Tomb Raider (1996)

Alternatieve titels: Tomb Raiders | Tomb Raider I

PC / PlayStation / Sega Saturn / Mobile / N-Gage / PlayStation Portable / PlayStation 3 / PlayStation Vita / Evercade VS / Evercade EXP

Ontwikkeld door Core
Uitgegeven door Eidos, Victor, SoftKey, Sony en Crystal Dynamics

Archeologe Lara Croft woordt ingehuurd door Jacqueline Natla, CEO van "Natla Technologies", om van een geheimzinnig artefact de plaats te bepalen, welke begraven ligt in een Peruviaanse tombe. Wanneer Lara het artefact vindt, realiseert ze zich dat slechts het een deel is van iets veel groters: Scion, een overblijfsel van het verloren continent Atlantis.

avatar van Hannibal
Tomb Raider; dit is het spel wat in het langst aaneengesloten heb gespeeld omdat ik er gewoon niet mee KON stoppen. Af en toe een kleine eet- drink- en plaspauze en ik ging weer verder. Een compleet etmaal zat ik met dit spel in een andere wereld en leefde even niet op de aarde. Dit spel was destijds zo ongelofelijk vernieuwend, dat ik de indruk had dat het niet beter kon. Nu weet ik wel beter natuurlijk, maar dit spel blijft voor mij zeer speciaal, en nu ben ik met de 'remake' bezig, en het is dat ikzelf ook tien jaar ouder ben geworden, anders zou de pizzaboer weer moeten uitrukken om mij van nieuwe energie te voorzien.

avatar van kArIzMa_TuRk
vroeger speelde ik dit altijd. Moest op een plek tegen een tijger vechten!

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Hele leuke action adventure. Redelijk moeilijk ook, heb me af en toe suf gepuzzelt. Ook best origineel toen, volgens mij. Zeker ook omdat er (pardon my French) een lekker wijf in de hoofdrol is en geen brede kerel. Leuk knal en puzzelwerk in ieder geval en wat platform gespring (wat wel eens frustrerend kan zijn). Ik herinner me dat er af en toe wel wat grafische problemen waren, muren die door muren heen gingen en dergelijke, maar dat kon de pret niet echt bederven.

avatar van Test Drive
de oude game dus , zeer leuke aventuur / puzzelgame!
voor die tijd was het een topper!

avatar van Hannibal
BoordAppel schreef:
Ik herinner me dat er af en toe wel wat grafische problemen waren, muren die door muren heen gingen en dergelijke.

Soms kon je zelfs als je tegen een muur aan ging staan en de camera bijdraaide gewoon zien wat er aan de andere kant van de muur was.

avatar van sxesven
Heb net als de meeste van de bovenstaande users erg kunnen genieten van deze game; de combinatie actie/adventure (duh, inderdaad) werkte behoorlijk en werd ook degelijk afgewisseld wat mij betreft: de game verzandde noch in teveel puzzelen, noch in teveel loze actie. Verre van perfect ook echter; de gameplay liet hier en daar toch wel wat te wensen over; besturing van mevrouw Croft was bijvoorbeeld verre van perfect naar mijn mening. Daarnaast vond ik sommige platformelementen zoals BoordAppel die ook al aanstipte vaak onnodig en wat vervelend. Zal verder zeker een voldoende worden, doch geen torenhoog cijfer.

avatar van Shangri-la
Dit was het eerste echte PC spel dat ik speelde en ik vond het destijds een geweldige game. Het puzzelelement en de mysterie die in de tombes heerstte heeft mij dagenlang aan de computer gekluisterd gehouden. Ik kan niet anders dan een hoge waardering aan deze game geven. 4,5 ster.

avatar van Tommeh
1997, Tommeh en Diego werden 15 jaar en mochten van moeders 2 spellen uitzoeken. Uiteraard werd direct Carmageddon uitgekozen, aangezien daarmee zoveel mogelijk mensen aangereden moesten worden . Het 2e spel kon ons niet zoveel schelen (we gingen ervan uit dat we het toch nauwelijks zouden spelen), dus gingen we maar op het advies van de verkoper af en namen we Tomb Raider er maar bij.
Na een paar uurtjes van Carmageddon spelen hadden we het wel gezien (en ergerden we ons kapot aan de lange laadperiodes) en besloten we maar Tomb Raider te proberen. Gevolg was dat we weken lang aan de PC gekluisterd waren om dit fantastische spel uit te spelen. En Carmageddon amper nog aangeraakt hebben.

