Duke Nukem 3D (1996)

Alternatieve titels: Duke Nukem 3 | Duke Nukem 64 | Duke Nukem 3D: Megaton Edition | Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour

Apple iOS / Game Boy Advance / game.com / Mobile / Nintendo 64 / PC / PlayStation Vita / Sega Saturn / Nintendo Switch / Xbox One / PlayStation 4 / PlayStation

Ontwikkeld door 3D Realms en Apogee
Uitgegeven door Apogee, Tiger, Deep Water en Devolver Digital

Los Angeles ligt op zijn gat wanneer aliengespuis de -inmiddels erg futuristisch uitziende- stad overgenomen heeft ergens in de 21ste eeuw. Ze hebben zich tot de tanden bewapend met onze (soms erg geavanceerde) wapens, muteerden alle politiecorpsen tot moordzuchtige schepsels en stelen onze 'babes' om er schaars geklede slavinnen van te maken. Slechts één man kan de stad redden: de testosterongevulde macho-held Duke Nukem. Met bazooka's en machinegeweren tot enkele high-tek gadgets zal hij de aliens trachten een koekje van eigen deeg te geven.

avatar van tovenaar
BoordAppel schreef:
Wat trouwens misschien niet veel mensen weten is dat dit spel ook op de SNES is uitgekomen.
SNES port heb ik nooit gespeeld, wel die N64 port, maar daar was de lol ook al snel af vergeleken met de PC versie.

avatar van djelle
HammerHead schreef:
Er ontbreekt wel wat van de naargeestige sfeer die in Doom zo goed uit de verf kwam. Een iets te cartoonesk aandoende aankleding van zowel monsters als omgevingen (te veel felle kleuren) zijn daar denk ik debet aan.

Duke valt dan ook totáál niet te vergelijken met Doom. Het is met een comleet andere insteek gemaakt, waarbij het qua sfeer helemaal niet mikt op naargeestig. Alles is inderdaad vrij kleurig en cartoonesk, helemaal passend in de dynamische, vrolijke cultsfeer waarbij de relativerende vleugjes humor tijdens en rond de 'actiefestijnen' het hele concept uitmaken. Heel gezellig op zijn manier (het hoeft niet altijd eng en somber te zijn). Ook op dat vlak was Duke Nukem 3D trouwens erg vernieuwend als FPS.

avatar van Artifact
Onderhond schreef:
Geloof wel dat ik het op de moeilijkste heb uitgespeeld, had toen niet veel andere games om handen. Als vergelijk geef ik altijd graag Alien vs Predator, waar je zelfs op easy in 5 seconden tot pulp herleid kon worden. Die continue spanning is er maar in weinig spellen, waarna mijn interesse in FPS games ook redelijk snel afgenomen is. Maar da's een gebrek wat in veel soortgelijke spellen terug te vinden is.

Binnen de context van Duke Nukem is die continue spanning er zeker. Nee één kogel zal nooit fataal zijn, maar dat geldt net zo goed voor de tegenstanders waardoor het toch gebalanceerd is. Ik kan me bovendien niet herinneren dat de marine in AvP GEEN health points zo hebben. Ook de predator houdt het toch zeker een tijde vol. Verder is dat idd een erg toffe game. Verdient in mijn ogen toch een soort van cult status. Anyway, ik speel Duke Nukem 3D nog vrij regelmatig en ben er ondertussen niet vlekkeloos vanaf gekomen, integendeel het is moeilijker dan ik dacht en dat op het tweede niveau. Het blijft bovendien erg spannend. Ik een aantal keer finaal in het nauw gedreven. Niet eens door de goede A.I. (ondertussen allang achterhaald) maar door het feit dat de tegenstanders ook over de benodigde firepower beschikken. En dan heb ik niet eens over de dreigende sfeer en schrikmomenten.

Als ik me niet vergis was het bij Duke Nukem ook nog teveel leren waar de vijand zat, in welke formatie hij liep en wat hem triggerde. En dan maar save/reloaden als de pest.

