Commandos 3: Destination Berlin (2003)

PC / Xbox One / Nintendo Switch / PlayStation 4
Strategy

Ontwikkeld door Pyro
Uitgegeven door Eidos

Commandos 3 speelt zich af tijdens 3 verschillende campagnes: Stalingrad, Centraal Europa en Normandie. Elke campagne gaat gepaard met zijn eigen tactische eisen en de niet eerder vertoonde scenario's nemen je mee naar de slagvelden van Stalingrad, het hart van het Reich temidden een Gestapo hoofdkwartier te Berlijn en naar Omaha Beach tijdens D-Day.

Saai? Zeer zeker niet hoor.

Ook deze heb ik gekocht en het beviel me prima. Moet wel zeggen dat veel missies te moeilijk waren, zoals ook in de vorige delen. Moet bekennen dat ik wel eens cheats gebruikte om bepaalde levels over te slaan.

Dit spel introduceerde geloof ik eindbazen en andere subopdrachten. Dat vond ik wat minder.

Commandos was gewoon voor mij een map, een objective (of meer) en mijn bikkels. Dat concept mag je niet veranderen of aanpassen.

Deze vond ik dan ook minder dan deel 1 en 2, maar deze was zeker niet slecht. Wederom soms met open mond naar de prachtige maps en settings gekeken. Vernieuwend was ie niet, uitgebreid en uitdagend des te meer.

avatar van FlorisV
Finito, de laatste missie in Berlijn is lekker lang en je mag je tijd nemen. En dan kiezen uit 3 opties hoewel mij niet echt duidelijk is hoe ik het had kunnen klaren met de Spy of Sniper, maar goed. De driver is dus nooit aan bod gekomen hoewel die geinige trucjes had in het vorige deel.

Maf vond ik bij de laatste missie dat ik veel gevangen Duitsers later in hun hempie weg zag rennen, zonder alarm te slaan. Omdat er nu eenmaal geen mes voorhanden was was het in de buitenruimtes linker om de vijanden te vermoorden, pistolen maken lawaai. Dus ik heb er veel gekneveld en onder de deksels op de straten (richting riool) gegooid. Maar kennelijk, als je te snel knevelt gebeurt dit niet grondig en kunnen ze zich bevrijden. Of was ik vergeten te knevelen/boeien waardoor die mannetjes elkaar allemaal gaan bevrijden.

Deze HD remaster is heel goed te vergelijken met die van deel 2. Buggy en bij dit deel komt er nog eens bij dat de soldaten om de haverklap tegen een muur aan gaan leunen. Totaal onnodig. Ik moet wel zeggen dat ik het toch goed te spelen vond verder, het is gewoon wennen. En voor mij blijft de controller gewoon relaxter dan continue verder moeten klikken waar je wil lopen. De camera draaien blijft krukkig, elke keer raak ik mij orientatie in 1x kwijt. Commando's is zo'n vet spel dat je dit soort onhandigheden en geklungel kunt vergeven. Het is gewoon heerlijk ala Hannibal een plannetje te maken elke keer. Tof is ook dat je je commando's in de verdedigingsmodus kunt zetten. Zo kun je op bepaalde choke points 1 of 2 soldaten neerzetten met een geweer en alles wat daar langs komt rennen krijgt de volle laag.