The Cave (2013)

PC / Macintosh / Xbox 360 / PlayStation 3 / Apple iOS / Android
Adventure / Platform

Ontwikkeld door Double Fine
Uitgegeven door Sega

Kies uit zeven personages die naar een mysterieuze en fonkelende plek zijn afgereisd... een plek die alleen bekend staat als The Cave. Stel een team samen van drie verkenners. Van boerenkinkel tot tijdreiziger; alle zeven personages hebben hun eigen unieke persoonlijkheden, speciale talenten en een duistere en geheime reden om in The Cave af te dalen. Schakel tussen de drie personages, laat ze samenwerken en los fysische en avontuurlijke puzzels op om erachter te komen wat de motivatie van elk personage is.

avatar van Brains
Character Trailer #1
Character Trailer #2

Nieuwe adventure game van Ron Gilbert. Zeker iets om naar uit te kijken.

Ben hier best beniewd naar, ziet er leuk uit!

Ik kijk hier ook ontzettend naar uit - alleen....Steam of Console? Choices...

Intussen de demo op WiiU gespeeld en het smaakt in ieder geval naar meer. Leuk sfeertje en aardige graphics en ook de humor zit gewoon goed. (die droge opmerkingen van de Cave zijn heel leuk gedaan). De puzzel / platform gameplay doet me trouwens erg denken aan de oude Dizzy games (c64 / amiga). Moet wel zeggen dat de scrolling op de WiiU af en toe een beetje schokkerig overkwam. Denk dat ik hem dan ook maar voor Steam aanschaf van het weekend.

Pastichio Rocker
Van de makers van de geniale puzzle/point & click games Day of the Tentacle, Monkey Island, Full Throttle en Grim Fandango. Moet dus wel goed zijn!

Had hem gisterenmiddag op Steam aangeschaft en het is een prachtspel. Knappe 2D graphics, een geweldig sfeertje dat tegelijkertijd erg grappig en sinister is en leuke gameplay. De puzzels zijn tot nog toe nergens overweldigend moeilijk maar tot nog toe zit ik ook nog niet bijzonder ver. De PC/Steam versie is overigens ook nog eens de meest vlotte van alle versies - buiten een klein probleempje bij opstarten (mijn monitor kon de opstart resolutie niet aan - dus geen beeld - dat is echter vlug verholpen met een kleine manuele aanpassing in de opstartbestanden en bij huidige monitors geen probleem geven maar dit is er eentje die ik even ter vervanging heb en al een 10 jaar oud is) loopt alle prima. In tegenstelling tot de console versie die af en toe wat schokkerig overkwamen bij het scrollen. Ik kan nou al stellen dat dit vast en zeker in mijn eindejaarslijstje zal komen te staan.

Nou....mijn eerste rondje zit er nou op. Ben er doorheen gegaan met mijn eerste drie karakters (dit waren voor mij The Knight - Hillbilly - Twins). Het is een relatief kort spel - met ongeveer een 5-6 tal uurtjes speeltijd de eerste keer. De puzzels zijn leuk - maar nergens echt frustrerend. Het heen en weer geloop was ook niet zo dramatisch als sommige reviewers melden - omdat de verschillende areas waar je doorheen loopt vrij beperkt zijn is het niet net alsof je gigantisch veel tijd verspilt met ronddwalen. En zelfs dan vind ik het niet onaangenaam - aangezien de sfeer, graphics en humor me erg bevallen.

Het verhaal van ieder personage wordt trouwens verteld in een aantal schilderijtjes die je gaandeweg unlocked, en aangezien iedereen zijn eigen verhaal heeft loont het zich dan ook om er nog een keer doorheen te gaan met andere karakters. (...d.w.z om alle 7 karakters hun verhaal te zien zal je toch een 10-15 uur bezig zijn - dat is, vind ik, voor een spel dat maar 15 euro gekost heeft dus best te verantwoorden).

Ik blijf The Cave dus gewoon heel erg geslaagd vinden. Verdient toch wel een 4'tje.

avatar van threeohthree
Sfeervol vermaak,

The Cave was een hot item sinds de eerste trailer, en ook na de release was er veel positief commentaar. Dit komt vooral doordat the Cave haar charme kerft in het sfeervol presenteren van een kleinschalige grottentocht dat aanvoelt als een nieuwsgierige levensmissie van het bespeelde karakter.

Zeven karakters met elk hun unieke vaardigheden en beperkingen, hebben elk een verhaal, verhalen over glorie en succes, maar ook verhalen over dood en verderf. Gelukkig is de keuze van het verhaal grotendeels aan de gamer zelf. Leuk en aardig natuurlijk, maar deze verhalen dienen slechts als leidend voorwerp van het geen wat deze game uniek maakt.

Uniek is een allicht wat overdreven woordkeus, maar The Cave geeft absoluut een eigenzinnig en sfeervol visite kaartje af wat menig gamer zo af en toe gewoon even nodig heeft.

The Cave is zonder twijfel aan te raden voor voor zij die (op zijn tijd) kunnen genieten van kleinschalige sfeervolle portretten zonder al te veel poespas zoals uitdagende puzzels of complexe gameplay met driedimensionale verhaallijnen.

3.5*

Leuke game voor weinig. Ik heb er een uur of 7 over gedaan om 'm uit te spelen. Graphics zijn erg goed en weer eens wat anders dan die 3D games. Ik heb me hier zeker mee vermaakt. Als er een uitbreiding/vervolg komt ga ik die absoluut proberen.

Kortom: Aanrader!

avatar van Banjo
Ik ben zeer blij dat hij binnenkort gratis voor de X-box 360 te krijgen valt!
Ik wilde dit spel altijd al spelen..

nuf
Aardig puzzelspelletje, meer niet. Voor sommige puzzels moet je telkens weer stukken teruglopen of dingen telkens opnieuw verzetten om een nieuwe poging te wagen. Vrij irritant. Setting met naarator is leuk gedaan en de karakters met hun eigen levels ook.

avatar van Delloo
Superleuke puzzelgame. Ook veel humor. Alle hoofdpersonen hebben een behoorlijke darkside, wat best wel verrassend is.
Je kan spelen met 7 karakters die ieder hun eigen level hebben. Om ze allemaal te spelen moet je de game 3x spelen. Steeds met 3 karakters tegelijk. Dat is wel irritant. Steeds dezelfde levels te moeten spelen om iedereen een keer aan bod te laten komen. Anders had de game 5 sterren gehad.

Delloo schreef:

Niet alleen dat trouwens. Er zijn als ik me niet vergis ook goede en slechte eindes. Al naarmate je het 'item' op het einde besluit mee naar boven te nemen of te laten staan. Heel wat jaartjes terug nu. Mss vroeg of laat toch weer een keertje spelen.

avatar van JonnieBrasco
Heerlijke game, tegenwoordig alleen nog via Steam te spelen.... eigenlijk had ik 'm wel op de Switch willen hebben.