The Evil Within (2014)

Alternatieve titel: Psycho Break

PC / PlayStation 3 / PlayStation 4 / Xbox 360 / Xbox One

Ontwikkeld door Tango
Uitgegeven door Bethesda

Wanneer Detective Sebastian en zijn partner ter plaatse komen bij de locatie waar een gruwelijke moord heeft plaatsgevonden, zijn ze getuige van een mysterieuze en huiveringwekkende gebeurtenis. Sebastian ziet hoe al zijn collega officieren één voor één worden vermoord, tot het moment waarop hij zelf wordt aangevallen en zijn bewustzijn verliest. Hij wordt wakker in een vreemde wereld waar weerzinwekkende monster rondwaren. Om uit deze nachtmerrie te ontwaken zal hij zijn grootste angsten moeten trotseren.

Het gevoel van machteloosheid is dan ook iets waar deze game mee werd aangekondigd. Bij grote groepen vijanden is het waarschijnlijk het beste om er langs te sluipen met hier en daar een stealth takedown. Het is geen shooter.

Kan het wel begrijpen als je zegt dat dit misschien net iets te weinig originaliteit bezit om echt als een nieuwe klassieker te eindigen. Hoe dan ook behoort het wel tot het verreweg het beste op survival horror gebied dat ik in lange tijd heb gespeeld. Daarmee vooral doelend op de laatste RE's en SH's.

Je hebt het over Gamespot zie ik. Wat mij opvalt is dat die tot op heden nog geen review van deze game hebben, heb 'm nog niet kunnen vinden in ieder geval. Vraag me af waarom. Ben stiekem toch wel een beetje benieuwd wat een Kevin van Ord hier over te zeggen heeft.

Confusie schreef:
Dat komt omdat jouw tv het eigenlijk niet aankan.

Mijn TV kan alles aan, ik heb een L&G 3D Smart TV met een resolutie die verder gaat dan de PS4 aankan, maar inderdaad: Ik heb ook balken. Ik heb ze niet eens in de gaten gehad. Ik vindt het wel een erg pittig spel. Ik zit nu in Chapter 3, maar ik heb werkelijk geen idee hoe ik al die vijanden moet killen met zo weinig kogels in mijn pistool en 2 granaten.... Hulp is welkom!

Ik kom toevallig net uit chapter 3 en vond 'm erg sterk moet ik zeggen.

Op de medium moeilijkheidsgraad vind ik dat er nog best wel wat munitie te vinden is. Je moet gewoon een beetje rondlopen en overal checken of er dozen etc zijn om te smashen, daar vind je vaak kogels. En daarnaast kan je gastjes dus ook van achter besluipen en met een mes neerhalen, of bijlen en fakkels gebruiken die ze regelmatig droppen. En je hebt ook nog twee huisjes daar waar je bepaalde traps kan activeren, misschien handig voor de kettingzaag gozer die ook nog achter je aan komt. Wat 'm in mijn geval de das omdeed was een vuurpijl uit de kruisboog overigens.

Je moet trouwens ook uitkijken voor die gastjes die daarzo hangen, die kan je als je lucifers heb het beste vantevoren al even af laten fikken voor ze dus tot leven komen en je daar ook weer mee moet dealen.

Op deze manier ben ik zelfs met mijn muntie nog flink aangevuld wel door deze chapter gekomen eigenlijk.

Succes.

En vooral ook niet vergeten om traps te deassembleren om pijlen te maken. En het groene spul pakken om ervoor te zorgen dat je meer mee kan nemen.

Dan kom je al een heel eind denk ik.

Ik heb het idee dat er nog best wel wat te vinden is, je moet er alleen wel actief naar op zoek gaan.

En dat vind ik nou net het leuke. In dat opzicht doet het inderdaad behoorlijk denken aan The Last of Us.

Ik zit nou tegen het einde van Chapter 6 en het blijft erg pittig. Maar er is best voldoende te vinden als je een beetje zoekt inderdaad. Het is niet zo dat je plots je tegenstanders kan beginnen neermaaien maar net genoeg om je een klein beetje veiliger te laten voelen.

Dat het overigens op Silent Hill / Resident Evil lijkt is wel waar - maar dat zijn tenslotte de grondleggers van het genre (samen met Alone in the Dark obviously). Het blijft me in ieder geval boeien en ik vind het nog altijd een van de betere games van het jaar.

avatar van AmazingPP
Dank jullie voor jullie tips! Had ook een code voor een extra wapenpakket, dus die gedownload en nu ben ik een stuk verder in de game. Nog niet uit Chapter 3, maar het gaat me vast en zeker lukken. Pittig blijft het wel...

Confusie schreef:
Ik kom toevallig net uit chapter 3 en vond 'm erg sterk moet ik zeggen.

Succes.

Waar heb je die kruisboog vandaan dan?

Ja, goeie vraag. Die kom je op een gegeven moment 'vanzelf' ergens tegen.

Tenminste, dat lijkt me de bedoeling. Ergens in chapter 2 geloof ik.

Als 'm hebt gemist zou ik even teruggaan want is wel een wezenlijk onderdeel van de game.

Ik heb gister ook een heel stuk opnieuw gedaan omdat ik naar mijn idee met iets te weinig health was gestrand.

Mensen kunnen kritiek hebben op een dergelijk aspect aan de game maar voor mij is dat survival horror.

