Preview - Hands-on | 24 januari 2012 - De UFC-games behoren voor veel vechtliefhebbers tot de beste titels. De games worden geroemd om realisme en vooral vanwege de bikkelharde gevechten. Elk jaar een nieuwe UFC-game is echter te veel van het goede en daarom heeft ontwikkelaar Yuke na de edities van 2009 en 2010 vrijaf genomen om binnenkort met UFC Undisputed 3 op de proppen te komen. Deze moet nog beter worden dan zijn voorgangers en een ode zijn aan de fans na de vele feedback die de studio heeft ontvangen en heeft verwerkt. Ik ging dan ook snel richting Breda toen ik uitgebreid met de game aan de slag mocht.
Dit heb ik gespeeld
Op het kantoor van THQ in het zuiden van ons land heb ik zeer uitgebreid kennis mogen maken met UFC Undisputed 3. Als enige journalist met een afspraak op de betreffende dag kreeg ik alle tijd en rust om wat flinke klappen uit te delen. Ik heb uiteindelijk ruim 3 uur de Xbox 360-versie van de fighter gespeeld.
Dit is UFC Undisputed 3
De sfeer druipt bij het opstarten alweer van het scherm af, de game ademt UFC en fans zullen dan ook zo snel mogelijk een eerste wedstrijd willen vechten. Een keus in het uitgebreide menu dient echter eerst gemaakt te worden en toont meteen aan dat de nieuwste telg een zeer uitgebreid pakket is. Een veel gevraagde carrièremodus is toegevoegd aan de game: meer dan 150 vechters zijn inbegrepen in dit keer maar liefst 7 gewichtsklassen en ook online kan er geknokt worden. UFC Undisputed 3 barst van de content en voegt naast de UFC zelfs een compleet andere competitie toe: Pride.
Pride is harder, bruter en gekker dan UFC. Trappen op het gezicht en het hoofd als voetbal gebruiken; Pride is een stuk extremer en laat het allemaal toe. Het is ook een competitie die meer op entertainment is gericht en het brengt de opkomst van de vechters spectaculair in beeld als een ware show met lichtflitsen en lasers. Nederlands trots Bas Rutten, die Pride van commentaar voorzag, presenteert de wedstrijden van de Pride-competitie. Pride is een grote toevoeging en voelt aan als een game verwerkt in een game.
De lange ontwikkeling die in de game is gestoken werpt niet alleen zijn vruchten af met veel content en de toevoeging van Pride, maar laat tevens zien dat er uitgebreid naar feedback van fans is geluisterd. Op basis van die feedback is verder de carrièremodus toegevoegd en ook zijn de controls aangepakt. De games zijn nooit laagdrempelig geweest en om nieuwe spelers aan te spreken bevat het nieuwe deel zowel naast de geavanceerde controls ook een simpele besturing. Ideaal voor de beginner, die naarmate de game vordert wel wordt aangemoedigd over te stappen naar de geavanceerde controls om kennis te maken met alle aspecten van het gevecht, want met deze besturing zijn er meer en betere moves mogelijk in een gevecht.
Datzelfde gevecht is ook meteen wat de game maakt of breekt en UFC Undisputed stelt ook binnen de ring niet teleur. Het begint al met de opkomst van de spelers en het tonen van scheidsrechters en de mooie dames: beter uitgewerkt en helemaal waarheidsgetrouw. Als het gevecht van start gaat wordt duidelijk dat er nogmaals naar de fans is geluisterd; de camera hangt namelijk niet boven de ring zoals voorheen, maar zit veel dichter op de vechters en het lijkt hierdoor alsof je zelf in de ring staat. Dichterbij betekent intenser en brengt tevens de verbeterde graphics goed in beeld.
Qua gameplay gaat het 3e deel gewoon verder met de sterke gameplay van de vorige 2 delen, maar zijn er natuurlijk een aantal nieuwigheden. Net als in het echt is het nu mogelijk om je tegenstander TKO te slaan door consequent op een deel van het lichaam te slaan of te schoppen; deze plek wordt dan steeds beurser en genoeg trappen op bijvoorbeeld een been zorgen ervoor dat deze lam wordt en je tegenstander TKO gaat. Er zijn meer moves dan ooit in een UFC Undisputed en het nieuwe submissiesysteem is toegankelijker en beter op te pikken. Tel hierbij op dat elke vechter ook weer zijn eigen bewegingen en eigen stijl heeft en je kunt je weer tientallen uren vermaken met de nieuwe UFC-game.
Dit vond ik tof
Nog dynamischer en intenser
In het vorige deel koos je een vechter en tegenstander en begon je gelijk met matten. Met de nieuwe opkomst van de spelers en hun eigen muziekje wordt ook het sfeertje eromheen wat intenser benadrukt. Het nieuwe camerastandpunt zorgt hierbij voor een nog intensere ervaring door dicht op de huid te zitten van de vechters. Bij de carrièremodus krijg je tussendoor soms echte interviews te zien van vechters die hun momenten delen. Het is door al deze aanpassingen een intensere en dynamische ervaring geworden.
Pride is bruut
De gevechten in de UFC zijn al niet voor watjes, maar die van Pride doen daar nog een schepje bovenop. Als je echt even je frustratie kwijt wilt, start je het best gevechten van deze competitie op. Knieën tegen het hoofd en iemand schoppen en stompen terwijl hij op de grond ligt maakt het bruter en de opkomst van de vechters met bijbehorende lasershow maakt de toevoeging van Pride een hele goede.
Content in overvloed
UFC Undisputed 3 biedt meer content dan ooit in de serie. Met toernooien, een carrièremodus, head to head-matches, rampage-matches, naspelen van wereldberoemde gevechten, een zeer uitgebreide tutorial en online gamemodi barst de game van de content en biedt het gegarandeerd tientallen uren speelplezier. Waar je alleen al flink wat uren in de game kan stoppen, wordt het met iemand naast je op de bank alleen maar gekker, spectaculairder en tikken de uurtjes zonder dat je het doorhebt weg.
Hier zet ik mijn vraagtekens bij
Veel, groots en complex niet altijd makkelijk voor nieuwkomers
Als totale nieuwkomer kan het spelen van Undisputed 3 even slikken zijn. Er is zoveel te doen, de termen van de sport vliegen je om de oren en een gevecht zonder tutorial kan aardig pittig zijn. Gelukkig is er voor deze personen een simpelere besturing ontwikkeld om ze rustig kennis te laten maken met de wereld van UFC, maar het blijft een feit dat je er wel even echt voor moet gaan zitten en er ook voor wilt gaan zitten om de sport en zijn charmes helemaal tot je te nemen.
Dit vond ik ervan
UFC Undisputed 3 wordt voor de fans een no-brainer, deze titel kunnen ze zonder te twijfelen aanschaffen. Het 3e deel heeft zowel veel kleine aanpassingen als grote toevoegingen en is het meest complete deel uit de serie. Door enkele goede veranderingen als een ander camerastandpunt, een carrièremodus en een verbeterde opkomst, is de nieuwste UFC-titel een nog intensere en dynamischere ervaring geworden. De toevoeging van onder andere vereenvoudigde controls zorgt er wellicht ook voor dat mensen die niet per se fan van de sport zijn de game toch een kans zullen geven en dat kan absoluut geen kwaad. Nog een paar weken en dan kunnen we los.
Bron:
Gaming Only