menu

Far Cry 3 (2012)

Alternatieve titel: Far Cry 3: Classic Edition

mijn stem
4,13 (227)
227 stemmen

PC / PlayStation 3 / Xbox 360 / PlayStation 4 / Xbox One
Shooter
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door Ubisoft
Uitgegeven door Ubisoft

Tourist Jason Brody spoelt aan op een paradijselijk ogende eilandengroep welke echter al jarenlang in de greep wordt gehouden door geweldadige conflicten. Hier moet hij op zoek naar zijn vriendin, welke hij kwijt is geraakt. Jason moet echter alle zeilen bijzetten om te overleven wanneer hij geconfronteerd wordt met de krankzinnige leider Vaas en zijn geweldadige groepje volgelingen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=i2c1f_RDgGg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat GamesMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe GamesMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van 3bdelilah
4,5
Toch een erg vermakelijke game geworden, sfeer zit er lekker dik in en ook enorm veel speelvrijheid. Zowel een enorm gebied als de verschillende manieren hoe je missies kunt uitvoeren, buitenposten bevrijden en zo. Ook meer dan genoeg zijmissies, het jagen vond ik ook relaxt en overall gewoon een erg toffe game. Ik heb aan het einde trouwens gekozen om je vrienden te redden, heb op YouTube het andere einde gezien en da's behoorlijk kut. Toch een soort "Bane-complex", ik vond dat ze Vaas een beetje degradeerde tot een tweederangse schurk door Hoyt te introduceren als dé echte schurk.

De main theme vind ik trouwens echt prachtig, dat liedje wat je hoort bij het vermoorden van Vaas als je door die gekke hallucinatie loopt en het einde. Ik twijfel nog tussen 4* of 4,5*, voorlopig toch het voordeel van de twijfel.

3,5
Is wel een leuk spel zeker beter dan 2 die ik helemaal snel zat was toch had ik na een tijdje toch genoeg van deze game heb hem een weekje of 2 gespeeld en sindsdien niet aangeraakt dus voor mij toch niet de topper waarop ik hoopte toch te eentonig voor mijn gevoel.

avatar van raymondomoes16
4,0
Een week over gedaan om uit te spelen (Ongeveer de zelfde tijd als Tomb Raider)

De game begon spannend en zinde uit op wraak
Mooie graphics en mooie levels kon echt niet wachten tot ik bij het einde was en eindelijk zou weten hoe dit deel afloopte,
Hoop dat er nog een deel komt !

Naar mijn mening echt een top game

Cijfer : 4.0**

avatar van bettafish14
5,0
Hmm nu ik hem toch weer een tijdje speel moet ik zeggen dat ik hem toch minder goed vind dan toen, het spel heeft voor mij gewoon niet een hoge replay waarde helaas( far cry 2 had dit wel voorij gevoel). Ik heb het speel uitgespeeld nu al 2x maar daarna ga ik me gewoon vervelen.

Ik blijf me ook mateloos ergeren aan dat screen-tearing en framedrops. Toch maar een sterretje eraf.

4*

avatar van Manny Calavera
3,0
De Far Cry reeks is best aardig, maar meer ook niet. Op 1 of andere manier weten alle games uit de reeks me niet echt te pakken. Vermakelijk, maar meer ook niet. De vrijheid is mooi, maar het doet me weinig. Zulke enorme vrijheid vind ik altijd leuk bij games als GTA, maar bij shooters heb ik toch liever iets meer dat je een richting op geduwd wordt. En dan bedoel ik niet dat ik een hele lineaire game zoek, zeker niet, maar dit is mij iets te wijd. De gameplay vind ik daarnaast vrij standaard. Beetje rijden, beetje schieten. Ik ben ook nooit zo'n fan van dat upgraden en kopen bij een shooter. Dat kost tijd en moeite, iets waar ik bij zo'n game niet op zit te wachten. Bij een game als Tomb Raider werkt dit wel prettig. Grafisch is het aardig, maar bepaald niet imponerend. Dat kan ook bijna niet, gezien de enorme map die je hebt.

3*

avatar van Shinobi
4,5
"This is your island."