Ben zelf inmiddels in chapter 5 aanbeland, tot nu toe eigenlijk vrijwel geen gebruik gemaakt van de kasten en bedden en dergelijke. Heb eigenlijk echt het idee dat als je goed zoekt er gewoon genoeg ammo te vinden is om in principe iedereen te lijf te gaan.

Tot nu toe dan. Het kan nog veranderen.

[/quote]

Waar heb je die kruisboog vandaan dan? [/quote]

Ik vond hem in Chapter 3, bovenin een huis.

Er is inderdaad ook wel genoeg ammo, alhoewel je wel enigszins zuinig moet zijn. Had de kruisboog al gevonden trouwens. Chapter 4 was vrij indrukwekkend overigens

avatar van AmazingPP
Chapter 4 was zeker indrukwekkend, Glacius. Ik schrok me helemaal het zuur en je weet wel waar!

Ja bij Chapter 3 was ik even bang dat het constant op datzelfde pad door zou blijven gaan. Gelukkig niet.
Het lijkt wel echt een mengelmoes van allerlei games.. Silent Hill, Resident Evil 4, Alan Wake, Manhunt, Outlast...

wat een heerlijke game doet me weer denken aan vroeger silent hill enz.. ben nu net voorbij chapter 10 pfff degene die daar zijn snappen t wel:) elke chapter weer een nieuwe uitdaging:)

avatar van dr channard
Na Alien Isolation wordt deze de volgende horrorgame die ik ga spelen Ben benieuwd. Op Halloween begin ik.

All Seeing Fish
Ik ben nu met chapter 2 bezig Resident Evil 4 setting met de korrelige Silent Hill graphics

Chapter 7 al iemand gespeeld?!....wat een bevalling.....:p

Uitgespeeld. 15 uur over gedaan en maar 56x doodgegaan op medium, haha. (Alhoewel ik mezelf ook wel vaak bewust heb dood laten gaan, als ik teveel health of kogels had versplild.)
Heerlijke horror game. Obscuur, pakkend, zeer spannend.

avatar van JacoBaco
En deze game schijn je dus binnen 5 uur uit te kunnen spelen?

Dat is wel de bedoeling voor een bepaalde achievement ja. Ik kan me er tot nog toe ook niets bij voorstellen. Misschien dat het vlotter loopt eenmaal dat je er al eens doorheen hebt gespeeld en de layout en beste manier van het aanpakken van vijanden doorhebt - maar tot nog toe...ik heb zelf al 15 uur op de teller en zit op het einde van chapter 11. (dus in tegenstelling tot glacius ben ik er nog niet doorheen).

avatar van JacoBaco
De eerste keer doe je er inderdaad altijd (vrij) lang over. De tweede keer moet een stuk minder lang zijn. Vooral wanneer je binnen een week weer opnieuw begint. De meeste zullen wel 14 a 18 uur bezig zijn met deze game. We gaan voor het gemak uit van 15 uur.. Nou, zelfs wanneer je de game 2x zo snel uitspeelt, dan kom je op 7,5 uur. Maar goed, onmogelijk is het dus niet, maar wel een hele uitdagende speedrun, dat kan niet anders.

Sinner schreef:

Ik heb er ook wel iets langer over gedaan. Als je een save opnieuw laadt, dan telt ie de verloren tijd er niet bij.

Glacius schreef:

Dan heb ik er tot nog toe ook een stuk langer over gedaan

Ik vind hem behoorlijk pittig en sowieso zijn mijn stealth skills niet brilliant. Komt daarbij dat een aantal boss fights echt wel uitdagend zijn en ik het vaak met relatief weinig ammo moet stellen (net omdat ik dus best vaak mijn vijanden op de 'traditionele' manier om het leven breng. Shotgun blast of kogel door de kop).

Maar ik klaag niet. Uiteindelijk zal het zeker in mijn jaarlijstje belanden. Het weet netjes de balans tussen uitdagend en frustrerend te vinden.

avatar van AmazingPP
Ik vindt het toch wel een rete-gave game, hoor. Ik game al vanaf ik 12 jaar ben, ben nu 46, maar dit is toch weer eens geheel iets anders in het genre. Het is inderdaad wel erg pittig, maar als je maar blijft oefenen kom je er toch wel uit. Wat ik ook gaaf gedaan vind is het upgrade systeem en de plek waar je je game kan saven. Hoe verzin je zoiets? Ik ben nu in hoofdstuk 6. Heb er een dikke vijf uur op zitten.

Ik vind het jammer dat ik em al uitgespeeld heb :O
Geweldige ervaring.

avatar van killer13
hoe zijn de graphics?

killer13 schreef:
hoe zijn de graphics?

Op de PC behoorlijk goed, als je PC de game op hoogste settings kan draaien. Kan niks zeggen over de console versies.

Uitgespeeld! En eh...maar 22 uur overgedaan en 521 keer doodgegaan (ook op medium overigens)

Bewijst maar weer eens dat stealth niet aan mij besteed is (hoewel mijn katten die met regelmaat voor het scherm inspringen ook wel enige bijdrage hebben geleverd). Maar goed - daar kan ik het helaas niet volledig op steken.

Blijft bij de top games van dit jaar. (het einde is overigens wel behoorlijk over-the-top) Erg vermakelijk en ga zeker weer eens overnieuw door het spel.

Ik dacht dat ik met 56x doodgaan al hoog zat haha

All Seeing Fish
Ik was op easy gestart en ben nu opnieuw begonnen op medium en ik merk weinig verschil tussen beiden.

Heeft denk ik voornamelijk met item drops en damage te maken.