Mafia (2002)

Alternatieve titels: Mafia: The City of Lost Heaven | Mafia Classic

PC / PlayStation 2 / Xbox

Ontwikkeld door Illusion
Uitgegeven door Gathering

De Verenigde Staten in de jaren 30. In de stad Lost Heaven speel je als Tommy, een taxichauffeur die door omstandigheden gedwongen wordt lid te worden van de maffia. Hij heeft namelijk wat leden van de Don Salieri-familie gered van een moordaanslag en daar is de concurrerende maffiabaas Don Morello niet echt blij mee. Tommy wordt bijna zelf slachtoffer van een aanslag, want zijn taxi wordt opgeblazen. Hij komt echter met de schrik vrij en beseft dat de enige manier om te overleven en om wraak te nemen op Don Morello, lid worden van de Don Salieri-familie is.

avatar van kArIzMa_TuRk
komt mij heel erg bekend voor...

avatar van Phoenix
Heel sfeervol spel dat helaas lijdt onder 1 of 2 afschuwelijke kutlevels. Namelijk die race, en dat level waar je een huis moet infiltreren. Bij die laatste heb ik het spel tot op 3 keer opzij gelegd.

Toch 4* voor de 30s-sfeer die echt goed is neergezet en de boeiende, afwisselende gameplay.

avatar van Jelle
Geweldige sfeer ja, alles klopt, muziek, geluiden, gedrag van auto's (toch meestal), de mensen op straat. Zit verder een goed verhaal in en het voelt gewoon perfect als jaren 30 .

Dat van die kutlevels kan ik heel goed inkomen, maar die dat ik dat huis moest infiltreren ben ik telkens vrij snel doorheen gekomen, vind het een beetje raar die hier te zien staan. De eerste keer dat ik die race deed zal ik er inderdaad een uur of 10 over gedaan hebben, maar dat wordt na een aantal keer ook makkelijker.

Hield altijd van de lompe kracht van die gewone colt, veel fijner dan een tommy, je schoot iemand en die kon gewoon even niks doen, ook ideaal voor het laatste level .

Heb deze toch zeker 3 keer uitgespeeld en kan nog steeds genieten van dat allerlaatste filmpje . De free-race mode gaat na een tijdje wel een klein beetje vervelen, maar dat is niet waarom ik het spel doe. 5*

En Ralphie is een held

hey T..T...T...T...Tommy

avatar van gemaster
Iedereen klaagde altijd over die race, maar dat level had ik na 3x proberen al gehaald. Zal wel stom geluk zijn geweest.

Voor de rest een mooi spel met een prachtige sfeer. Helaas had ik een grote hekel aan het rijden met de auto's. Je mocht altijd maar 40 mph en als je harder ging kwam de politie achter je aan. Het duurde dan ook eeuwen voor je van de ene kant naar de andere kant van de stad was.

Desondanks een dikke 4*

avatar van Hannibal
In 2002 moest je een gloednieuwe pc bezitten om dit spel te kunnen spelen, dus speelde ik het 2 of 3 jaar later, toen ik een pc had die dit spel wel kon trekken. En wat waren de graphics adembenemend, ik zat vol verbazing naar de sigarettenrook te kijken die de monitor uit leek te komen.

Nog indrukwekkender was het verhaal, en de sfeer. Ik genoot van elke level, ook van de race. (die ik bij de tweede poging won)
Ik zat zo in dit spel dat ik echt geschokt was toen ik erachter kwam dat ik verraden was door een goede vriend!