En dat kun je letterlijk nemen in Far Cry 3, je kunt gaan en staan waar je wilt met één kleine restrictie. Er zijn namelijk twee eilanden en de eerste helft bevindt je je voornamelijk op het eerste eiland, wil je de trip maken naar het tweede eiland; dan word je netjes verzocht om weer terug te keren. Dit heeft uiteraard met het verloop van het verhaal te maken en dat is op zich wel logisch te noemen.

Qua verhaal vond ik het niet echt bijzonder. Vaas is wel een toffe psychopathische bad guy, alleen jammer dat hij vrij snel het loodje legt. Daarnaast deed het verloop me eigenlijk vrij weinig, ik had gewoon niet zoveel met de verscheidene personages. Wel zitten er een paar gestoorde 'trips' in die die ik niet had verwacht.

Naar mijn mening moet deze game het meer van het exploreren hebben. Zodra je eenmaal je eerste wapen hebt, word je verzocht om een radio tower te activeren; om zo het omringende gebied te weergeven. Dit is te vergelijken met de viewpoints in Assassin's Creed. Naast dit zijn er outposts met bad guys over het gehele eiland verspreid die je moet overnemen.
Hier hield ik mij voor het grootste gedeelte mee bezig. Ik vond het erg tof om met een silenced sniper rifle op de stealth tour te gaan. Op een gegeven moment wordt het wel iets repetitief, maar geen enkele radio tower of outpost is een kopie van de ander. Hierdoor blijft het redelijk verrassend.

De game speelt ook een beetje weg als een RPG, je kunt van alles customizen; van je wapens tot aan je skills (d.m.v. XP te upgraden) toe. Tevens heb je ook te maken met verscheidene buidels die je kunt upgraden door op de desbetreffende dieren te jagen en planten die je kunt inzetten voor allerlei doeleinden. Dit houd je bezig.

Om vooral de hoeveelheid aan zijmissies en collectibles niet te vergeten. Alhoewel het niet allemaal even origineel is, heb je toch een ruime keur aan dingen te doen als je wilt afwijken van het verhaal. Hierbij kun je denken aan: gezochte criminelen doden, op (zeldzame) dieren jagen, races enz.

Grafisch ziet het er prachtig uit. Het is erg kleurrijk allemaal, voor mij voelde het echt aan alsof ik even op vakantie was. Ik had op momenten helaas wel te maken met een paar glitches, zoals: door de grond zakken en vastzitten in het water. Gelukkig is dit maar bij een paar momenten gebleven en heeft het mijn speelervaring niet bederft.
De soundtrack mag er ook zijn, er zaten wat toffe nummers in. Grappig dat de radio à la Grand Theft Auto aangaat in sommige auto's, alleen jammer dat je niet kunt kiezen welke muziek er afgespeeld wordt.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om online te gaan voor de multiplayer en co-op. Hiervan heb ik alleen de co-op modus gespeeld, die zowel on- als offline te spelen is. Dit heeft een andere verhaal en houd je voor zes missies bezig. Helaas vond ik het niet zo bijzonder, het is vrij standaard allemaal. Tevens kun je niet kiezen welke missies je speelt als je online gaat, tenzij je de host bent en dat gebeurt zelden.

Al met al kun je aan mijn bericht zien dat ik best enthousiast ben over deze game. Zelf heb ik mij iets van 28+ plus uur hiermee zoetgehouden tot ik de Platinum binnen had.

4,5 Sterren en ik ben benieuwd naar Far Cry 4, die als het goed is ergens in 2014 moet uitkomen.

avatar van BoordAppel
4,0
BoordAppel (moderator)
Ik vond deel 2 ook niet zo best toen ik die voor de eerste keer speelde maar toen ik hem een tijd geleden nog een keer speelde ben ik hem meer gaan waarderen. Nog steeds erg veel frustrerende minpunten maar het stealth aspect zat goed in elkaar, de actie was over het algemeen prima en de verschillende uitrustingen lieten je de game anders spelen.

Zo te zien hebben ze de positieve punten van deel 2 allemaal behouden of zelfs iets verbeterd in Far Cry 3. Zo werkt de stealth hier nog net iets beter, al zou je ook kunnen concluderen dat het wat noob friendly is gemaakt met die enorme markeringen. Maar dat kan je ook uitzetten. Ik ben al lang blij dat de vijanden je niet meer door struikgewas kunnen zien en dat ze in het donker geen perfect zicht hebben op een gehurkt figuur 200 meter verder. Het is nu ook echt een leuke uitdaging om ongezien een heel kamp uit te moorden. Geinig ook als je dan ineens aan de rand van het kamp oog in oog met een tijger komt te staan die je positie verraad. Weg verrassingsaanval.