Hier hebben zoveel shooters waarbij de tegenstanders niet random gegenerate worden ''last'' van. Saven doe je overigens zelf, waardoor je het de game moeilijk kan aanrekeken. Onzin dus.

avatar van Onderhond

Helemaal geen onzin. Waarom zou ik het het game niet kunnen aanrekenen ? Het is een valide optie om door een level heen te lopen. Je kan het jezelf natuurlijk moeilijker maken. Ook door enkel maar je mes/minste schietwapen te gebruiken. Maar daar is het nu eenmaal niet op gedesigned.

AvsP heeft verder zeker health packs ed, maar één onstuimige alien kon er makkelijk voor zorgen dat je zowat de helft kwijt was. Op easy, op andere moeilijkheidsgraden kon je nog eens serieus pech hebben met het acid bloed. En één face hugger was ook al genoeg. Bij Duke Nukem heb ik nooit de voorzichtigheid van spelen gekend, wat ik uiteindelijk een minpunt vind. Aangezien de "funfactor" dat niet helemaal kan goedmaken.

Onderhond schreef:

Maar het spel is volgens mij ook niet gedesigned op telkens save/loaden tot je een enemy heb omgelegd. Dat doe je toch echt zelf.

avatar van Onderhond
De mogelijkheid is er toch gewoon ? Dan is het er toch op gedesigned ?

avatar van Phoenix
De mogelijkheid is er ook om een uur lang tegen een muur te lopen, maar dat wil nog niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk de bedoeling is.

avatar van Onderhond
Met een uur tegen een muur te lopen raak je dan ook niet verder, met het veelvuldig saven wel.

Het is triviaal om save points of een maximum aantal saves per leven in te bouwen, daar is blijkbaar niet voor gekozen, wat het dus een valide middel maakt om verder in het spel te komen.

Je hoeft het inderdaad ook niet te doen, net zoals je geen health packs hoeft te nemen, noch ammo hoeft op te pakken.

avatar van Phoenix
Persoonlijk vind ik het op de grens van cheaten liggen eigenlijk. En zeker als je het anders niet spannend genoeg vindt snap ik niet waarom je het zou willen gebruiken.

Overigens is enkel je minste schietwapen gebruiken vast ook wel een mogelijkheid om verder te geraken, dus waarom is het spel daar dan niet op gedesigned?

Het zou het spel tevens een stuk moeilijker maken dan AvP vermoed ik .

avatar van Onderhond

Omdat het redelijk saai was een stuk terug opnieuw te moeten spelen. Same shit all over again.

Als speler krijg je gewoon een aantal zaken die je in staat stellen het spel uit te spelen. Wapens behoren daartoe, maar ook de savemogelijkheden. Je bent in staat op elk moment te saven, dus zie niet in waarom je daar geen gebruik van zou maken ? Als je dat niet doet maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Iets wat mag, maar vind ik nu niet boeiend om te doen. Zo kan je dus ontelbare onnozele manieren bedenken om het jezelf moeilijker te maken.

Onderhond schreef:

Nou, dan gebruik je dat dan toch als motivatie om je iets meer zorgen te maken over je health en sterven?

Dat doe ik liever (onnozel is ook weer zo'n groot woord) dan dat het spel zelf mij die manieren oplegt en mij dwingt om het op een bepaalde manier te doen. Maar dat zal dan wel een persoonlijke voorkeur zijn.

avatar van Zelva
Best leuke humor, maar het schieten kon me ook hier echt totaal niet boeien.

Dardan
Op N64 vind ik dit spel top, meerdere keren gespeeld, vooral in Multiplayer verveelt het niet. Jammer genoeg heb ik het niet in bezit, af en toe hoor je ook best grappige lines uit Duke's mond. Af en toe best coole wapens om te gebruiken, redelijk moeilijke vijander bij momenten. Al bij al goed voor zo'n 4*.

avatar van Hadouken
Dit was absoluut m'n favoriete game vroeger. Echt enorm leuke momenten gehad. De sfeer was goed neergezet, vooral door Duke en z'n geniale oneliners.

Maar ook de talloze momenten in de game doen me terugverlangen naar die goede oude tijd. Wat te denken van de stripclub ( de strippers geld geven en vervolgens opblazen), de Pigcop die tussen een deur kleeft, de Pigcop die op de wc zat, de pornofilm die draait en natuurlijk het einde. Enorm hoge coolheidsfactor! Meesterwerk!

