Duke Nukem 3D (1996)

Alternatieve titels: Duke Nukem | Duke Nukem 64 | Duke Nukem: Total Meltdown | Duke Nukem 3D: Atomic Edition | Duke Nukem 3D: Megaton Edition | Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour

PC / Macintosh / Nintendo 64 / Sega Saturn / PlayStation / Xbox 360 / Apple iOS / Android / Mobile / PlayStation 3 / PlayStation Vita / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / Evercade VS / Evercade EXP
single player / multi player / online (verschilt per platform)

Ontwikkeld door 3D Realms, Eurocom, Gearbox en Nerve
Uitgegeven door 3D Realms, FormGen, GT, Sega, Deep Water, Tec Toy, King Records, MacSoft, Play It, Apogee en Gearbox

Los Angeles ligt op zijn gat wanneer aliengespuis de -inmiddels erg futuristisch uitziende- stad overgenomen heeft ergens in de 21ste eeuw. Ze hebben zich tot de tanden bewapend met onze (soms erg geavanceerde) wapens, muteerden alle politiecorpsen tot moordzuchtige schepsels en stelen onze 'babes' om er schaars geklede slavinnen van te maken. Slechts één man kan de stad redden: de testosterongevulde macho-held Duke Nukem. Met bazooka's en machinegeweren tot enkele high-tek gadgets zal hij de aliens trachten een koekje van eigen deeg te geven.

Heb het al gevonden. Je kan het zelfs tijdens het spelen met 1 knopje aanpassen. Geinig. Dit had de Halo 1 remake ook al als mogelijkheid.

Ja had het idd ook nu pas gemerkt dat down aan de linkerkant het 'on the fly' doet. Wel aardig dat je meteen het verschil ziet.

Your face. Your ass. What's the difference?

Duke Nukem 3D is natuurlijk een iconische game uit de 90’s en verscheen een paar maanden geleden voor een paar Euro op de Nintendo Switch. Destijds had ik veel schik met de man die stalen ballen bezit en dat zelf ook weet en dus kocht ik de game opnieuw. Benieuwd of dit de tand des tijds nog heeft doorstaan, want een 3D game is natuurlijk snel verouderd en deze is alweer 24 jaar oud.

Duke Nukem 3D liet in 1996 het tijdperk van Wolfenstein en Doom achter zich en speelde met hoogtes en volledige bewegingsvrijheid zoals we dit nu nog kennen. Geen idee of Duke 3D de eerste game was die je echt volledig een 3D shooter liet spelen, maar het maakte destijds enorme indruk op me. Gelukkig is dat gevoel nauwelijks aangetast. Het is nog altijd een ijzersterke game, mits je uiteraard wel kan leven met technische gedateerdheid. Want ja, je speelt wel een stokoude game en dat zie je, ook al heeft de game die ik speelde een visueel likje verf gekregen met de 20th Anniversary World Tour die een paar jaar geleden al verscheen. Je kan kiezen tussen de klassieke en de aangepaste look. Om het een beetje speelbaar te houden koos ik wel de aangepaste versie, al keek ik regelmatig bij stukken hoe het er in de klassieke look uit zag. Dit had bv de Halo 1 remake ook al en is een hele leuke optie. Wat ook een enorm fijne toevoeging is, is dat de game je overal toegang toe geeft. Elk hoofdstuk, elk chapter kan je meteen selecteren. Loop je vast of ben je uitgekeken op een stuk, dan valt dit te skippen. En ga je dood, dan krijg je de optie om de tijd zover achteruit te spoelen als je fijn vind. Mij doe je echt een enorm groot plezier met dit soort zaken, want ik wil zo’n hoofdstuk gewoon uitspelen. De pure criticus zal het een gebrek aan uitdaging vinden, maar ach. Je kan ook gewoon nog ongelimiteerd de game saven, dus opties genoeg.

