menu

Games / Algemeen / "Woke" in games

zoeken in:
avatar van Nomak
Casting al gezien voor de nieuwe Romeo and Juliet film?


avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Er is niets vreemds aan het idee dat gekleurde mensen Shakespeare doen. In de jaren 60 was er al een adaptatie van Romeo & Julia genaamd West Side Story, die met verschillende culturen speelde (en in 2021 een remake kreeg). In 2013 was er al een voorstelling met een zwarte Julia, waar niemand van opkeek. Dit is niets nieuws.

Wat me opvalt aan de comments is dat kritieken over huidskleuren alleen is gericht naar voorbeelden waarin gekleurde mensen een rol kregen die niet expliciet voor gekleurde mensen zijn geschreven, maar er is niets gezegd over whitewashing. In het verleden waren er bv Liam Neeson als de Arabische Ra’s al Ghul, Angelina Jolie als de zwarte Fox in Wanted, Ben Affleck als een latino in Argo, Jake Gyllenhaal als de Arabische Prince of Persia, Tilda Swinton als de Tibetaanse & mannelijke Ancient One, Johhny Depp als een indiaan in The Lone Ranger of Westerse anime-verfilmingen waar voornamelijk blanke acteurs inzaten ipv Aziaten ala Ghost in The Shell, Dragon Ball Evolution of Speed Racer (en ja, dit heb ik gegoogled want zo goed is mijn geheugen ook weer niet ). Om nog maar te zwijgen over alle cartoon figuren waarvan de stemacteur qua huidskleur afwijken van de personages die ze inspreken.

Hier heb ik persoonlijk niets op tegen, maar het feit dat het alleen als aandachtspunt wordt gezien wanneer zwarte mensen een rol aangeboden krijgen van een oorspronkelijk wit personage, en alle voorgaande whitewashing rollen volledig wordt genegeerd, komt heel tegenstrijdig en oneerlijk over. Hier schrik ik nogal van.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Mijn favoriet blijft The Party.

avatar van Nomak
Fonzzz002 zelf heb ik altijd kritiek geleverd op dat soort whitewashing. De meeste van die films die je noemt heb ik om die reden dan ook gewoon bewust links laten liggen.

avatar van Nomak
Deze vechter uit Enter the Fat Dragon (links op de foto) is dan weer zo verkeerd dat het hilarisch is. In plaats van iemand met een donkere huidskleur hebben ze een aziatische acteur donker geverfd. Hoe verzinnen ze het...
Verder is het wel een geweldige 'bruceploitation' actiefilm met Sammo Hung in de hoofdrol.
https://iannathanielcohen.weebly.com/uploads/2/1/0/4/21046744/black-chinese-guy_orig.jpg

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Meh, don't really give a rat's ass either way... As long as it's funny!

Fonzzz002 schreef:
Hier schrik ik nogal van.

Is natuurlijk ook een beetje reactie op de stortvloed (imo vaak behoorlijk misplaatste) blackface kritiek. Als zwarte piet niet meer mag, dan mag white chicks ook niet meer! Het is die double standard die veel lui in het verkeerde keelgat schiet, en als je dat aanstipt klink je al gauw whiny en racist natuurlijk. Als reactie daarop hebben de anti-racist activists zich echter laten verleiden om reverse racism te embracen. Met als resultaat assholes as far as the eye can see... Ik zeg roetveeg piet voor iedereen!

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Ben er trouwens nog steeds van overtuigd dat het grootste deel van modern racism verkeerd begrepen 4chan grapjes zijn... Moet je nou echt elke keer eerst uitleggen dat je geen nazi bent om een jew joke te kunnen maken? Als je de grap begreep was dat toch al wel duidelijk? Ik ga er iig vanuit dat de mensen waarmee ik interact geen eendimensionale movie-villains zijn...

avatar van Nomak
Squall Lionheart schreef:
hebben de anti-racist activists zich echter laten verleiden om reverse racism te embracen.
Dit is echt een afschuwelijke evolutie, en je ziet het gewoon overal.
Nu is er in het vrouwenbasket een echte superster, Caitlin Clark die alle records breekt. Niemand keek naar vrouwenbasket, nu zijn haar wedstrijden een kijkcijferkanon dat meer kijkers aantrekt dan de NBA finale.

