Hard Reset (2011)

PC

Ontwikkeld door Flying Wild Hog
Uitgegeven door Flying Wild Hog

Deze futuristische shooter speelt zich af in een wereld die bedreigd wordt door robots. De laatste mensen leven in de stad New Bezoar. De robots trachten de mensheid uit te roeien en houden haar onder constante druk. Je kruipt in de huid van legerveteraan Major Fletcher en raakt verzeild in een conflict tussen twee van de grootste vijanden die de mensheid kent.

avatar van MrDrx
Dit kan nog leuk worden, ben benieuwd!.

avatar van JustMike
dit ziet er zeker wel grappig uit
gameplay

avatar van StayVisible
Er is nu een demo te downloaden, die vind je hier of via Steam.

avatar van JustMike
erg grappige demo ziet er gezellig uit. een beetje max payne vibe met de comics, Het kan erg goed zijn.

avatar van JustMike
toch maar even checken hoor...

Comics wel sfeervol. Gameplay toch een beetje te veel druk op deze knop of zet dit aan/uit.

Ik heb hem wat verhoogd. Wel erg kort. Maar soepele besturing en chaotische gameplay. Behoorlijk moeilijk. Leuk.

avatar van woeler82
Leuker shooter , je krijgt meteen een leuk geweer in de hand geduwd, de graifiek is ook leuk opgebouwd met oog op details, in de normal mode is deze best wel pittig, ik hoop alleen
niet al te pittig dat je moet gaan cheaten om het uit te spelen.

Ik heb hem maar effe aangespeeld maar ziet leuk uit, en de eerste indruk is de beste, het proberen waard het spel

avatar van Shinobi
Best wel een vermakelijke game moet ik zeggen, knalt lekker weg.

Erg innovatief t.o.v. andere games is dat je eigenlijk maar met twee wapens speelt, je hebt een normale gun waarop je upgrades kunt doen zodat binnen die wapen kunt switchen van onder andere: shotgun, R.P.G., grenade, mines enz. en een elektronisch wapen waarbij je met upgrades kunt allerlei futuristische wapens. Met name de Smartgun vind ik erg geslaagd, dat is een wapen waarmee je vijanden door muren kunt zien en zelfs door muren kunt schieten.

En schieten is zo een beetje het enige wat je in deze game doet, dat kan er soms erg hectisch aan toe gaan. De vijanden blijven soms echt op je afkomen. Net als je denkt dat je een hele wave aan vijanden hebt gekild, komen er nog eens van die extra grote robots aan. Dus het is niet alleen maar dom schieten, je moet ook een beetje tactisch te werk gaan wil je jezelf in leven houden, want het is best pittig soms. En vooral niet vergeten om gebruik te maken van de destructieve omgeving. Plus de nodige wisselwerking tussen je normale gun en je elektrische wapens.

Het verhaal wordt als een strip verteld, dus zonder cutscènes. Dit is op zich wel nice gedaan. Alleen het verhaal stelt niet al teveel voor en is eigenlijk vrij abrupt afgelopen als je denkt dat het net losgaat. Dat is wel iets minder.

De graphics zijn echt mooi, het ziet er allemaal futuristisch en slick uit.

Eindstand is de game wel in vier à vijf uur uit te spelen, dit is niet ingame terug te zien. Maar het is een schatting die ik heb gemaakt als ik zo de savepunten bekijk.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van Animosh
Een erg vermakelijke old school FPS.

Hoogstaand is het niet, maar dit soort shooters spreekt mij gewoon aan. Hard Reset is ruwweg een sci-fi Serious Sam (met donkere, futuristische omgevingen en "retro-futuristische" muziek - muziek die men in de jaren '80-'90 als futuristisch beschouwde), dat wil zeggen, een FPS waarin je voortdurend aan het schieten bent op hordes vijanden. Er is een verhaal, maar veel meer dan een excuus om robots neer te kunnen schieten is het niet, en de personages zijn - voor zover aanwezig - oppervlakkig en oninteressant.

