menu

Platforms / PlayStation / PlayStation 5

zoeken in:
avatar van Sinner
Je bedoelt stiekem eigenlijk wat iedereen al denkt 'tegen de tijd dat de PS5 in de winkels ligt zijn wellicht de eerste nieuwe geruchten van de PS6 of een mid-term upgrade alweer online'

Idem voor de Xbox.

avatar van Confusie
Laten we hopen van niet, constant door een meerderheid bekeken van kijk daar hebde 'm die hepter een is even leuk of grappig misschien maar moet ook weer geen jaren gaan duren dan gaat het wel vervelen.

avatar van Sinner
Het is denk ik even afwachten en op diverse plekken de pre-orderlijst in de gaten houden. Tenslotte had je op het begin van Corona exact hetzelfde probleem met de Switch. Maanden niet te verkrijgen tot ik zag dat Nedgame op het eind van elke maand een handvol exemplaren binnen kreeg. Het een kwestie van snel wezen toen maar soortgelijk.

Ik weet dat het 'chiptekort' dan wel officieel nieuws is, maar ik kan me niet voorstellen dat grote marktleiders als Sony en Microsoft geen plan B hebben na die launch. Die ze wellicht wel beter een jaar hadden uitgesteld.

Eerder een kwestie van afwachten. Trouwens, zolang er nog geen gigantische next-gen titels zijn denk ik dat het voor velen nu ook weer niet zo'n ramp is. Het is nou ook niet zo dat je je amper nog kan behelpen met de vorige generatie. Of althans dat vind ik dan.

avatar van Grovonion
Vandaag had ik zo maar even een PS5 van bij de gamemania kunnen meenemen. Die zijn daar blijkbaar momenteel in voorraad. Maarrrr, natuurlijk enkel de online-only versie, en die interesseert me helemaal geen rrreet. Disc versie is nog gereserveerd tot in October!!

avatar van Sinner
October is wel heel erg lang idd. Hangt het er natuurlijk vanaf of je puur digitaal gaat of ook gebruik wil maken van de backward compatibility en fysiek verzamelt. En dat zou bij mij toch het geval blijven. Hoewel ik moet toegeven dat dit bij de Switch minder het geval is vanwege de bizarre aanbiedingen in de E-shop.

avatar van Grovonion
Ik wil mijn PS4 games kunnen blijven spelen, en games digitaal kopen is vaak duurder dan gewoon fysiek in de winkel. Dat laatste vergeten veel mensen vaak, maar een triple A 70 euro betalen, vaak maanden na release, terwijl ketens als dreamland er al bij release iets vanaf doen? Nee dank u.


avatar van harm1985
Gegokt op de bundel met Ratchet & Clank en ben één van de gelukkigen. Had het idee dat dit de grootste kans was op een PS5 ondanks dat ik normaliter het spel niet gekocht zou hebben. Ga het wel spelen natuurlijk, marktplaats zal wel vol staan met R&C uit deze bundel binnenkort

Had er eigenlijk niet meer op gerekend dus was echt bij met het mailtje van onze blauwe vrienden.

Hij is inmiddels betaald dus ben benieuwd wanneer hij binnen komt

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Grote PlayStation showcase volgende week!

You’re invited: PlayStation Showcase 2021 Broadcast next Thursday – PlayStation.Blog - blog.playstation.com

Zet maar in de agenda volgende week do. 22u

avatar van Grovonion
Dat ze eerst eens wat meer produceren, gelukkig heb ik in de tussentijd een PS5, maar ik heb er nog steeds geen enkele disc-versie ooit in een winkel gezien...

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
Dat ze eerst eens wat meer produceren, gelukkig heb ik in de tussentijd een PS5, maar ik heb er nog steeds geen enkele disc-versie ooit in een winkel gezien...


Nope. Ik kreupel wekelijks nog steeds de diverse zaken af. (Intertoys, Gamemania, Mediamarkt) en het begint nu toch echt bedroevend te worden. Al helemaal als je leest dat ze misschien pas in het eerste kwartaal of midden 2022 'vrij' leverbaar in de winkel zullen zijn. En zelfs daar zet ik mijn vraagtekens bij (zoals alles in de entertainment sector).

Zometeen kunnen we nog gaan spreken over een 'lost generation' want na een jaar / anderhalf jaar niet verkrijgbaar te zijn geweest is dat toch 25% van de levensduur van zo'n ding. Erg jammer. Aan de andere kant. Remakes en reboots. De Indiegames en midrange games draaien ook nog op de Switch, PS4 en Xbox One.