Het is overigens ook wel nodig, want de game is geregeld verdomd pittig. Dat alien-tuig valt je van alle kanten aan en is er in alle vormen, van vieze groene gezichtsplakkerd tot de geweldige pig cops tot behoorlijk bad ass giganten. Gelukkig beschik je over een flink arsenaal aan knalwerk en mag je ze, hoera, allemaal gewoon bij je dragen. Heerlijk. Dat vond ik destijds in games zo fijn, maar dat zit er in moderne shooters nauwelijks nog in. Lekker knallen met je shotgun, 3-loops mitrailleur of rocketlauncher. Op dat gebied is Duke 3D echt briljant. Het schieten voelt zo lekker en vijanden schiet je heerlijk zichtbaar aan pulp. Duke 3D is erg bloederig en de doodskreten van je vijanden zijn tof. Ook het leveldesign vind ik nog altijd heel sterk. Het gevoel van hoogteverschil is erg aanwezig, niet voor niets heb je ook geregeld je jetpack nodig. Een hoop levels zijn ook echt iconisch en ben ik na dik 20 jaar nog niet vergeten en voelen als een feest van herkenning. De bioscoop, de stripclub, het riool. Maar ik ben ook heel veel tegengekomen wat ik nooit heb gespeeld, verderop in de game, dus het was ook voor mij nog verrassend. Wel heb ik het niet zo op die ‘’zoek de pasjes en ga dan pas verder’’ gameplay. Dat is wel echt gedateerde jaren 90 gameplay en vond ik nog wel eens storend. En heel eerlijk, als je een eind in de game bent dan treedt er wel een beetje een soort moeheid op, omdat de game wat in herhaling valt. Meer dan aliens kapot maken doe je natuurlijk niet. Naast de heerlijk brute actie kent de game natuurlijk nog iets iconisch, de aanwezigheid van Duke Nukem natuurlijk. Wat een beest, wat een man, wat een heerlijk grappige gast. De oneliners in deze game zijn net zo iconisch als de game zelf.

It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum.

Nobody steals our chicks... and lives!

I'm Duke Nukem. And I'm coming to get the rest of you alien bastards!

Damn! I'm looking good!

Wie kent ze niet, haha. Ik moest ieder geval geregeld lachen bij dit soort flauwekul en het geeft de game echt een eigen smoel. Jij moet niet bang zijn voor de aliens, maar zij voor jou. Dat sfeertje vind ik bijzonder aangenaam. Jammer dat dit meteen de laatste goede Duke Nukem game was. Iedere gamer met een beetje historisch besef zal nog wel eens lachen om het productieproces van de al eind jaren 90 aangekondigde Duke Nukem Forever, die pas in 2011 verscheen en bijzonder teleurstellend was. En daarna was het gedaan met de Duke, wat het niet verdiende. Ik hoop dat ze nog eens een nieuwe game maken, want zo’n personality in deze social justice sneeuwvolkjeswereld van anno 2020 zou ik heel grappig vinden. Maar Duke Nukem 3D is een monument van een game die ook nu nog steeds erg goed en leuk om te spelen is.

Kleine twijfel tussen 4 of 4,5*, maar ik laat mijn hoogste score staan

Manny Calavera schreef:

Ze is het wellicht niet 100%, maar ik kan alleen maar Ion Fury ten volle aanraden als moderne retro shooter. 3D Realms komt hier danig dicht in de buurt qua feel, gameplay en af en toe ook qua humor en one-liners dat het akelig is.

avatar van Confusie
Soort Paper Mario met die platte gasten.

Manny Calavera schreef:
Your face. Your ass. What's the difference?

Wat een geweldige review, Ajax&Litmanen1!

Ik kan jammer genoeg geen score voor dit spel geven, want het platform waarop ik het heb gespeeld (PS1) staat niet bij de opties vermeld. Terwijl Duke Nukem (1991) wel voor de PS1 staat vermeld, maar dat spel is volgens mij helemaal niet uitgekomen voor de PS1.

Ik wist helemaal niet dat er een remake voor de PS4 is gemaakt, hopelijk vind ik nog ergens een kopie hiervan want mijn oude PS1 spel is jaren geleden verloren geraakt tijdens een verhuis.

Duke Nukem schreef:

Wat een geweldige review, Ajax&Litmanen1!

Dankjewel, enorm gave game.

Ik heb overigens een correctie voor je ingediend, grote kans dat vandaag of morgen de PS1 er ook als opties bij staat. De game is daar ook op verschenen inderdaad.

Overigens is er geen PS4 remake, maar is de game een paar jaar geleden op de PS4, Xbox One en Switch als digitale download verschenen. Ik heb 'm ook weer zo gekocht en gespeeld.

Manny Calavera schreef:

Dank je, dan kan ik ook een score geven. En dat zal nogal hoog zijn, dat kon je waarschijnlijk al raden!
Ik heb even gecheckt en dit spel is nog steeds beschikbaar als download voor 19,99€ in de PS Store. Er lijkt ook een mogelijkheid te zijn tot online multiplayer, dat zal wellicht een deathmatch mode zijn?

Duke Nukem schreef:

Je platform is al toegevoegd zie ik!