Maar... Zij is dus blank.. En dat is voor velen blijkbaar een probleem. Het is gewoon ongelooflijk wat een shit zij over zich heen krijgt van heel wat zwarte Amerikanen. Een ex-speelster die een hoop debiele uitspraken deed over haar en daarna werd beschuldigd van racisme zei onlangs nog gewoon: "I'm allowed to say whatever I want. I can't be racist, I'm black."
Moet je als blanke maar eens proberen, dan word je gewoon overal gecanceld.

Maar reverse racism is blijkbaar geen probleem.

avatar van Squall Lionheart
Squall Lionheart (moderator)
Ja, het is ook doorgeslagen. Het ergste daaraan is dat ik het met de core van meeste woke ideologieën eigenlijk gewoon eens ben, maar door die extreme voor-of-tegen stijl raken ze veel allies kwijt... Gewoon de issues individueel bekijken. Gelijke rechten en healthcare voor translui, shityeh! Trans athletes en quickdraw met irreversible puberty blockers, hmmm... Black lives matter, natuurlijk! Defund the police en race-war mongering, meh...

Hier trouwens nog een insightful interview, waarin Christopher Hitchens dertig jaar geleden al waarschuwde voor die social devolutie door victim-culture...

avatar van Sinner
Fonzzz002 schreef:
...en alle voorgaande whitewashing rollen volledig wordt genegeerd, komt heel tegenstrijdig en oneerlijk over. Hier schrik ik nogal van.


Maar dat is overigens ook niet het geval. De meeste van die acteurs hebben destijds echt wel een hoop kritiek gekregen. Helemaal Swinton en Gyllenhaal. Nu vond ik Prince of Persia een aardige film, maar heb me altijd afgevraagd waarom bvb niet Oded Fehr in de casting stond (speelde destijds in The Mummy de leider van de crypt bewakers).

Liam Neeson en Rha's al Ghul vallen trouwens uit de boot. Ik weet dat er kort iets over te doen was, maar de creator van het personage zelf er de doodsteek aan gaf door iets te zegge in termen dat hij al zo vaak door de Lazarus pit is gegaan dat zijn oorpsrong en origine om het even wat kan zijn. Maar ik heb Batman jaren links laten liggen en lees pas sinds kort weer. Misschien dat ik eens wat van de diverse origin stories opgraaf. (Bane was bvb ook geen Latino in de derde film (mexicaans of caribeans oorspronkelijk)...)

avatar van Grovonion
Nomak schreef:
Deze vechter uit Enter the Fat Dragon (links op de foto) is dan weer zo verkeerd dat het hilarisch is. In plaats van iemand met een donkere huidskleur hebben ze een aziatische acteur donker geverfd. Hoe verzinnen ze het...
Verder is het wel een geweldige 'bruceploitation' actiefilm met Sammo Hung in de hoofdrol.
(afbeelding)
Das ook weer een beetje kort door de bocht, want er zijn wel degelijk donker-kleurige aziaten, zie bv. janapnese Naomi Osaka.

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
[as ook weer een beetje kort door de bocht, want er zijn wel degelijk donker-kleurige aziaten, zie bv. janapnese Naomi Osaka.


Je hebt er EENTJE gevonden op x bilioen. De anomalie. Proficiat.

Maar het doet me ook denken trouwens aan Roberty Downey Jr. in Tropic Thunder. Hilarisch. Blijft een van mijn favoriete komedies ooit. (en ik ben niet zo dol op komedisch). Maar dit zou in deze woke wereld zou dit nooit meer door de beugel kunnen.

Maar verdomme. Hilarisch blijft het wel. Blackface Robert Downey Jr.

avatar van Grovonion
Sinner schreef:
(quote)


Je hebt er EENTJE gevonden op x bilioen. De anomalie. Proficiat. .
Da's zo een typisch modern internet antwoord. Iemand komt met een feit en het wordt direct weggehoond als niet relevant. Het gaat niet over de hoeveelheid mensen, maar dat het gewoon bestaat. Een zwarte continentale Europeaan kun je nergens vinden (en dat zijn witte Amerikanen tenslotte ook).

Robert Downey is een erg duidelijk voorbeeld van satire, een heel andere klasse dan een Mickey Rooney in Breakfast at Tiffany. Het is dat (in mijn ogen niet zo) subtiele verschil dat veel mensen niet kunnen maken.

avatar van Sinner
Grovonion schreef:
Dikke zever, da's zo een typisch modern internet antwoord. Iemand komt met een feit en het wordt direct weggehoond als niet relevant. Ikzelf heb jaren in China en andere Aziatische landen verbracht, en een donkere aziaat is geen uitzondering.


