Beyond: Two Souls (2013)

PlayStation 3 / PlayStation 4 / PC
Adventure

Ontwikkeld door Quantic Dream
Uitgegeven door Sony en Quantic Dream

Kruip in de huid van Jodie Holmes, een jonge vrouw die bovennatuurlijke krachten bezit dankzij een paranormale connectie met een onzichtbare entiteit. Volg het leven van Jodie Holmes over een tijdspanne van ruim vijftien jaar. Zie hoe Jodie opgroeit, en leert om te gaan met de mysterieuze connectie die ze heeft.

avatar van Awake78
Nee hij bedoelt bepaalde gamesites die deze game bijv. een 6 geven. Niet jou dus...

avatar van Naomi Watts
Wat Awake78 zegt. We kunnen elkaar een hand reven RG .

Ravnoss
Och ik kan me wel voorstellen dat je op een 6 uitkomt voor deze game. Het spel valt of staat met de wijze waarop het verhaal je kan boeien, en ook ik (die het toch een nette 4* geef) had soms moeite om nog geboeid te zijn voor wat er gebeurde. Ik kan me oprecht voorstellen dat sommige mensen tijdens het Najavo chapter gewoon afvallen en definitief de deur dicht trekken en dan op een 6 uitkomen.

avatar van Naomi Watts
Van de normale consument snap ik het maar een critic heeft de plicht intersubjectief te zijn (op zijn minst) en niet te veel zijn/haar persoonlijke voorkeuren er tegenover te stellen, wat wel gebeurd. Kritieken zijn gewoon open deuren.

Al lees je van de consument ook belachelijke veronderstellingen, maar kan daar nog enig begrip voor opbrengen. Wat betreft het Navajo chapter snap ik het niet, waarom is dat nou juist een stap te ver? Al het voorgaande is doordrenkt met paranormale elementen. Dat zal wijzen op inconsistentie.

Ravnoss
Naomi Watts schreef:

Het Navajo chapter is wat mij betreft echt genant slecht. Het had in het grote verhaal eigenlijk geen plaats, het hielp niet mee aan karakterontwikkeling en leek daardoor er achteraf ingezet puur om maar wat content te hebben. Ook de dialogen en plotontwikkeling in het chapter zelf waren een pak minder dan in de overige chapters. Ik zou niet verbaasd zijn als dit door een stagiaire in elkaar is gedraaid.

avatar van Realistic Gamer
Ravnoss schreef:

Wat jij zegt heb ik niet vermeld in mijn review, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook hier mee helemaal eens ben. Dit idee had ik al eerder in mijn hoofd toen ik dit chapter in het begin al aan het spelen was. Ik vond dat dan weer net iets beter afgewerkt in Heavy Rain dat er wat meer realiteit was. Ik kreeg opeens dit chapter en het leek wel alsof ik meer in een of andere sciencefiction film beland was, wat ik wel een beetje jammer vond. Maar omdat ik het wel een leuke maar ook een erg mooie chapter vond, zag ik dit wel door de vingers.

Ravnoss schreef:

Oh, je bedoelt kwalitatief en niet thematisch. Erg duidelijk. Viel wel erg buiten de toon, zonder meer. Op dit vlak snap ik inderdaad als je de brui eraan geeft, dialogen, plotontwikkeling en karakterontwikkeling waren ook niet zo best, klopt.

avatar van Awake78
Heb er nu een paar uurtjes opzitten en moet zeggen dat ik toch wel stiekem fan ben van dit spel. Misschien is het leukste nog wel dat mijn vriendin op haar telefoon meespeelt (als Aiden), dat is bijzonder goed gedaan, werkt prima (ook qua besturing) en heeft wel degelijk meerwaarde.

Grafisch bijzonder sterk, switched lekker van drama naar horror en heeft voor mij nu al een legendarische scene achter de rug: de bosachtervolging met die honden en uiteindelijk het neerstorten van die helicopter. Heel vet stuk.

