Phoenix Wright: Ace Attorney - Justice For All (2006)

Alternatieve titel: Gyakuten Saiban 2

Game Boy Advance / Nintendo DS / Nintendo Wii / Nintendo Switch / PC / PlayStation 4 / Xbox One
Adventure

Ontwikkeld door Capcom
Uitgegeven door Capcom

In dit vervolg speelt het verhaal zich af begin 2018. Phoenix Wright is nog altijd een onverslagen advocaat, en met hem moet je proberen diverse moordzaken op te lossen. Als je in de problemen komt, kan je hulp krijgen van Mia en Pearl Fey. Phoenix zal vooral moeten strijden tegen openbaar aanklager Franziska Von Karma, die tot nu toe ook onverslagen is en al sinds haar dertiende openbaar aanklager is.

avatar van Mart
Goed spel, maar minder dan deel 1. De zaken zitten soms nogal onlogisch in elkaar (zoals bij zaak 2 en 3) en daardoor zit je sneller vast dan in deel 1. Toch vind ik de game nog best goed, op bepaalde punten wist het mij zelfs te raken, vooral de laatste moordzaak was zeer heftig op het eind. En dat terwijl het spel (net als zijn voorganger) haast alleen maar uit tekst bestaat! Echt knap!

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
De eerste Phoenix Wright game is één van mijn persoonlijke favorieten games. Van de vormgeving tot de soundtrack, tot het narratief en de gameplay is het simpelweg één van mijn favorieten. Het tweede deel ben ik daarentegen minder fanaat van.
De eerste en derde Phoenix Wright hebben vijf zaken waarvan ze ieder, op hun eigen manier, een indruk achter lieten. Het tweede deel heeft echter maar vier zaken waarvan er maar twee mij zijn bevallen. De grootste valkuilen voor dit deel zijn de logica, de personages en de laatste zaak.

In Justice for All proberen ze de game uitdagender te maken door een penalty bar systeem (soort health bar) toe te voegen ipv het “vijf fouten betekend game over” systeem van Ace Attorney. Het gevolg van dit systeem is dat één of twee fouten je fataal kunnen zijn, en regelmatig het spel opslaan word een graad belangrijker. Ook kun je nu profielen laten zien, soms in combinatie met een bewijsmateriaal wat het spel nog eens extra moeilijk maakt. Uitdaging bij een adventure game is geen probleem maar in Justice For All voelen een groot deel van de keuzes onlogisch, waardoor ik regelmatig eerder bezig was met gokken dan met doordachte keuzes maken. In bv de eerste zaak is er een bad guy die een chanteur blijkt te zijn met slechte ogen, maar in tegenstelling tot de andere Phoenix Wright games waar op subtiele wijze hints waren verspreid waardoor ik de conclusie kon trekken voelde het hier alsof Phoenix Wright het terplekke bedacht met het bewijsmateriaal wat hij toevallig had. Voor mij voelde het niet als een plot twist of logische keuze, maar eerder als een creatief verhaal verzinnen met het bewijsmateriaal.

Wanneer ik zeg dat de personages tegenvallen heb ik het voornamelijk over personages als de clown & Franziska Von Karma. Phoenix Wright is altijd cartoonistisch geweest in zijn personages maar het is altijd binnen een geloofwaardige lijn geweest die me niet stoorde tijdens de serieuzere momenten. Franziska en de clown gingen voor mij te ver in hun absurde eigenschappen: zo heeft Franziska een zweep als wapen waarmee ze tijdens een rechtszaak regelmatig de advocaat slaat, opgeefmoment zelfs de rechter. Ik weet dat de game cartoonisch is maar een wapen meenemen en die meerdere malen op de advocaat gebruiken tijdens een rechtszaak is gewoon te ongeloofwaardig en het haalde mij uit de immersie. De clown is een personage dat teveel probeert grappig te zijn waardoor de scenes in de rechtszaal geforceerd aanvoelde. Opgeefmoment werd ik zelfs gestraft terwijl ik hem aan het ondervragen was omdat hij grappen ging vertellen ipv serieus op de vraag ingaan.

De laatste zaak is één van mijn minst favorieten zaken uit de Phoenix Wright trilogie. Het begint spannend maar halverwege ging de spanning eraf en nam het plaats voor frustratie. Bijna alle Phoenix Wright zaken draaien om plottwisten, om het vinden van de waarheid door het doordenken van de zaken. De laatste zaak van Justice for All bestaat, vanaf de tweede helft, uit het rekken van tijd. Net als in de eerste zaak moest ik ipv zoeken naar de waarheid een creatieve smoes bedenken met het bewijsmateriaal om het verhaal uit te rekken. Deze vorm van narratief is gewoon niet spannend, en op het gebied van gameplay is het zeker niet makkelijker.

Nou klinkt het allemaal heel negatief zoals ik het heb geformuleerd. Justice For All is zeker geen verkeerd spel. Vanwege mijn waardering voor de eerste waren de verwachtingen hoog en ik was teleurgesteld in wat het te bieden had. Dat betekend niet dat het spel van A tot Z verkeerd is. De tweede en derde zaak hebben veel sterke aspecten. In deze zaken is er wel spraken van plot twisten en, voor het grootste gedeelte, logische puzzels die bevrediging gaven zodra ik ze had uitgevogeld.

Mijn minst favorieten in de Phoenix Wright serie maar als stand-alone-game is het wel ok.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Verschijnt op 9 april in een bundel van 3 games op Switch: Phoenix Wright: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice For All, en Phoenix Wright: Ace Attorney – Trials & Tribulations!