Ik was bijvoorbeeld ook nu weer heel verrast dat de nieuwe Pathfinder (nu uit op PC) volgend jaar gewoon netjes op de PS4 en Xbox One komt.

'Old but not Obsolete'.

avatar van legian
Sinner schreef:
Al helemaal als je leest dat ze misschien pas in het eerste kwartaal of midden 2022 'vrij' leverbaar in de winkel zullen zijn. En zelfs daar zet ik mijn vraagtekens bij (zoals alles in de entertainment sector).

Tja, vorig jaar zeiden ze hetzelfde maar dan voor 2021, toen werd het halverwege 2021, daarna eind 2021 en nu dus eerste helft 2022. De 'lost generation' klinkt zo gek nog niet eigenlijk.

avatar van Grovonion
Probleem is echter dat de markt van electronische componenten momenteel echt belachelijk onder druk staat. Zelfs gewone componenten zoals ST32x, power drivers etc zijn schaars. Ik werk voor een grote EMS (produceren electronica producten in opdracht van grote merken) en we hebben dagelijks met tekorten te maken. Je leest niet voor niets dat auto-bouwers hun lijnen moeten stop-zetten door gebrek aan componenten, of dat mensen hun PC's niet meer besteld krijgen. Crazy tijden, zelfs in 2008 was het nog niet eens een fractie zo erg.

avatar van legian
Oh ik begrijp echt wel waar het probleem vandaan komt. Schaarste, corona die in de weg zit, een groeiende vraag naar grondstoffen en producten. Maar er lijkt geen stijgende lijn in te zitten. iets wat ik onderhand toch wel een beetje verwacht had eigenlijk. Nou prijs ik me gelukkig met mijn XSX, maar het zijn in dat opzicht wel bizarre tijden inderdaad.

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
Probleem is echter dat de markt van electronische componenten momenteel echt belachelijk onder druk staat. Zelfs gewone componenten zoals ST32x, power drivers etc zijn schaars.


Inderdaad. Dat dus. Het blijft belachelijk dat we wereldwijd afhankelijk zijn van het Oosten op dat gebied. Maar ik bedoel maar - deze console gen is echt een beetje een misser vooralsnog en ik kan me goed voorstellen dat een Playstation, PC of Xbox geen prio hebben op elec componenten.

Maar het blijft jammer. Dus gelukkig kunnen de last gens e.d wel nog even mee - en dan komen we ook weer terug op 'gigantische backlogs'. Op zo'n moment is het dus wel leuk dat je nog - tig games hebt om uit te kiezen als het allemaal even in het slop zit (nou ja - zelfs daar zoals gezegd - Indie en budget games genoeg). Zit je wel weer veilig als verzamelaar. De komende 20 jaar

avatar van Grovonion
Zo ver ik kan zien is de prioriteit op de markt: 1 Militaire toepassingen, hoewel de gespecialiseerde chips daarvoor toch al locaal gemaakt worden, 2. healthcare 3. Automotive en dan pas whitegoods en consumenten-electronica. Het is ook zo dat bedrijven allocaties kunnen afdwingen, en daar zou ik vermoeden dat alss Sony zijn huiswerk heeft gedaan, hier wel een boel heeft gereserveerd. Het is de flexibiliteit om snel volumes opmoog te drijven die momenteel ontbreekt.

avatar van Manny Calavera
Deze next gen generatie heeft qua timing ongelofelijk pech ja. Ik heb nu een jaartje de Xbox X, maar heel eerlijk is het alleen mooi dat alles veel sneller werkt. Gamesinhoudelijk heb ik alleen maar dingen gespeeld die ook op de One hadden gekund. Denk dat het tot ver in 2022 duurt voordat je massaal nieuwe Xboxen en PS's kunt produceren. Dat is mooi kut, want tot die tijd zullen bedrijven wel 2x nadenken of ze iets exclusiefs op de next gen uit willen brengen, wat weer zorgt dat ze niet alles uit een nieuwe console nog halen. En wat Sinner ook al zegt, normaal heb je een levensduur van 6, 7 jaar. Je bent straks al een kwart kwijt aan wachten op niks. Het gevoel dat ik iets unieks onder mijn tv heb staan mis ik al een jaar, ondanks dat ik verder heel blij met de console ben.

avatar van Nomak
Had dan gewoon die release van de PS5 een jaar of 2 uitgesteld.
PS4 was nog niet ten dode opgeschreven en heeft nog genoeg te bieden.

avatar van harm1985
Om van een verloren generatie te spreken gaat me wat ver, want hoe verhoudt het verkooptempo van de PS5 zich ten opzichte van zijn voorgangers? De PS5 is nu krap een jaar uit.