13.2 uur alleen op de maan,

Beyond: Two Souls is een onevenwichtig, hartverwarmend, eenzaam avontuur waar iets meer zout en peper over heen had gemogen. Na de openingscredits worden we gelanceerd naar een donker mysterie dat borrelt op vragen tussen leven en dood. Het hiernamaals lijkt nog maar een game-te-spelen ver weg, want Jodie Holmes is onvrijwillig verbonden met een entiteit die alles wat wij weten over het eeuwige zomerland ontkracht. Zij aan zij, en door dik en dun zwemmen ze door de lege oceaan wanhopig opzoek naar een uitweg, acceptatie.

Nu is het misschien wat flauw om te stellen dat onze Jodie eigenlijk en enkel gewoon met rust gelaten wil worden, of nog liever zelfs, een leven zonder deze onverwoestbare connectie. Maar net als Jodie, zullen we het er mee moeten doen, en er het beste van maken.

Iets wat af en toe nog een bar latige opgave blijkt, want heel veel valt er niet te maken, maar gelukkig is de rit stabiel genoeg voor een solide avontuur dat naderhand nog steeds interessant genoeg blijkt om over te vertellen, om op Facebook, of Twitter te vermeldden, of gewoon om simpelweg even na te genieten met een wijntje en een sigaret. Voor ieder wat wils dus.

Met onze gordel stevig vast, een maanpak met 71 kilo zuurstof precies, en een rilling over de rug, worden we langzaam opgezogen door de leegte en eenzaamheid die spreekwoordelijk staat voor de levensweg die Jodie bewandeld, met enkel een paranormaal compagnon zijn we onvergankelijk aan elkaar verbonden. De rit is nog lang, maar de controller van mijn PS3 is al doorweekt met het zweet dat de onderhuidse spanning de afgelopen jaren teweeg heeft gebracht.

We rennen door een donker bos, vluchten voor het leven, weg, weg van deze ellende; de CIA is duidelijk weinig goeds met ons van plan. Maar waar heen te gaan? De Infrawereld lijkt een goede bestemming. Maar serieus, niemand beland zomaar in de Infrawereld, bovendien moet je al een heel grondige reden hebben om er heen te gaan, want de Infrawereld zit vol met kwaadaardige entiteiten en geesten die wraak willen nemen op het klootjesvolk dat staat voor de algehele wereldbevolking. Maar die reden hebben we.

Onderweg maken we kennis met de progressie van de samenwerking tussen Jodie en beschermengel ‘Aiden’. We vliegen zonder pardon van het heden naar het verleden, om het allemaal een ijzersterk contrast mee te geven. IGN zeurt: “Onlogisch” , “Chaotisch” , maar als game-website waar bijna 100.000 games zijn geanalyseerd, zijn ze dit duidelijk niet gewend.

Na heel wat gevlucht te hebben, duiken we als zwerver onder in de bedroevende wereld van de daklozen. We pakken de gitaar, en geven niet op, en godzijdank want dit prachtige moment had ik voor geen stuiver willen missen. Maar lang kunnen we er helaas niet van genieten, want voor je het weet vliegt het zand je om de oren en zitten we thee te drinken met indianen in de woestijn. Op dit stuk in het avontuur is veel gemopperd, en los van het vraagstuk of dat rasistisch en bevooroordeeld is of niet, is het wel weer een beetje typisch dat de inwoners van het oude Amerika hier ook weer gedeeltelijk verantwoordelijk is voor alle heisa. Maar kom op nou, Eindelijk gebeurd er eens wat!

Niet dat ik veel moeite heb met nietsdoen, integendeel, maar gezien de rechtlijnigheid van de belevenis tot nu toe, was iets meer pit toch geen overbodige luxe. Misschien wil ik ook wel iets te veel, maar ik heb toch nog geen auto hoeven scheuren, mijn vinger af te hoeven hakken, of een drankje op te drinken dat misschien mijn laatste zou zijn. Neen, drastisch is het allemaal niet, maar goed, ik heb tenminste wel naar Jazz muziek kunnen luisteren, of was dat tóch geen optie?

Cage, kleine keuzes zijn simpelweg niet genoeg meer, de honger naar een keuze met drastische impact blijft, maar misschien hoeven we toch niet zo heel lang meer honger te lijden ...