Ik heb er vorig jaar op de Switch maar 5 Euro voor betaald als ik het me goed herinner. Geen geld voor zo'n mooie game.

Manny Calavera schreef:

Je platform is al toegevoegd zie ik!

Dat was snel! Wow 5€, wat een koopje.

avatar van Duke Nukem
Duke Nukem 3D, wat een spel! Erg origineel, enig in zijn soort met prachtige level design en action packed to the teeth! Meer afwisseling in de omgevingen dan in Doom. Het spel zit ook vol humor, met grappige uitspraken van de stoerste game held ooit! Naast Lara Croft is Duke voor mij toch wel het icoon van het PS1 tijdperk. Ik heb uren besteed aan dit spel, tot stukken in de nacht liep ik doorgeen claustrofobische gangen op zoek naar 'where the hell I'm supposed to go'! (Ik kan het blijkbaar niet laten om in het Engels te schrijven bij het beschrijven van dit spel) Ik herinner mij nog levendig dat ik een afspraakje met mijn lief negeerde omdat ik tot in de late uurtjes Duke Nukem aan het spelen was. Midden in de nacht hield ik er dan eindelijk mee op en onderweg naar mijn vriendin verbeeldde ik mij dat er monsters uit de riool kwamen die ik moest neerknallen
Dat kan toch niet gezond zijn?

- "Damn, I'm looking good!"
- " It's time to kick ass and chew bubble gum. And I'm all out of gum."
- "Come get some!"
- "Damn, those alien bastards are gonna pay for shooting up my ride."

Manny Calavera schreef:

Er is dus niks aan verbeterd ten opzichte van het originele spel, behalve een visuele upgrade? Ik las ergens dat er enkel wat is gefinetuned met de belichting.
Dan kan ik dus evengoed een kopie van het originele spel kopen (vooral omdat de digitale download in de PS Store 20€ kost). Of helpt de lichte visuele verbetering echt om het spel beter te kunnen spelen?

Duke Nukem schreef:

Mijn editie is de 20 jaar jubileumversie, die is visueel redelijk opgepoetst maar verder gewoon identiek.

Maar dat is ook wat ik zocht, gewoon een speelbare versie van de game die ik in de 90's graag speelde.

Manny Calavera schreef:

Zit er niet ook nog een extra episode 5 bij, genaamd Alien World Order?

avatar van The_CrY
De World Tour edition komt met episode 5, maar als je toegang hebt tot een fysieke versie is dat wel aan te bevelen. Immers kun je die source files met Eduke32 tot een vloeiend spelendere versie van Duke Nukem 3D upgraden (geheel gratis, want door fans gemaakt), en zelfs de nieuwe levels van World Tour zijn inmiddels geconverteerd naar een met Eduke32 bespeelbare mappack. Plus je hebt toegang tot honderden fanmade mappacks/mods. Bij de World Tour edition is dat alleen het kleine beetje content op de Steam workshop.

Als je op PC speelt natuurlijk. Ik lees nu opeens dat je dit een PS1-game noemt, dus misschien wil je dit wel helemaal niet horen.

The_CrY schreef:

Ja, ik speel dus op de PS en twijfel nog tussen een fysieke kopie van het originele Duke Nukem 3D voor de PS1 aan te kopen ofwel de anniversary editie voor de PS4. Enerzijds is het altijd leuk om spel echt in je bezit te hebben en het bespaart ook plaats in het geheugen van mijn PS4, anderzijds heeft de anniversary editie een extra episode en verbeterde visuals.

Duke Nukem schreef:
De PS4 versie is enkel in US verschenen, nog steeds voor een mooie prijs op amazon.com te vinden.

avatar van JonnieBrasco
Kan me nog herinneren dat ik bij de Bruna destijds een cd-rom met alleen honderden Duke Nukem 3D levels er op kocht, miskoop natuurlijk maar toch memorabel. En zelf in een editor levels aan het ontwerpen was, dat viel nog flink tegen. En wav-samples van rocknummers (Apollo 440 - Ain't Talkin' 'bout Dub) opnam voor in de disco, dat was makkelijk in de .ini-file om te zetten en goed te krijgen. Mijn broer met een zwaardere stem sprak allemaal zelfverzonnen oneliners in, geweldig! Maar het mooiste waren de talloze uurtjes na schooltijd dat de hele klas incl. de onverslaanbare ICT-leraar overbleef om in een computerlokaal Duke Nukem 3D te spelen. Dat werd (welkom) afgewisseld met Grand Theft Auto. Alleen Unreal Tournament zou de multiplayer beleving van het good old 90's tijdperk nog overtreffen.