Ook wat betreft het verhaal is dit een stuk beter dan Far Cry 2. Een originele invalshoek ook om onervaren rijke verwende twintiger als hoofdpersoon te nemen en sterke bijfiguren en dialogen. Vaas is een baas. Gelukkig is de voice acting ook een stuk beter, niemand praat meer alsof ze aan de speed zijn zoals in deel 2.

Wat wel een heel erg groot minpunt is zijn de clipping issues. Ik kan me niet herinneren dat ik daar last van had in Afrika maar Jason kan soms geen verhogingen van 5 centimeter oplopen. Vervelend als je een hutje in wil lopen (dat lukt dan wel met wat acrobatische sprongen) maar funest voor de stealth. Verder heeft de game ook hier en daar wat last van consolitis (slechte menustructuur, mega letters) maar daar valt nog wel mee te leven.

Nog niet uitgespeeld maar deze game gaat vrijwel zeker op een 4* uitkomen.

avatar van The_CrY
4,0
Far Cry 3! Hier keek ik al naar uit sinds de release, maar mijn systeem was toen te oud. Nu dan beter laat dan nooit eens doorgespeeld en hoewel ik me af en toe kapot ergerde ben ik over de gehele linie positief. Vooral de eerste tien uur het eiland verkennen en de jungle leren kennen is een erg leuke bezigheid en naarmate je verder komt verschuift je prioriteit ook omdat je steeds sterker wordt. De vele nutteloze sidequests, collectables, en outposts verlengen de speeltijd enorm, maar zijn wel erg repetitief in hun aard en op den duur ook wat saai. De story missions zijn ook vaker miss dan hit bij mij en helemaal als die waardeloze quicktime events het scherm innemen. De boss fights vind ik dan ook enorm teleurstellend. Vaas is bijvoorbeeld een hele toffe bad guy, maar hoe hij aan zijn einde komt is gewoon lullig. Het verhaal is niet heel diepzinnig, maar toch onderhoudend genoeg als er een beetje vaart in zit. Een aantal missies waar je een kompas achterna zit zijn dodelijk saai, terwijl een aantal van de latere missies erg spannend zijn. Het einde is inderdaad wat... apart. Sloeg nergens op in mijn optiek. De wapens zijn veelal je standaard 'realistische' geweertjes en de vijanden bestaan uit vier verschillende piraatjes/soldaatjes en de jungle beesten. Het crafting systeem is genoeg om je bezig te houden in de beginfase, evenals het geld- en lootsysteem, maar op een derde van het spel heb je alles en geld is waardeloos omdat je de wapens toch gratis krijgt als je verder gaat. Ook waren er een aantal irritante glitches zoals verdwijnende auto's, verdwijnende dieren, verdwijnende vijanden, verdwijnende rakyat, en noem maar op. Zal wel teveel geheugen kosten om elementen te behouden.

Al met al heb ik toch veel lol gehad met Far Cry 3. Vooral de eerste paar uur en de laatste paar. Heb gehoord dat Far Cry 4 gewoon hetzelfde spel is met een nieuw verhaal en omgeving, dus daar zal ik ooit wel eens aan beginnen. Voorlopig maar even nagenieten nog van deze mooie game.

avatar van centurion81
4,0
centurion81 (moderator)
Vanavond uitgespeeld, heel lekkere game! Graphics zijn maar minimaal opgepoetst tov de PS3 versie hoorde ik, maar het ziet er anno 2020 nog prima uit hoor! Verhaal en de missies vond ik best okay, gave baas was die Vaas! Meeste lol beleefde ik denk ik aan het op steeds andere manieren bevrijden van outposts! Nog best wat side quests gedaan ook, maar nu is het wel klaar Lang geleden dat ik meer dan een maand over een game heb gedaan. Heb deeltje 4 ook maar vast gehaald in de uitverkoop laatst, maar die moet wel even wachten, nu eerst weer es andersoortige games spelen!

Dikke 4* voor deze power trip

Gast
geplaatst: vandaag om 19:31 uur

geplaatst: vandaag om 19:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.