5 sterren.

1,5
neo (crew)
De Tomb Raider reeks staat bij mij niet hoog in het vaandel. Grootste minpunten bij deel 1( en & 3 die ik verder enkel ken) zijn de blokkerige graphics en tergend irritante camerastandpunten. Op zich was het een zeer leuk concept toendertijd, maar helaas bedierven die minpunten het nogal. 2.5 sterren

avatar van Phoenix
Ik was destijds ook niet erg onder de indruk van Tomb Raider. Tuurlijk, Lara was leuk (hoewel ze nog wel erg vierkante 'rondingen' had) maar eigenlijk kwam het derde persoons perspectief technisch gezien iets te vroeg. Het zorgde voor een prettig uitziet (opnieuw: Lara) maar eens je daar aan gewend was zorgde het vooral voor ergernis betreffende de gameplay.

avatar van Justinx
Als je Tomb Raider zegt, betekent dat voor mij eeuwige nostalgie. Het moet haast een van de eerste games voor de pc zijn geweest voor mij. Dit is toch wel de game geweest waar de daarop volgende developers van de Tomb Raider-series aan wilde tippen. Echter is ze dat naar mijn mening nooit meer gelukt. Geen developer wist de ervaring van de eerste game te overtreffen. En dat is ook zeker niet gek, omdat Tomb Raider destijds een geweldige game was. De graphics waren voor die tijd best aardig, de game ervaring des te spannender. Wie herinnert zich niet meer die eindeloze grot-passages waarin je werd aangevallen door wilde beren, vleermuizen en ander dierlijk gespuis? Klimmen, klauteren en spelen met water waren belangrijke elementen die Tomb Raider 1 zo vernieuwend maakte. Daarnaast was natuurlijk een van de meest memoriabele gamebabe van de geschiedenis geboren; Lara Croft. Wie kon er nu niet genieten van deze schone dame in wat voor die tijd schaarse kledij werd genoemd, hevig kreunend als zij na een grote sprong lande op een harde ondergrond? Ik in ieder geval - puberaal als ik toen was om expres van hoge hoogtes te springen en met mij rug tegen een muur te staan om een close-up te krijgen van Lara Croft. De samenwerking tussen Eidos Interactive en Core Design ging de geschiedenis in als behoorlijk succesvol waar nog steeds iedere dag op wordt terug gekeken.

Geen game wist meer te tippen aan de eerste van de serie. Tomb Raider Legends probeerde het recent nog en kwam aardig in de buurt maar de nostalgische sfeer, de vernieuwende gameplay en andere factoren die deze game destijds zo goed maakte zijn blijkbaar vervlogen in tijd. Of deze Tomb Raider nog echter zo plezierig blijft om nu nog te spelen betwijfel ik sterk, maar het is zeker een goede game om op terug te kijken in de historie van videospelletjes. Ik houd mijn stem dan ook op een solide 4*, want nostalgie sterft niet.

avatar van WeZet
Ik heb het zelf nooit gespeeld, maar ben van plan om te beginnen met Anniversary. Wat ik wel weet van anderen is dat er bij Tomb Raider 1 sprake is van een vaste Grid-line, je kan dus niet zoals in Legend en Anniversary echt lekker zelf rondlopen!

Toen ik dit spel vroeger speelde vond ik het veel te moeilijk om te spelen, maar als ik mijn ouders zag spelen vond ik het echt een pracht spel (aangezien zij wel verder kwamen).

avatar van Onderhond
1,0
Ook één van die spellen die mij hebben doen afkeren van PC games. Erg lelijk, vervelend camerawerk ene het automatisch richten vond ik ook helemaal niks. Verder klimmen, springen, vallen, klimmen, springen, beter richting, vallen, klimmen, springen, pixels tellen, het halen en dan verder kunnen. Niet wat ik noem "leuk".