Maar het schieten (en daar gaat het om) is gewoon erg leuk. De wapens voelen fijn aan, de vijanden zijn leuk om tegen te vechten, het upgrade-systeem is niet mijn smaak (in het begin van het spel kwam ik er serieus door in de problemen omdat ik de "verkeerde" keuze had gemaakt - niet mijn wapens upgraden, maar mijn health en armor - waardoor ik op een bepaald stuk vast kwam te zitten omdat je daarvoor een bepaalde upgrade nodig hebt) maar werkt best goed, het tempo ligt zeer hoog en het spel is behoorlijk uitdagend. De grote vijanden gaan best lastig dood en in vergelijking met Serious Sam zijn de ruimtes waarin je vecht minder open: ze zijn kleiner en er staan meer obstakels in, waardoor het moeilijker is om de vijanden op een afstand te houden en (dus) om schade te voorkomen. Waar je in Serious Sam vaak de "kudde" aan het managen bent (ze op afstand houden, schade voorkomen) moet je in dit spel veel offensiever vechten: veel minder achteruitlopen, meer ontwijken en op korte afstand aanvallen.

De eerste zeven levels zijn al leuk (evenals de baasgevechten), maar ik vond het spel persoonlijk haar hoogtepunt pas bereiken in de gratis DLC (Exile), die maar net iets minder lang duurt dan het spel zelf (da's nog eens fanservice!). De vijanden worden gevarieerder, met ook vijanden in de lucht, en de waves worden veel krankzinniger - niet alleen in aantal, maar ook wat betreft moeilijkheidsgraad. Het aantal vijanden wordt nooit zo absurd hoog als in de finales van Serious Sam-spellen (dat kan ook niet in dit minder open leveldesign), maar ik klaag niet. De waves waren zo vaak al pittig genoeg.

Hard Reset heeft uiteraard wel minpunten. Het verhaal is in een spel als dit niet echt belangrijk, maar dat het zo abrupt eindigt is enigszins storend. Je hebt nadat je het spel uitgespeeld hebt niet het idee dat je "de" eindbaas hebt verslagen, dat je de wereld hebt gered, of wat dan ook. Je hebt het gevoel dat je pas aan het begin van een lange reis staat en slechts enkele flinke hindernissen hebt overwonnen. Een bevredigend einde dat voor een gevoel van afsluiting zorgt ontbreekt. De sfeer van het spel (vormgeving, muziek, sounddesign) is prima, maar niet uitzonderlijk (als je dat een minpunt kan noemen). De RPG-elementen (het upgradesysteem) zijn goed in het spel verwerkt (het stimuleert je om geheimen te zoeken), maar spreken me in zichzelf niet echt aan. En het wordt gewoon nooit *echt* goed. Het vermaakt steeds, maar de gameplay of sfeer wordt nooit echt bijzonder, nooit immens bevredigend of intens.

Hard Reset is kortom een vermakelijke, vlotte, ouderwets hectische FPS die mensen die van no-nonsense shooters houden waarin je vooral aan het schieten bent op grote hoeveelheden vijanden ongetwijfeld zal aanspreken. Het is nergens briljant, maar dat hoeft ongecompliceerde pulp ook niet te zijn. Een kleine 4*.

avatar van 3bdelilah
Beetje een mixed bag. Hard Reset doet wat dingen minder goed en andere zaken weer fantastisch. De heerlijke cyberpunk setting bijvoorbeeld, het visuele design is erg slick. Grauwe sfeer, veel regen, regelmatig veel neon kleur, passende reclameposters, en noem maar op. Ik heb aardig wat screenshots gemaakt en voor een spel dat mij (incl. DLC) amper 9 uur heeft bezig gehouden, spreekt dat eigenlijk boekdelen. Ik vond het zowaar niet eens erg dat het vaak een lineaire corridor shooter is. Het schieten zelf voelde ook lekker, twee wapensoorten en veel upgrades met elk een eigen gevoel.

Daartegenover staat het oninteressante verhaal wat gezien de cyberpunk setting erg jammer is. Vaak heeft fictie in dit genre een aangrijpend en interessant verhaal, maar dit was tamelijk oninteressant. En net als velen vond ook ik hem nogal abrupt eindigen. Dus ik dacht ik start even die DLC op, maar wat bleek.. ik speelde de Extended Edition en daar is het geïntegreerd in het hoofdverhaal. Schijnbaar eindigde het originele spel dus al bij de Constructor en de laatste baas van de Exile DLC/Extended Edition is de Overseer. Een gratis DLC met veel content is natuurlijk fantastisch, maar op narratief gebied lijken ze dus dezelfde fout gemaakt te hebben want ook met de Exile DLC eindigt het spel nogal abrupt en onbevredigend.

Al met al, ik zal Hard Reset nooit herinneren vanwege het saaie verhaal, maar in een cyberpunk setting waves van vijanden kapot schieten met een groot arsenaal aan wapens was wel cool.