Ook typisch internet. Iemand maakt erg duidelijk een grapje naar iemand anders die nb nochtans ook in zijn persoonlijke kring verkeerd en zijn humor nou echt wel moet kennen en komt meteen met een hele uitleg 'want ik...'

Wist ik niet beter ging je bij de casefiles in hetzelfde vakje als 'J'

avatar van Grovonion
Ik heb zo mijn momenten

avatar van Fonzzz002
Fonzzz002 (crew)
Squall Lionheart schreef:

Als zwarte piet niet meer mag, dan mag white chicks ook niet meer! Het is die double standard die veel lui in het verkeerde keelgat schiet


In dit geval vind ik de genoemde voorbeelden wel teveel van elkaar afwijken om van een double standard te spreken. Gekleurde mensen hebben natuurlijk heel de geschiedenis met slavernij, racisme, discriminatie en dat de spot met ze werd gedreven via blackface. White Chicks is een eenmalige luchtige komedie over mannen die doen alsof het vrouwen zijn. Er is niet een grote geschiedenis aan blanken die vreselijk gediscrimineerd werden, het niet een ode aan minachtende stereotypes die veel gebruikt zijn en er is niet een jaarlijkse feestdag waarin allerlei mensen met White Chicks maskers aan het rondhuppelen zijn.

Als je voor racist werd uitgemaakt dan zou dat weer een overdrijving zijn, want het is ansicht geen verkeerde punt: waarom zo'n raceswap-kostuum wel bij de een acceptabel is maar niet de andere. En het kan juist gezond zijn om te kijken of er ruimte is in de toekomst om daar allebei meer vrijheid in te hebben.

avatar van Nomak
Fonzzz002 Europese blanken hebben toch ook een hele geschiedenis van slavernij in Noord-Afrika.

avatar van Sinner
Nomak schreef:
Fonzzz002 Europese blanken hebben toch ook een hele geschiedenis van slavernij in Noord-Afrika.


Eerlijk gekocht van overwinnende stammen in grondrecht-disputen. Vervolgens gaven we ze onderdak, werk en eten. Da's beter dan een speer door je aars door een andere stam omdat ze je toch niet verkocht kregen

avatar van Manny Calavera
Fonzzz002 schreef:
(quote)


In dit geval vind ik de genoemde voorbeelden wel teveel van elkaar afwijken om van een double standard te spreken. Gekleurde mensen hebben natuurlijk heel de geschiedenis met slavernij, racisme, discriminatie en dat de spot met ze werd gedreven via blackface. White Chicks is een eenmalige luchtige komedie over mannen die doen alsof het vrouwen zijn. Er is niet een grote geschiedenis aan blanken die vreselijk gediscrimineerd werden, het niet een ode aan minachtende stereotypes die veel gebruikt zijn en er is niet een jaarlijkse feestdag waarin allerlei mensen met White Chicks maskers aan het rondhuppelen zijn.

Als je voor racist werd uitgemaakt dan zou dat weer een overdrijving zijn, want het is ansicht geen verkeerde punt: waarom zo'n raceswap-kostuum wel bij de een acceptabel is maar niet de andere. En het kan juist gezond zijn om te kijken of er ruimte is in de toekomst om daar allebei meer vrijheid in te hebben.


Het idee blijft hetzelfde. Zwarte mensen mogen elkaar nigger noemen, noemt een blanke dit woord (voetbaltrainer Ron Jans zong eens in Amerika met een rapliedje mee samen met zwarte spelers toen dit woordje voorbij kwam - Ron werd op staande voet ontslagen) dan breekt de pleuris uit.

Je mag mensen niet zwart schminken voor een kinderfeest, maar zwarten mogen zich wel blank schminken in een film? Het is allemaal aardig tegenstrijdig.

Je mag als blanke geen zwarte kapsels met vlechtjes etc nemen (culturele diefstal), maar een zwart iemand mag zich wel blonderen....

avatar van Manny Calavera
Grovonion schreef:
(quote)
Das ook weer een beetje kort door de bocht, want er zijn wel degelijk donker-kleurige aziaten, zie bv. janapnese Naomi Osaka.


Naomi Osaka heeft een Haïtiaanse vader. Dat verklaart waarom ze een uitzondering is.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:54 uur

geplaatst: vandaag om 14:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op GamesMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.