Bijna terug naar oude vorm.
Zelf ben ik een groot fan van deze reeks en heb tot nu toe dan ook alle delen gespeeld, m.u.v. de hand held versies. Dus dit laatste deel mag zeker niet ontbreken.
In dit vervolg mag je er wederom op uit om - nietszeggende - terroristen te stoppen die opereren onder de naam 'Engineers' en om de zoveel tijd een aanslag plegen. Hun doel is om ervoor te zorgen dat Amerika al hun troepen weghaalt uit het buitenland. Echt diepgaand gaat het allemaal niet, maar het is onderhoudend genoeg.
Waar men met
Splinter Cell: Conviction (2010) een nieuwe pad was ingeslagen, brengt dit deel weer enigszins het oude gevoel terug; je mag weer eens lekker ouderwets sluipen, mensen knock-out slaan en verslepen. Dit is te merken aan de drie speelstijlen genaamd: Ghost (stealth), Panther (mix) en Assault (vol op de aanval). De game laat je vrij om te kiezen wat jou als gamer het beste ligt, waardoor je zelfs kunt kiezen voor een hybride aanpak. Omdat ik nog van de klassieke speelstijl ben, heb ik altijd gekozen voor Ghost.
Een nieuwe toevoeging is dat je dit keer vrij rond kan lopen in de Paladin, wat me een beetje aan 'Mass Effect' doet denken. Van hieruit kun je alles upgraden en nieuwe missies accepteren. Op zich is het leuk bedacht, maar hier had meer mee gedaan kunnen worden. Wel lopen de verscheidene modi zo naadloos in elkaar over.
De graphics kunnen ermee door, al had ik er op de pc meer van verwacht. Deze ogen namelijk gedateerd en inconsistent op de hoogste settings. Gelukkig zijn de locaties in orde en zorgen deze voor de nodige variatie. Overigens heb ik niets te klagen over de nieuwe stemacteur, maar het is zeker te merken dat hij de diepte mist van Michael Ironside.
Al met al is 'Splinter Cell: Blacklist' een vermakelijk vervolg, maar Ubisoft moet een tandje bijschakelen om de oude vorm te hervinden. Gelukkig las ik laatst dat er een nieuw deel in het verschiet ligt, met niemand minder dan Ironside.
3,5 Sterren.