Ik kijk dan stiekem nog steeds een beetje uit naar Duke Nukem Forever.

avatar van Hadouken
Ik ben hem nu weer aan het spelen. De eerste drie levels had ik voltooid en toen de High Resolution Pack geinstalleerd. Het ziet er meteen veel gedetailleerder uit. Maar het is nog steeds een dijk van een game!

Screen 1
Screen 2

avatar van waxs
Eigenlijk gewoon een erg slecht spel, maar heb er goede herinderingen aan en eigenlijk was het best grappig.

avatar van martinstegenga
Inderdaad best wel grappig, maar voor de rest had hij niks speciaals waardoor ik hem goed zou kunnen vinden. 2.5 Sterren

avatar van BoordAppel
BoordAppel (moderator)
waxs schreef:
Eigenlijk gewoon een erg slecht spel,

Da's gek, ik vind het eigenlijk gewoon een heel erg goed spel.

avatar van waxs
In alle opzichten natuurlijk gewoon faut, de wapens, de vijanden, en strippers en het hoogtepunt Duek Nukem zelf. De setting was gewoon faut als een doorsnee Jean-Claude Van Damme film.

avatar van Ploppesteksel
Met een Jean-Claude Van Damme film kan je het inderdaad wel vergelijken. Uiterst grappig om te spelen, ik speelde het altijd bij een vriend op de LAN & met zo van die plaatsbommen was echt wel tof.

avatar van W B
W B
Hmmm, hoe moet je het spel nou beoordelen? Om dit te vergelijken met hoe het er nu uit zag, lijkt me niet heel eerlijk. Als ik kijk hoeveel plezier ik er toentertijd aan beleefd heb, dan is dit echt een must-have.

avatar van Hadouken
Het is nu trouwens ook mogelijk ( was vroeger niet toch?) om de instellingen zo te zetten dat je nu kan sturen zoals in een hedendaagse FPS. Wat wil zeggen, lopen met WASD ( strafen) en met de muis schieten 360 graden draaien en dergelijke. Veel fijner.

avatar van W B
W B
Hadouken schreef:

Dat had dit spel nog niet eens nodig. Auto-Aim zat er op. Schoot je er net iets naast, raakte je die monsters nog.
Leuke oneliners ook. "It's time to kick ass and chew bubblegum... and I'm all out of gum"

avatar van Hadouken
Ja klopt, het spel had het niet nodig. Maar ik speel hem opnieuw op dit moment en het is wat makkelijker in de omgang als je de hedendaagse shooters gewend bent.

avatar van sinterklaas
Ik snap echt niet wat mensen zo spectaculair aan Duke Nukem 3d vinden/vonden. De graphic's zijn helemaal niet 3d maar die zijn nog van eind jaren 80(te blokkerig). En het is alleen maar een beetje "monstertje, bambambambambam dood, stoere praat, nog een monstertje bambambambambam dood" En er zit niet veel bloed in. Ik snap echt niet waarom dit voor 18+ is. Voor een kind van zes is dit een feest.

Voor de echte spectakel moet je gewoon bij Goldeneye zijn. Die komt ook uit die tijd en is vergeleken met DN3D veel spectaculairder, de wapengeluiden zijn echt en de kogels vliegen om je oren. Ook de graphics zijn beter. Waarom ik Goldeneye even naar boven haal is omdat die ook rond die tijd komt en vergelijk met deze.

Dat is mijn mening dus.

avatar van Hadouken
Niet veel bloed? Er zit juist heel veel bloed in. Blaas iemand op en je ziet de ingewanden vliegen. Schiet iemand neer in een deuropening en hij blijft tussen de deur kleven met zijn resterende huid en ingewanden. Zelfs als je soms een vijand anders raakt ligt hij op de grond te lijden van de pijn terwijl het bloed uit hem gutst. Bloed in overvloed!

avatar van gemaster
Dat klopt niet, dit spel is uit januari 1996, terwijl GoldenEye uitkwam in augustus 1997. Dan zit er dus 1,5 jaar tussen deze games. Dat scheelt, vooral in die jaren, nogal veel als het gaat op graphics. Ik geef toe dat Duke Nukem niet de mooiste graphics had, maar het zag er zeker goed uit voor die tijd.

avatar van sinterklaas
Hadouken schreef:

Dat laatste heb ik niet eens gezien, of ligt dat aan de PSX versie?