Met andere woorden: Een fantastisch spel die van mij de maximale score krijgt. Nu mag eindelijk deel 2 wel eens uitkomen!

avatar van Capo Regime
het is een hele goede en sfeervolle game inderdaad, maar het had meer kunnen zijn. ik ben persoonlijk een liefhebber van de maffia (games, films en boeken) en daarom kon ik me prima vermaken met deze game, het enige grote nadeel is dat de vrijheid dat wordt vrijgegeven eigenlijk maar heel beperkt is. waar ik een sandbox game had verwacht, kreeg ik hier het gevoel dat het iets te lineair was. ik vond de vrijheid bij bijvoorbeeld the godfather the game veel beter gelukt. ik geef het een 3.5

avatar van WeZet
Super game, lekker sfeervol!

avatar van Artifact
Capo Regime schreef:

De missiestructuur is idd linear, maar is nodig voor opbouw van het verhaal. En wat het verhaal betreft ... *fuck* wat een storyline. Ik besefte het allemaal pas na het laatste fragment. Het mag dan een misdaad-loont-niet-moraal hebben, maar de games waarin de hoofdpersoon dood gaat kan ik op één hand tellen. Een prachtige afsluiting en bovendien alweer een onverwachte wending.

Nee als je opzoek bent naar over-the-top knallen en joyriden in een wereld met onbegrenste mogenlijkheden, dan zit je hier bij het verkeerde adres. Daar hebben we GTA al voor. Mafia draaid eigenlijk louter om de capaign. Tja eigenlijk is de ''free ride mode'' gewoon kloten. Het is slecht uitgewerkt en de mogenlijkheden zijn TE beperkt. Wat de ''extreme mode'' daar aan toe zou moeten voegen is me al helemaal een raadsel. En bovendien een enorme stijlbreuk, aangezien het realisme een aardig niveau haalt.

Anyway, waar de verhaallijn in GTA mij niet weet te pakken lukt het in deze game dus wel en dat kan maar niet vaak genoeg gezegd worden. Mafia is eigenlijk een soort filmische (game) evaring. Niet zo gek met anderhalfuur aan beeldmateriaal. De cutscènes zijn bloedmooi en verbind, als rode draad, alle missies met elkaar wat komt door de lineaire missiestructuur. Het hoeft dus niet altijd nadelig te zijn. Bovendien zit er genoeg variatie tussen de missies onderling. Verder zijn de personages (niet alleen Tommy) goed uitgediept. Ik zou het bijna een karakterschets durven te noemen. De goed verzorgde voiceacting draagt hier verder aan bij. Ook de sfeer, niet te vergeten, is machtig. De sfeervolle plaatjes en muziek vullen elkaar aan als puzzelstukjes. Eindelijk een fatsoenlijke engine itt de GTA franchise. Dit allemaal zorgt ervoor dat de story mode zo sterk in elkaar zit. Het voelt aan als één geheel. Elke missie start dan ook met een cutscène waarin verteld wordt wat de bedoeling is en vervolgens kies je de benodige uitrusting en een wagen uit de garage. Met welke auto je ook eindigt, deze zal in de garage te vinden zijn voor een volgende missie.

Deze game is echt een aanrader voor alle storymode liefhebbers met een crime passion. Game en film waren nog nooit zo sterk verbonden met elkaar

avatar van sinterklaas
Een heel mooi spel. Al moet ik zeggen dat ik niet ver ben gekomen. Die afschuwelijke race level is tenenkrommend en valt juis buiten de mafia. Daarnaast snap ik ook niks van dat hotel level: je moet de hotel opblazen maar je hebt geen bom. En toen mijn computer gecrasht was schoof ik dit spel maar opzij omdat ik steeds maar gestrest raakte van die racelevel en sommige achtervolgings levels. Das inmiddels al twee jaar geleden. Ik moet hem maar eens opnieuw proberen.

Vond het altijd een stommer aftreksel van GTA

avatar van Artifact
Grand Theft Auto kent dan ook een andere insteek.

avatar van FrK.
Een game die ik ooit in de budget bak bij Bart Smit heb gekocht, maar toch super vet bleek

avatar van Pacino88
GTA is wel heel iets anders dan Mafia. Ik zit hier nog altijd vast in het kerklevel, waarbij je steeds na een filmpje wat verder komt, maar je leven blijft hetzelfde als daarvoor. Niet te trekken, zo moeilijk.
Misschien wordt het tijd om deze op de PC te kopen.

Dit is voor mij toch wel het beste spel dat ik ooit heb gespeeld. Ik had hem al 3 keer uitgespeeld en heb het spel nu legaal gekocht en ben het weer aan het spelen. En zelfs 5 jaar na dato, is het spel nog steeds schitterend.