De PS3 deed krap 4 miljoen in zijn eerste jaar, en het tweede jaar ruim 9.

De PS4 deed 13.5 miljoen in zijn eerste jaar.

De PS5 zat in juli al op 10 miljoen.

avatar van Sinner
Maar het gaat (wat mij betreft) niet alleen over de verkoop. Beide consoles moeten het na zowat een jaar en in de nabije toekomst hebben van de upgrades / reboots / remasters.

Het wordt door Ajax&Litmanen1 omschreven als 'het gevoel dat ik iets unieks onder mijn tv heb staan mis ik'. En ook al heb er geen, dat treed ik volledig bij. Geen exclusieve launchgames, geen games in jaar 1 waarvan je zegt 'wow'. Het hele gevoel van een Next-Gen is er gewoon niet deze keer. Zeker omdat je nog zat games in aankondiging hebt voor de vorige gen.

Nu zijn er toevallig wel enkele games aangekondigd op de PS Showcase zoals God of War Ragnarok (als voorbeeldje). Maar wanneer komen die? 2022? 2023?Elder Scrolls Idem. 2024+? GTA6? Nowhere in sight? De xbox - een nieuwe Killer Instinct. Niet aanwezig. De nieuwe Halo - vooralsnog niet meteen iets dat eruitziet alsof je een next Gen ervoor moest hebben.

Het ontbreekt vooralsnog volledig aan games en aankondigingen op korte termijn die alle vorige generaties wel hadden. En jaar 1 is al zowat voorbij. Qua planning en marketing is het tot nog toe een beetje een ramp.

Al zijn de verkopen misschien geen ramp. (maar - in hoeverre zijn die verkopen ook 'echt' bij de consument en staan daar niet nog 5 miljoen thuis bij Scalpers, je weet wel, die eikels die zorgen dat de mensen die ook aan een schappelijke prijs een PS5 willen hebben in plaats van 700-1000 euro te moeten neertellen. Want ook die kom je nog tegen op het net.).

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Miles Morales, Demons Souls, Sackboys Big Adventure, Ratchet & Clank, Returnal, Astro's Playroom...valt wel wat mee allemaal hoor de Doom & Gloom

avatar van Sinner
Nou 6 spellen op een jaar....waarvan er eentje een eigenlijk niet meer dan veredelde DLC is (Miles Morales) en eentje een remake (Demon's Souls)...da's nou niet echt bepaald je van het vind ik dan. Nou niet echt een festijn waarvan je zegt 'hier gooi ik 500 euro voor op tafel - kom maar op met die Next-Gen. Laat maar zien wat ie kan!'.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Naja, 6 first party titels...hoeveel poepen Nintendo en ms er normaal per jaar uit?

3rd party had je ook re village, AC valhalla en vergeet vast nog eea, maar vind t nog steeds meevallen...

Hadden de xbone en PS4 dan echt zoveel meer exclusieve 1st party nexr gen in hun jaar 1? Volgens mij niet heur!

avatar van harm1985
Ik heb de ps4 overgeslagen, dus ik vermaak me voorlopig nog prima met titels van die console. Maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.

Sowieso ben ik maar een beperkte gamer, ik speel maar een beperkt aantal titels, voornamelijk sequels en ik speel titels vaak meerdere keren.

Ik wacht dus geduldig op FFXVI en GT7.

avatar van Sinner
centurion81 schreef:
Hadden de xbone en PS4 dan echt zoveel meer exclusieve 1st party nexr gen in hun jaar 1? Volgens mij niet heur!


Ik denk dat de point een beetje mist. Bij iedere generatie heb je steeds een paar games gehad bij launch of in jaar 1 / 2 waarbij je wel kon zeggen 'spannend. Hier doe ik het voor. Dit is mijn next-gen console'. Dat heb je momenteel en in de nabije toekomst gewoon helemaal niet bij de xbox One Series X of de PS5. Het gaat niet om de exclusiviteit alleen. Het gaat om de hele 'wow' factor. 'EEN NIEUWE CONSOLE'. Kijk dit spel eens, die demo, die aankondigingen. Tot nog toe is er nog niets op het scherm getoverd dat indruk maakt. Alleen remasters, reboots, upgrades en tot vervelens toe ook nog eens Skyrim, GTA V e.d.