1,5
neo (crew)
Klopt ik denk dat ik hierboven nog wat mild ben geweest in het bekritiseren. Daarnaast ergerde ik mij ook enorm aan de dat vervelende kreun bij het klauteren wat niet goed lukte door die vervelende camera.

avatar van Tsjo-Wi
Ja die controls en camera is wel iets waar je je overheen moet zetten ja, maar dat deed ik dan ook, want ik móest verder spelen, zo tof vond ik het. Ik denk dat ik hier wel iets van een 4.5 voor ga geven, misschien 4*

avatar van KampF

avatar van Status Seeker
Een spel waar ik nooit echt kapot van ben geweest. Een beetje wat onderhond aangeeft. Verder te veel springen en te weinig vijanden wat mij betreft: 3,5*

avatar van Ansem
Ik heb dit spel ook nog gespeeld, toen ik 6 jaar was als ik me niet vergis.
Dat was toen echt een topper. Als de PC aanstond was het bijna heletijd Tomb Raider. (Niet alleen ik natuurlijk, heel het gezin speelde het.)
Ikzelf vond het eigenlijk niet zo leuk. Veel te moeilijk voor een 6 jarige. Daarom dat ik ook cheats gebruikte om door te gaan naar het laatste level, een gevecht tegen een of andere dikke trol.
Geweldig level, die me uiteindelijk gelukt is. (Over de rest van het spel zwijgen we maar... *shame*)

De Graphics vond ik destijds ook geweldig, maar toen ik het een maand geleden ongeveer opnieuw wou spelen, ergerde ik me eraan. Ik kon gewoon niet blijven kijken op dat scherm omdat ik de Graphics niet mooi genoeg vond.
Misschien speel ik de remake nog wel eens, zonder cheats uiteraard.

Stemmen doe ik hier niet, aangezien ik het spel nooit helemaal (eerlijk) heb uitgespeeld.

Dit was toen een van de eerste spellen die ik kocht, ik had net een nieuwe computer voor mijn verjaardag gekregen dus kon ik hem helemaal op het mooist spelen
ik vond het echt een goed spel, zoiets had ik nog nooit gespeeld. Alleen werd het na verloop van tijd wel wat saai....

avatar van Pellie
Mijn eerste spel voor de Playstation en tevens het enige echte goede deel van Tomb Raider. Zoals het hoort: alles in grotten.

Vroeger toen ik nog tijd had om te gamen gingen er flink wat uren doorheen met dit spel. Topgame!

avatar van JohnWilliams
Geweldig spel, ook 1 van de bekendste Games als je het mij vraagt.

avatar van waxs
Test Drive schreef:
de oude game dus , zeer leuke aventuur / puzzelgame!
voor die tijd was het een topper!

Vind het eigenlijk altijd nog wel een goede game.

avatar van martinstegenga
Echt origineel, puzzelen schieten en rennen met je lekkere lijf
Goeie game en voor mij 4 Sterren waard !

avatar van W B
W B
BoordAppel schreef:

Inderdaad. Grafisch was het ook niet bepaald hoogstaand (alles erg punterig), maar voor de rest wel uniek in zijn soort die er zo uit zag toentertijd. Vele uren aan besteed.

avatar van jedymastertje
Wat sonic was voor de megadrive was tombraider voor de playstation. Dit spel heb ik vele uren gespeeld en die graphics prachtig. De gameplay heel erg goed vooral ik raak het randje aan en klim omhoog heel mooi gemaakt.

avatar van kaztor
Hannibal schreef:

Soms kon je, als je maar hard genoeg in een hoekje doorsprong, in een kamertje belanden zonder een deur te openen. Die 'onbereikbare' medipack die in het St. Midas level op die witte pilaar ligt kan je ook pakken door middel van een bug. Als je in het uiterste hoekje staat te springen kom je vanzelf bovenop de pilaar te staan!

Al met al is dit een absolute klassieker in de gamerswereld.

kon er niet meer mee stoppen en tot vermaak van de rest van de familie in blokken van enkele uren uitgespeeld, heerlijk.......

avatar van Mega Man
kArIzMa_TuRk schreef:
vroeger speelde ik dit altijd. Moest op een plek tegen een tijger vechten!