Rustig naderen we het einde van onze zoektocht naar de Infrawereld, en voor we er erg in hebben wordt ons het deksel op de neus geduwd, de zuurstoftank afgepakt, en zijn we over gelaten aan ons fundamentele survival instinct. Ja, het bootje waar we zo’n pakweg 11 uur rustig op het water mee hebben gedobberd, is plots belandt in een stroomversnelling van complottheorieën binnen de CIA, naar vroegtijdige conclusies over het hiernamaals. Opeens en eindelijk komt de boel op gang ...

De keiharde realiteit sijpelt langzaam naar binnen en dwingt onmiddellijk een moment van stilte af.

Nog nahijgend van het laatste uur kan ik niets anders dan concluderen dat het behoorlijk intensief was, maar eerlijk is eerlijk, en achteraf de zaak bekijken is misschien wat flauw, maar tot de onaangekondigde eindsprint voelde ik me eenzaam, leeg, en besluiteloos. Ondanks het mooie affische kon ik mijn schaarse emoties moeilijk plaatsen, en de affectie met het verloren duo was amper waarneembaar. Ik houd absoluut van een mooi rustig avontuur, maar had graag iets meer inspraak gehad.

3.5*

Mooi.

Heb jij of iemand anders het spel al gespeeld met de smartphone app? Dat is echt van zoveel meerwaarde op het spel. Maakt het voor mij ook echt 2 x zo spannend.

Dank.

Ik heb helaas nog niet te tijd gehad en genomen om de co-op mode te spelen. Uiteraard gaat dat nog gebeuren, en ik denk zelfs dat het inderdaad voor een betere ervaring zorgt. Probeer er vóór 29 november nog werk van te maken in ieder geval.

avatar van Awake78
Is echt grappig. Het switchen gaat heel makkelijk en de besturing werkt dus ook lekker mee. Je hebt echt het idee dat je elkaar helpt.

een meisje heeft bovennatuurlijke krachten.. Way to go gamewereld !! echt ontwikkeling qua storytelling..hoe verzin je het toch ??? Tijdens de kindercreche?

avatar van Awake78
Nee jij bent lekker ontwikkeld....

koning-phong schreef:

Deze man

Het gebrek aan zelfreflectie bij sommige mensen...

avatar van Awake78
Geeft nog een 0,5* ook terwijl ie waarschijnlijk geen seconde van dit spel gespeeld heeft. Wat een idioot. Zou een levenslange ban op heel internet moeten krijgen.

Awake78

Tegenwoordig is het Woow een MEISJE met BOVENNATUURLIJKE krachten of een pizzaboer die een loser is en op een dag ontdekt hij dat HIJ alleen HIJ de wereld ken redden. Tegenwoordig is het BATMAN, of ASSASSINS CREED (geschiedenis romantisseren) en bevooroordeelde onzin FICTIE erin ..CREATIEF hoor. En als dat even saai is dan maar een BATMAN game, BATMAN die al bestaat sinds de 80's CREATIEF hoor.
Beyond Two Souls is niets meer dan een mainstream puber game ! serieus jij bent geboren in 78 ?!?! Come on !!

Een meisje met bovennatuurlijke krachten really ?? Echt zo'n Ik-ben-11-en-geloof-in-sprookjes-verhalen

Er is zoveel gaande in de wereld, wees creatief gamewereld !! een meisje met BOVENNATUURLIJKE krachten..gimme a friggin break !

is Quentic dream niet de maker van heavy rain? keuzes maken enzo..maak dan een soort van social drama game , met 5 personages, 1 als agent die promotie wil, 1 agent die corrupt is, en blabla net als Walking Dead zeg maar.. en laat de gamer zijn keuzes maken maar nee..want snotneusjes als Awake78 wilt bovennatuurlijke krachten bezitten ..sjonge jonge jonge , dit game klinkt net als zon dwaas die de wereld wil overtuigen dat hij gekidnapt was door Aliens op zo'n republikeinse tv-zender

