Jim Power in Mutant Planet (1992)

Alternatieve titels: Jim Power: The Lost Dimension in 3-D | Jim Power: The Arcade Game

Amstrad CPC / Atari ST / Commodore Amiga / PC / Super NES / TurboGrafx-16 CD / PlayStation 4 / Nintendo Switch
Shooter / Platform

Ontwikkeld door Loriciel en Digital Concept
Uitgegeven door Loriciel, Micro World, Electro Brain, Piko en Strictly Limited

Jij bent Jim Power, een man zonder vrees, en je moet het heelal beschermen tegen kwaadaardige aliens. Het spel bestaat uit tweedimensionaal scrollende actie/platform levels en shooter stages. Met een powerblaster als vuurwapen, dat sterker kan worden gemaakt door power-ups te verzamelen, kan Jim zijn vijanden aan gort schieten. Er is een jetpack te vinden waarmee Jim zich door de lucht kan verplaatsen. In de shooter stages heeft Jim beschikking over zijn ruimteschip waarmee de aliens in de lucht voor zijn rekening neemt. In de "Lost Dimension in 3-D" editie van dit spel zijn er nieuwe levels waarin met behulp van de meegeleverde stereoscopic Nuoptix 3D-bril met speciale 3D effecten gespeeld kan worden.

avatar van mrdig
Laatst zat ik wat door mijn oude Amiga magazines te bladeren waarin ik op deze game stuitte. De game stond rond 92/93 stijf bovenaan de game-charts qua beste platform games. Vreemd genoeg nooit gespeeld dus afgelopen weekend een middagje gespeeld. Vette parallax scrolling en muziek van niemand minder dan Chris Huelsbeck (met name bekend van de Turrican soundtracks). Erg goede en mooie game! Echter de 1e level na 10 pogingen nog niet kunnen halen, games in die tijd waren echt een stuk moeilijker en meedogenlozer dan tegenwoordig (3 levens, vrijwel geen checkpoints, etc...)

avatar van mrdig
Piko bezit inmiddels alle rechten van deze game/reeks en is een kickstarter gestart:

Jim Power - A NES, SNES, Genesis, Turbografx and CD32 Game! by Piko Interactive — Kickstarter

Compleet nieuwe Jim Power voor de NES, updated versies voor de SNES, Turbografx, Amiga CD32 en voor het eerst de unreleased (maar destijds wel gebouwde) Sega Genesis/megadrive versie van deze game uitbrengen.

Maar ff gebacked, voor een nieuwe CD32 game ben ik wel te porren.

Sinds mijn post hierboven de game ook nog regelmatig aangeslingerd en inmiddels ook levels kunnen halen. De parallax scrolling en muziek blijft top.

mrdig, deze versie is in de tussentijd ook fysiek uitgekomen voor de PS4 en Switch. Lijkt geen groot succes want ze zijn nog vlot te verkrijgen op de site van Strictly Limited Games.

Grovonion schreef:
Lijkt geen groot succes

Verbaast me ook niet zo heel erg. Het origineel was wel aardig maar ook weer niet zo heel erg bijzonder. Hoewel inderdaad de muziek wel weer leuk was - maar dat was bij veel Amiga releases het geval.

Ik denk dat ik dan toch echt eerder de Samurai Collection zou verkiezen die vandaag zou uitkomen (?). Mocht die de Amiga versies bevatten van First en Second Samurai.

Grovonion schreef:

Thx voor de info! En ja volgens mij is Jim Power wel een niche game, niet super bekend toch? Maar die CD32 versie (via kickstarter) heb ik al een tijdje in mijn bezit. Wel wat duur en ging wat raar: we kregen eerst alleen de cd jewel case terwijl ons een big box versie was beloofd. Na veel klachten hebben ze achteraf nog een losse box toegestuurd maar wel in een vreemd afwijkend formaat zodat ie nooit goed bij je andere boxed games past.

Maar goed: de cd32 versie zelf is ok. Toffe intro toegevoegd, Cd audio muziek en 2 button support. Draait en speelt goed op de CD32, zeker leuke toevoeging aan mijn cd32 verzameling

En dat is ook genoeg Jim power voor mij, geen behoefte aan een ps4 of Switch versie.

Hier nog een impressie: A Look At The Jim Power In Mutant Planet CD32 Release - blog.amigaguru.com

mrdig schreef:
En ja volgens mij is Jim Power wel een niche game, niet super bekend toch?

Nee. Had wel een beetje een cult following op de Amiga, maar daarbuiten alleszins niet echt. En het viel een beetje in het niet tegenover de grote titels van Team 17 in die dagen, of bvb een Risky Woods en WolfChild of Turrican 2. Had een beetje de pech dat de Amiga qua gaming toch wel een beetje zijn hoogtij dagen beleefde in 91 / 92 / 93 en er echt wel een hoop knappe games waren.

Of althans zoals ik mij dat herinner. Kan zijn dat Grovonion daar anders over denkt. Maar ik heb toen bijzonder veel plezier beleefd aan het ding. Niet alleen qua actie games maar ook de eerste RPG'S ala Eye of the Beholder en Graphic Adventures. Gouden tijden.

Maar goed...dat heb ik altijd wel (ook nu ondanks de vele remakes en heruitgaven).

avatar van mrdig
Ja tussen ‘90 en ‘95 zijn er een hoop toffe Amiga titels uitgekomen (ook aantal toffe AGA titels) die ik nog steeds regelmatig speel. Naast de Xbox speel ik dan ook het meest op m’n originele Amiga’s, ook omdat er nog steeds nieuwe software op uit komt als in demo’s en games. Liefst speel ik dan met echte floppies/cd’s en op de originele 4*3 crt monitor (ook al kan ik ook alles vanaf HD en op een HDMI scherm spelen).

Merk wel dat Amiga games uit 95 en later wel super niche zijn, toen waren de meeste al afgehaakt maar ook toen nog kwamen er een aantal prima titels. Pas in ‘96 a ‘97 was het echt voorbij.

Wolfchild zoek ik nog steeds een betaalbare fysieke versie van trouwens, toffe game, ik ga weer ff zoeken!

mrdig schreef:

Ja inderdaad. Ik ben op een gegeven moment naar de PC overgestapt en dus het 'einde' van de Amiga gemist. Maar er zijn ook best wel wat interessante titels geweest die ik eigenlijk best wel nog had willen spelen destijds. Maar vroeg of laat haal ik me denk ik wel zo'n mini Amiga om mee te kunnen spelen. Ik heb bij het opruimen mijn fysieke Amiga en games (wel allemaal kopieen) weggedaan aan een vriend, die er misschien meer aan had of heeft dan ik (ik heb sowieso niet veel plaats en hoewel ik wel veel lol eraan heb beleefd begon het toch aan plek te nijpen, en werd het te weinig gebruikt).