Het geluid is goed gekozen, en wordt niet irritant na verloop van tijd. Het is altijd weer een genot om ChinaTown in te rijden

De graphics zagen er voor die tijd ook goed uit. Zelfs nu is er nog wel mee te spelen, het is in elk geval niet belemmerend voor de sfeer. Want die sfeer maakt het hele spel. De combinatie van het verhaal en die sfeer is echt ge-ni-aal. Eindelijk eens een spel wat daar goed voor heeft gezorgd, dat is echt belangrijk!
Elke missie borduurd verder in het patroon van het verhaal. Vanaf missie 1 gaat er één grote rode lijn door tot aan het eind. Dit merk je vooral wanneer je het spel vaker hebt uitgespeeld. Er zijn in bijna elke missie wel verwijzingen die betrekking hebben op het einde. Je ziet ook de ontwikkelingen van de verschillende personen echt gebeuren en uiteindelijk ook effect hebben op de verhaallijn.

Het blijkt dat veel mensen het racelevel moeilijk vinden. Daar hebben de makers ook wat aan gedaan. Vanaf patch 1.1 is de moeilijkheid van het racelevel aangepast. Deze is nu eenvoudiger te winnen.

Nadat het spel is uitgespeeld krijg je toegang tot Free Ride Extreme. Wat minstens even leuk is als het spel zelf.
Als ik de reacties hier lees blijkt niet iedereen te weten wat hij moet doen: Er staan door heel de stad 19 zwaaiende mensen, als je daarheen gaat, krijg je een missie voorgeschoteld. Dit zijn vaak onrealistische en moeilijke missies. Maar het houd je dus wel even bezig! Zo is er bijvoorbeeld een missie dat je speedy gonzalez moet pakken, deze zie je dan op de speedy-manier over de straten rennen. Wanneer je de missie succesvol afsluit, krijg je een bijzondere auto. Je moet dan denken aan Hot Rods, race-auto's en bullet-proof auto's.
Deze auto's kun je naar je huis rijden en daar kun je saven.
Het doel is dus om uiteindelijk 19 auto's bij je huis te hebben staan. Een erg vermakelijk\e en spel-verlengende optie dus. Echt een aanrader.

Free Ride (niet extreme dus) heb ik niet gespeeld en daar kan ik dus geen oordeel over geven.

avatar van Jermaine
De vergelijking met GTA snap ik niet (helemaal).
Er zijn wel wat raakvlakken tussen beide games maar grotendeels is dit een meer liniear spel.
Mafia moet het overigens ook meer van het (briljante) verhaal hebben, de sfeer en vooral de details. Let bijvoorbeeld op de hulzen die je overal op de grond vindt na een schietpartij of de precisie waarbij je een auto kunt beschadigen.
Dat het spel af en toe erg moeilijk is (met name de race) vind ik helemaal geen probleem, zeker aangezien het na enige oefening best te doen is. 5* en een plekje in mijn top 10.

Geweldige sfeer word er gecreerd in deze game, The godfather heeft deze sfeer ook proberen te creeren maar dat is zeker niet gelukt.

Ik denk dat ik bij de rest zeer goed kan aansluiten.
Bij de race kon je cheaten. Ergens moest je links afslaan en net voor de finsish op BACKSPACE drukken. Verhaal, muziek (alhoewel dat na een tijdje gaat vervelen vooral als een missie niet lukt en je dan een vrolijk deuntje hoort), veel missies zijn overgenomen van films!, leuke wagens, variatie in levels, mooie grafics, mooi geluid je hoort je lege hulsen op de grond vallen als je revolver aan het reloaden bent, leuke tussen fimpjes

De Free Extreme pfffff volgens mij heb ik 2 sub missies daarbij gehaald. Dat was zo rete moeilijk.

De Free Ride is wel leuk, beetje toeren, heeel lang rijden, ben volgens mij echt een dikke half uur onderweg geweest, Hier en daar maffia en politiemannen kapotschieten. Wel smerig als de maffia in de auto zit en je blaast de auto op. (verkoolde lichamen).