Dat is nou niet echt het effect waarvoor je naar de winkel rent om te zeggen 'ik moet NU die ps5 of Xbox hebben'. Iets wat een Killer Instinct, Elder Scrolls, God of War e.d wel hebben. Leuk dat RE Village en AC Valhalla er ook op zijn, maar die speel ik ook op mijn intussen alweer 4 jaar oude Xbox S.

Het is vooral een zegen dat ze beide backward compatible zijn. Maar momenteel voegt het niet bijster veel toe aan het gaminglandschap. En al helemaal niet als 'next gen' na bijna een jaar, met titels die (buiten het twijfelachtig uitziende Halo) ook nog niet meteen voor morgen zijn.

Het is een beetje triest als de best uitziende PS5 game Ghost of Tsushima is. Notabene een PS4 titel.

Daar gaat het mij om. Verder mag iedereen obviously zijn plezier er uithalen. Maar de launch van beide dingen en jaar 1 (en wellicht ook 2, want een grote titel steek je niet in 6 maand ineen) is best miserabel. Dus ik hoop dat zich dat herpakt.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Fair enough, maar wat waren dan de "wow" titels van de xbone? Of van de PS4? Hint: Killzone en Resogun waren het niet,

...zelf vond ik overigens Astro's Playroom wel echt next gen aanvoelen

Wat ik je dan wil geven is dat Xbox Series X niets biedt

avatar van Sinner
Killer Instinct. Forza 5. Ryse, Son of Rome. Dat waren en zijn games die wat mij betreft allen een uitstekende indruk achterlieten voor de Xbox One en ook nu nog prima speelbaar zijn en erg goed uitzien. En met name Killer Instinct. Moest ik een 2D fighter kiezen van de vorige generatie als favoriet dan maakt deze erg veel kans.

PS4 heb ik niet gehad. Dus weet ik niet. Ik weet in ieder geval dat ik Killzone niet zo bijzonder vond (terwijl ik 2 en 3 best aardig vond). Alleen Knack staat me bij uit de beginperiode. En dat die wel erg charmant was. Maar dat zal je aan iemand anders moeten vragen.

avatar van centurion81
centurion81 (moderator)
Check, nou voor zover ik kan beoordelen is de PS5 launch qua games beter dan de PS4 launch. Knack was charmant maar zeker niet next gen destijds.

Volgens mij moeten we daarom vooral constateren dat Microsoft er een potje van maakt momenteel.

avatar van Manny Calavera
centurion81 schreef:
Miles Morales, Demons Souls, Sackboys Big Adventure, Ratchet & Clank, Returnal, Astro's Playroom...valt wel wat mee allemaal hoor de Doom & Gloom


Astro´s Playroom is toch gewoon een PS5 demo die aan kan tonen hoe krachtig dat apparaat is? Dat reken ik niet als een volwaardige game. Miles is een soort DLC, Demon Souls een remake en dan blijft er niet zo heel veel over. Maar toegeven, het is meer dan bij Xbox of Nintendo, daar is het veel te rustig dit jaar.

Maar we zijn het toch wel allemaal eens dat de nieuwe generatie gewoon tot nu toe teleurstellend is? Enorm mooie apparaten, maar wie 'm niet heeft mist voorlopig nog weinig. Al had ik Ratchet & Clank wel graag gespeeld, maar ben helaas geen PS gamer.

avatar van legian
Miles Morales is toch ook op de PS4 beschikbaar?

Wat denk ik ook meespeelt is dat de stappen van generatie naar generatie steeds minder goed zichtbaar worden. Qua grafische pracht zat het op de vorige generatie ook wel goed. En die stappen worden ook steeds kleiner. Waarbij het vooral de details zijn die verder uitgewerkt worden. Als ik terugkijk heeft de vorige generatie mij ook niet echt een 'wauw' factor gegeven.
Persoonlijk heb ik er niet zo'n problemen mee trouwens, maar kan het ergens wel begrijpen.

En sowieso komen de beste games pas na een aantal jaar als de ontwikkelaars de ins en outs van de consoles kennen natuurlijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:58 uur

geplaatst: vandaag om 04:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.