergens inleveren. Verder zien de omgevingen er gewoon goed uit en vind ik het belangrijker dat er een goede sfeer wordt neergezet.

Zo vind ik het mooi om te zien dat er behoorlijk aan details wordt gedacht. Neem nou die borden als je de Vault uitloopt. Je ziet een paar lijken met borden waarop staat: Let's us in motherfuckers!. En dat is nou typisch Fallout. Grof, ongeneerd en duidelijk.

Graphics zijn ook niet het belangrijkste, maar bij sommige games kan het veel toevoegen aan de sfeer.. De ingame trailer voelt ietswat leeg aan, maar natuurlijk is dit maar een heel klein deel van de game. Wat ik met name mis zijn de geluiden, interactie en beweging.
Verder vind ik de animaties van de characters behoorlijk slecht.
Zelfs in Oblivion ziet dit er beter uit. Grafisch lijkt Oblivion er ook beter uit te zien en creeërt daardoor meer sfeer.
Maargoed dit is de console versie en ik hoop dat de pc versie op dit gebied meer te bieden heeft.

Het VAT-systeem is inderdaad meer een turnbased rpg-achtige optie dan Auto-Aim, maar aangezien ik daar niet zoveel waarde aan hecht zou ik iets dergelijks niet snel gebruiken.
De getoonde wapens zijn ook niet bijster origineel..

Dit is een beoordeling over de ingame trailer, niet de volledige game.

De eerste teaser trailer vond ik wel veel sfeer uitstralen overigens.

avatar van Deftones_JP
Hebben jullie de footage trouwens gewoon van xboxlive vandaan gehaald of op een site als gametrailers bekeken? Dat scheelt namelijk nogal. Ik vond het er op de xboxlive goed uitzien in elk geval.

De HD versie op gametrailers.com.

Fallout 3 is verscheept.

Minimum System Requirements:

* Windows XP/Vista
* 1GB System RAM (XP)/ 2GB System RAM (Vista)
* 2.4 Ghz Intel Pentium 4 or equivalent processor
* Direct X 9.0c compliant video card with 256MB RAM (NVIDIA 6800 or better/ATI X850 or better)

Recommended System Requirements:

* Intel Core 2 Duo processor
* 2 GB System RAM
* Direct X 9.0c compliant video card with 512MB RAM (NVIDIA 8800 series, ATI 3800 series)

Imperial Figure
Ik heb nu al zin in deze game vanwege de hoeveelheid mogelijkheden.
Nog 8 dagen te gaan en dan kunnen we los.

BoordAppel (moderator)
Hier kijk ik toch wel erg naar uit. Als er geen DRM op de game komt te zitten ga ik dit zeker zo snel mogelijk kopen. Zo niet, dan kan Ubisoft doodvallen. Jammer voor Bethesda maar die moeten dan maar niet met zo'n bedrijf in zee gaan.

[edit]Blijkbaar niet het geval, het krijgt dezelfde beveiliging als Oblivion: alleen een DVD check. Er is ook geen installlimit. Netjes Bethesda, dat jullie je niet gek laten maken door oplichters als SecuRom en meer van die klootviolen.[/edit]

Wel verdacht trouwens dat ze nergens gameplay filmpjes hebben laten zien van de dialogen en de meer RPG achtige dingetjes. Dat de focus meer op de actie komt te liggen maakt mij niet veel uit maar de die hard RPG en Fallout fans zullen er niet echt blij mee zijn.