Relax
Een geweldige game voor maar €5,99 gekocht.
De graphics, het verhaal, het gebruikt van de omgeving, de linieare maar toch geweldig uitgevoerde omgang, het medelijden en vooral de posities waarin Tommy zich begeeft zijn werkelijk prachtig.

Helaas moeten er toch altijd nadelen zijn, de missies waren soms nogal vervelend, als je dood ging moest je maar helemaal overnieuw beginnen (vanaf een checkpoint).
4,0* voor dit geweldige maar toch moeilijke game.

arnoudo schreef:
Ik denk dat ik bij de rest zeer goed kan aansluiten.

Kan dat ook als je als laatste bent?

avatar van rpger
Geweldige game, maar die race kon echt niet zo moeilijk. Maar sfeer, grafisch, design alles klopte. Niet echt te vergelijken met het komische en vrije GTA (meer met bv the getaway) maar opzichzelf een fantastische game.

Het vervolg komt er (eindelijk) aan las in de PC Gamer

avatar van rpger
Werd niet vermeld, was ook een klein artikeltje wat ik las bij de boekwinkel. Alleen dat de (oost europese volgens mij) developer eindelijk had toegegeven dat de sequel in pre-production was, dat gaat dus nog wel even duren.

avatar van Test Drive
Mensen ik heb een probleem met het level '' de haven '' of weet ik veel hoe ik het moet noemen ,

ik moet dus sergio morello rippen bij de haven , alleen ik weet totaal niet hoe het moet ..

ik heb uren lang gezocht en informatie gevonden/uitgeprobeert van google maar ik kwam er steeds niet uit!

wie heeft een duidelijke goede oplossing om dit level te halen!

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Wat een top spel idd, de sfeer druipt er gewoon vanaf, een van de beste scripts voor een game ooit ook, alle karakters hebben echte diepgang en persoonlijkheid.
De Soundtrack is brilliant, vooral chinatown idd (meeste muziek is trwns van Django reinhardt).
Lekker veel en verschillende missies en ook nog een leuke free-roam mode (als je hem uitgespeeld hebt met nog meer xtras).

Nog steeds even indrukwekkend als toen 'ie uitkwam -> 5*

Voor de fans is er ook nog een leuke mod uitgekomen met vervolg verhaal, City of Lost Dreams, loopt niet altijd even goed, maar toch leuk genoeg. http://mafiascene.com/index...

ik heb het spel van iemand gehad, maar ik kom niet verder in de haven.
daar moet je morelli doden.

ik heb de hele haven uitgemoord, het level heet you lucky bastard-the harbor.

level 15-8

weet iemand hoe dit zit?

voor de rest is het een super mooi spel, het racen was wel lache trouwens...vaak ontploft lol

ik hoor het wel

hoe veel levels heeft spel mafia eigenlijk?

kan iemand dat vertellen?

groeten

Om je vragen te beantwoorden:

In die haven moet je helemaal tot achteren door rijden/lopen. Dan zie je ergens Morello's groene Lassiter staan. In dat gebouw zit Morello. Vanuit dat gebouw loopt een spoor. Volg het spoor naar 2 benzinewagons en zorg dat de wissels goed staan. Haal voor de benzinewagon het blokje weg en dan rustig afwachten (en even naar het gebouw lopen).

Mafia heeft 20 missies.

Dit is één van de weinige games die ik leuk genoeg vond om te kopen. Super verhaal, goede afwisselende missies, en in Freeride met een Hotrod rustig voor de politie uit rijden (die je maar net kan bijbenen) is helemaal top.

5 sterren

arnoudo schreef:
Ik denk dat ik bij de rest zeer goed kan aansluiten.

Kan dat ook als je als laatste bent?

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
Schreeuwerig bericht verwijderd. Caps lock uit als je berichten plaatst. En vragen over hoe moet ik wat doen mogen in het spoilertopic.

avatar van kArIzMa_TuRk
Komt hier een tweede deel van?

Weet er iemand hier wat over?