Dat was Tomb Raider II waar je in het begin bij de Chinese muur begon. Onderin die grot verscheen inderdaad een tijger. En op mysterieuze wijze kwam er nog eentje tevoorschijn wanneer je wat hoger in het level was gekomen. Dat spawnen zie ik de tijgers in de dierentuin nog niet doen. En gelukkig maar voor de bezoekers.

avatar van Mega Man
Ondanks dat ik altijd een Nintendo fanaat ben geweest in hart en nieren kan ik toch echt niet ontkennen dat deze game een waar meesterwerk is. Misschien denken sommigen dat ik wat te hard van stapel loop maar ik vind Tomb Raider 1 nog steeds een prachtig spel met een beklemmende sfeer, mysterieuze tempels en gewelven en angstaanjagende vijanden. Hieronder mijn reviewtje die ik een tijd geleden heb geplaatst op een ander forum:

het legendarische Tomb Raider 1 uit 1996 die m'n zus helemaal grijs heeft gespeeld. Van de donkere gewelven in Caves en City of Vilcabamba tot de griekse mythologie in Palace Midas en Colosseum. De eerste vijanden die je tegen kwam...de vleermuisjes. Daarna de wolven, een enkele beer en zelfs raptors en een heuze T-Rex in The Lost Valley. De sfeer in TR was dreigend en de settings zowel indrukwekkend als sinister.

Juist de hoeveelheid indoor-levels maakte dit deel zo beklemmend qua sfeer. De later delen in de serie kregen meer buiten-levels..wat natuurlijk minder impact heeft aangezien het "middle of nowhere" gevoel veel minder is als bij TR 1. TR: Legend was weer back-to-basic...alleen wat te kort naar m'n zin. De soundtrack was mooi maar iets te paradijs-achtig. De muziek van TR 1 was meer mysterieus en dreigender..het deed meer met je. Met gregoriaanse mannenkoren, harpen en andere instrumenten was de muziek mooi en creepy tegelijk.

De allereerste Tomb Raider game, waar m'n zus gek van was, vind ik persoonlijk nog steeds één van de allerbeste games ooit. nog nooit speelde ik een spel waar de atmosfeer zo sterk aanwezig was. het gevoel dat je opgesloten zat in gigantische gewelven, begroeide tempels en koude grotten. het gevoel dat er om elke hoek wel een dier of ander gedrocht klaar stond om je te bespringen. de sfeer in de allereerste Tomb Raider was erg mooi en tegelijkertijd beklemmend.

wie weet nog dat hij voor het eerst de vleermuizen tegen kwam in "Caves". flap, flap, flap..skriet! en daar lagen ze dan. of het moest opnemen tegen een uit de kluiten gewassen T-Rex in "The Lost Valley". ook de locaties waren werkelijk prachtig en bovenal groot uitgewerkt. bijvoorbeeld het reusachtige level "Palace Midas" met daaronder het ookal grote level "The Cistern", oftewel het water resservoir van koning Midas.

niets dan lof voor deze game. natuurlijk had ook Tomb Raider zo z'n mankementen. de camera die af en toe nogal dwars deed, Lara die niet sprong terwijl je wel op de spring-knop drukt, en vijanden en andere voorwerpen die door muren heen staken alsof het niets was. ondanks deze schoonheidsfoutjes blijft Tomb Raider voor mij een mooie ervaring. de daarop volgende delen konden mij helaas minder bekoren. de sfeer werd anders..

waar je in Tomb Raider nog dat echte middle-of-nowhere gevoel had, daar ontbrak dat in Tomb Raider II en III. het probleem was dat je in deze delen steeds meer outdoor levels kreeg waardoor de sterke atmosfeer van deel 1 ontbrak. ook kwamen er steeds meer menselijke tegenstanders in wat ook grotendeels de magie van het eerste deel weg haalde. zelfs in de jungle levels van Tomb Raider III had ik niet meer dat zelfde Tomb Raider gevoel.

Mooi spel. Een 5!