Het is alsmaar dommer aan het worden, de hele gamewereld is de CoD kant opgegaan, jaar in jaar uit dezelfde gedoe..Klik BOEM, klik BOEM, klik BOEM ..simple minded tieners vernielen de gamingwereld !! net als de FILMWERELD en MUZIEKWERELD. Ooh nieuwe graphics, woow cool man..en ?? thats it??? Shiiiieeet dont even get me started !

alles draait om het grote publiek..en als MGS5 uitkomt wil ik GEEN ENKELE FANBOY van dit game zien reageren op MGS5.. hopelijk gaat MGS5 niet dezefde CoD kant op ! stay away MTV people !!!!!

avatar van Awake78
Misschien moet jij dan een andere hobby gaan zoeken als je alleen maar zit te janken dat games zo slecht zijn tegenwoordig.. Leren schrijven of zo.

Dus puur op basis van het gegeven 'bovennatuurlijk meisje', geef jij dit spel maar 0,5*? Je hebt werkelijk geen idee hoe dit spel speelt, dialogen, spanning, graphics, het co-op met de app, details, geluiden, muziek...... misschien eerst maar eens een spel spelen of uberhaupt eens wat inlezen voordat je een oordeel velt.

Snotneus.

avatar van threeohthree
@koning-phong: Een badass cowboy op een paard in texas, dat is pas creatief! Lekker argument zeg. Among Thieves is overigens ook geen game waar creativiteit van af springt .. Verhaaltje dient toch ook enkel als kapstok, en gaat het met name om het breed gesponnen avontuur, maar die heb je niet gespeeld, dus ja.

avatar van Tsjo-Wi
Kan me haast niet voorstellen dat iemand daadwerkelijk zo een kneus is als koning-phong. Hij schrijft als een kleuter maar er komt toch een arrogantie vanaf, damn... Vanwaar ook al die frustratie? Nee ik ben ook geen fan van Call of Duty maar om nou te zeggen dat daardoor de hele game industrie naar de klote gaat... Volgens mij heb jij echt een ongelooflijk beperkte game kennis, wat ook blijkt uit je stemmen en het feit dat je enkel Red Dead Redemption en Metal Gear Solid aandraagt als je het over echt goede spellen hebt...

Anyway, dat je kritisch bent op spellen als GTA V, Assassins Creed en Beyond Two Souls is prima, maar for gods sake stop met dat narcistische gezeik dat jij de enige bent die wel weet wat goed en origineel is. Waarom je je hier zo frustreert aan ''simple minded tieners'' en CoD fanboys is mij ook een raadsel, aangezien die op deze site bijna niet te vinden zijn.

Ik snap ook niet waarom dit een cliché game zou zijn gericht op de massa zoals CoD. Eerder het tegenovergestelde... sowieso slap om op een game te stemmen die je niet eens gespeeld hebt.

avatar van AmazingPP
Nou, koning-phong : Allereerst: ik bedoel dit niet beledigend, maar als games en gaming je zoveel ergernis geeft, waarom ga je dan je niet concentreren op meer positieve dingen in je leven? Ga sporten of zo, maakt niet uit wat je doet, maar als je zulke frustraties afgeeft op dit forum is mijn vraag: Wat doe je hier? Waarom game je? En sowieso: Waarom??

avatar van AmazingPP
Glacius schreef:

Dat is toch ook niet toegestaan? Gewoon melden bij de beheerders van de site.

Is niet toegestaan inderdaad, maar het valt niet te bewijzen, dat is het probleem

CoD is toch best lachen.

Tsjo-Wi schreef:

Slow it down !! dus METAL GEAR SOLID is slecht ??? Woow !! Dat meen je niet ??

Het is wel de minste uit de serie. Net zo blokkerig als jouw visie.

Deel 1 vond je dus de minste.. Oke

En jah ik geef toe dat ik Beyond nog nooit heb gespeeld..ik verwijder m'n stem wel.

Je bent gewoon een emotionele jongen.

avatar van Tsjo-Wi
koning-phong schreef:

Slow it down !! dus METAL GEAR SOLID is slecht ??? Woow !! Dat meen je niet ??

Dat zeg ik niet, het is juist een van mijn favoriete series. Maar het heeft imo weinig zin om over MGS te beginnen bij een game als Beyond Two Souls.